Šta je novo?

D-LINK 564T ADSL modem/router problem sa zaglupljivanjem

Mexa

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
619
Posedujem D-LINK 564T ADSL modem/router (za ISDN) na koji su prikljucena 4 racunara sto je i maksimum. Uredjaj je namesten da radi u router modu, a problem je sledeci.
Nakon nekog vremena rada (oko 20-24h neprestanog rada) veza ka internetu se zaglupi. Ne moze da se pristupi internetu ni sa jednog racunara, a mreza i razmena fajlova izmedju racunara radi! Nije do racunara u mrezi i nije do podesavanja mreze jer kada se uredjaj zaglupi ne mogu da mu pristupim,ni preko browsera da ga resetujem... odnosno ponekada i mogu da mu pristupim ali to mnogo dugo traje. Onda mu izvucem napajanje struje na jedno 30 sec. pa ga ponovo ukljucim i posle minut-dva koliko mu treba da ponovo uspostavi ADSL vezu i skapira racunare u mrezi SVE RADI kao da se nikada nista nije desilo, znaci pristupa mu iz browsera odmah, internet radi itd...
Jos zanimljivija je sledeca cinjenica: s'obzirom da se nesto stalno skida sa e-mula, kada se uredjaj zaglupi ja ne mogu da mu pristupim iz browsera, ne mogu da otvaram stranice ali download preko e-mula radi (10-15kb)!!

Znaci uredjaj se zaglupi posle oko 1 dana rada, mreza radi, internet ne radi, potrebno mu je resetovanje, onda sve radi najnormalnije i internet radi besprekorno. Ako je od neke vaznosti provajder je YUBC, a paket je 512/128.
Da li uredjaj ne valja ? i da li da ga promenim kod prodavca za drugi ? Da li je moguce da se ovaj uredjaj pregreva ? Imam uredjaj vec 3 meseca i u pocetku je radio i po 10 dana bez ikakvog zaglupljivanja.
S'obzirom da je ovaj problem iritirajuc i nedopustiv jer bi sve trebalo da radi bez problema 24/7 u slucaju da promenim uredjaj za drugog proizvodjaca slobodno predlozite neki model, a bitno je da ima neki vid port forwardinga zbog p2p programa.

Unapred hvala na svakoj pomoci

Poslednja izmena:
Mexa je napisao(la):
Posedujem D-LINK 564T ADSL modem/router (za ISDN) na koji su prikljucena 4 racunara sto je i maksimum.

Prvo, to sto ruter ima samo 4 porta ne znaci da je to maximum. Lako mozes uz pomoc dodatni switcheva da prikacis jos >200 kompjutera.
Drugo, to zaglupljivanje ti se najverovatnije desava nocu/ujutro kada tvoj provajder menja svima IP adrese (posto ti je verovatno dinamicka). Ovaj problem se javljao na jos nekim uredjajima iz jeftinije klase. Npr ruter koji daje Sezam na koriscenje sa Conexant cipom takodje zna da se zaglupi ali ne tako cesto i uvek moze iz browsera da se resetuje.

Poslednja izmena:
Da li to znaci da ako platim staticku
IP adresu za koju provajder trazi 5e doplate mesecno, da mi se ovo vise nece desavati ?

I ako mislis da je zaglupljivanje interneta u vezi sa promenom IP adrese kod provajdera, zbog cega onda imam problema da pristupim podesavanju samog rutera upisivajuci u browser 192.168.1.1 ? ,a problemi nestaju posle resetovanja putem iskljucivanja struje. Promena IP adrese ne bi smela da ima uticaj na sam pristup mom ruteru.

Pa upravo si sam odgovorio na celu stvar. Ruter spada u najjeftiniju klasu i zaglupi se kada dobija novu IP adresu od provajdera. Jednostavno je tako. Moguce da bi se broj ucestalost zaglupljivanja smanjila sa static IP adresom (uostalom prati i sam stvar, zapamti trenutnu IP i sledeci put kad se zaglupi posle resetovanja vidi da li imas novi IP). Mozes da pokusas eventualno sa promenom firmware-a. Kazem ti da i ja imam taj problem samo sto mi se to desi 2-3x mesecno. (doduse sezam mi nekad po 5-6 dana ne menja IP)

Ja sam imao isti problem ali sa Asus WL-500g ruterom. Kompovi koji su na njegovim LAN portovima se normalni pinguju, ali kad pingujem ruter (192.168.1.1) svaki peti ping prodje. Posle vadjenja kabla iz struje problem nestaje ali se i vraca posle par dana. Sve je reseno novim firmware-om.

Nazad
Vrh Dno