Šta je novo?

D-Link DI 524 Wireless Router?

BubaJez

Čuven
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poena
609
Totalni laik. Wireless me zeza vec nekoliko meseci , a konacno su se stekli uslovi za uvodjenje ADSL-a, pa bih da pitam sledece:

Da li gore navedeni D-Link DI-524 moze da radi i sa ADSL-om? Tj. da mreznim kablom na njega prikopcam ADSL i zatim da mogu da korisitm i Lap i Desk i sl.

Hvala unapred.:)

Posle one priche o ispali da se ne bi dalje muchio evo ti konkretan odgovor na tvoje pitanje jer sam bukvalno preko 5 dana kupio uredjaj koji tebi treba.

Tebi pored mnogih nekih treba ovo - TP LINK TD-W8910G. [ http://www.itsvet.com/proizvod/tp-link-td-w8910g-10-100-4-ports+adsl+modem/comp_comp_router/317/142 ]

To je 54M Wireless adsl2+ ruter i savrsheno funkcionishe kako za moje a verujem i tvoje potrebe. On se utakne u desktop preko LAN kabla a u njega pozadi ide telefonski koji je razume se predhodno spojen na spliter. Meni tako u stanu funkcioshe net na - desktop-u, 2 laptopa, 1 iPod Touch. Da mi neko drugi ne bi krao net dodelio sam MAC adrese i samo ta 4 uredjaja mogu da crpe vecj ionako slab 512 adsl.

Zanimljivo je kada ga vecj prikachish preko LAN kabla na desktop recimo i kada ga izdefinishesh [ ulazish preko ip adrese http://192.168.1.1/ ] meni se deshava da desktop ne mora da mi bude ukljuchen da bi imao net za ostala 3 uredjaja. Mislim chisto da se zna i taj podatak.

Ja mislim da preko D-LINK DI-524 ne postoji shansa da izadjesh na ADSL jer prosto nema tu funkciju. Nadam se da sam pomogao.

@BubaJez
D-Link DI-524 mozes iskoristiti uz neki ADSL ruter za to sto tebi treba, tj. desktop na kabl a lap na wireless.

Da mi neko drugi ne bi krao net dodelio sam MAC adrese i samo ta 4 uredjaja mogu da crpe vecj ionako slab 512 adsl.

Nije tema ali nadam se da si pored filtriranja po MAC adresi (koje je inace slabasna zastita) upalio i WPA/WPA2 enkripciju. Sve manje od toga je lako zaobici.

Zanimljivo je kada ga vecj prikachish preko LAN kabla na desktop recimo i kada ga izdefinishesh [ ulazish preko ip adrese http://192.168.1.1/ ] meni se deshava da desktop ne mora da mi bude ukljuchen da bi imao net za ostala 3 uredjaja. Mislim chisto da se zna i taj podatak.

A kakav bi to ruter bio koji zahteva da neki od racunara u mrezi bude ukljucen, i zasto? Vidi da se kod davanje saveta zadrzis na temama koje dovoljno poznajes.
Ajd' sada knjigu u sake pa da naucis osnovne stvari.:whip:

Poslednja izmena:
O da : )

A i ima shta da mi ukrade 512 adsl..pa primetim kad u drugoj sobi zhenskinja krene da otvara youtube, akmoli da mi neko vuche ne znam koje podatke ;]

Naravno pozheljno je da se upali WPA/WP2 enkripcija !

Eeee, nije samo u drugoj sobi, zavisi gde zivis, kuca ili zgrada, komsija ispod ili iznad ima sasvim lep signal sa tvoje mreze, kod mene AP baca signal 20+m po zgradi, sprat ispod i iznad su sasvim solidno pokriveni pa sada ne bih bas da svoje fajlove i internet protok stavljam na raspolaganje svakom wanabee hakeru u komsiluku :D

Možda nešto nisam dobro shvatio ali zašto je zanimljiva osnovna funkcija rutera?

Ako ne dobijaš ADSL modem uz ugovor onda ti treba ruter\ADSL modem, npr. kao ovaj koji ti je Oki predložio. Ako dobijaš modem (koji je ujedno i ruter) onda ti treba samo switch ili AP ako planiraš imati wireless u kući za laptop. (ako već nisu integrirani u sam modem)

Poslednja izmena:
Pa i ja sam bio noob dok sa ortakom nisam podesio sve ; ))))))))))) ali morash prvo da ga podesish a posle mozhe i bez "matice" tj u ovom sluchaju desktop-a zar ne ? Ja to na primer priznajem pred svima - nisam znao. Naravno ne preporuchuje se da se radi hard reset jer onda opet mora da mu upisuje parametre vecj ako se "zakuca" slobodno da ga izvuche iz struje i vrati.. Eto mozhda ni to nije loshe spomenuti. Razlog zashto sam ja ovo uradio je upravo SezamPro adsl koji imam i dobio sam samo connexant krsh usb modem. Ruter plus wirless se izdaje za neke bezobrazne pare tako da sam skupio kesh i pazario ovo i uvek cju ga imati, dok kod sezama ako budem hteo da predjem kod drugog provajdera moram da vratim nazad - razume se. kao i ovaj usb koji za vistu recimo ima upotrebljivu mocj kao desna papucha ako se gura u cd rom.

Tuzno je shto nas tovare raznim tim krsh glupostima te asus, te connexant usb glupostima umesto lepo da se ispruzhe za ruter.

Poslednja izmena:
ako nakačim D-Link DI 524 na switch na koji je već prikačen adsl ruter(medem) da li cu imati neta i lan preko wifi?
znači da li će Switch net koji je dobio od Adsl modeam proslediti na DI 524 i da li će kompjuteri prikačeni na switch i laptop prikačen na DI 524 preko wifi biti u istoj LAN?

wifilan.jpg

Poslednja izmena:
Moze tako da radi samo sto ti u toj varijanti gde vec imas ADSL ruter nije neophodan WiFi ruter vec moze i AP, ja imam bas takvu kombinaciju, D-Link DSL-502T adsl ruter (1xLan), D-Link DGS-1005D 5-port switch i TP-Link TL-WA501G AP i radi ok. Dva desktopa u gigabitnoj mrezi i lap-top na wifi. Elegantnije bi bilo da imam jedan ADSL wifi ruter umesto ova tri uredjaja ali onda ne bih imao gigabitnu mrezu, koja mi je ipak vaznija.

Hoće ali ćeš morati u d-linku isključiti DHCP.

Ovde postujem da ne bih nepotrebno otvarao novu temu!

Elem, imam isti ruter i nesto ne stima u povezivanju sa racunarom :trust:.....zapravo interesuje me da li ispravno cinim stvari >>> ruter povezan sa racunarom, utaknut u struju i povezan sa modemom (preko koga imam adsl). Da li je modem u ovoj prici uopste potreban ili treba da ga zamenim nekom drugom stvarcicom????

Ja sam dobio ADSL ruter, povezao sam wireless D-link preko mreznog kabla, zakacio komp na D-link i jos dva lap topa wireless i sve radi kao podmazano. Da li moze sa modemom isto, nisam siguran, mislim da ne moze...

Znaci D-link ruter bi trebalo da bude povezan sa kompom i adsl ruterom?????

Komp u D-link, a D-link u ADSL ruter i evo ga radi :D

Znaci D-link ruter bi trebalo da bude povezan sa kompom i adsl ruterom?????

Ako imaš ADSL modem/ruter onda ti ne treba zasebni ruter, čak šta više, ako je na oba uključen DHCP a po defaultu jeste neće ti ni raditi kako treba. Znači ako ti treba još LAN portova dovoljno je uzeti switch.

Ako imaš ADSL modem/ruter onda ti ne treba zasebni ruter, čak šta više, ako je na oba uključen DHCP a po defaultu jeste neće ti ni raditi kako treba. Znači ako ti treba još LAN portova dovoljno je uzeti switch.
ok....sada mi je jasno.....hvala :D

Aj i ja da pitam :)
kakva je procedura kad se preko PPPOE konekcije kaci na net ?
Znaci na zgradi antena ,AP i switch
i svako ima svoju konekciju.
Sad da ne bi razvlacio kablove po kuci ,razmisljam i ja da stavim ruter .
Na desktop bi isao kabal ,a wireless laptop

Niko nezna :-|

Kako u ovom ruteru da snimin sva podesavanja da kad nestane struje ne moram da prikacinjem lan kabal za laptop i da sve podesavam jer ga samo koristim za wirlees

HVALA UNAPRED

Vrh Dno