Šta je novo?

CRT vs TFT Time response

• Začetnik teme Začetnik teme borab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Nisam nasao relevantan podatak ( zvanicnu vrednost proizvodjaca ) od odzivu za crt monitor, S obzirom da je kod tft monitora , uglavnom time response oko 16ms, Sharp je izbacilo model sa 8ms, pitam se kako mogu da se dobro igraju igrice bez tear-off i ghost efekta na odzivu od 16ms. Ili gresim?
Ako imate neki zivi link, da proverim, za crt bio bih zahvalan.Ovako se sve svodi na "Pera" je odusevljen ,a tek "Zika".

Pa koliko znam, za CRT ne postoji ekvivalentan podatak brzini odziva. On se osvezava trenutno pri svakom prolasku elektronskog mlaza, tako da u sustini za refresh od 85Hz imas odziv od 1/85 sec. Mada naravno ne mozes to tako da posmatras.
Kod TFT-a je taj odziv samo neka osnovna vodilja, uvek treba videti konkretan model pre nego sto ga uzmes, posto je nekad navodnih 16ms bolje od 12ms na drugom monitoru.

Sve ti se otprilike i svodi na subjektivno mišljenje Pere i Žike, pošto cifre koje se navode često nemaju veze sa stvarnošću. Dakle, pogledaj monitor, pusti na njemu film i igru, pa prelomi.
Ja sam recimo na CRT-u pri kretanju belih objekata na totalno crnoj pozadini bio u stanju da primetim izvestan ghost, ali nisam mogao da ga zapazim u realnom radu.

secam se nekog sajma na kome je samsung ucestvovao - predstavljao je neke nove tft-ove sa nekim novim odzivom i jedan od novinara je postavio bas tvoje pitanje vezano za odziv tft-ova u odnosu na crt-ove.....i jedna riba iz samsunga je pogledala neke specifikacije i rekla da crt-ovi imaju odziv izmedju 800 i 900 nanosekundi.....znaci malo ispod jedne milisekunde.....i da tft-ovi jos uvek ne mogu da se porede sa njima po tom pitanju.....do duse, davno je to bilo....

ovaj video sam gledao svojim ocima, a dal' riba iz samsunga laze...ne znam 🙂
mada podatak zvuci realno, po meni.....

Poslednja izmena:
odziv crt monitora su oko 1ms ili ispod. Sa crtom neces imati razmazivanja ako te to brine. Ostrina slike i osvezavanje su ti kod crta najbitniji po meni. Moj drug Zika je odusevljen crt monitorima 🙂

borab je napisao(la):
pitam se kako mogu da se dobro igraju igrice bez tear-off i ghost efekta na odzivu od 16ms. Ili gresim?

mogu sasvim lepo da se igraju, brines se bez potrebe.
samo, valjalo bi u 1280x1024, mada nije neophodno 😀
ispade da se gomila ljudi koji su presli na TFT *****alo jer, pobogu, ekran ghostuje, pa ne znam sta...
Idi negde vidi gde je izlozeno, pa presudi sam

Probao kod mene u firmi na Samsung 710 N. Plač majke božje.

borab je napisao(la):

Ne rauzmem te dobro, hoces da kazes da je to dobro ili lose?

borab je napisao(la):

Ne znam, meni je trebalo max pola dana da se naviknem. Sa Samsunga 957p na Samsung 710N.

borab je napisao(la):
Nisam nasao relevantan podatak ( zvanicnu vrednost proizvodjaca ) od odzivu za crt monitor, S obzirom da je kod tft monitora , uglavnom time response oko 16ms, Sharp je izbacilo model sa 8ms, pitam se kako mogu da se dobro igraju igrice bez tear-off i ghost efekta na odzivu od 16ms. Ili gresim?

"tear-off" tj. cepanje slike nema veze sa tipom monitora vec sa brzinom osvezavanja tj. da li je ukljucen vertical sync.

Ja sam cuo da CRT ima odziv od 6ms.Da li je to tacno nisam siguran.

Principal Skinner je napisao(la):
odziv crt monitora su oko 1ms ili ispod. Sa crtom neces imati razmazivanja ako te to brine. Ostrina slike i osvezavanje su ti kod crta najbitniji po meni. Moj drug Zika je odusevljen crt monitorima 🙂
A jel mogu ja da znam kako si došao do te informacije? 1ms ili ispod, ne deluje mi realno. I CRT monitori imaju kašnjenje, nije to nikakva novost, samo što kod CRTa to kašnjenje uopšte ne smeta (verovatno zato što smo odrasli na njima, pa i ne znamo za bolje), dok na TFTima skoro pa ne smeta. 1ms ili ispod, moram opet da kažem, krupno mi deluje, a i nerealno.

update: I još nešto, mislim da glavni problem u priči predstavlja nemogućnost preciznog i standardima određenog načina merenja odziva na TFTima. I pored mog pokušaja da malo "spustim loptu" što se te teme tiče i dalje je pun forum koje_kakvih experata koji savetuju u stilu "12ms minimum, a 8ms ako nađeš". Ovo pričam što ovakvi paneli, pa možda i cela TFT tehnologija nikada neće moći da bude isto što CRT, pa makar oni napisali i 0.01ms odziv. Ko god napravi malo brži panel, odmah obori odziv u specifikacijama za 4 🙂, još malo pa ćemo do 0 da stignemo, a CRT neće ni blizu biti dostignut. Šta onda? Idemo u minus 🙂, mora se, kad su mnogima specifikacije svetinja 🙂...

Poslednja izmena:
Slabo naravno.Dobro, možda je dokartice,ali mi stvarno nr deluje kao zamena za crt.Barem ne još.

Bane® je napisao(la):
A jel mogu ja da znam kako si došao do te informacije? 1ms ili ispod, ne deluje mi realno.
Pa procitao sam negde naravno :type: moguce da je glupost cista. ja primetim razmazivanje na mom crtu kad je crna pozadina tako da...

Poslednja izmena:
Principal Skinner je napisao(la):
Pa procitao sam negde naravno :type: moguce da je glupost cista. ja primetim razmazivanje na mom crtu kad je crna pozadina tako da...

To nije isto, mada liči.
U pitanju je prirodna osobina fosfora da "zadrži" jače svetlo. Razmazivanje se vidi samo kada svetao objekat pomeraš na tamnoj pozadini ali ne i obrnuto.
Stučniji za TV tehniku će ti mnogo preciznije objasniti ovu pojavu.

Ma CRT (naravno ne 753s 🙂) je meni jos uvek znatno bolji od TFT-a. Vrti mi se u glavi kada recimo skrolujem tekst koliko se slova razmazuju, odnosno koliko je "sporiji" od CRT-a.
Pozdrav!

Braca je napisao(la):
To nije isto, mada liči.
U pitanju je prirodna osobina fosfora da "zadrži" jače svetlo. Razmazivanje se vidi samo kada svetao objekat pomeraš na tamnoj pozadini ali ne i obrnuto.
Stučniji za TV tehniku će ti mnogo preciznije objasniti ovu pojavu.

Sta je da je, izgleda soc i moze se kvalifikovati u mane.
Jer i 10-20ms "response"-a je "prirodna osobina TFT ekrana" 🙂

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Sta je da je, izgleda soc i moze se kvalifikovati u mane.
Jer i 10-20ms "response"-a je "prirodna osobina TFT ekrana" 🙂

Pozdrav!

E sad...
Mana jeste ali se rapidno smanjuje ako se igra u osvetljenoj prostoriji.
Pojava se, saznao sam, zove perzistencija (fosfora) i predstavlja vreme potrebno fosforu da presane da emituje svetlo. Da bude komplikovanije, fosforni sloj koji ima dužu perzistenciju generalno prikazuje lepše boje.

Dok je za fosfor tehnološki verovatno sve rečeno, za TFT ili slične tehnologije se još možemo nadati "brzom i kvalitetnom rešenju".

Uradio sam domaći, na nivou osnovca, napravio offtopic, bravo ja!

Izvini, braco, ali pricas be veze, jer ovo poredjenje je bas bas dobro.
Fosfor je nesavrsen, isto tako su i tecni kristali u TFT ekranima.
I gotovo na isti nacin manifestujuju nesavrsenost.

Tvoje "monitori sa perzistentnijim fosforom" imaju kvalitetniju sliku, opet ima "pandana" u TFT svetu.
Brzi ekrani sa deklarisanih 8-16ms imaju osetno losiji prikaz od oni kojima je deklarisan response 25ms.
Konkretno, Samsung 710T je daleko brzi od 173P, ali kada je slika staticna, svako iole iskusniji ce reci da 173P svakako ima kvalitetniji prikaz

Kompromisi 🙂

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Izvini, braco, ali pricas be veze, jer ovo poredjenje je bas bas dobro.
Fosfor je nesavrsen, isto tako su i tecni kristali u TFT ekranima.
I gotovo na isti nacin manifestujuju nesavrsenost.

Tvoje "monitori sa perzistentnijim fosforom" imaju kvalitetniju sliku, opet ima "pandana" u TFT svetu.
Brzi ekrani sa deklarisanih 8-16ms imaju osetno losiji prikaz od oni kojima je deklarisan response 25ms.
Konkretno, Samsung 710T je daleko brzi od 173P, ali kada je slika staticna, svako iole iskusniji ce reci da 173P svakako ima kvalitetniji prikaz

Kompromisi 🙂

Pozdrav!

Nisam ni rekao da je tvoje poređenje loše, naprotiv, vaše metafore, Saša, pretstavljaju vrhunske intelektualno-duhovne domete 🙂
Šalim se. Ako pročitaš post još jednom mislim da ćeš videti na šta se odnosi. Odnosilo se na samo na početnu definiciju u kojoj je pomenuta osobina fosfora nazvana klasičnim latency-jem. Pogotovo se ne može izražavati brojkama za response time CRT-a koje su neki navodili, tipa 6ms. Svaka tehnologija ima nedostatke. Ona koja je aktuelna, u ovom slučaju TFT, još ima šansu da isravi ili smanji mane pa živi bili pa videli.
"Kao što ja uvek kažem" baš volim da se raspišem rano ujutru.

Nazad
Vrh Dno