Šta je novo?

Cudno sa SSD

racak91

Slavan
Učlanjen(a)
28.02.2008
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7700X 4.5GHz (5.4GHz)+be quiet! PURE ROCK PRO 3 Black BK042 250W TDP
Matična ploča
MSI B850 GAMING PLUS WIFI
RAM
KINGSTON DDR5 32GB (2x16GB) 6000MT/s FURY BEAST XMP & EXPO KF560C36BBE2K2-32
GPU
SAPPHIRE PULSE AMD RADEON RX 7800 XT GAMING 16GB GDDR6
Storage
Samsung SSD 970 Evo Plus 250GB M2+Kingston NV3 1TB M2+Toshiba 500GB HDD
PSU
CHIEFTEC CFT-750-14CS
Kućište
RAIJINTEK PONOS ULTRA TG4
Monitor
LG UltraGear 27" IPS 27GS75Q-B 2560x1440 180Hz
Mobilni telefon
Samsung S24 Ultra 512GB/12GB
Pristup internetu
  1. Optički internet
U cemu je problem?Menjao sam i sata kabel nije do njega, prebacivao u druge portove opet isto iscitava.A na SSD-u jedino bio Win 11 koristen par dana i to je to.I sada izbacuje da ima 61% helta.SSD nije mnogo ni koriste kupljen nov pre par meseci, sada stoji samo particija i na njoj prazno nista nisam prebacio.Ne razumem kako se to desilo?Evo slika.
Ako sam na pogresno mesto stavio temu molim moderatore neka prebace.
image_2022-01-29_143050.pngimage_2022-01-29_143134.png

Neću ulaziti u analizu - kolko para, toliko muzike.
Disk je krš i pod rukom se oseti da je bofl.

Znam jer imam isti taj samo od 256Gb.

Ne bih ga ikom preporučio. Reklamiraj. Ako ti treba dobar ssd, uzmi pare nazad.

Kod drugara ista prica sa Samsung 970 Evo Plus 1Tb, posle 5TB upisa.sdd.png

Jasno sve, i moji 850 pro i evo se super drže, ali očigledno da kod novih serija nvme diskova ima ovakvih problema. E sad da li se radi o losem ocitavanju/problemu sa kontrolerom ili je zaista problem u disku pokazace vreme.

Da li je ovo dobro ili lose?

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    301.6 KB · Pregleda: 46
Da vam prenesem moje iskustvo sa istim problemom.

Moj drugar je imao je imao problem sa nekim Patriot SSD-om gde su i performance i health pali na 0% nakon nedelju dana korišćenja. Nisam mu dao da reklamira disk, jer sam siguran da je problem do njegove mašine. Kad sam disk povezao kod mene, dobio sam ista health očitavanja ali bez obzira na sve to, disk je radio bez ikakvih problema. Probao sam sve od brisanja particije do raznih programa za low level format ali ništa nije pomoglo. Health i performance su uvek bili 0%.

Na kraju sam oradio reset iz BIOS-a. Opcija u BIOS-u jasno naglašava da ta metoda propušta napon kroz sve ćelije na disku i na taj način ih resetuje na fabričke vrednosti. Takođe upozorava da ako ta funkcija nije podržana od strane SSD-a, SSD će biti trajno oštećen. Prihvatio sam rizik i nastavio. Procedura je trajala manje od 2 sec. Svi podaci uključujući i particiju su nestali.

Nakon pravljenja particije i pokretanje HD Sentinel-a, i health i performance su se vratili na 100%. Vratio sam disk drugaru, instalirao je Windows, i eno ga radi i dan danas bez greške.

Pratim situaciji..I razumem koliko para toliko i muzike..Ali imam patriot isto od 120Gb i mnogo vise upisano pa mu nista ne fali radi kao i prvog dana..A ovaj ssd vise stojao samo ukljucen evo trenutno na njemu drzim samo virtualnu masinu nista vise...Kazem Win 11 bio koristio par dana i obrisem i eto udjem u Sential i vidim 61% a od cega ne znam...Hteo sam da probam secure erase da vidim hoce nesto pomoci.Samo ne mogu naci program koji, preko samsung magiciana ne moze.Ploca je Z77-DS3H rev 1.1 cpu je I5-3570K..Probacu da vidim reset u biosu ali cu samo ostaviti njega ukljucenog u sata port iskljucicu hdd i ssd gde mi je windows...

Definitvno je gotov SSD evo brzine na dva programa..Pre ovoga je isao 480/400 sada jako sporo...Definitvno mu fali nesto icice na reklamaciju uskoro.

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    53.5 KB · Pregleda: 22
  • Capture2.JPG
    Capture2.JPG
    62 KB · Pregleda: 18
Odradio sam low level format na ssd, dok je to radio nije isao preko 30mb/s dok je formatirao...A evo sada brzine posle LLF.Ali i dalje senital pokazuje da je 61% helti.
A evo crystal disk info kontra pokazuje...Prijavljuje da patriot ima manje helta nego geil..Ovo samo moze da je problem ili drajver ili nesto ploca zeza...I ako sam uradio reset biosa pre neki dan na ploci.Opet ista prica ostaje

Prilozi

• aaa.JPG
    aaa.JPG
    60.9 KB · Pregleda: 12
  • ddd.JPG
    ddd.JPG
    54.7 KB · Pregleda: 17
  • geil.jpg
    geil.jpg
    572 KB · Pregleda: 20
  • patriot burst.jpg
    patriot burst.jpg
    527.8 KB · Pregleda: 43
Poslednja izmena:
Kako ste uradili low level format, iz BIOS-a ili iz nekog programa?

Ako je sve u redu i nema nekih simptoma onda taj Health i Estimatedted remaining lifetime ne znače ništa. To nisu neke stvarne vrednosti nego samo nagađanja po osnovu starosti, broja paljenja i količine upisa. Uglavnom služi proizvođaču da odredi dužinu garancije i eventualno reklamaciju.

Kako ste uradili low level format, iz BIOS-a ili iz nekog programa?
Odradio sam preko programa HDDLLF u windows-u se uradio posto svakako na taj SSD nemam nista.
Ako je sve u redu i nema nekih simptoma onda taj Health i Estimatedted remaining lifetime ne znače ništa. To nisu neke stvarne vrednosti nego samo nagađanja po osnovu starosti, broja paljenja i količine upisa. Uglavnom služi proizvođaču da odredi dužinu garancije i eventualno reklamaciju.
Pa nema nekih simptoma ali brzine su drasticno pale..Eto prvo ide 275mb/s a posle ide 507mb/s..Ali opet su pale brzine na 275mb/s ne znam sta mu se desava.Da ali je ssd najmanje radio nekih 46dana paljenja i da mi izbaci toliko malo helta to mi nije jasno.I upis da bude na njemu 87mb/s a treba da ima 400mb/s.
Znači wear leveling indicator u s.m.a.r.t. parametrima a on ne sme da bitno opada nakon samo 1 terabajta upisa. Nek izvadi disk i proba ga u drugoj mašini za svaki slučaj.
A probacu imam neku plocu sa sata 2 konekcijom pa cu videti probati tamo da vidim kako stoji u sentialu.

Vrh Dno