Šta je novo?

cudna poruka

• Začetnik teme Začetnik teme foster
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

foster

Čuven
Učlanjen(a)
15.11.2003
Poena
601
Odmah da se izvinim ako sam omashio mesto za post.Imam problem.
Naime,kada se racunar pali posle win98 screen-a medju onim podacima dobijam poruku sledece sadrzine
"Primary IDE chanel no 80 cable conected" ali se win lepo digne.Racunar lepo radi,bez ikakvih problema.Ovu poruku nisam nikad ranije dobijao pre nego sto sam menjao bateriju za cmos...Posto nisam strucan molim nekog da mi objasni sta znaci poruka koju dobijam,da li ima neke negativne posledice i kako da ih resim ako postoje.Mnogo hvala.

Disk ti je najverovatnije na ATA33 kablu (40 zica), a trebao bi da bude na ATA66 (80 zica). Zameni IDE kabl i radice ti mnogo brze...

Ili samo okreni postojeći kabl (možda je već 80-žilni), plavi deo ide na ploču (ako se ne varam).

Moze da se desi i da je kabl ostecen, pa da ga "vidi" kao 40-zilni.
Mada bilo je i nekih ploca koje su to izbacivale kad se preko bilo kog kabla kacio neki ATA33 ili PIO3/4 uredjaj...

Heinz je napisao(la):
Ili samo okreni postojeći kabl (možda je već 80-žilni), plavi deo ide na ploču (ako se ne varam).
Nisam neki strucnjak ali znam da taj plavi deo ide na plocu....ali,sve stoji kao sto je i ranije stajalo....znaci,sve na svome mestu... 🙁

Plavi konektor u plocu, crni u master disk, a sivi u slave. Tako treba povezati diskove na ATA66/100/133 kablu.

to kod mene nije tako... ali kod mene dosta toganije kao što treba... :mrgreen:

Evo kako to kod mene izgleda....Na ploci imam dva ulaza jedan pored drugog 1-Plavi2-Beli....Treci je na nekom drugom mestu...Na plavi ide HDD,na beli ide cdrom a na onaj treci ide FDD.......valjda... :mrgreen:
Kablovi ne znam koji su ali znam da su sive boje i da su konektori svi crne boje 😳 :mrgreen: :mrgreen: .....Vrteo sam i vrteo ali napretka nema...Doduse,sve sljaka kako treba,sem povremenih blokiranja 98ce :whip ali to je klasican deo repertoara....

Nazad
Vrh Dno