Šta je novo?

Crosshair-GEIL-problem

ytrewq

Slavan
Učlanjen(a)
06.01.2006
Poena
345
Pitanje možda nije baš za ovde, ali pošto nisam imao bolju ideju nemam ništa protiv ako ga neko premesti tamo gde više odgovara.
Pokušao sam da nađem na Googleu nešto slično, ali nisam uspeo, pa da vidim da li se neko ovde susreo sa sličnim slučajem.
Dakle Crosshair ploča povezana pre par nedelja sa ostatkom komponenti i sve je radilo OK do pre 5-6 dana (sveža instalacija XP Pro), iako sam odmah primetio da kad sam u BIOS-u postavio napon memorije na 2.1 v kao što GEIL zahteva (za 4-4-4-12, inače držao sam ih na 2T), u istom tom BIOS-u napon se očitava kao 2.2 - 2.22 V. Pošto nisam bio siguran šta je tačno ignorisao sam ovu informaciju (doduše i ASUS Pc Probe i Everest pokazuju isto toliko).
Pre 5-6 dana Windows počinje da se "polu-zakucava" pri izlasku iz (originalnog) screensavera (tekuća aplikacija radi, ali desktop ne radi, posle par klikova ne radi više ništa, na kraju se i strelica od miša zamrzava), isključujem screensaver - opet isto na izlasku iz powersave-a za ekran, isključujem i powersave, PC se restartuje bez ikakvog pravila par puta dnevno. Temperature niske, aplikacija jedva da je neka aktivna.
Ovo mi sve deluje kao softverski problem, gledam minidumpove, uvek 0000007f (D,0,0,0), po većini komentara to je najčešće HW problem, uglavnom neispravna memorija, mada može da bude i nešto sa drajverima itd. Dumpovi kažu da je najverovatniji uzrok UNKNOWN IMAGE (tj. ne pomaže mi ništa)
Po savetima sa Interneta pokrećem MemTest i sve je OK (doduše samo 1 pass).
Pravim listu ostalih stvari koje bi trebalo da isprobam i usput u BIOS-u probam da spustim napon memorije, ali pošto i dalje nisam siguran šta je tačna vrednost spuštam za 0.05V, tako da biram 2.05V, a očitava mi se kao 2.16V.
I gle, već 2 dana nemam nikakvih problema (da se ne ureknem).

Pitanja za one koji poznaju materiju bolje od mene:
1. Da li je moguće da je problem pravio previsok napon memorije jer mi sve ovo što sam rekao nije ukazivalo na tako nešto, a i razlika u naponu je banalna. Da li je moguće da mi je memorija poluispravna pa sam ovim nešto maskirao ?
2. Da li je napon uopšte bio previsok, tj. šta se treba smatrati tačnom vrednošću
3. Da li je ovo sa setovanjem napona neki bug u BIOS-u matične ploče (bios je najnoviji već bio, nisam isprobavao starije verzije) i da li se ovo može tretirati kao defekt (ili da namestim na 2.0 V i ćutim i teram dalje) ?
4. Koju vrednost da postavim za DDR2 termination voltage, jer mi i tu pokazuje da je previsoka vrednost ?

Poslednja izmena:
Pregrevanje memorije itekako moze biti uzrok pucanja Win-a i plavih ekrana.Nisi napisao pa cu pretpostaviti da memoriju drzis na 800 (4-4-4-12), a za takva setovanja namesti tako da ti bios ocita 2.1V ili cak mozes da probas i da spustis da ocita 2.0V (pa testiraj).

Pa napisao sam (ono za 800 MHz stoji u "Moja mašina").
U stvari zanimalo me je (između ostalog) da li je verodostojnije ono što unesem kao vrednost u BIOS ili ono što očitam (u principu su te vrednosti skoro iste, ali je ovde došlo do značajnije razlike). I plus koliko uopšte mogu da verujem konkretnom očitavanju na ovoj ploči, a da ne povezujem voltmetar, ako neko ima iskustava iz prve/druge ruke ?
Dakle ti smatraš da ako se pokaže da stabilno radi na 2.0 nema razloga da je držim na 2.1 (ukoliko je to uopšte zaista 2.1) ?

Kao prvo vidi koju verziju biosa imas akje to poslednja verzija 0905 verovatno jeto problem. Inace ja ovu plocu imam vec godinu dana mushkin memorija radi na 2.42v i negrejese,na taktu 1066 sa latencijama 4-4-4-15.Prati ocitavanja u biosu posebno +12 i +3.3 i +5v

Da, upravo sam se to setio da pogledam tek pre pola sata i vidim da svi pljuju po verziji 0904 (ta je kod mene od početka) tako da mi dođe da spustim na 0802 za koju kažu da je poslednja "normalna". Ne znam samo da li bih nešto bitno izgubio od mogućnosti.
Ova 0905 koju spominješ postoji samo kao beta verzija, navodno je čak manje problematična od ove moje, ali ipak bih sačekao neku zvaničnu verziju, valjda će je uskoro izbaciti.
Ono što me kopka je koliki mi je zaista napon na memoriji - ako je stvarno bio 2.2 V onda je čudno da je to pravilo problem, a ipak ne mogu da ne ignorišem realnost da mi se već dva dana nikakav problem ne dešava kad sam ga spustio samo za 0.05V.
Nisam neki vrhunski ekspert ali ako povremene restarte mogu nekako da pripišem memoriji, zakucavanje dela ekrana a zatim i celog računara nekako ne mogu da povežem direktno sa RAM memorijom.
U svakom slučaju moraću da pažljivo pratim situaciju još neko vreme. Možda je više faktora istovremeno.
Milimire, koji bi mi BIOS ti savetovao da stavim ?

Ja trnutno koristim 0702 a probaosam sve sem 0905 ipak mislim da vezija 0804 daje najvise i svi koi je koriste su zadovoljni. Probaj sa samo jednim memoriskim modulom i sa vecim naponom ,clocni ga na 900-950 pa vidi mozdaje neki od modula neispravn

Probaću sa 0804.
Što se tiče memorije mogu da probam i to što preporučuješ ali nešto nemam osećaj da je memorija problem (radila je pre ove ploče savršeno mesec dana sa DFI pločom koja je crkla čudnom igrom sudbine).
Hvala na savetima !

Tek sad saznajem kakvo sam sr*nje od ploče kupio. Nažalost kao i većina prvo se povedem za hvalospevima a tek kad se desi problem vidim da ih ima na hiljade sa istim problemom.
Milimire, pošto vidim da si se šetao gore i dole sa BIOS verzijama, da li imaš praktičnih iskustava sa sledećim problemom:
Rešim jutros pre odlaska na posao da uradim nešto korisno sabajle i uzmem da flashujem BIOS sa USB fleša na kojem je bila verzija 0804 (dakle iz BIOS-a pomoću EZFlash 2). Sve je prošlo lepo, uključujući i verifikaciju, i onda mi kaže sad ćemo da se rebootujemo za par sekundi i onda tako ostane - svi ventilatori se čuju, ploča svetli ali nema boota. Pogledam LCD ekran pozadi a na njemu piše PASSWORD ?!? Nemam pojma kakav password pošto ništa nisam nikada passwordovao, dam mu enter, dam mu "CROSSHAIR" (zvuči smešno ali očajanje je čudo), vidim ne pomaže ništa, isključim power i posle uključenja imam (sad znam da je to čuveni kod) CPU INIT. I tako još par puta, uvek isto.
Sad sam na poslu iskopao neke procedure koje su kompajlirali jadnici poput mene, mada vidim da je u solidnom broju slučajeva fizička zamena BIOS čipa bilo jedino rešenje.
Da li imaš nekih saveta iz rukava ? U svakom slučaju probaću clear cmos, ali kad vidim da su neki rešavali problem sa vađenjem svega, uključujući i CPU pa onda ponovnim vraćanjem sa priručnom meorijom koja radi na manjoj voltaži, zgadi mi se život ...

Uspeo sam da ga povratim. Bojim se da cu dvaput da razmislim kad sledeci put budem flashovao BIOS na ovoj ploci. Danas sam se nagledao desetina tuznih prica na gomili sajtova.

Imam i ja tu plocu i nemam problema sa kompom
iskreno receno nisam ga ni oc

Nisam ni ja, bar ne do sada. Problem sa pločom je flešovanje BIOS-a, kao i poslednjih par revizija BIOSa koje su izgleda jako bagovite. Inače nemam za sada ni ja drugih zamerki. Ali hajde da budem realan posle početne nervoze, bar sam uspeo da je povratim u život, pa da kažemo da je ipak ispalo bolje nego što sam pomislio da će biti.

Vrh Dno