Šta je novo?

Cudne greske u Windowsu

Poslednji za X370 Krait, AGESA 1.2.0.7

Vrati na 1203b/c bar, odradi clear cmos, fleš stari bios, opet clear cmos pa podesi XMP i ostalo

Moguce je da je degradirao cpu, vidi da mu smanjis malo clock ili da mu das jos voltaze

@panther_

Pa gde cu manje kloka od 3700MHz i veci napon od 1.35V, to bi trebalo da je i za najlosiji primerak dovoljno, mada ovde je pucalo i sa 3500MHz 1.35V.

@danilo989
Probacu ovih dana stariji BIOS, hvala na preporuci.

To mi je naredno resenje, realno mi nije potreban jer ne igram nista zahtevno niti cu, ali uzecu ga u toku oktobra ako ne resim problem.

@danilo989

Danas je puklo i sa 3.5GHz 1.4V. Ili je do BIOS-a, ili je procesor kaputt :D

Flesovacu bios veceras/sutra pa cemo videti.

99% je do procesora po meni, ali ne kosta te nista da probas BIOS

Flesnuo sam neki bios koji sam iskopao na MSI sajtu, koji daje podrsku za Ryzen 3600. AGESA 1.0.0.3.. 😩

Na MSI sajtu ne uspevam naci neki bios sa podrskom za Ryzen 3600 izmedju poslednjeg i ovog..

Ovaj koji sam ubacio je 7A33v1J, noviji je od tog koji si linkovao.

Jedini noviji je AGESA 1207 koliko vidim

Prilozi

• Screenshot 2022-10-09 003135.png
    Screenshot 2022-10-09 003135.png
    25.3 KB · Pregleda: 9
Tako je, genijalci su ostavili samo poslednji beta bios na sajtu. Beta je svaki koji podrzava 3000 seriju jer su genijalci stavili male bios chipove, pa su biosi za te ploce morali da budu skraceni.

Ima dosta bios verzija izmedju te iz 2019 i ove poslednje, ali nema linkova za njih :)

Nakon flesovanja bios-a nema vise WHEA gresaka ali se desavaju nasumicni crash-evi u igrama. Porucicu 5600 sutra verovatno, ionako sklapam jos jednu konfu za unutar kuce uskoro pa ce mi trebati.

Cisto da javim, LoL je takodje crashovao sa illegal instruction greskom, kao i chrome i overwatch.

Porucen 5600, sutra bi trebalo da stigne, opet cu flesnuti ovaj najnoviji bios danas, pa prepakovanje sutra ili u sredu. Hvala svima, a posebno @danilo989 u pomoci pri debagovanju problema. Javljam kad budem bocnuo novi procesor i istestirao malo :)

Ploča ili napajanje.

@Gadoguz

To bi bilo bolje nego da je R5 3600 otisao. Najbolje bi bilo da je ploca, ne mirisem je nesto :D

Vijerovatno procesor ne dobija korektan napon, kada je ovakav problem u pitanju tesko se oslonit na voltaze koje prikazuje softver. najlakše bi bilo ići sistemom eliminacije testirati svaku komponentu posebno.

U svakom slucaju posto smo resili sklapati jos jednu konfu, da devojka ima gde da se igra jer ja u poslednje vreme manje igram na konzoli, imacemo od svake komponente po komad da probamo u trenutnoj konfi.

Ono sto sam vec 100% eliminisao su GPU, memorija, BIOS verzija i sva moguca BIOS podesavanja. Eventualni krivci su CPU, ploca i napajanje. Od SSD-a kao krivca sam odustao kada sam video WHEA cpu greske.

Zanimljivo je sto kada sam flesnuo stariji BIOS, krenulo je u WHEA loggeru da se pojavljuje brdo warning-a (hendlovanih error-a). Juce sam flesnuo najnoviji bios jer je danas trebalo da stigne (i stigao je) 5600, nema vise tih gresaka.

r5 3600 je meni licno, prvi procesor koji me asocira na degradaciju i crkavanje...

Ubacen R5 5600. Jedna partija LoL-a pre zamene, puklo 3-4 puta. Zamenio, odigrao nakon toga 3 partije LoL-a, 3-4 Overwatch-a i za sada nema pucanja. Nisam jos 100% siguran da je procesor, mozda se jos nije manifestovalo, ali videcemo.

Svakako cu sacuvati ovaj R5 3600, novembra sklapam jos jednu Ryzen konfu pa ce se probati procesor u totalno drugoj konfiguraciji. Javljam ovih dana ako krene nesto da puca opet, pa cemo onda plocu i na kraju napajanje menjati 😁

Edit:

Setio sam se da imam jedno LC600H-12 u garazi, pa mogu probati sa njim pre zamene daljih komponenti.

Nazad
Vrh Dno