Šta je novo?

CRT vs TFT = CRT Sux

ma najbitnije je ostrina slike a to ni jedan crt nema

Sta god vi mislili sada, svi cemo kroz par godina (mi sa foruma bar) imati TFT... naravno, sa odzivom od 10ms ili manjim, uglom gledanja od pravih 170 stepeni, sa boljim bojama i boljim prikazom nizh modova (1600 x 1200 ce biti standard za 17 i 18")...

byMaX je napisao(la):
Sta god vi mislili sada, svi cemo kroz par godina (mi sa foruma bar) imati TFT... naravno, sa odzivom od 10ms ili manjim, uglom gledanja od pravih 170 stepeni, sa boljim bojama i boljim prikazom nizh modova (1600 x 1200 ce biti standard za 17 i 18")...

Grdno se varas ... ja cu za par godina da se igram na video beam-u ... sta ja to pricam ?!?!?! pa ja se vec sada igram na video beam-u.

miha\zero je napisao(la):
Grdno se varas ... ja cu za par godina da se igram na video beam-u ... sta ja to pricam ?!?!?! pa ja se vec sada igram na video beam-u.

Gimme gimme :)

Kada sam radio jednu prezentaciju sa caletom, opalio sam q3a preko video beam-a i zaljubio se :)
q3a na 2x1m(ili koliko je vec bilo), mmmmm :)

Vocko je napisao(la):
Gimme gimme :)

Kada sam radio jednu prezentaciju sa caletom, opalio sam q3a preko video beam-a i zaljubio se :)
q3a na 2x1m(ili koliko je vec bilo), mmmmm :)

3 x 2.3 m u 1024x768

milina

stojkov je napisao(la):
Bas tako!
Ja koristim bas taj samsung 570b od proslog avgusta i samo bi me teska muka naterala da se vratim na crt.
Voleo bih da vidim nekog od pristalica crt da li odbio da svoj crt zameni bez doplate za tft:)

Ja gledam u samsung900p vec 4 godine,i gledao sam u tft monitore po par dana, ne bih presao na tft ni da mi plate MNOGO ali to je stvar ukusa.Osim toga ako je vec i novac u pitanju 957p je sada smesno jeftin(260 eura) Kada sam ja kupovao moj izasao me je 1700 dm, i sada bih pre dao 1700 dm za 19'crt monitor nego 1200dm za tft kolki god bio(ne 15').Sve osim preporucene rezolucije-kesa, pokretna slika(igre, ali ne age ili red alert) -teska kesa, staticna slika ok.Kolika je rezolucija na 17'tft?(-minimalna prihvatljiva dijagonala jer je 15' mnogo mali bez obzira na to sto mu je vidljiva SKORO kao na 17'crt ali NIJE sto je meni malo) 1280*1024? ne bih voleo da sam zakljucan na toj rezoluciji a da je bilo koja druga ekstra mutna...
To je moje(vlasnik CRT monitora)vidjenje bez namere za nekim prepucavanjem:wave;

Cekaj, jedna stvar!
Kakva je situacija sa promenama rezolucija na ovim monitorima?
Ja na notebooku na 15" (vise proizvodjaca) jos nisam video monitor koji ne radi sasvim OK u svim ponudjenim rezolucijama!
Evo, ja trenutno imam 800x600, 1024x768 za full screen i 1280 i 1600 za desktop dok monitor ostaje 1024. Sa promenom drajvera za graficku kartu mogu da dobijem i 640, kao i 1400x1050 i jos neke da budu iste rezolucije i ekran i desktop.

CS sam recimo igrao u 640, full scren.
Uglavnom zavisi od drajvera za graficku npr. na jednom Amilu ovde dok nisam promenio drajvere za onu Crystal karticu smanjenje rezolucije je sliku bacalo u prozor i to je prilicno bezveze. Prakticno ti smanji dijagonalu.
Verujem da LCD 17 i 18 incha ipakrade kao ove 15ice sa pocetka...

nemoj toliko da mesas LCD-ove na notebookovima sa ovim za desktop racunare. Imam trip da su oni na laptopovima daleeeeeeeko bolji! pa vec na 15 inca imas 1600x1200 na nekim modelima!

Kad se malo bolje presaberem i oduzmem, ne svidja mi se i sto sam vezan u desktopu na samo jednu rezoluciju, mislim ok koristim samo nju, al opet ne bi bilo lose da moze da se promeni. Dalje nije mi jasno zasto npr. 17" 18 i 19" imaju max 1280 ???, mislim ipak je razlika izmedju 17 i 19. Po mom nekom misljenu najbolje bi legao jedan 18 pa u 1280 iili u 1152, btw kakva je slika 17" u 1152?

byMaX je napisao(la):
nemoj toliko da mesas LCD-ove na notebookovima sa ovim za desktop racunare. Imam trip da su oni na laptopovima daleeeeeeeko bolji! pa vec na 15 inca imas 1600x1200 na nekim modelima!
Tacno ! Imam u firmi jedan Compaq Armada lap, mozda oko dve godine star, i slika mu je DALEKO bolja nego na najnovijem Sony TFT-u iz one bolje X serije.

Misko je napisao(la):
mane LCD-a
1)Boje sux stvarno
2)Contrast meni smeta
3)Sve ostalo bolje :D

Sto se tice blur-a meni ne smeta.
Dobro si to rekapitulirao !

Po meni, vec prve dve stavke eliminisu TFT, a sto se trece tice, pretpostavljam da to uglavnom podrazumeva geometriju, konvergenciju i sl. - pa moguce je naci CRT koji je isto toliko savrsen u tom pogledu kao i TFT...i to da ne bude mnogo skuplji od doticnog.

Dakle logickom dedukcijom sta dobijamo ?
CRT moze u svemu da bude barem isti, a u nekim parametrima je bolji od TFT.
TFT ne moze nikad u nekim parametrima da dostigne kvalitet CRT, a u nekim jeste bolji od vecine ali ne i svih CRT.

Ako jos dodamo i pitanje cene i pitanje ogranicene rezolucije koja mu suzava opseg primene, za mene nema dileme: TFT jos uvek nije sazrela tehnologija i treba sacekati jos barem dve do tri generacije da bi mogli da ozbiljno stavimo prst na celo...

drapin je napisao(la):
pa moguce je naci CRT koji je isto toliko savrsen u tom pogledu kao i TFT...
ne vredi ti logika sa pogresnom premisom. :D NIKADA crt nema takvu geometriju, a tft ne poznaje konvergenciju (jer nema sta da konvergira :D) kao sto rekoh, sve se svodi na pitanje ugla, tj. blizine backlighta i debljine panela. sve ce to da se sredi u skoroj buducnosti...

Bahati [SiD] je napisao(la):
ne vredi ti logika sa pogresnom premisom. :D NIKADA crt nema takvu geometriju, a tft ne poznaje konvergenciju (jer nema sta da konvergira :D) kao sto rekoh, sve se svodi na pitanje ugla, tj. blizine backlighta i debljine panela. sve ce to da se sredi u skoroj buducnosti...
Da ce da se sredi, to se slazem i to sam i rekao, e sad da li ce bas u skorijoj ili malo daljoj buducnosti, to ce da vidimo jos - ja ne bi bio toliki optimista...

Sto se geometrije tice, samo sam recimo poredio Sony X52 TFT i Sony G420 CRT i ja barem razliku NE vidim, NIKAKVU. Dovoljno da kazem da od kad imam G420 jos mu nikada nisam usao u meni za podesavanje geometrije - jednostavno nema potrebe !

byMaX je napisao(la):
A ti se MAX uhvatio za tu rezoluciju ko pijan plota. Bre najlakše je napraviti visoku rezoluciju. LCD ekrani na laptopovi ne mogu da se porede od desktop LCD. Juče sam, posle dužeg vremena, dohvatio ćaletovog Compaqa koji imam jedan od bolji(ne pričamo o rezoluciji nego o kvalitetu) ekrana, 14inch, 1024, i pola sata sam mislio da nešto nije u redu sa LCDom, dok nisam shvatio da je on takav kakav je, odnosno neuporediv po kvalitetu sa jednim 171s u koga u zadnje vreme previše buljim. Ne može se jednostavno u manje od centimetar debljine trenutno smestiti bolji kvalitet. Primer jedan, LCD na Copmaqu je jedno 20x kavalitetniji nego na jednom Aceru koga sam imao pre njega...

2 pitanja:
šta je DTP i šta je konvergencija :)

drapin je napisao(la):
Da ce da se sredi, to se slazem i to sam i rekao, e sad da li ce bas u skorijoj ili malo daljoj buducnosti, to ce da vidimo jos - ja ne bi bio toliki optimista...

Sto se geometrije tice, samo sam recimo poredio Sony X52 TFT i Sony G420 CRT i ja barem razliku NE vidim, NIKAKVU. Dovoljno da kazem da od kad imam G420 jos mu nikada nisam usao u meni za podesavanje geometrije - jednostavno nema potrebe !
Osim što su CRT SONY jeftiniji samo od svoji TFTova i skuplji od svih ostalih TFTova i CRTova :)...

Bane® je napisao(la):
Osim što su CRT SONY jeftiniji samo od svoji TFTova i skuplji od svih ostalih TFTova i CRTova :)...
E pa sad - niko nije savrsen :) negde mora da postoji neka kvaka, kod Sony-a je to cena :( , al ne moze i jare i pare - ja barem zasada (da kucnem u drvo...) ne zalim ni jedan € koji sam dao za Sony.

Bane® je napisao(la):
2 pitanja:
šta je DTP i šta je konvergencija :)
dtp = desktop publishing (nijesam siguran :D, u svakom slucaju neki prelom teksta...), a konvergencija... sto ne citas digital crni bane! :D ukratko: tri snopa u katodnoj cevi moraju pravilno da padaju na fosforne cestice i cine tacku, iako im startne pozicije (u topu) nisu ni priblizno male kao tacka. tek posle, svi zajedno i bez poremecaja u konvergenciji moraju da sibaju levo desno i crtaju sliku. na monitoru je najlakse to proveriti ako gledas bele linije na crnoj pozadini. mora da bude cisto bela, bez crvenkastih i plavkastih ivica/senki.
tft koji ima fiksirane subpiksele, naravno, nema takvih problema... ;)

drapin je napisao(la):
Sto se geometrije tice, samo sam recimo poredio Sony X52 TFT i Sony G420 CRT i ja barem razliku NE vidim, NIKAKVU.
ok ti je nevidis, ali je preciznije reci - ne smeta ti. ali crt monitor bez nedostataka u geometriji i linearnosti (kao tft) moze da bude samo tema za artura klarka... :D

drapin je napisao(la):
CRT moze u svemu da bude barem isti, a u nekim parametrima je bolji od TFT.
TFT ne moze nikad u nekim parametrima da dostigne kvalitet CRT, a u nekim jeste bolji od vecine ali ne i svih CRT.

CRT je u svemu isti a pogotovo je u prednosti zazeca prosotra :D:D:D, dalje o kojoj pravilnoj geometriji pricas, naci cu ti barem tri greske za 5 sekundi, dalje kad CRT monitor menja rezolucije, ti moras da koristis move, zoom, <> i druge munje ja ni ne znam gde su ta podesavanja na LCD-u, ustvari da li ih uopste i ima, novi Samsunzi sa contrastom od 450:1 pa na vise su sustigli CRT-e po pitanju kontrasta, znaci jos su samo boje bolje na CRT-u i to verovatno LCD nikada nece moci da dostigne. A sto LCD-i imaju bolji brightness od CRT-a 5 puta to i da ne govorim.

Misko je napisao(la):
... novi Samsunzi sa contrastom od 450:1 pa na vise su sustigli CRT-e po pitanju kontrasta, znaci jos su samo boje bolje na CRT-u i to verovatno LCD nikada nece moci da dostigne. A sto LCD-i imaju bolji brightness od CRT-a 5 puta to i da ne govorim.
Po ovome vidim da mi govorimo o sasvim suprotnim stvarima, odnosno imamo suprotne zahteve, pa i ne mozemo da se slozimo.

Ja smatram da je problem sa kontrastom kod TFT-a upravo taj sto je suvise jak, isto tako i brighness, kakvo crno da sustigne CRT po tim pitanjima, pa problem je upravo sto ga je PRESTIGAO 10x !

To meni (a nadam se i mnogim drugim ljudima) izuzetno smeta. Ja cim sednem za TFT uzmem da smanjujem kontrast, brightness i backlight do daske, pa tek onda pocnem da razmislajam da pogledam u njega :D Poslednji put sam ubio pola sata podesavajuci TFT, pokusavajuci da ga nateram da donekle dobije "blagost" CRT-a.

Efekat koji daje TFT sa svojim neverovatnim kontrastom, svetlinom, preciznoscu itd je zaista frapantan na prvi pogled, ali moje oci barem ne mogu to da trpe vise od sat-dva, posle cega pocinje da boli glava.
Ako radis 10 i vise sati za monitorom, dobar, naglasavam DOBAR CRT je nezamenljiv. Istina i neki CRT zna da bude vrlo zamoran za oci, npr. NEC, koji je dosta slican TFT-u po pitanju "strasnog" kontrasta i jasnoce ili npr. neki Samsung koji istina ima blage boje ali mu bela boja razbija, tj. toliko je preterano bela da i to smeta NAKON DUZEG gledanja.

Sto se rezolucije i podesavanja tice, pa naravno da ih nisi nasao kad jadni TFT ni ne moze da menja rezolucije, tj zakovan si za 1024x726 i to ti je to (mozda postoji neki hyper-super TFT koji ima i 1200x1024, ne znam ?).
To po meni automatski diskvalifikuje TFT za svaku recimo igracku upotrebu i vezuje ga iskljucivo za office i intrenet upotrebu: koji ce mi recimo onda neka besna graficka karta ako imam TFT, kad ne mogu da poteram neku igru u npr. 1600x1200, jer mi monitor jednostavno to ne dozvoljava ???

Cekaj, cekaj, hoces ti to jos da me ubedis da LCD umara oci vise od CRTa? :D

Daj, bre, ne preteruj.
BTW ako pricamo o LCD 17, bilo bi mi bedak da igram neku igru u 1600...mlooogoo sitno to za mene, a, da, ne secam se kada sam igrao neku igru :(

drapin je napisao(la):
Ja smatram da je problem sa kontrastom kod TFT-a upravo taj sto je suvise jak, isto tako i brighness, kakvo crno da sustigne CRT po tim pitanjima, pa problem je upravo sto ga je PRESTIGAO 10x !

O cemu pricas max kontrast TFT-a je 450 i to samo ako je 2002 proizveden, a npr. prosecnog CRT-a je 600, a idu i do 700. Brightness je jaci, ali to se da smanjiti. Umaranje ociju :D

Misko je napisao(la):
O cemu pricas max kontrast TFT-a je 450 i to samo ako je 2002 proizveden, a npr. prosecnog CRT-a je 600, a idu i do 700. Brightness je jaci, ali to se da smanjiti. Umaranje ociju :D

Ima i TFT-ova koji imaju 550:1 contrast, ali to su jaci i dosta skuplji modeli.
Btw Hitachi ima 17" LCD (mrzi me da vidim koja je oznaka) koji ima rise time 12ms i fall time 4ms ili vam 16ms response time.

Posle 4 dana provedenih paralelno za 757NF-om i TFT-om na Toshiba laptopu zakljucujem:

Da meni TFT mnogo vise odgovara. Slika je ostrija, contrast i brightness mi vise odgovaraju, jedino sto mi smeta je sto crna nije bas crna, jer su mi u principu na desktopu kombinacije crne i plave.

drapin je napisao(la):

Pazi, G420 nije obican CRT :) To je remek delo od monitora! On se ne ubraja medju Samsunge, LG-eve i ostale flet CRT-ove, tako da zaboravi to...

A ja jedva cekam ovu novu Iiyamu 17" TFT koji je toma nahvalio. Prvi TFT sa odzivom manjim od 20ms, i to u testu kaze da je realno najbolji u tome, prikazu boja i overall... A cena je najniza !!! Znaci, za sada je best buy...

byMaX je napisao(la):
A ja jedva cekam ovu novu Iiyamu 17" TFT koji je toma nahvalio. Prvi TFT sa odzivom manjim od 20ms, i to u testu kaze da je realno najbolji u tome, prikazu boja i overall... A cena je najniza !!! Znaci, za sada je best buy...

A kako ja da dodjem do jednog takvog primerka?
Neko mi rece da je Comtrade zastupnik, ali.... ?

Vocko je napisao(la):
Ima i TFT-ova koji imaju 550:1 contrast, ali to su jaci i dosta skuplji modeli.
Btw Hitachi ima 17" LCD (mrzi me da vidim koja je oznaka) koji ima rise time 12ms i fall time 4ms ili vam 16ms response time.

Ma ima i monitora od 24"+ ali govorio sam o nekoj normalnoj klasi, a ne nesto sto ne moze da se nabavi kod nas, ili moze po ceni da ti odpadnu usi. Optimalno su Samsunzi NF i T kod LCD-a, dijagonala za koliko se ima para :D

Badabooooom

Dobar TFTkosta kao shto je pre 5 godina koshtao dobar CRT ali posto vecina dobri firmi CRT vise ne proizvodi, dobro razmislite zasto je to tako.:) :( :rocket:

Vrh Dno