Šta je novo?

CRT monitori - vertikalno osvezavanje slike

SirOliver

Čuven
Učlanjen(a)
29.11.2002
Poena
619
Pitanje je jednostavno, na koliko drzite horizontalno osvezavanje slike i pri kojoj rezoluciji.
Nabavio sam skoro 19"-ticu pa je namestih na 1024*768 (volim velika slova :) ) i osvezavanje na 100Hz. Dosao je drugar, inace majstor koji mi servisira tehniku (od ves masine do TV-a i monitora), i rece da je bolje da ga ne "mucim" na 100Hz, vec da smanjim na 85.
Naravno da ga nisam poslusao jer sam naopak covek, ali me zanimaju vasa misljenja i iskustva po tom pitanju. Da li se tako smanjuje radni vek monitora ili imaju neke druge posledice po isti, ili su sve to gluposti i da na njih ne obracam paznju i cepam 100Hz?

A koji monitor imaš ?
Neke 19" mogu i znatno više od 100Hz,neke jedva izdrže i 85.

mislim da zavisi dosta od rezolucije na kojoj je podeshen monitor!!! ako je 19" na 1024x768 po meni bi trebalo da cepa na 100hz!!! ako ikad budesh povecavao rezoluciju onda smanji refresh rate!!! i zavisi od toga koji monitor imash?!

Ja moj od 17" drzim na 1024*768 i na 100Hz. Slobodno ti stavi tvoj na 100Hz takodje, jer cim je to osvjezavanje podrzano, zasto ga ne staviti.

U pitanju je neki Typhoon T95N ( LG je proizvodjac katodne cevi ). Radi odlicno, ima super boje, a dobijen je prilicno povoljno.
Hvala na brzim odgovorima.

SirOliver je napisao(la):
Dosao je drugar, inace majstor koji mi servisira tehniku (od ves masine do TV-a i monitora), i rece da je bolje da ga ne "mucim" na 100Hz, vec da smanjim na 85.

a kolko ce da ti traje, pa da ga "ne mucis" :p
e majstori su ti cudo!!! :wall: :wall: :wall:
sto nerece to za VES MASINU
"nemoj sinko na centrifugu, ce se namuci masina" :d

heh, sad sam vido da je taj majstor u stvari tvoj ortak
po komentaru sam mislio da je neki chilac :eyebrows:

Poslednja izmena:
okmijun je napisao(la):
heh, sad sam vido da je taj majstor u stvari tvoj ortak
po komentaru sam mislio da je neki chilac :eyebrows:

Ma on je tezak lik.

Znaci bice 100 ili ga nece biti :d

ja sam drzao i na 120Hz (19" EIZO :D) na nekim manjim rezolucijama, ali mi je slika mutna! sada 1280x960@85, nista mi ne fali, za sad :)

to je vertikalno osvezavanje.

a alien22 je u pravu. posto proizvodjac navodi optimalnu rezoluciju i osvezavanje, a ti si smanjio rezoluciju i time i horizontalno osvezavanje sada treba da ga povecas. a povecas ga tako sto srazmerno povecas vertikalno osvezavanje. mrzi me sad da racunam, stavi monitor u optimalnu rezoluciju i 85hz (predpostavljam), pogladaj kolko je horizontalno osvezavanje, pa vrati u rezoluciju koju hoces i teraj vertikalno ka gore dok ne dobijes priblizno isto horizontalno kao u optimalnoj rezoluciji.

a mozes i da potrazis po forumu razloge zasto je glupo smanjivati rezoluciju zato sto volis velika slova. ;)

Bahati [SiD] je napisao(la):
to je vertikalno osvezavanje.

a alien22 je u pravu. posto proizvodjac navodi optimalnu rezoluciju i osvezavanje, a ti si smanjio rezoluciju i time i horizontalno osvezavanje sada treba da ga povecas. a povecas ga tako sto srazmerno povecas vertikalno osvezavanje. mrzi me sad da racunam, stavi monitor u optimalnu rezoluciju i 85hz (predpostavljam), pogladaj kolko je horizontalno osvezavanje, pa vrati u rezoluciju koju hoces i teraj vertikalno ka gore dok ne dobijes priblizno isto horizontalno kao u optimalnoj rezoluciji.

a mozes i da potrazis po forumu razloge zasto je glupo smanjivati rezoluciju zato sto volis velika slova. ;)

Vertikalno, tacno. Ako mozes promeni naslov, ja vise ne mogu :wall:

Hvala za savet.

Vrh Dno