Šta je novo?

Cudna slika (ili problem sa ACDSee?)

• Začetnik teme Začetnik teme ZoNi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ZoNi

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.08.2000
Poena
859
Hm... Imam cudan problem sa nekom slikom - njen thumnail izgleda potpuno cudno u ACDSee 5 (probao na dva kompa - na oba je ACDSee 5.0 PowerPack)

evo kako to izgleda:

(thumbnail izgleda kao da je od neke sasvim druge slike!)

ako neko hoce da proba kod sebe, evo i te slike:

odmah da kazem, nije mi bitna ta slika, nego me jednostavno zbunjuje zasto se to desava... nikada nisam video tako nesto...

Probao sam i dobio isti thumnail kao i ti. Što je najzanimljivije običan SaveAs... neutrališe ovaj efekat. Baš čudno. Moram da priznam da ovo do sada nisam sreo. Kao da su thumbnail i prikaz cele slike dve odvojene stvari u okviru samog fajla, što je totalna glupost, znam.

Poslednja izmena:
mozda je virus koji napada thumnail 😀

KIBLA`s je napisao(la):
mozda je virus koji napada thumnail 😀
Hehe, nikad se nezna. 😉
Probao sam i sa ACDSee v7.0 ali je rezultat isti. Videću da ovo prosledim nekom ko se malo više razume u dizajn. Možda će neko imati neku ideju, ili rešenje.
Pojava me zaintrigirala sa čisto praktične strane. Navikao sam da slike posmatram u browse režimu i ne sviđa mi se ideja da taj browse nije pozudan.
Ako bude nešto novo, javljam.
Poz.

Meni se ovo liči na foru.

U stvari ovaj ko je pravio ovu sliku je ubacio tačke koje ACDsee "bira" kad prikazuje thumbnail. Recimo svaka 10a tačka i onda se na kraju dobije takav thumbnail. Probajte u ACDSee da promjenite veličinu prikazanog thumbnaila dobićete sasvim normalnu sliku.

mojo_jojo je napisao(la):
Meni se ovo liči na foru.

U stvari ovaj ko je pravio ovu sliku je ubacio tačke koje ACDsee "bira" kad prikazuje thumbnail. Recimo svaka 10a tačka i onda se na kraju dobije takav thumbnail. Probajte u ACDSee da promjenite veličinu prikazanog thumbnaila dobićete sasvim normalnu sliku.

Hm, nisam baš siguran. Prvo slika (kornjača) ima jednoličan preliv po vertikali dok thumbnail ima koncentrično osvetljenje koje u ćoškovima prelazi u potpuno crnilo. To bi moralo da se vidi.
Drugo, ako je tako, thumbnail nebi smeo da se gubi, morao bi da ostane takav kakav je bez obzira na veličinu koju setuješ, zar ne? Kod mene je bila ovakva situacija. Osnova veličina thumbnaila je bila 81x93 (default). Promena prikaza je došla tek kad sam veličinu povećao na 161x183, znači skoro duplo. I zašto se čudna slikica ne vraća kad veličinu thumbnaila vratiš na početnu vrednost?
Dalje, kao što sam ranije napisao, dovoljno je da odradiš SaveAs... pa da se efekat izgubi. Čak iako ništa živo ne uradim sa slikom. Ali bukvalno je ne pipnem.

Probao u Fast Stone Image Viewer-u i sve je ok. Ocigledno je u pitanju neki bug ili je ACDSee pobrljavio sa thumbnails.db 🙂

Ma garant je u hederu slike zakacen ovaj thumb koji programi ne registruju kada je otvore, nema logicnijeg resenja... ni PS "ne reaguje" a mislim da sam i ja pre par meseci imao jednu takvu sliku koju sam skinuo sa neta, imala je totalno drugaciji thumb!

Ja mislim da je u pitanju problem sa slikom a ne sa ACDSee-om,
Evo i meni samo ova slika pravi frku i sa ACDSee5 i sa 7.

Prilozi

• af2003_nokia_3605.webp
    af2003_nokia_3605.webp
    9.4 KB · Pregleda: 71
Takođe. Biće da su i anđelko i sikili u pravu.

EDIT:
Sad sam primetio jednu razliku. Kod Zonijeve slikice sve se vraća na normalu pri promeni veličine prikaza thumbnaila dok kod sikilijeve to nije slučaj.
Zajedničko je, ipak da sve postaje OK ako se napravi kopija fajla sa SaveAs...

Poslednja izmena:
Pogledajte kod mene:

Prilozi

• snapshot19.webp
    snapshot19.webp
    36.2 KB · Pregleda: 84
  • snapshot20.webp
    snapshot20.webp
    43.9 KB · Pregleda: 81
ganelon je napisao(la):
Drugo, ako je tako, thumbnail nebi smeo da se gubi, morao bi da ostane takav kakav je bez obzira na veličinu koju setuješ, zar ne? Kod mene je bila ovakva situacija. Osnova veličina thumbnaila je bila 81x93 (default). Promena prikaza je došla tek kad sam veličinu povećao na 161x183, znači skoro duplo.

Probaj da prebaciš brovse view na thumbnail pa da posle svake promjene veličine tb-a stisneš F5. Takođe moguće je da postoji određena tolerancija, grupe tačaka koje daju određenu sliku.

Zumirajte sliku, ali ne sa ACDSee nego sa photoshop-om ili sl programom i vidjećeš da ima sasvim dovoljno sivih tačaka.

BTW. ovo mi sve liči na neki internet "Ring" (mislim na film). 🙂

Kad pogledam kroz Explorer dobijem ovo:

Prilozi

• kornjaca.webp
    kornjaca.webp
    11.8 KB · Pregleda: 74
  • telefon.webp
    telefon.webp
    16 KB · Pregleda: 63
Izgleda da sam lupao 🙂.

You can try the following and see if that helps :

- In ACDSee7, click Tools | Option | File List
- Turn off “Use embedded JPEG thumbnail” option

You may still need to rebuild those thumbnails to reflect the change. To rebuild thumbnail, select your images and then click Database | Rebuild thumbnails.

Eureka !

Izgleda da sam bio u pravu, u pitanju su zaista ugradjeni (embeded) thumbnailsi u JPEG slikama; u ACDSee-ju (7.x) imate opciju (koja je ukljucena po defaultu):

... i koja resava ZoNi-jev misteriozni "problem". 😀

PS
Da bi promena imala efekta, trebate rebuildovati thumbnailse za doticne slike nakon svake promene ove opcije (selektujte doticni thumb > Database > Rebuild Thumbs...). 😉

Bravo anđelko (a i mojo_jojo 😉 )!
Ista opcija postoji i u verziji 5 (Tools > Options > User Interface > Thumbnail Display).
Hehe, posmatrano kroz Explorer i dalje ostaje isti fantomski prikaz, al' dobro sad.

Poslednja izmena:
bravo, andjelko... medjutim, mene i dalje zanima:
a) kako se "embeduje" takav thumbnail
b) zasto Explorer tako prikazuje sliku? (mozda on po defaultu prikazuje "embedovan" thumbnail???)

uzgred, JPEG Cleaner takodje lako cisti sav EXIF, pa i ovaj ugradjeni thumbnail...
http://www.rainbow-software.org/programs.html#JPG Cleaner

Poslednja izmena:
ZoNi je napisao(la):
medjutim, mene i dalje zanima:
a) kako se "embeduje" takav thumbnail
b) zasto Explorer tako prikazuje sliku? (mozda on po defaultu prikazuje "embedovan" thumbnail???)
a) i mene zanima isto 😉

Ajd strucnjaci sa DizajnZone, svi junaci nikom... :-devil-:

b) sasvim logican odgovor koji se sam namece.

Nazad
Vrh Dno