Šta je novo?

Cyberpunk 2077

Cela ova priča mene navodi na sledeći scenario.

Zamislite da je CP77 deo Ubisoft+ pretplate... da ima cross-save, cross-progression (i da budući MP ima i cross-play). Platiš fino 15$ usd mesečno, počneš da igraš na omiljenoj platformi X... kad ono prc, 15 frejma i pixeli kao golubi. Nema problema, raspičiš GFN, Stadiju, Lunu, PC... i zabole te.

Zamislite kada bi U+ radio na svim platformama. E onda bi platforme stvarno morale da se napnu koja će da ponudi najbolje iskustvo.

Ja jos uvek ne mogu da prezalim to sto je GFN samo 1080p. Nadam se da ce uskoro ponuditi vecu rezoluciju

Paradigma vezivanja za jednu platformu, mesto, uređaj, ekran... mi sada izgleda srednjevekovna.

https://youtu.be/zUVhfD3jpFE

"Surface of the garbage bins, where NVIDIA left its ethics" Stop, they're already dead.

Meni je top komentar.
Nego u sustini 4k dlss quality je bolji od 4k native u nekim scenama.
I kraj videa je dobar, kao sto lik kaze posle onog e-maila ispasce da je svaki pozitivan video koji govori o rt i dlss placen od strane nvidije.

Ne gledam youtube testove tehnike ali ovaj sam odgledao ceo jer sam očekivao detaljan prikaz.
Quality mod je baš dobar, minimalno obara nivo detalja što se verovatno ne primeti dok igraš, a neke stvari poboljšava i još povećava fps.
Stvarno dobra tehnologija samo još kad bi bilo kartica po razumnoj ceni. :)

Inače odma sam skontao da je C bez DLSS ali to je kad se udubiš u statične slike i opet su neki uzorci bili baš blizu da zbune.

Ne gledam youtube testove tehnike ali ovaj sam odgledao ceo jer sam očekivao detaljan prikaz.
Quality mod je baš dobar, minimalno obara nivo detalja što se verovatno ne primeti dok igraš, a neke stvari poboljšava i još povećava fps.
Stvarno dobra tehnologija samo još kad bi bilo kartica po razumnoj ceni. :)

Inače odma sam skontao da je C bez DLSS ali to je kad se udubiš u statične slike i opet su neki uzorci bili baš blizu da zbune.

Svaki dlss mod muti sliku, jer smanjuje rezoluciju. Stvar logike. Ne znam kako nekome moze biti ljepse sa dlss nego sa native. Istina je da se dobija fin broj fps-a, ali slika postaje mutna na svakom modu.
Ja kad sa 1440p native, ukljucim dlss, izgleda mi kao da sam prebacio na 1080p. Ne bas toliko, ali se bas vidi zamucenje. Sva sreca pa mi baca +55-60fps pa do 80fps na nekom miksu high ultra med, inace nema sanse da bi mogao igrati sa dlss, zaboli me glava, imam osjecaj da gubim vid.

Poslednja izmena:
Svaki dlss mod muti sliku, jer smanjuje rezoluciju. Stvar logike. Ne znam kako nekome moze biti ljepse sa dlss nego sa native. Istina je da se dobija fin broj fps-a, ali slika postaje mutna na svakom modu.
Ja kad sa 1440p native, ukljucim dlss, izgleda mi kao da sam prebacio na 1080p. Ne bas toliko, ali se bas vidi zamucenje. Sva sreca pa mi baca +55-60fps pa do 80fps na nekom miksu high ultra med, inace nema sanse da bi mogao igrati sa dlss, zaboli me glava, imam osjecaj da gubim vid.
Cudno, ja sa 1080p quality kazem da ne vidim razliku jos ako pogledas SS sa snimka videces da na vecoj daljini objekti imaju vise detalja i text moze da se procita dok na native to losije izgleda. Mozda malo bledje izgledaju blizi objekti ali ja licno nisam mogao da nadjem razliku kada sam udario par SS i izmesao slike, zamolio sam suprugu i klinca da pogledaju i ista stvar. Mozda imas neku opciju ukljucenu koja se ne mirise sa DLSS . Probaj da iskljucis Chromatic aberration .

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Imam 1440p 32inca monitor ispred sebe. Kazem ono sto vidim. Bas muti sliku. BIlo koji dlss mod u poredjenju sa native, je mnogo mutnija slika. Recimo slova na bilbordima, teksture na betonskim ogradama itd. Bas vidim, i smeta mi mutna slika, imam osjecam da gubim vid. Probacu to da iskljucim ako ima veze, jer mi je sad ukljuceno sve ono gore sto ima.
Mislim i stvar logike jer cim povecava fps, logicno da nesto smanjuje. Il RTX ima neki nitro u hladnjaku :)
A i na tim SS sto su kolege kacale sa dlss, odmah vidim da je mutna slika. Nije mi jasno kako to smeta nekima?

Poslednja izmena:
Imam 1440p 32inca monitor ispred sebe. Kazem ono sto vidim. Bas muti sliku. BIlo koji dlss mod u poredjenju sa native, je mnogo mutnija slika. Recimo slova na bilbordima, teksture na betonskim ogradama itd. Bas vidim, i smeta mi mutna slika, imam osjecam da gubim vid. Probacu to da iskljucim ako ima veze, jer mi je sad ukljuceno sve ono gore sto ima.
Mislim i stvar logike jer cim povecava fps, logicno da nesto smanjuje. Il RTX ima neki nitro u hladnjaku :)
A i na tim SS sto su kolege kacale sa dlss, odmah vidim da je mutna slika. Nije mi jasno kako to smeta nekima?
Iskljuci gore sve osim lens flare i dole imas Chromatic aberration njega stavi na off i javi rezultate. Mozda imas bolje oko od mene .

Edit: stigli smo do 2077-mog posta ovde.

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Cim dodjem kuci sa posla, probam, pa javljam. Bas me zanima ovo.

Posle skoro 40 sati u igri još uvek nailazim na nove spektakularne delove grada, svaka im čast kakav su svet napravili. Ovoliko me neka igra nije oduševila verovatno od poslednje Zelde, i stvarno je šteta što većina igrača ima tehničkih problema.

Nadam se da će im se investitori žešče naljutiti zbog ove vesti da je sklonjena sa PS store, mada su investitori verovatno i jedni od glavnih krivaca zbog kojih su morali da izbace igru sada, u ovakvom stanju.

Probaj da se poigraš sa nvidia sharpen filterom ili Reshade-om. Dynamic FidelityFX na AMD-u je loš ako FPS nije stabilan i oštrina slike/rezolucija se često menja.

Je l' neko primetio ovako nešto?
fv7plgJ.jpg
Isto se pojavljuje i oko glava, bodljikavih žica itd.

Posle skoro 40 sati u igri još uvek nailazim na nove spektakularne delove grada, svaka im čast kakav su svet napravili. Ovoliko me neka igra nije oduševila verovatno od poslednje Zelde, i stvarno je šteta što većina igrača ima tehničkih problema.

Nadam se da će im se investitori žešče naljutiti zbog ove vesti da je sklonjena sa PS store, mada su investitori verovatno i jedni od glavnih krivaca zbog kojih su morali da izbace igru sada, u ovakvom stanju.

Pitanje za @djakza iako nije spoiler staviću u spoil, možda neko ipak ne bi želeo da ni ovo zna / sazna pre nego što krene da igra:

Da li ti se čini (pošto se meni čini) da su side questovi pomalo isprazni?
Dakle ne mislim na gigs, thief, NPD i one slične stop crime find missing person, i search i destroy jednokratne posliće kojih je puna mapa i koje ni ne trebaju da imaju neku veliku i razgranatu priču, i dođu mu kao monster nest lokacije iz W3, nego baš na side questove od kojih sam fakat očekivao više jer u W3 pojedini (rekao bih većina) side questova je bolja od main questa.

Ovde pominjem konkretan side quest pa ću ga staviti u spoil, mada ga je djakza sigurno već rešio:
Npr. onaj side quest sa cyber monkom koga su na silu naterali i instalirali mu augmentacije, je prilično rudimentalna šetnja do tačke A, pa odlazak na tačku B, gde ubiješ ili ne ubiješ prisutne, i vraćanje na tačku A. Dakle od bilo kojeg poslića na mapi razlikuje se jedino što ima par linija dodatog teksta, a suštinski je identična u smislu šta moraš da uradiš (kill them all, and back to the choppa)...
Ograđujem se da sam tek 15 level sa 30 reputacijom i da se vrtim uglavnom oblasti Watson i Central city, ali u tim oblastima sam naišao na bukvalno tri-četiri side questa, i svi su nekako meh, praktično sve svode se na isto kao gigs i ostali sitni poslići... Svakako teram dalje i nadam se da će se kroz dalju progresiju situacija sa dubinom i zanimljivošću side questova popraviti...

@Zile995

E moracu sa sharpen probati. To sam na radeonima uvijek dizao na 80%. Morat cu probati i na 2080tki. Dugo nisam imao nvidia.

Sent from my IN2013 using Tapatalk

@kure1982

Ima dosta dobrih tj. "dubljih" side questova, npr. sa onim Delamain-om(AI taxi služba), prvi quest je najklasičniji nađi x broj vozila raštrkanih po mapi, posle kreću zanimljivija dešavanja, da bi na kraju tog quest line-a dobio 3 opcije kako da rešiš situaciju, ja sam slučajno otkrio i četvrtu. Dakle, da nisam odradio onaj prvi, praktično "fetch" quest(a malo mi je falilo), ne bih imao pojma da priča ide dosta dublje.
Onda quest line sa onom Perez familijom koji se vrti oko ubistva gradonačelnika:
Sve kreće klasičnom političkom intrigom i mahinacijama, na kraju prvog kvesta biraš da li ćeš da im kažeš na koga sumnjaš. Nakon toga te opet zovu i ispostavi se na kraju da ih neko špijunira(sa sve skrivenim sobama u njihovom penthausu), pa zapravo saznaš da im usađuju misli, brišu memoriju i praktično pokušavaju da ih kontrolišu, i na kraju moraš da odlučiš da li da im kažeš istinu i rizikuješ da ih zbog toga smaknu ili da ih ostaviš u neznanju, pod nečijom kontrolom ali bez opasnosti po njihov život

Ljudi su već pominjali side questove sa Panam koji su isto odlični i isprepletani, toliko da uopšte nemam utisak da radim neku sporednu, "nebitnu" stvar, jer i nije nebitna.

Onda ono sa Sinnermanom i ta moralna dilema, ima definitivno brdo odličnih stvari za otkriti.

Ja zadnjih ~10 sati igram samo side questove, odradim neku main misiju čisto da mi se promeni slika na meniju i onaj uvod kad se učitava igra :D

Poslednja izmena:
^ Hvala živ bio...

Osim za ovaj prvi sa taksijem koji jeste ok ali ništa posebno, bar za sada (pronašao sam možda 4 od 7 izgubljenih taksija, i najbolji su mi bili taksi samoubica i ženski taksi koji ne zna kako da izađe iz kružnog toka :smash:, na ove ostale side questove još nisam ni naleteo, što je suštinski super...

Teram dalje, ali ću smanjiti one gigove i small jobs, jer su dosta repetitivni, jedino ako zafali para, jer reputacije sumnjam da će zafaliti...

EDIT: Često nailazim na oružja sa game braking karakteristikama, a bez ikakvih posebnih uslova da bih mogao da ih koristim... Bukvalno one hit one kill na very hard... Naravno takva oružja ne koristim jer su previše OP, pa ih odlažem u štek

Poslednja izmena od urednika:
Gigovi su uglavnom klasični infiltriraj/ukradi/ubij, to radim tu i tamo, dobri su za brzu kintu i eventualno neko dobro oružije koje može da se nađe.

A evo upravo u jednom side questu naiđoh na Death Stranding easter egg :)

Cyberpunk 2077 Screenshot 2020.12.18 - 14.59.45.96.jpg

Probaj da se poigraš sa nvidia sharpen filterom ili Reshade-om. Dynamic FidelityFX na AMD-u je loš ako FPS nije stabilan i oštrina slike/rezolucija se često menja.

Je l' neko primetio ovako nešto?
Pogledajte prilog 294238
Isto se pojavljuje i oko glava, bodljikavih žica itd.

Ovo se od nedavno pojavljuje i u Warzone-u oko lika. Nije mi jasno je li to urađeno posljednjim drajverima ili šta?

@Zile995

E moracu sa sharpen probati. To sam na radeonima uvijek dizao na 80%. Morat cu probati i na 2080tki. Dugo nisam imao nvidia.

Sent from my IN2013 using Tapatalk

Probao sam, nećeš ništa izvući. Sharpen može malo izoštriti, ali djeluje vještački i utiče na frejm rejt. Također sa film grain podešavanjem teško da možeš eleminisati nois koji stvara Screen Space reflection.

Poslednja izmena:
image.png

A koja je fora sa "Samurai", zasto su svi Samuraji :) Malo mi cringe zvuci ovako, ne probavsi jos igru :d

Desilo mi se da dok skrolujem kroz oružje, u zgradi gde je V-ju stan, sačmara krene sama da puca u beskraj i naravno odmah pored murije. :) Sličan problem sam primetio (taj automatski triger komande) za 'gas' na kolima... ono, potpuno random.
Inače, postoji trenutno exploit sa slikom iz side misije, koja se može prodati za 4k a potom otkupiti za 5$, pritom se skippuje vreme na automatu za prodaju kako bi se refilovao... you do the math. :) Kontam da će 'potrajati' do januarskog fixa. Nije cheat, ali jeste glitch...

Probao sam, nećeš ništa izvući. Sharpen može malo izoštriti, ali djeluje vještački i utiče na frejm rejt. Također sa film grain podešavanjem teško da možeš eleminisati nois koji stvara Screen Space reflection.

Ne znam sta je sa mojim ocima, ali ja ne vidim nikakvu razliku kada pogasim/popalim gore one prvih 4-5 kvadratica, sve mi isto.
Jel moze neko da mi objasni sta na sta utice i sta da gledam, sto se tice privih onih gore 4-5 stavki, jer ja veze nemam :wall::wall::wall::wall:

Primjetim razlike izmedju low / high, to je ok. Onaj Cr. densiti drzim na med, jer mi je na low pusto sve.
I ono sto najvise primjetim i sto mi smeta je dlss. Muzgavo sve, kao da nije u fokusu nista.
Mada sam napravio kombo, shadows na med, ostalo high/ultra bez rt i dlss i gore sam pogasio sve osim depth field. Na 1440p sve je ostro i preko 60fps-a. Uz freesync super klizi.

@whiplasher
Ako ne vidis to znaci da nije ni bitno!U dosta slucajeva kada god menjam graficka podesavanja isto se pitam kao i ti,cemu to opste sluzi,a razlika apsolutno nikakva!Najbolje da je kupim novu graficku ili 4k tv mozda cu onda i progledati!Ko zna mozda tu i CPU ili Ram memorija maskiraju te detalje posto nisu bas sinhronizovani sa ostatkom hardvera!To su te stvari koje teraju coveka da kupuje i trosi!

Vrh Dno