Šta je novo?

cuvanje diskova

kupite starke :)

Tako se to radi, kutije a ne kesice i torbice. Posle 3 godine, diskovi mi rade besprekorno. I da, podrazumeva se kvalitetan disk. A za skladištenje svima preporučujem da kupe starke :d pa ovako kao ja. A na ivicama se može napisati markerom što-šta. Ovaj moj sistem u kombinaciji sa Where Is It, odlično funkcioniše.
I kako stavljate slike da se prikažu full, jel to zavisi od sajta? Ja po navici uploadujem na shack i probao sam sva tri linka koja dobijem ali mi je uvek sličica thumbnail.

Poslednja izmena:
ja cuvam u zvonu i diskovi su numerisani a za pretraživanje koristim program whereisit i tačno znam gde šta stoji...

Tako se to radi, kutije a ne kesice i torbice. Posle 3 godine, diskovi mi rade besprekorno. I da, podrazumeva se kvalitetan disk. A za skladištenje svima preporučujem da kupe starke :d pa ovako kao ja. A na ivicama se može napisati markerom što-šta. Ovaj moj sistem u kombinaciji sa Where Is It, odlično funkcioniše.
I kako stavljate slike da se prikažu full, jel to zavisi od sajta? Ja po navici uploadujem na shack i probao sam sva tri linka koja dobijem ali mi je uvek sličica thumbnail.
Pa rade i oni u zvonima posle 3 godine meni.
Kad bi ja tako redjao diskove u kutijama meni bi trebala jedna omanja soba samo za diskove

a za slike
img.] bez tacke

Pa da, ko ima baš ogromne količine diskova, zvona zauzimaju ubedljivo najmanje prostora, ali ih ja ne volim najviše zbog nepraktičnog browsinga. A meni i ovih par kutija previše s obzirom koliko tu ima gluposti, nego nakupilo se iz vremena dok sam bolovao od sakupljačke groznice ko neki hrčak pa rezao sve što mi dođe pod ruku, a nisam odgledao ni pola. Ima to da skrešem na 100-200 omiljenih filmova.

sa danasnjim cenama hdd-ova rezanje/skladistenje na cd/dvd/br/bilo sta drugo :) gubi svaki smisao

Poslednja izmena:
Mislim da skladištenje na hard nosi sa sobom jedan katastrofalan problem a taj je rizik da se pogubi sve što se skladišti i to u pozamašnoj količini. Nekako, ne bih želeo da mi se to desi.

To i planiram, za kad uzmem veliki hard 500+ giga. Gledam tako po katalogu, tu ima u vrh kape 100-200 filmova, kad filtriram samo odlične i omiljene filmove. To sve staje na takav hard i još ostane mesta i mesta za ostale sitnice (sve što nije video je sitnica za takve hardove). I uvek je dostupno i može se menjati, tipa dođe mi pod ruku neki HD rip, ko nedavno Matrix, pa samo obrišem divx verziju i eventualno preštelujem prevod.
S druge strane, ipak bi mi za sve filmove trebalo manje od 50 dvd-ava + za par legendarnih serija, muziku i sve ostalo još toliko, to je samo 2000 dinara, a ipak si siguran, tj ne mogu svi crći odjednom. Hard i da držim u fijoci, opet kad ga kačim i koristim postoji šansa (dosta mala) da iznenada rikne bez najave, pogotovo imajući u vidu kakva mi je struja ovde na selu. Kad pomislim samo na takvu situaciju, naježim se, tako da je onih 2000din sića.

Edit: evo preteče me mmilovan, tačno to i ja mislim. Mala verovatnoća, ali da se desi pa da se besim :)

Poslednja izmena:
Ko hoce ozbiljno skladistenje na hardovima, RAID je obavezan.

Mislim da skladištenje na hard nosi sa sobom jedan katastrofalan problem a taj je rizik da se pogubi sve što se skladišti i to u pozamašnoj količini. Nekako, ne bih želeo da mi se to desi.

sem ako se hdd skroz ne dezintegrise (spali/izudara maljem:smash:) ovo se vrlo, vrlo retko desava (pogotovo na "backup/film/muzika/slike" diskovima na kojima stoje manje vise isti fajlovi sve vreme i ne rade non-stop kao sistemski hdd-ovi npr.)
u par firmi sam imao prilike da vidim hdd-ove iz 95-te, 6-te :) rade i dan danas i jos su sistemski diskovi ;)
skidam kapu taiyo yudenu ako radi posle 12 godina :Klanjanje pa cak i ako ih drzis u spajzu u idealnim uslovima (bez "zvona" varijanti nego svakom disku kutija) i koristis ih par puta mesecno ;) da ne pricam o princo/no name i ostalim (kod nas vrrrrrlo prisutnih) "cudesa"
vreme rezanja + skladistenje recimo 700gb podataka je smor nevidjeni a malo preko 6k dindzi ti kupuje dosta vremena/prostora ;)

sem ako se hdd skroz ne dezintegrise (spali/izudara maljem:smash:) ovo se vrlo, vrlo retko desava (pogotovo na "backup/film/muzika/slike" diskovima na kojima stoje manje vise isti fajlovi sve vreme i ne rade non-stop kao sistemski hdd-ovi npr.)...
Može se desiti npr. slučaj iz ove teme.
A posebno interesantan je ovaj post u toj temi.

Mislite o tome.

sa danasnjim cenama hdd-ova rezanje/skladistenje na cd/dvd/br/bilo sta drugo :) gubi svaki smisao
Pa ne bas .Mnogo je jeftinije skladistenje na dvd nego na hdd plus diversifikacija rizika je mnogo bolja kad su podaci na dvdu.
Efkikasnije brze lakse je na hdd.Sve ima svoje prednosti ali da skladistenje na dvd/br gubi smisao nije tacno jer ima i to svojih prednosti

Poslednja izmena:
Imaće skladištenje na HDD svojih prednosti u budućnosti i cena jednog MB skladištenja na DVDjevima i na HDD će definitivno ići u korist HDD-a. Da ne govorimo o praktičnosti istog da ti svi podaci budu u jednoj kutijici.

Sve dakle stoji što je ovde rečeno u korist HDD čuvnaja.

Ali zaista bez safe copy, nešto nisam siguran da li bi hardu dao prednost pri skladištenju važnih dokumenta (nekada su oni, priznaćete, čisto sentimentalna vrednost - porodične fotografije ili video snimci).

Znači, za safe copy moram unapred da dam dva puta love za dva harda. Jasna računica.

Možda, jednog dana kad mi dop...zdi zezanje sa rezanjem i čitanjem DVDja. Koliko je to smor, taj momenat se zaista približava...

Poslednja izmena:
Imaće skladištenje na HDD svojih prednosti u budućnosti i cena jednog MB skladištenja na DVDjevima i na HDD će definitivno ići u korist HDD-a. Da ne govorimo o praktičnosti istog da ti svi podaci budu u jednoj kutijici.

Sve dakle stoji što je ovde rečeno u korist HDD čuvnaja.

Ali zaista bez safe copy, nešto nisam siguran da li bi hardu dao prednost pri skladištenju važnih dokumenta (nekada su oni, priznaćete, čisto sentimentalna vrednost - porodične fotografije ili video snimci).

Znači, za safe copy moram unapred da dam dva puta love za dva harda. Jasna računica.

Možda, jednog dana kad mi dop...zdi zezanje sa rezanjem i čitanjem DVDja. Koliko je to smor, taj momenat se zaista približava...
ovo sve naravno stoji 1000%
za te stvari 2 hdd-a + flash + par dvd-a (zavisi od vaznosti fajlova) ja sam u principu mislio na hd filmove/flac muziku npr.
poslovne/porodicne fajlove od izuzetne vaznosti treba drzati na par mesta za svaki slucaj

Imaće skladištenje na HDD svojih prednosti u budućnosti i cena jednog MB skladištenja na DVDjevima i na HDD će definitivno ići u korist HDD-a.
Hmmm , naravno da hoce ali tad ce se pojaviti BR diskovi sa 25 50 100 gb.Nece valjda za 3 godine da poredis skladistenje na dvd i hdd vec br i hdd

Poslednja izmena:
Hmmm , naravno da hoce ali tad ce se pojaviti BR diskovi sa 25 50 100 gb.Nece valjda za 3 godine da poredis skladistenje na dvd i hdd vec br i hdd

Pa više nešto nisam siguran sobzirom da će, dok se BR razvije kao format (i cena jednog bude recimo 20 dinara) hardovi verovatno dosezati neverovatne veličine (ako ih još bude bilo).:smoke:

Lično, gledano čisto koncepcijski, BR, CD, DVD su veoma loša stvar sobzirom da su mediji koji mogu da se diraju prstima, itd. Mnogo bolje je (kada su optički mediji u pitanju) ono što je radio SONY sa MD - svaki optički medij u zasebnu plastičnu kutiju, bez mogućnosti dodira.

Poslednja izmena:
Kad Br bude 20 dinara ( ) on sigurno nece vise biti standard vec nesto mnogo vece ;)

Još kada se pojave Princo BR... :S:

DVD moze bez problema da izdrzi pad sa par metara, a HDD?
lepo je sve to sto hard-ovi imaju: brzina, kapacitet, pisi-brisi.. ali ima to cenu
hoces nekom da poklonis neku muziku, daces mu ceo HDD?

za neke stvari (kao npr filmovi) DVD/BD je logican izbor.

DVD moze bez problema da izdrzi pad sa par metara, a HDD?
lepo je sve to sto hard-ovi imaju: brzina, kapacitet, pisi-brisi.. ali ima to cenu
hoces nekom da poklonis neku muziku, daces mu ceo HDD?

za neke stvari (kao npr filmovi) DVD/BD je logican izbor.
Ne vidim kako je logicno davati 10 evra za br disk i preko 100 za br rezac

Pa o tome i pricamo ovih 3 strane ?
kako gde i u cemu cuvati diskove

Nikad nisam rekao da treba da izbacimo DVD rezac iz masine. Drugo, kako padaju cene flash diskova mozemo da rezemo za razmenu materijal velikih dimenzija i na taj medijum. Cak 8 GB vise nije toliko skup, kad se setim 2004. je 1 GB bio 80 evra, a sad...

Logika je ok, ali sta da radim sa skoro 200 dvd medija sa filmovima?

Sta ja da radim sa 1000? Cekam razvoj :d

Poslednja izmena:
Ja држим дискове: у звону, CD i DVD кутијама и у торбицама. Запажања су следећа: у једној торбици је било око 96 дискова и 5-6 се искривило под оптерећењем, тако да не да раде :), мора да се исправљају. Исто се то десило и неким мојим комшијама тако да мислим да торбице нису баш неко решење (за већи бр. дискова). Са звоном нисам имао никаквих проблема, мада као што сте већ навели претрага дискова убија. По мени су се најбоље показале кутије, лако нађеш било који диск (још са омотом милина) и добро је заштићен.
Најјачи су људи који држе дискове по столу онако голе или пак израде омоте од листова из свеске :p

Најјачи су људи који држе дискове по столу онако голе или пак израде омоте од листова из свеске :p

E, ne verujem... Pa kesice su 1-2 din/kom... Znači za paklu prosečnih pljuga možeš da spakuješ 50 diskova, ako neko već to tako gleda.

E, ne verujem... Pa kesice su 1-2 din/kom... Znači za paklu prosečnih pljuga možeš da spakuješ 50 diskova, ako neko već to tako gleda.

Веруј ми знам људе који то раде вероватно се воде логиком 'уради сам' :D

Nazad
Vrh Dno