Šta je novo?

Cudan sindrom: Ukljucim LAN nestane ADSL!

Pioneerko

Slavan
Učlanjen(a)
15.12.2005
Poena
320
PTT ADSL >>> TP-Link ADSL Ruter (192.168.1.1) >>> TP-Link Wireless Ruter (192.168.1.3) Ukljucen DHCP.
2 racunara >>> Lap i Desktop >>> oba se kace na wireless ruter.
Desktop je na manual podesavanjima (1.6) lap je na automatic.
Bezicno sve funkcionise savrseno: net i file sharing.
Kada na bilo kojoj masini enableujem lan karticu adsl istog momenta prestaje da radi (i nestane ikonica za internet konekciju iz network connections).
Sto je jos cudnije recimo torrent na desktop masini nastavlja da skida, kao da je sve ok, a recimo nista drugo vezano za net ne radi.
U cemu je fora?

PTT ADSL >>> TP-Link ADSL Ruter (192.168.1.1) >>> TP-Link Wireless Ruter (192.168.1.3) Ukljucen DHCP.
2 racunara >>> Lap i Desktop >>> oba se kace na wireless ruter.
Desktop je na manual podesavanjima (1.6) lap je na automatic.
Bezicno sve funkcionise savrseno: net i file sharing.
Kada na bilo kojoj masini enableujem lan karticu adsl istog momenta prestaje da radi (i nestane ikonica za internet konekciju iz network connections).
Sto je jos cudnije recimo torrent na desktop masini nastavlja da skida, kao da je sve ok, a recimo nista drugo vezano za net ne radi.
U cemu je fora?

Cek ti hoces da imas i LAN konekciju preko UTP kabla i preko Wirelless-a u isto vreme? mislim, nistam te bas najbolje razumeo :trust:

ne.
desktop pc mi je preko wi-fi kartice spojen sa ruterom zbog interneta. ali kada recimo pokusam taj komp da umrezim sa nekim laptopom i sl. (kablom), onog trenutka kad enableujem lan adapter (inace ga drzim na disabled, bas zbog ovoga), internet puca.
dakle i dalje sam konektovan na ruter, ali nema neta. :(

jasnije?

Pa možda mu to postane primarna konekcija (Lan>Wifi).

ne.
desktop pc mi je preko wi-fi kartice spojen sa ruterom zbog interneta. ali kada recimo pokusam taj komp da umrezim sa nekim laptopom i sl. (kablom), onog trenutka kad enableujem lan adapter (inace ga drzim na disabled, bas zbog ovoga), internet puca.
dakle i dalje sam konektovan na ruter, ali nema neta. :(

jasnije?

to znači da na tom desktop PCu imaš 2 interface-a... LAN i WiFi... Wifi ti je primarna konekcija sa ruterom dok bi preko LAN konekcije da share-ujes Internet konekciju na drugi komp? Jel tako?

nije tako. nikako da se razumemo. pokusacu najprostije da objasnim.
dakle:
u network connections su sve kartice disableovane (bluetooh lan, integrusa - dakle sve) osim wi fi kartice.
preko nje se kacim na wi fi ruter i imam net. sve savrseno radi.
onog trenutka kada enableujem integrusu (lan), adsl (taj koji dobijam preko rutera) prestane da radi.

Cini mi se da je ovo sto stupar kaze, racunar preuzme default getway od LAN kartice, na kojoj nema interneta ...

Probaj da disejblujes obe kartice, pa prvo enejbluj lan, a posle toga wlan, posto win ima obicaj da koristi getway sa one konekcije koja je poslednja povezana.

Ako tako bude radilo, tj. ako je problem u tome, onda da se ne bi zezao sa tim paljenjem i gasenjem treba da podesis interface metric, ali ajde prvo vidi da li je do toga ...

Poslednja izmena:
Mozes i jednostavno da izbrises default gateway sa setovanja za lan karticu, trebalo bi da je to dovoljno.

K'o sto ljudi rekose, paljenje LAN-a ti ocito brise default gateway setovan na wireless kartici. Ili ovo drugo, obe kartice disable, upali prvo lan pa wireless.

Poslednja izmena:
Ne moze samo dns :)

obrisao sam default gateway, i dalje isti problem. ali neverovatno je to sto utorrent radi!!! nije mi jasno na koju foru. nista drugo nece.

update: iskljucio sam obe kartice, onda ukljucio lan i stavio je na automatska podesavanja, zatim ukljucio wi-fi karticu i sada radi ok.
jedini problem je sto cim zadam bilo kakvu vrednost rucno za lan (stavim staticku ip adresu i subnet mask), net odmah prestaje da radi.
bolesno.

Ako hoćeš statiku onda moraju biti popunjena i polja za DNS server, u tvom slučaju koliko sam video na netu to su : p: 212.62.32.1 a: 212.62.32.5 .

Znači postavke bi otprilike išle:

192.168.1.15
255.255.255.0
192.168.1.3

212.62.32.1
212.62.32.5

Poslednja izmena:
Probaj i ovo:

stavi staticku adresu za lan i podesi interface metric - TCP/IP properties/advanced i naci ces connection metric:

net-tcpip-advanced.JPG

Odstikliraj automatic metric i stavi brojeve za obe konekcije. Pretpostavljam da "glavnija" konekcija treba da ima manji broj, znaci wifi stavi 1, lan stavi 2, mada moze biti i obrnuto nisam siguran.

To bi trebalo da te resi problema sa paljenjem, onda mozes paliti kojim god redom zelis, uvek ce se ici prvo na wifi konekciju.

http://support.argogroup.com/article.php?art=296

update: iskljucio sam obe kartice, onda ukljucio lan i stavio je na automatska podesavanja, zatim ukljucio wi-fi karticu i sada radi ok.
jedini problem je sto cim zadam bilo kakvu vrednost rucno za lan (stavim staticku ip adresu i subnet mask), net odmah prestaje da radi.
bolesno.

pokusaj da stavis exclusion za IP adresu na DHCPu WiFi uredjaja koju hoces da dodelis LAN kartici

čisto informativno oko Metric podešavanja.... ovaj broj predstavlja relativnu cenu određene rute. Koristi se za određivanje najbolje rute, kada ima više mogućnosti. Uobičajno, ruta sa najmanjim brojem skokova (broj rutera koji moraju da se prođu) ima najnižu metriku. Međutim,može da se podesi ovo polje da bi sprečio neki tip saobraćaja da koristi određene rute. Ako dve rute imaju isti network destination i netmask, ruta sa manjom metrikom će se koristiti. To znači da ti sada Lan ide kroz metricu 2, tj drugi hop...

Vrh Dno