Šta je novo?

Crtice, loodovanje grafe ...

takinada

Znamenit
Učlanjen(a)
12.04.2004
Poena
1,045
Imam problem sa grafom GIGABYTE GV-NX85T256HP (8500GT). Reče mi prijatelj da ne može nikako da bootuje XP i da se u startu pojavljuju anomalije na slici u vidu belih trepćućih vertikalnih certica. Tako i bi, crtice odmah po pojavljivanju slike ... U BIOS-u i crtice i slova trepću zeleno, roze pa ih nema. Ja turim prst na fan kad on mrtav. Turim neku 12-icu sa starog napajanja u isti džek na grafi - neće da vrti. Tek kad turih na molex zavrti se, nestadoše anomalije i sve OK - podiže se XP. Ja onaj njegov fan ubodem na molex i fercera. Kao sve u redu. Čovek odnese kući i opet ista glupost (crtice, ako i uspe da se XP podigne - 640x480, 4 bit-a). Ponovo vrnu komp meni. Prvo zamenih pastu na GPU - bila je suva ko barut. Ponadah se ali opet ništa - anomalije ostadoše. U čemu li je fora ? Samo je GPU prislonjen na cooler, memorija jok . Jel neko zna šta mi valja činiti ili kanta i nova grafa ? Pozdrav ... :wave::wave::wave:

ili-ili

1. Baci i kupi novu
2. Daj je na servis
Grafika nije crkla, niti je crkla memorija (kako će verovatno veliki broj njih da kaže) već imaš već viđen sindrom hladnih lemova koji su vrlo česta pojava od početha primene ROHS standarda. Naime, zbog nedostatka olova i velikog grejanja a potom hlađenja stvore se prekidi između BGA čipova i štampe i to je rezultat. U principu se da popraviti...:smash:

Mislim da se ne isplati popravka, zaokruzio bih odgovor pod 1.😀

Ma jok, karticu moraš rastaviti od kulera i dobro umotati u alu foliju i zagrejati je u recimo rerni desetak minuta na 90C

Poslednja izmena:
Odneo komša grafu nekom majstoru za mobilne na prelemljavanje. Će da vidimo šta će biti. A varijanta pečenje, kuvanje .... Tako me lik isto savetovao za kertridž od štampača da ga prokuvam ko jaje u vodi i kao otpušiće se rupice za mastilo ... 😛arty: Naravno odlepila se štampa od plastike ... :bottle: A da premažem uljem grafu za lepšu koricu ? :eyebrows:

Odneo komša grafu nekom majstoru za mobilne na prelemljavanje. Će da vidimo šta će biti. A varijanta pečenje, kuvanje .... Tako me lik isto savetovao za kertridž od štampača da ga prokuvam ko jaje u vodi i kao otpušiće se rupice za mastilo ... 😛arty: Naravno odlepila se štampa od plastike ... :bottle: A da premažem uljem grafu za lepšu koricu ? :eyebrows:

Bolje umuti belance pa premazi sa tim😀😀😀😀

Joj tužne li grafike.

Imao sam problem sa jednom pre više od godinu dana. Naime, grafika poseduje tzv. 3D active fan što znači da će se taj mali, očajni fan uključiti tek kada se startuje 3D aplikacija. Međutim, grafika je i u 2D modu izuzetno vrela jer je Turbo Force tj. overclockovana pa idle-uje na sedamdesetaj stepeni što znači da po startovanju npr. neke igre temperatura odmah skače na 100C.
Problem sa grafikom kod mojr mušterije sam rešio zamenom (+doplatom) za 8600GT dok je ova grafika završila kod druga koji se ne igra puno i vezana je direktno na molex pa se cooler neprekidno vrti.

Znači, nije problem u fan-u već u samoj kartici. Čak sam i BIOS kartice flashovao zadnjom verzijom ali ništa nisam postigao. Pretpostavljam da se isto dešava i kod tvog prijatelja. Dok je testiraš u zatvorenom kućištu velika temperatura dovodi do pregrevanja i artefakta.

Verovali ili ne - produvavanje lemova odradilo posao. Evo je fercera, naravno greje se ko blesava (73C u 2D modu i 89C u 3d). Turiću neku 8-icu pa šta joj Bog da. Hvala svima na savetima, prvi put sam se sa ovakvom glupošću susreo ... :wave::wave::wave:

Nazad
Vrh Dno