Šta je novo?

cuvanje podataka

Dusan87

Slavan
Učlanjen(a)
30.07.2004
Poena
319
Zanima me postoji li nacin da se sacuvaju podaci u slucaju da prsne hard.Na primer hocu da sacuvam neki folder u koji stalno ubacujem neke vazne podatke,a sve to treba da bude zasticeno kao recimo e-mail poruke koje se nalaze u inbox-u i ne mogu da nestanu ako dodje do nekog problema.Znam za Gmail Drive,ali to sve ide preko interneta,tako da bi mi dobro dosao neki program koji ima iste mogucnosti ali ne koristi internet.

Najprostije (po meni) bi bilo dva diska u Raid modu u mirror varijanti.

@bata
Kad bi mogao da mi objasnis kako to funkcionise.

Treba ti MB koja ima sata prikljucke i dva sata hard-diska koja pomocu sata floppy diska stavis u raid i to izaberes u mirror mod

A mozes recimo da podignes i softwerski raid iz windowsa...

moja topla preporuka je da izbegnes softverski raid iz prostog razloga sto to znaci da se diskovi moraju prebaciti u dynamic a samo to je dovoljno za buduce probleme

kalky je napisao(la):
moja topla preporuka je da izbegnes softverski raid iz prostog razloga sto to znaci da se diskovi moraju prebaciti u dynamic a samo to je dovoljno za buduce probleme
Moram priznati da nisam nikad exploatisao ovo resenje...samo sam probao...
Kakvo je tvoje iskustvo sa ovim jer planiram u jednoj firmi sa skromnim budzetom da primenim tako nesto...

podizao soft raid na wink2 advanced serveru...kao sto rekoh, diskovi se prebace u dynamic mod i uvezu u raid...sve lepo radi dok se ne desi bilo kakav pichvajz sa sistemom (na primer pad napona struje, posto su u pitanju bile "zhute masine" a ne neki brand server, rezultovao je ubijanjem windowsa i to tako da ne moze da se digne vec stalno BSOD pre logona), a onda ne pomaze ni repair, posto su, jel'te, dynamic diskovi...pazi, ne kazem da ne postoje alati koji mogu to da rese, ali zaista nisam imao vremena da ih trazim jer resenje se moralo naci trenutno...
moj savet je da se ne zaleces vec da prethodno dobro iscitas sve o tome i sta sve moze da se desi...ja, nazalost, nisam imao vremena za to...

p.s. sve novije ploce imaju SATA RAID, i zaista ne vidim razlog zasto ga ne iskoristiti (sem ogranicenja u pouzdanosti diskova) jer je mnogo sigurniji od softverskog a i laksi za recovery, a cenovno nema neke razlike u odnosu na softverski...

Poslednja izmena:
Dusan87 je napisao(la):
Zanima me postoji li nacin da se sacuvaju podaci u slucaju da prsne hard.Na primer hocu da sacuvam neki folder u koji stalno ubacujem neke vazne podatke,a sve to treba da bude zasticeno kao recimo e-mail poruke koje se nalaze u inbox-u i ne mogu da nestanu ako dodje do nekog problema.Znam za Gmail Drive,ali to sve ide preko interneta,tako da bi mi dobro dosao neki program koji ima iste mogucnosti ali ne koristi internet.

Ako imaš parica za dva diska onda spomenuti raid. Ako nemaš onda backup. Ima sila programa koji ti na svaku promenu fajla rade backup i čuvaju do 99 poslednjih različitih promena svakog fajla (zipovano ili ne) na koji im je zadato da "motre". Kao backup medij može dati posluži CDRW ili DVDRW ili pak neki stari disk. Lično, imam 3 diska i sve što mi je važno imam bekapovano na sva tri diska unakrsno. Jednom podesiš backup program - i više ne misliš o tome.

Pored toga napraviš image diska i ako se desi bilo kakvo s***e za dvadesetak minuta imaš sve nazad kao da ništa nije ni bilo.

kalla89 je napisao(la):
Treba ti MB koja ima sata prikljucke i dva sata hard-diska koja pomocu sata floppy diska stavis u raid i to izaberes u mirror mod
a PATA raid?

ploce koje podrzavaju PATA RAID obicno kostaju neku kolicinu evra vise nego one koje ne podrzavaju, plus sto takvih modela i nema nesto mnogo na trzistu pa mu mozda ne odgovaraju....zato je doslo vreme da je SATA RAID jeftiniji...
mada, nista ne moze da zameni Fiber Channel sa directorima 😛

edit: typo

Poslednja izmena:
Post kalla89 je napisan kao da je raid moguc samo sa SATA. Hteo sam da ukazem da postoje i PATA raid ploce ( pa ako neko ima neku stariju PATA raid plocu ne mora da kupuje sata)

Nazad
Vrh Dno