Šta je novo?

CRT vs TFT = CRT Sux

Vocko

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
679
Ja sada definitvno znam da ima ludaka u mojoj porodici :)
Mojoj sestri se ne svidja kako izgleda TFT (Samsung SyncMaster 570B), pa me je naterala da ga zamenim za standardni CRT (Samsung SyncMaster 757NF).
Anyway poenta celog posta je sledeca: Ako imate pare kupite TFT i .
Jeste da je ovo 1000puta razvakano i guljeno do besvesti, ali posto sam se sa TFT-a, vratio na CRT, moram ovo da kazem.
Na CRT boje jesu lepse i tu ne mogu da se porede, ali ne mogu. Dok za sve, ali za sve ostalo TFT je majka Janja. Trebalo mi je 10min da podesim geometriju, focus i boje na CRT-u kako mi odgovara, dok na TFT-u pritisnem samo jedno dugme i on to sam odradi. Posle 5h provedenih za TFT-om oci me ne bole, dok posle 30ak min pored CRT-a (1152x864@100Hz), oci krecu da mi suze i malo peku...

Mislim da je moja sestra namerno trazila CRT da je ne bih koristio njen komp :)

Eto, ipak zensko nije za racunare :)
Podrzavam iznet stav u potpunosti i kada ih imao kinte za TV bez katodne cevi mislim da se ne bih mnogo dvoumio :)

LCD TV je šit, plazma je prava stvar...

Vocko je napisao(la):
Posle 5h provedenih za TFT-om oci me ne bole, dok posle 30ak min pored CRT-a (1152x864@100Hz), oci krecu da mi suze i malo peku...

Promeni video karticu i ne preteruj. Usput svrati i do opticara. :D

da li si probao da igras Quake ili neku drugu brzu pucacinu na TFT monitoru....

ToxiC je napisao(la):

Da i radi savrseno, Damjan mi je svedok, a mozete i Miska da pitate.

Originally posted by Aca

Promeni video karticu i ne preteruj. Usput svrati i do opticara.

Probao sa Gainward MX420, Inno GF2 i Matrox G200 i i dalje je mutnije nego na TFT-u, ali je slika ostra.

U moju kucu TFT moze da udje samo kada ne bude vise CRT monitora ili kada jednog dana budem nemocan da sprecim moju decu da donesu tu avetinju. TFT je samo za office geekove kojima kompjuter sluzi samo za kucanje u wordu i nista vise. Meni moj sluzi za mnooogo vise od toga.

p.s.
Cisto kad smo vec kod setovanja monitora. Mozes li ti taj TFT da iiskalibrises da bude upotrebljiv za DTP ? Sumnjam. I nemoj da pominjes MAC ...

miha\zero je napisao(la):
U moju kucu TFT moze da udje samo kada ne bude vise CRT monitora ili kada jednog dana budem nemocan da sprecim moju decu da donesu tu avetinju. TFT je samo za office geekove kojima kompjuter sluzi samo za kucanje u wordu i nista vise. Meni moj sluzi za mnooogo vise od toga.

p.s.
Cisto kad smo vec kod setovanja monitora. Mozes li ti taj TFT da iiskalibrises da bude upotrebljiv za DTP ? Sumnjam. I nemoj da pominjes MAC ...

Ne preteruj sa onim prvim delom :)

TFT i DTP NE IDU u istoj recenici. Ima jos vremena da ta tehnologija sazri.

Ali opet, pre bih imao TFT nego CRT, ako hocu nesto da farbam na kompu, drzacu 14" ispod stola :)

vocko ako 'oces da bijes nekog ja cu da pripomognem ;)

Jeli jel ti svaki drugi dan radis kalibraciju monitora... a? :)
I probaj da nadjes nekog da ti odradi hardversku kalibraciju monitora sa instrumentom pa onda uporedi sliku na CRT-u i TFT-u. Nekazem da ce biti bolja na CRT-u, ali ce biti mnogo merodavnija jer tvoje oci su by the way diskutabilne... :D
A sto se tice bolova u ocnim jabucicama... pa ko jos radi u 1152x864 na 14" ili 15" monitoru... to je ravno mazohizmu... i sto Aca rece promeni graficku... :D

p.s. E, vocni... za kraj... NEDIRAJ sestrin komp. :D

Marsovac je napisao(la):
Jeli jel ti svaki drugi dan radis kalibraciju monitora... a? :)
I probaj da nadjes nekog da ti odradi hardversku kalibraciju monitora sa instrumentom pa onda uporedi sliku na CRT-u i TFT-u. Nekazem da ce biti bolja na CRT-u, ali ce biti mnogo merodavnija jer tvoje oci su by the way diskutabilne... :D

Ma nisu one toliko diskutabilne, nego sam se navikao na TFT :)

Marsovac je napisao(la):
A sto se tice bolova u ocnim jabucicama... pa ko jos radi u 1152x864 na 14" ili 15" monitoru... to je ravno mazohizmu... i sto Aca rece promeni graficku... :D

Ma ta rez je na 757NF-u (17"), na TFT-u je bila 1024x768, nisam ni ja toliko blesav :)

Marsovac je napisao(la):
p.s. E, vocni... za kraj... NEDIRAJ sestrin komp. :D
Slusam samo muziku na njemu, posto sam joj i hdd dao :)

ToxiC je napisao(la):
Ti da cutis!!!
Ajde ko vas je ono nekako odrao u "Firmi" u CSu? Ako se secas ja sam igrao na mom notebooku sa Krejzijevim, nedresiranim, misem :)

Ljudi koji su protiv TFT monitora uglavnom nisu imali prilike da rade malo duze na njima (eventualno dan-dva.....cast izuzetcima) i sve se zasniva na rekla-kazala!
Ja sam do pre nekoliko meseci imao na stolu ovaj moj Sony 15.1 TFT i 959NF....NF sux! A koliko cujem jedan je od boljih monitora.
Svako ima pravo na svoje misljenje, a moje je LCD only....
Bane, zar plazma ima katodnu cev? :D

Eto da i ja malo dam doprinos diskusiji. Nekih godinu dana gledam po 10 sati dnevno u jedan 18 cola TFT LCD ( megaloman sam po prirodi ) i lepo se naigrah i Quake III i CS i jos radim po ceo dan kojesta. Elem, moje licno misljenje je da je CRT zavrsio svoju eru izuzev kod obrade fotografije i uopste kod bilo kakvih poslova gde vam nije od zivotnog znacaja priroda kolora koji se prikazuju na ekranu. Stoga i proizvodjaci lagano ( ali sigurno ) izbacuju CRT iz proizvodnje, osim top modela i velikih ekrana. Tamo na ( jos uvek ) dalekom zapadu je prosto nezamislivo da becite oci na nekom 15" monitoru, baveci se profesionalnom obradom slika ili slicnim poslom. Zbog toga, vrlo brzo i 17" ide u istoriju. Sto se primedbi na sporost odziva ekrana tice, zaista nemam nikakvih primedbi. Mozda moj mozak ( ono sto je preostalo ) drugacije "procesira" sliku :) ali ja zaista ne videh nikakve slabosti u odnosu na CRT. Pa opet, u nedostatku nekog pametnijeg zakljucka, skrenuo bih paznju na moj signature.

:D

Brzina odziva TFT u odnosu na CRT je ista kao da poredimo brzinu odziva Logitech i Microsoft miseva. Oni koji imaju Microsoft miseve jednostavno osecaju u igrama da Logitech misevi kasne (ogradjujem se na Intellimouse 1.1 i Pilot+). Kasnjenje nije neko veliko i lako se iskompenzuje sve to posle 20-30 minuta igranja, ali ostaje utisak neadekvatnosti misa kao uredjaja. Isto tako je kada neko ima dobar CRT monitor (recimo Hitachi CM-815) i predje na neki TFT ... dobar je to mis, ali ... Ne kazem da je neupotrebljiv, samo da nije to to.

djvaske je napisao(la):
Tamo na ( jos uvek ) dalekom zapadu je prosto nezamislivo da becite oci na nekom 15" monitoru, baveci se profesionalnom obradom slika ili slicnim poslom
pa......nisi u pravu ...tamoo je nezamislivo da se becis na 17' monitorima!
P.S.
pogledajte malo na TOMSHARDWARE-ovom forumu pa ce te videti tamo idiote kakve imaju konfiguracije ali i dalje imaju 19' ili 21' CRT monitore!!!
PJ FX

ToxiC je napisao(la):
pa......nisi u pravu ...tamoo je nezamislivo da se becis na 17' monitorima!
P.S.
pogledajte malo na TOMSHARDWARE-ovom forumu pa ce te videti tamo idiote kakve imaju konfiguracije ali i dalje imaju 19' ili 21' CRT monitore!!!
PJ FX

A pogledaj ti zaludjenike na ovom forumu :)

Ne treba gledati ljude po forumima nesto preterano, jer smo mi mala manjina freak-ova zaludjenih za kompove. Mnogo je vise onih koji ni ne znaju za ovakve forume ili ih ne zanimaju, pa ne mozemo da ih uporedimo u statistici.

nije problem napraviti precizan tft (za boje), nego sto ce biti apsolutno precizan samo pod pravim uglom. kol'ko ja, kao posmatrac, mogu da primetim u vezi dtp-a je da ne vrede sve kalibracije ovog sveta. uvek nesto ispadne tamno, nesto krzavo, nesto bezeveze... dakle nece biti problem ni taj promil razlike kada tft gledas iskosa. mada te niko ne sprecava da finalni proizvod pogledas pod pravim uglom. :D
situacija sa odzivom je analogna osvezavanju kod crt-a. sa 25 fps na tft-u je vidljiv proces "krivljenja" kristala, koji se manifestuje u vidu duhova i zamucenja. kad bi se crt osvezavao 25 puta u sekundi trepereo bi k'o blesav. kad ukupan odziv kristala bude oko 16-17ms (~60fps) niko nece praviti razliku. a to je samo pisljivih 8-9ms!
dakle, za koju godinu bice definitivno buy-buy za rentgene na stolu. ;)

PJ je napisao(la):
Ljudi koji su protiv TFT monitora uglavnom nisu imali prilike da rade malo duze na njima (eventualno dan-dva.....cast izuzetcima) i sve se zasniva na rekla-kazala!
Bas tako!
Ja koristim bas taj samsung 570b od proslog avgusta i samo bi me teska muka naterala da se vratim na crt.
Voleo bih da vidim nekog od pristalica crt da li odbio da svoj crt zameni bez doplate za tft:)

Ovde u Štutgartu, na fakultetu za informatiku, svo osoblje koristi LCD monitore, osim "jadnih" studenata koji imaju sobu sa jedno 60-70 kompjutera, opremljenih 20" CRT monitorima. Ali, i neki tu što se bave OpenGL-om, odnosno grafikom uopšte, takođe koriste CRT monitore (21"), kažu da LCD monitori još uvek imaju nedovoljnu brzinu osvežavanja (ja lično nisam imao prilike da se uverim u to).

S druge strane, ispred mene je jedan EIZO 18.1" LCD, mislim da će mi on, od celog Štutgarta, najviše nedostajati kad se vratim :) Nije u pitanju samo slika (šta ja znam, bolja je od onih na laptopovima što sam video, ali to valjda i nije neko upoređenje), nego i sam dizajn - kao da je pravljen po mom ukusu. Margine (maska oko ekrana) su svuda iste širine, između 1,5 i 2 cm. Dugmad su obični kvadratići ispod ekrana, koji se jedva izdvajaju od maske. Ama, ceo monitor je kao bez ikakvih detalja uopšte. Iz milja ga zovem "kockica" :)

Nego što se tiče tih margina - svi ostali LCD monitori koje sam video imaju prilično široke maske, kao CRT-ovi, ili još gore. Jel' ovo neko konstruktorsko ograničenje, ili se samo dizajneri prave pametni? (iz nekog razloga, ovaj Eizo košta skoro 40% više od bilo kog drugog LCD monitora iste dijagonale).

stojkov je napisao(la):
Bas tako!
Ja koristim bas taj samsung 570b od proslog avgusta i samo bi me teska muka naterala da se vratim na crt.
Voleo bih da vidim nekog od pristalica crt da li odbio da svoj crt zameni bez doplate za tft:)

Sace da se nadje neko i da kaze: OK, menjam ja i onda ga prodam, pa kupim isti ovakav i onda mi ostane para za ...... opticara? :D

PJ je napisao(la):
Ja sam do pre nekoliko meseci imao na stolu ovaj moj Sony 15.1 TFT i 959NF....NF sux! A koliko cujem jedan je od boljih monitora.
Svako ima pravo na svoje misljenje, a moje je LCD only....

E, pa nemozes da poredis ta dva monitora ni u ludilu... ajde da si poredio Sony TFT i Sony CRT... pa jos ajde... mislim Samsung 959NF jeste ok monitora sto se tice odnosa cene performanse i za nase skromne dzepove, ali brate zna se sta su profi monitori i koliko kostaju... ;)

stojkov je napisao(la):
Bas tako!

Ja dizem dva prsta. Ne bih menjao moj CRT za TFT. Ali bih menjao moj monitor za Hitachi 21" CRT

Ja dizem dva prsta. Ne bih menjao moj CRT za TFT. Ali bih menjao moj monitor za Hitachi 21" CRT
Ovo me podseti kada Bata Stojkovic kaze - "a koji je to auto bolji od moskvica?":)

Brzina odziva TFT u odnosu na CRT je ista kao da poredimo brzinu odziva Logitech i Microsoft miseva. Oni koji imaju Microsoft miseve jednostavno osecaju u igrama da Logitech misevi kasne (ogradjujem se na Intellimouse 1.1 i Pilot+). Kasnjenje nije neko veliko i lako se iskompenzuje sve to posle 20-30 minuta igranja, ali ostaje utisak neadekvatnosti misa kao uredjaja. Isto tako je kada neko ima dobar CRT monitor (recimo Hitachi CM-815) i predje na neki TFT ... dobar je to mis, ali ... Ne kazem da je neupotrebljiv, samo da nije to to.

Brate Miha ala ti lupas, svi Counterasi prelaze na MX-ove i to sa 300 vec pevaju, a sa MX 500.............naravno Logitech misevi su u pitanju.

Misko je napisao(la):
Brate Miha ala ti lupas, svi Counterasi prelaze na MX-ove i to sa 300 vec pevaju, a sa MX 500.............naravno Logitech misevi su u pitanju.

Hajde za promenu procitaj sta sam napisao, a ne da odmah pises reply.

Sto se tice LCD vs. CRT

mane LCD-a
1)Boje sux stvarno
2)Contrast meni smeta
3)Sve ostalo bolje :D

Sto se tice blur-a meni ne smeta.

Marsovac je napisao(la):
E, pa nemozes da poredis ta dva monitora ni u ludilu... ajde da si poredio Sony TFT i Sony CRT... pa jos ajde... mislim Samsung 959NF jeste ok monitora sto se tice odnosa cene performanse i za nase skromne dzepove, ali brate zna se sta su profi monitori i koliko kostaju... ;)

Bilo je bitno uporediti TFT i CRT.......koji monitor ce da da toliko bolju sliku, pa da popravi utisak CRTa sa "SUX" na "bolje od TFTa"???
Ja sam ostajem pri svome....tj. moje oci su odlucile :)

Hajde za promenu procitaj sta sam napisao, a ne da odmah pises reply.

Ti stvarno nisi normalan :D. Kazem da su Logitech bolji misevi od MS, a imam MS-a, ali ne jos dugo :D tako da ne bude....

Misko je napisao(la):
Ti stvarno nisi normalan :D. Kazem da su Logitech bolji misevi od MS, a imam MS-a, ali ne jos dugo :D tako da ne bude....

Tc, tc, tc. A ja budala mislio da pricamo o monitorima.

Misko je napisao(la):
Sto se tice LCD vs. CRT

mane LCD-a
1)Boje sux stvarno
2)Contrast meni smeta
3)Sve ostalo bolje :D

Sto se tice blur-a meni ne smeta.

E, bravo za one podatke... ono sto je meni najbitnije su Gamma i color quality, a to nijedan TFT nema... bar zasad... :)

Vrh Dno