Šta je novo?

D-Link DNS-313 vredi li

nnidza

Slavan
Učlanjen(a)
08.12.2008
Poena
309
U Rodi je akcija i ovo parče hardvera se može kupiti za 3000 din. Problem nastaje kad pogledam listu kompatibilnih hdd-ova ne samo za ovaj model već i za mnoge skuplje modele. Posedujem dva harda, Samsung HD204UI (2TB) i WD3200AAJS (320GB) od kojih bi najpre ovaj prvi poželeo da iskoristim za storage. Ima li neko iskustva sa ovim modelom i zna li kako da dođem do malo updateovanih informacija u vezi kompatibilnosti... Hvala!

Ja bas prelistao katalog rode i ne vidim nigde da nude taj dns. Do kada vazi ta akcija i gde si to video, roda - merkator ili nesto drugo?

Imao sam ga ja, za te pare extra...
Verovatno vidi i preko 1gb, nego u to vreme (2008/9) ih nije bilo toliko pa nisu potvrđeno testirani.
Ali verujem da kontroler unutra vidi bar do 1,5tb...

Poslednja izmena:
Koja mu je tacno cena u rodi i koji tacno market ga ima na raspolaganju da li neko ima info ?

DNS-315 je odličan uređaj za sve one koji žele dobar NAS za male pare. Podržava dosta funkcija koje svakodnevni korisnici koriste. Ja sam recimo koristio DNS-315 pa prešao na DNS-325, oba podržavaju i bittorent, DLNA i još mnoge druge funkcije koje svakodnevno koristim. Naravno DNS-315 je najjeftiniji model u klasi i samim tim i najsporiji, međutim ja nisam imao zamerke.
Evo liste podržanih HDDova:
ftp://ftp.dlink.eu/Products/dns/dns...15_Compatibility_List_HDD_all_en_20120831.pdf
http://forums.dlink.com/index.php?topic=46894.0

Ovde se priča o 313, koji je discontinued model, 315 je još uvek aktuelan...

Da, prevideo sam tu informaciju. Odakle on u maloprodaji po toj ceni?! :)

Cena mu jeste dobra ali kao sto rekoh dosta je spor uredjaj, ni za male hddove do 500GB nije bas dobra situacija kad krenes da vuces ili saljes velike fajlove, gomila malih je poseban kosmar....Sve u svemu ko nema potrebu da mnogo pise ili cita sa istog, znaci ko je totalni lite user moze da mu posluzi fino pod uslovom da mu ne zatreba neki od servisa koje ovaj uredjaj ne nudi..

Roda marketi, prosetas pa kupis ako je ostao neki na polici.

Znam da je roda,nego da li znaš u kom ga konkretno ima,nešto mi se ne šeta od jednog do drugog :)

E ovako, bio je u Roda Tehnici u Jagodini. Par kutija se vuklo prethodne godine sa najpre niskom cenom (najpovoljnijom koju sam mogao da nadjem) od 6000 a potom ovom poslednjom od 2850din. Nema više u Jagodini...

E sad što se mojih testova tiče... Ja sam u njega postavio probe radi stari hdd od 320GB koji je opisan kao podržan u listingu diskova.
Opis situacije;

1. Koristim TP Link WR740N ruter za konkeciju.
2. Koristim WD HD MEDIA player live za gledanje filmova i ostalih njegovih sadržaja. WD se vezuje bežično na ovaj ruter. Signal je 2crtice od četiri (laički)
3. Bio sam skeptik ali projekcija filmova radi bez ikakvih problema!!! probao sam 1080p, 720p i nema ama baš nikakvog seckanja. mnogo bolje nego dok sam vukao fajlove sa kompa.
E sad ja fajlove mogu da pustam preko "upnp media server" bez titlova i preko windows share-a (otkud on na toj lokaciji?!) gde se pojavi DNS-313.
4. Kopiranje fajlova je brzinom od 3mb-7mb i zaista je jako sporo. Interesuje me ova NFS opcija, kako do nje doći...
5. Probaću ali ne tako skoro kako se ponaša sa Samsung HD204UI od 2TB. Na njemu je napisano da podržava diskove do 2TB što me je iznenadilo. našao sam pozitivna iskustva ljudi...

Za ove pare sam prezadovoljan...

5. Kad probaš, javi.
1. OK, to je standardni 100mbps ruter.
2. Uvek preferiram žicu za nepokretni device.
3. Normalno je da se vidi i pod win share u wdlive, kao i pod upnp.
4. Nije to sporo, to ti je uobičajena brzina za 100mbps mrežu. Ako ne znaš šta je NFS, ne petljaj ništa, izgubićeš garanciju jer mora alternativni fw. Pogotovu što ti streamovi rade bez seckanja.

Ok, hvala.
5. Naravno.
1. Znam, samo naveo šta koristim od opreme u ovoj situaciji. Malo sam početnički numerisao pitanja, odgovore...
2. Uzgred i ja preferiram žicu ali moja draga ne može da podnese kablove kroz celu kuću. Nemam gde da ih sprovedem... ;-)
3. zaboravio sam da me je u toku instalacije NAS pitao za share...
5. Čačkao sam danas malo po netu i ukapirao ove skraćenice (SMB, UpNP, NFS...). Ubacivanje novog fw ne dolazi u obzir kad već sve šljaka naravno. Dodatne opcije mogu da instaliram preko fun_plug dodatka. Ko,liko vidim ne menja se fw. Inače, danas me je prilčno iznenadilo kopiranje jedne veće količine filmova konstantnom brzinom od 8-9mb/s.

Hvala još jednom svima. Kad probam veći hard javiću rezultat...

Interesuje me gde mogu naći firmware za dns-313 koji si pomenuo? Garancija mi je istekla pa bih ga malo "ubrzao"? Pozz

Interesuje me gde mogu naći firmware za dns-313 koji si pomenuo? Garancija mi je istekla pa bih ga malo "ubrzao"? Pozz

Ja obicno jurim FW za dlink uredjaje na ftp.dlink.eu ili ftp.dlink.co.uk. Medjutim poznajem ljude iz lokalne kancelarije (srbija) pa od njih dobijam i neke verzije koje nisu dostupne na internetu.

http://www.dlink.com/uk/en/support/product/dns-313-sharecenter-solo-1-bay-network-storage-enclosure?revision=deu_reva
http://www.dlink.com/uk/en/support/product/dns-313-sharecenter-solo-1-bay-network-storage-enclosure?revision=deu_revb

Obećah da ću da javim kad isprobam veći HDD. Uspešno sam povezao Samsung HD204UI 2TB (F4EG). Bilo je malo muke:
1. jedno nedovršeno formatiranje praćeno isključenjem uređaja
2. Prezauzetost sistema (system busy, krkljanje harda) dok nisam isključio media server i itunes server (isključio oba od jednom, možda bi media server radio).
Sada sve šljaka idealno. S obzirom da se disk okreće na 5400, upis preko mreže je sporiji i sada iznosi od 6.6 do 7.2 MB/s. Strimovi rade odlično. Filmovi su formata 1080p (Yiffy-torrents). Za sada sve kako treba...
Nadam se da će Darkomi da podeli svoja iskustva i testirane diskove sa nama...

Vrh Dno