Šta je novo?

Crysis 2 'Maxing Out' the PS3

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

starac

Čuven
Učlanjen(a)
13.01.2005
Poena
815
Ovo je vise tema za ovu sobu.

http://www.gamasutra.com/php-bin/news_index.php?story=23898

In an interview with Gamasutra, Crytek CEO Cevat Yerli denied the Sony assertion that it would take developers years to maximize the potential of the PS3, with Hirai stating that "We don't provide the 'easy to program for' console that [developers] want, because 'easy to program for' means that anybody will be able to take advantage of pretty much what the hardware can do, so then the question is what do you do for the rest of the nine-and-a-half years?"

Talking in the wake of the announcement that EA would be publishing Crysis 2, Yerli said that "The interesting thing is we did run a performance analysis on the PS3 devkit, and you know the funny thing is the occupation on all the CPUs, the Cell and the GPUs, is pretty much – the needle is at the limit."

Here, he was implying that Crysis 2, running on the company's new CryEngine 3 would almost max out the PS3's abilities. "There’s not much more you can do," he added, "and frankly the breakthrough was very recent, and otherwise we would’ve had a compromised strategy on the consoles, which we don’t have now.

"So I think we will still have an upside, but we’re touching the hardware limits already. We do develop very very low level to get that performance out. Like I said, we started three years ago in the research of technology, and we had to dig very deep into the hardware to find the reserves, and say “oh we have 2% more here, and 1% more here,” and that allowed us actually to get to where we are."

Crytek is known for its technical excellence, and we also quizzed Yerli on his impressions of the differences between the two HD platforms. "I mean essentially the game we run is about the sam," he said. "Probably one’s stronger on the GPU side, one’s stronger on the CPU side, so depending on what you’re doing where, the PS3 does perform here sometimes better, the 360 performs other things better, but overall by the time the game ships it’ll be absolutely the same."

Valjda bi ti trebao da znas da nema potrebe za ovakvom temom? :) Sto neko reche, ja mogu da napravim digitron koji cedi PS3 do maksimuma, zato sto ne znam da ga iskoristim. Ovo je ista stvar, za tako kratko vremena koliko se bave konzolama nema sanse da su totalno naucili sve fore i trikove oko Cell-a. Ne kazem da Crysis moze da izgleda na PS3 kao na PC-u (sto mozda i nije nemoguce) vec da su ovakve tvrdnje glupe, ko god ih kaze..

Pa i nemoguće je da Crysis izgleda kao na PC, njihov cilj je da verzija za PS3 izgleda bolje od svih ostalih igara na PS3, a isto važi i za x360.

http://au.pc.ign.com/articles/989/989158p1.html
Yerli explained that the CryEngine 3 was a significant breakthrough for the company. He said that it's capable of scaling performance considerably, so he maintains that the PC version of Crysis 2 will look far better than the Xbox 360 and PlayStation 3 versions. At the same time, the console games will be as state-of-the-art as possible for those platforms...

...We don't need to dumb down the game; the technology provides all the horsepower we need to make a kick-ass 360 game, a kick-ass PS3 game, and push the PC gaming forward still," Yerli said.

When asked if that sounded like a contradiction, he responded that you have to think of technology as a tool that can scale. He said the game's content scales to the platform it's on. "The PC version will look better, because of the fact that the PC can do more. It will be scaling up. But on the consoles, you're competing with console games," he said. "The goal is to be the best looking game on PS3 [and] the best looking game on 360 in the entire market." On the PC front, Crysis 2 will compete with the original Crysis, which still sets the bar for PC graphics.

Poslednja izmena:
Ma ok, nego to sto je njemu grafikon pokazivao da je ceo Cell na "maksimumu" to znaci da je to to? :) A da nije mozda maksimum od onoga sto oni znaju? Samo to hocu da kazem... lupa glupost ko god to da kaze.. pogotovo oni koji ne rade dugo na njemu ni priblizno koliko recimo Sony-jeva first party ekipa.

Poslednja izmena:
To pokušavaš da objasniš ljudima kojima u Quick Launch stoji Super Pi? Odustani...

Cemu stresiranje?
Sacekacemo da igra izadje, pa cemo videti da li su uspeli da iskoriste sav potencijal.
Mogu ja bez problema da napisem programcic koji sabira 2 broja, a opterecuje dual core do 99%, nista taj performance analysis ne govori.

Pa je l` moguce da ljudi koji su napravili graficki najlepsu igru do sada ne znaju sta pricaju? Sto Sony ne napravi graficki bolju igru od crysisa kada toliko mogu da iskoriste cell, prastaru graficku i prilicno malu kolicinu memorije...

Pa je l` moguce da ljudi koji su napravili graficki najlepsu igru do sada ne znaju sta pricaju? Sto Sony ne napravi graficki bolju igru od crysisa kada toliko mogu da iskoriste cell, prastaru graficku i prilicno malu kolicinu memorije...

Pa napravio je to Sony vec.:)
Licno misljenje da je i MS ali dobro to je vec subjektivno.

Po meni vec ima lepsa igra, ali necemo o tome, jer Crysis ima vecu povrsinu, pa nisu za poredjenje, ali zasto nije moguce da ne znaju o cemu pricaju? Tek su bre poceli da se igraju sa procesorom, on video grafikone kako luduju pa mu je komentar kako je Cell iskoriscen do kraja.. sta nije jasno u izjavi da mozes i tablicu mnozenja da napravis i da na njoj grafikoni luduju do kraja?

Postoji mnogo faktora oko kojih jednostavno nema poente da raspravljamo posto ovde niko nije programer u nekom bad-ass studiju i nema ps3 dev kit ispred sebe, zato batalite te spekulacije.

Ako su oni napravili engine koji pokrece Krizu na ps3 i aktuelni build im pokazuje da su taj HW opteretili do maximuma sta ima mi (tj. vi) da pricate ad li je to tako ili nije?

Ono sto sam ja uspeo da vidim iz trenutno najimpresivnije igre za ps3, KZ2, dosta vizuelnih efekata se jos uvek "fejkuje" (nemam nisat protiv toga, izgleda sjajno a rasterecuje hw) dok se u Krizi do toga dolazi komplikovanijim tehnikama. Zasto? Pa, Krzia je poprilicno "sandbox" igra gde je mnogo toga podlozno konstantnoj promeni. Da se koriste preprenderovane light mape, bakeovane teksture, skritovana fizika, fejkovane refleksije itd. dolazilo bi do previse vizuelnih bug-ova i to vise ne bi bilo - to.
Pogledajte recimo Resident Evil 5 - Sencenje glavnih likova je fenomenalno i veoma dinamicno, do je okolis vrlo strogo kontrolisan...

Verujem da je najveca koska prepisati shader-e koji su optimizovani za Dx-u da isto tako iskoriste cell i rsx pod tim kvazi OGL okruzenjem.
Ovima iz Epic-a to izgleda polazi za rukom videcemo sta ce crytek da odradi.

@ muzzy

Jednostavno meni i mnogima KZ2 izgleda mnogo bolje u pokretu. Kakve god da se tehnike koriste, uspelo je. Crysis tacno da ima ogromno ostrvo, ali opet mozes reci i da je to "samo" dzungla 95% sa par gradjevina/objekata. Svako drvo (ili vecinu) mozes da upucas i da prepolovis, lepo, teksture su bruka, ali recimo vetar nije dinamicki, pomeranje grana i drveca je animacija.
U KZ2 vetar je dinamican i ima pravu fiziku. To recimo vise cenim nego da mogu svako drvo da prepolovim, eksplozije izgledaju predobro, svaka sicusna prasina se vidi, vetar je nosi, itd.. dok drvo da prepolovim mogu samo iz *******cije. Obe imaju neke dobre strane, ali meni ubedljivo bolje u pokretu izgleda KZ2. Ali ne mogu da se porede, bas zbog razlike u dizajnu nivoa..

Poslednja izmena:
@ muzzy

Jednostavno meni i mnogima KZ2 izgleda mnogo bolje u pokretu. Kakve god da se tehnike koriste, uspelo je. Crysis tacno da ima ogromno ostrvo, ali opet mozes reci i da je to "samo" dzungla 95% sa par gradjevina/objekata. Svako drvo (ili vecinu) mozes da upucas i da prepolovis, lepo, teksture su bruka, ali recimo vetar nije dinamicki, pomeranje grana i drveca je animacija.
U KZ2 vetar je dinamican i ima pravu fiziku. To recimo vise cenim nego da mogu svako drvo da prepolovim, eksplozije izgledaju predobro, svaka sicusna prasina se vidi, vetar je nosi, itd.. dok drvo da prepolovim mogu samo iz *******cije. Obe imaju neke dobre strane, ali meni ubedljivo bolje u pokretu izgleda KZ2. Ali ne mogu da se porede, bas zbog razlike u dizajnu nivoa..

Nigde nisam rekao da je ovo ili ono bolje.
Ja na prvom mestu cenim kreativnost. Nebitno da li je ona prikazana kroz trikove ili "showoff" efektima.
Smatram da i jedan i drugi pristup imaju svoje prednosti i mane. Zato i imamo razlicite engine koji se prave zbog zahteva te neke igre.
Mene je u KZ2 odusevilo koricenje postprocesa! Znaci time su digli sveukupan dozivljaj za jedno 100% bar.
Al' recimo tehnicki mi DeadSpace ide tu negde jedino nema te post filtere zbog kojih KZ2 cesto potseca na viskobudzetni CG.

Ponavaljam, mene u ovakvim topicima iskljucivo nervira zauzimanje stavova koji apsolutno nicim osim nagadjanjem ne mogu da se potkrepe.

@ muzzy

U KZ2 vetar je dinamican i ima pravu fiziku.
To recimo vise cenim nego da mogu svako drvo da prepolovim, eksplozije izgledaju predobro, svaka sicusna prasina se vidi, vetar je nosi, itd.. dok drvo da prepolovim mogu samo iz *******cije. Obe imaju neke dobre strane, ali meni ubedljivo bolje u pokretu izgleda KZ2. Ali ne mogu da se porede, bas zbog razlike u dizajnu nivoa..

Ti si nesto pobrkao...upravo je suprotno...Kako da proveris? Pa lepo...

Pokreni Cryengine 2 SandBox editor, otvori neku mapu, nadji slajdere za vetar, pa mrdaj levo desno. Na mapi ce sve da se menja u zavisnosti od toga, palme ce da se savijaju, i more ce da se talasa ;)
Kad grune bomba, sva vegetacija okolo reaguje, kad grune atomka, tek onda bude show i na nebu i po zemlji, jer treba imati u vidu da su i oblaci volumetricni pa i oni "osete" vetric od atomke...
No dobro...sve dok lepo izgleda na slikama a ne u pokretu lol...

MAD_MUzzY je napisao(la):
Postoji mnogo faktora oko kojih jednostavno nema poente da raspravljamo posto ovde niko nije programer u nekom bad-ass studiju i nema ps3 dev kit ispred sebe, zato batalite te spekulacije.

Ako su oni napravili engine koji pokrece Krizu na ps3 i aktuelni build im pokazuje da su taj HW opteretili do maximuma sta ima mi (tj. vi) da pricate ad li je to tako ili nije?

Ono sto sam ja uspeo da vidim iz trenutno najimpresivnije igre za ps3, KZ2, dosta vizuelnih efekata se jos uvek "fejkuje" (nemam nisat protiv toga, izgleda sjajno a rasterecuje hw) dok se u Krizi do toga dolazi komplikovanijim tehnikama. Zasto? Pa, Krzia je poprilicno "sandbox" igra gde je mnogo toga podlozno konstantnoj promeni. Da se koriste preprenderovane light mape, bakeovane teksture, skritovana fizika, fejkovane refleksije itd. dolazilo bi do previse vizuelnih bug-ova i to vise ne bi bilo - to.
Pogledajte recimo Resident Evil 5 - Sencenje glavnih likova je fenomenalno i veoma dinamicno, do je okolis vrlo strogo kontrolisan...

Verujem da je najveca koska prepisati shader-e koji su optimizovani za Dx-u da isto tako iskoriste cell i rsx pod tim kvazi OGL okruzenjem.
Ovima iz Epic-a to izgleda polazi za rukom videcemo sta ce crytek da odradi.

Amin...

Poslednja izmena:
Da li to sto im softver maksimalno opterecuje hardver znaci da bolje od toga ne moze?

Evo, npr. Uncharted 1 je u nekim trenucima iskoriscavao hardver do maksimuma, a opet Uncharted 2 izgleda MNOGO bolje od prvog dela. Sta vam to govori? Da je softver u medjuvremenu optimizovan.

O Crysisu 2 na konzolama se moze mnogo spekulisati, ali o igri necemo znati nista dok ne vidimo gameplay. Kako stvari stoje, Killzone 2 je trenutno "najlepsi" (subjektivan pojam, ali se oko ovoga verovatno svi mozemo sloziti) FPS na konzolama, a na horizontu (trenutno) nema nicega sto bi ga u najavi moglo skinuti sa tog trona.

Da li to sto im softver maksimalno opterecuje hardver znaci da bolje od toga ne moze?

Evo, npr. Uncharted 1 je u nekim trenucima iskoriscavao hardver do maksimuma, a opet Uncharted 2 izgleda MNOGO bolje od prvog dela. Sta vam to govori? Da je softver u medjuvremenu optimizovan.

O Crysisu 2 na konzolama se moze mnogo spekulisati, ali o igri necemo znati nista dok ne vidimo gameplay. Kako stvari stoje, Killzone 2 je trenutno "najlepsi" (subjektivan pojam, ali se oko ovoga verovatno svi mozemo sloziti) FPS na konzolama, a na horizontu (trenutno) nema nicega sto bi ga u najavi moglo skinuti sa tog trona.

indeed:)

Najjache od svega je to shto se Crysis jedini godinama uzima kao reper PC grafike, a em nije mogao da radi ni na jednoj mashini kako treba prve dve godine, em nema druge igre koja mu moze prici na tom istom PCu :)

KZ2 izgleda za klasu bolje od Crysisa u pokretu, a to shto ovaj drugi ima bolje teksture jer PC moze ima 4GB rama za tex je potpuno druga pricha. Da li se iko setio da uporedi direktno dva hardvera gde bi video koliko je PC u stvari smeshan i koliko on u stvari nije ni za shta nego za ono shto je napravljen pre 30 godina, da gura Excel, ali sve dok ima onih neobaveshtenih koji ce kupovati igre i hardver svake godine, one ce i postojati.

Ili bese...

Source: Ars Technica

"As far as the Cell processor is concerned, we're actually using about a third to half of that right now, so there's still a bit of untapped potential there."

A ti si igrao Uncharted i znas da li je gubio frejmove ili nije?

To sto su oni koristili deo Cell-a, ne znaci da taj deo nisu opterecivali do maksimuma.

Ko zna sta Crytech koristi i do kojeg stepena optimizovanosti.

Tako da bolje pazljivije citaj ono sto drugi napisu, pre nego sto izvlacis citate. ;)

A ti si igrao Uncharted i znas da li je gubio frejmove ili nije?

wat?

To sto su oni koristili deo Cell-a, ne znaci da taj deo nisu opterecivali do maksimuma.

Znaci, tu trecinu-polovinu CELL procesora su iskoriscavali do maksimuma. :trust: Odlicno. Jos kad bi CELL bio parce bureka...

Ko zna sta Crytech koristi i do kojeg stepena optimizovanosti.

Da...a ovde svi bolje to znaju od njih samih.

Poslednja izmena:

Do gubljenja frejmova dolazi kada neko probije maksimalne kapacitete hardwarea, tj. kada neko pretera u dizajniranju grafike, pa igra renderuje vise nego sto hardver moze da istrpi bez gubljenja frejmova.

Znaci, tu trecinu-polovinu CELL procesora su iskoriscavali do maksimuma. :trust: Odlicno. Jos kad bi CELL bio parce bureka...

Cell je arhitektura cije se performanse proporcijalno povecavaju sa povecanjem broja SPE jedinica. Momci iz ND-a su verovatno mislili na nisko iskoriscenje ovih SPE-a, pa odatle tih 30%.

Da...a ovde svi bolje to znaju od njih samih.

Zato sam i napisao da treba sacekati izvodjenje.

Do gubljenja frejmova dolazi kada neko probije maksimalne kapacitete hardwarea, tj. kada neko pretera u dizajniranju grafike, pa igra renderuje vise nego sto hardver moze da istrpi bez gubljenja frejmova.

:)

Cell je arhitektura cije se performanse proporcijalno povecavaju sa povecanjem broja SPE jedinica. Momci iz ND-a su verovatno mislili na nisko iskoriscenje ovih SPE-a, pa odatle tih 30%.

Pa ok, jel se ti SPEovi kupuju naknadno na trafici ili sta? Ima ih u tacnom broju u Cell-u, jel tako? I eto, oni su iskoristili toliko. Crytek kaze da su iscedili do maksimuma resurse. Pa da vidimo rezultate...

Zato sam i napisao da treba sacekati izvodjenje.

Treba.

Valjda bi ti trebao da znas da nema potrebe za ovakvom temom? :) Sto neko reche, ja mogu da napravim digitron koji cedi PS3 do maksimuma, zato sto ne znam da ga iskoristim. Ovo je ista stvar, za tako kratko vremena koliko se bave konzolama nema sanse da su totalno naucili sve fore i trikove oko Cell-a. Ne kazem da Crysis moze da izgleda na PS3 kao na PC-u (sto mozda i nije nemoguce) vec da su ovakve tvrdnje glupe, ko god ih kaze..

A mozda nema potrebe za takvim izjavama :)

Sto se tice Levata, ne gajim neki veliki respekt prema njemu, ali reci da covjek prica guposti je van svake pameti. I oni vec tri godine istrazuju mogucnosti Cell-a, sto nije malo.

"We don't provide the 'easy to program for' console that [developers] want, because 'easy to program for' means that anybody will be able to take advantage of pretty much what the hardware can do..."

Ovo je jako neozbiljna izjava od strane Sony-ja.

@nex999:
Kao da mi citas misli :D
Prakticno sve sto si qouteovao sam i ja hteo da pripupitam :D

Ovo za cell/burek/trafika ... tacno tako.
Upravo zbog ovakvih "izjava" sam i napisao moj prvi post u ovoj temi. Zarad sto konstruktivnije diskusije MANITE SE ovakvih nagadjanja. Apsolutno svako objasnjava ono sto je procitao na netu oko hardwera i sotwera kombinujuci ga sa nekim svojim kontom u glavi i misli da je u pravu. Pocevsi od Drajvera pa na dalje ...
Ljudi, ps3 je ocigledno mocno parce hw-a ali nemojte se bas toliko zaletati sa nekim fix idejama. Imam utisak da svi veruju da ce ps3 biti ista platforma kao sto je bio ps2. Licno, ne bih se bas kladio u to.
Takodje, da li primecujete da je sve manje i manje nekih "revolucionarnih" stvari sto se vizuelnog dela igara tice?

@Drajver: PC nema 4 giga rama za teksture, ne lupetaj. Ako mislis na sistemski ram, u njega se pakuju uglavnom neke druge stvari kad je game engine u pitanju.

Vrlo zanimljiva rasprava... najjače od svega je što se oko istih (i sličnih) stvari raspravljaju i ljudi iz ovog biznisa. Ima mnogo njih koji ne kapiraju neke stvari. Realno, Mazi je ovog puta objasnio sve što je trebalo. Ajmo dalje!

Ako cemo tako, ostavio je i na mene.
Sta ces, ne radim u ambasadi, ne gledam svet kroz kocku, X, kvadrat i trougao :).

Pa moram, dobro placaju :)

Inache, i wiimote je isto ultraprecizan, i isto ne laguje pola sekunde kao Natal :) Ali nema veze, oni nisu ni napravili to za mene, nego za vas sa niskim ochekivanjima, za mene je tu Sony koji ima 0 laga i milimetarsku preciznost, i na njemu ce moci da se igra neshto ozbiljnije od bacanja farbe po ekranu i besmislenog mlataranja rukama i nogama (shto eyetoy ima vec 5 godina :)).

Poslednja izmena:
Koji ste vi botovi.

I tko je tu sad u pravu a tko u krivu jer trudim se da i ja nesto naucim al ne znam koga da slusam,sta je ustvari istina.Moze li netko da jednostavno pojasni?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno