Šta je novo?

CrossFire ploca

Grobar11

Slavan
Učlanjen(a)
04.08.2007
Poena
301
Naslov mozda zvuci glupo i besmisleno, al' tako je kad ne znas kako drugacije da se izrazis! :d
Nego, interesuje me, koje sve ploce podrzavaju (npr ASUS) CrossFire i da li takve u opste i postoje? Znam da par modela nosi pored oznake SLI, ali da li postoji neka koja podrzava pomenuti CF, i da li nForce 570, 590... ima veze sa CrossFire-om?
Drugi deo pitanja je: da li je bolje nakaciti dve (npr 2600xt) u CrossFire-u, ili dve (neka nVidiina sa podrskom za DX10, u mid range-u) u SLI rezimu?
Osim u najnovijim naslovima igara i Visti, da li DX10 ima jos negde primenu?

Sve intelove ploce podrzavaju CF, a sve ploce sa nVidijinim cipsetom podrzavaju SLI. Ploca koja podrzava i SLi i CF ne postoji (neVidija poboljsava prodaju SLi Maticnih na taj nacin (valjda)).

nForce 570, 590 nema veze sa CF-om jer su to SLi cipsetovi.

Odgovor na drugi deo pitanja. Ne nije bolje, i ne ni to nije bolje. Ako vec imas pare uzmi 8800GTS 320Mb i leti!

Hvala.
Znam da je 8800gts zver, ali nisam toliko dubokog dzepa. Nesto do 150 evrica (sa aktivnim hladjenjem). Skroz sam se zbunio oko odabira graficke, jer mi od nje zavisi i maticna (ASUS - nVidia ; INTEL - Ati). Koja je vasa preporuka za graficku do 150 evra?

Kakve su Gigabyte-ove ploce sto se tice podrske za CF?

Poslednja izmena:
Hvala.
Znam da je 8800gts zver, ali nisam toliko dubokog dzepa. Nesto do 150 evrica (sa aktivnim hladjenjem). Skroz sam se zbunio oko odabira graficke, jer mi od nje zavisi i maticna (ASUS - nVidia ; INTEL - Ati). Koja je vasa preporuka za graficku do 150 evra?

Kakve su Gigabyte-ove ploce sto se tice podrske za CF?

1) Graficka - polovnjak tipa 7900-7950 ili x1900-x1950. Vrlo jeftine, vrlo jake, jos uvek pod garancijom. Nikako 8600, jer nit' smrdi, nit' mirise, a tek nikako x2600 jer samo smrdi 😛

2) Gotovo svaka brendirana intel ploca moze da se moduje i da podrzava SLI - samo je potrebno da dokupis kablic - dok nisam siguran da obratno vazi (da bolje SLI ploce mogu da se moduju i podrzavaju crossfire)

Poz :wave:

ko bre nema podrsku za CF? :trust: 1950GT?...naravno da ima CF...ako uzimas X1950 onda bolje da uzmes Sapphire X1950Pro Ultimate...ima VF900 na sebi 🙂 a tako nesto i kosta (malo vise od GT-a)...
a vezano za plocu: intelov 965 i P35 chipset nema full CF, vec samo 16/4 lanes...tako da ne dobijas pun sjaj CF-a...dok kod amd-a 580X imas full 2*16x lanes npr. ASUS M2R32-MVP...

Poslednja izmena:
prvo se odluci sta 'oces da kupujes...amd, intel, ati ili nvidia...pa tek onda mozemo da sklapamo nesto...ko jos gleda te sajtove? :trust:
pravac ati.com pa vidi oficijalno sve sta ima X1950GT/Pro kartica...
drugo, nema ni d od 10 (a i koji ce ti to?)...ima normalno podrsku za DX9...DX10 imaju ATI serija HD2x00 i nVidia serija 8x00...
trece, Xp3200 je chipset od AMD-a kao sto je i 965/P35 od Intela...slabija verzija je 480X/SB600, jaca 580X/SB600...

i naravno reci sa koliko novca raspolazes, da znamo sta da ti kazemo da kupis...
tema je za gde i sta da kupim?

Poslednja izmena:
Da bi skratili pricu - sta ce mi DX10? Na vistu ne bih sigurno prelazio, a igrice tipa FEAR itd ne igram (mislim na dosta zahtevne), da bih se plasio da ce slicna sledeca koja izadje biti DX10. Stoga, DX9 karta, sa 512 MB, 256 bit magistralom, aktivnim hladjenjem, da podrzava SLI ili CF do 150-160 evra. Navedite (i razlog zasto bas ta karta) takve karte.

e pa tako 🙂 ja sam ti vec dao predlog Sapphire X1950Pro Ultimate za CF...ekstra tiha i hladna jer na sebi ima najbolji aktivni cooler za graficke VF900...ona ti je ~160e...ili neka napucana 7900GS ako hoces SLI...
sad jos reci da li hoces intel ili amd procesor, pa da odredimo i neku plocu!?

Naslov mozda zvuci glupo i besmisleno, al' tako je kad ne znas kako drugacije da se izrazis! :d
Nego, interesuje me, koje sve ploce podrzavaju (npr ASUS) CrossFire i da li takve u opste i postoje? Znam da par modela nosi pored oznake SLI, ali da li postoji neka koja podrzava pomenuti CF, i da li nForce 570, 590... ima veze sa CrossFire-om?
Drugi deo pitanja je: da li je bolje nakaciti dve (npr 2600xt) u CrossFire-u, ili dve (neka nVidiina sa podrskom za DX10, u mid range-u) u SLI rezimu?
Osim u najnovijim naslovima igara i Visti, da li DX10 ima jos negde primenu?

Infinity 965-s dark , mozda i najbolja 965 ploca za intela pogotovu za core duo procesore.
100 posto garantovan oc bez dizanja napona podrzava crossfire.

Poslednja izmena:
izmedju ove ASUS M2R32-MVP ili M2N32-SLI Deluxe Wi-Fi...dobar izbor sve u svemu...sad si na slatkim mukama 🙂

moj predlog ti je cista AMD/ATI platforma, dok je tvoja ploca AMD/nVidia...

znaci, ako hoces skoro jedinu plocu sa FULL CF onda M2R32-MVP (jedino amd-ov chipset podrzava 2*16x propusnost kod CF-a), a ako hoces SLI sa AMD procesorom onda verovatno ima vise izbora...

i pusti vise taj itsvet 🙂...

ovako bi to izgledalo (pod uslovom da imas para :d)
-AM2 procesor
-ASUS M2R32-MVP
-(2x) X1950Pro Ultimate

Poslednja izmena:
Trenutno bolja opcija core duo zbog oc koji je fanjtastican recimo core 6420 na 2130 mhz na dark ploci bez dizanja napona 3200mhz zato je trenutno bolja opcija mozda skuplja ali bolja.Ja volima amd ati kombinaciju ali ovog puta amd gubi bar do novih procesora.

ja mislim da je covek jos uvek daleko od bilo kakvog overclocka (za to treba prvo znanje, a ne brkati CF/SLI i chipsete, pa tek iskustvo)... znaci neka dobra konf. na defaultu!?

btw: umesto darka ja bi uzeo quadGT 😉

Poslednja izmena:
Pa ako je iko noob za oc to sam ja pa naucih sa bash ovog foruma , neko ce mu vec objasniti , zar je to razlog da neuzme dobru konfu.
Po cemu mislis da je quad gt bolji.

Poslednja izmena:
ma trenutno mi je abit gotivniji od zakasnelog DFI-ja 🙂 nego covek mi nije jasan, sta hoce...
ustanovili smo da hoce AMD procesor, a koju grafiku??? cas ATI, cas nVidia :d sad jos da uskoci i Intel i eto ti zbrke 😀

za donji post:
a sto ne bi mogao AMD - CrossFire!? 😀...najbolje da sacekamo coveka da kaze sta tacno zeli pa da mu pomognemo

Poslednja izmena:
Ljudi sistuna je:

Intel - CrossFire
nVidia - SLi

Kraj. Nijedan chipset ne podrzava i SLi i CF

Trebalo bi da ih podrzi (CF i SLI) Intel x38 chipset, a isti donosi lepih novina 🙂 Nevedeni nam se uveliko smesi, kazu Oktobar mesec 🙂

edit:
i kompatibilan je sa DDR2 memorijom 🙂

CF/SLI mogucnost postoji na i975 plocama s' tim da za SLI moras staviti hakovane drajvere, e sada da li ih azuriraju ne znam, ali ono sto znam je da su ljudi pokretali gf 79xx u SLI-u na 975-ci! Velik je net pa ako ima potvrdnog odgovora...

:wave:

Poslednja izmena:
mislim da bolje daje ova sinhrona (2*8x)...

Ajde nemoj da mislis :d , nego daj neki test - bas me interesuje koliko je 16+4 losiji od 16+16 (ili 8+8). Inace, i i965 podrzava i Sli i CF, kao sto sam vec spomenuo. ASUS P5B ima modovane drajvere za SLI. Upravo bih tu plocu i predlozio, dakle ASUS P5B-DLX WiFi.

A sto se tice izbora grafike, ja ne bih uzimao 1950-GT; samo XT ili XTX. U suprotnom je Nvidia bolji izbor i to GTO/GTX/GX2 (kakav crni GS?). Prodaje se 7900 GTO sa vise od dve godine garancije za cca 130e...

Poslednja izmena:
sta sam nasao: CF u 16/4 (P35) u odnosu na 8/8 (975X) daje bolje rezultate samo u nizim rezolucijama, dok je u visim sinhroni rezim bolji...

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2990&p=4
http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2990&p=5

16/4 je bolji samo u Quake4 :d, dok u Battlefield 2, Serious Sam 2, F.E.A.R., Supreme Commander, Company of Heroes i Prey zaostaje za 8/8 resenjem...

Once again the P35 CrossFire solution just cannot compete with the 975X solution. Although the frame rates are still very good the P35 setup is about 20% to 30% behind the 975X platform. Game play and visuals were excellent throughout testing but we did notice a few slowdowns during level changes that were not present on the 975X platform. The spread between the 975X and P35 in backup testing with the X1950XTX CrossFire setup still showed an 11% difference in performance under both Vista. This indicates the x16/x4 link is again saturated to some degree although driver optimizations should improve performance notably.

we cannot recommend the P35 at this time for a CrossFire capable system. That honor still belongs to the chipset that refuses to die, the 975X which is slated to be replaced this summer with the new X38 chipset. While not always the fastest solution for an R600 CrossFire platform it does offer a level of consistency and stability that is not always present on the P35.

a sta bi tek bilo da ima test sa nekim 580X chipsetom koji omogucava rad CF-u 16x/16x? 🙂

Poslednja izmena:
sta sam nasao: CF u 16/4 (P35) u odnosu na 8/8 (975X) daje bolje rezultate samo u nizim rezolucijama, dok je u visim sinhroni rezim bolji...
a sta bi tek bilo da ima test sa nekim 580X chipsetom koji omogucava rad CF-u 16x/16x? 🙂

A ko zna sta bi tek bilo sa drugim drajverima? 🙂

"We fully expect the P35 to perform significantly better in several areas once AMD has the time to tune their drivers for it. For now we understand and accept this lack of optimization, but that does not mean we like it."

Bilo bi interesantno videti kako se ponasa x19x0 SLI, a ne x2900 - koji je jos uvek svez sa drajverima... 🙂

Samo me zanima dali u tu klasu spadaju i ploce Jetway M25GT4 i Gigabyte M59SLI-S4?

Koja od njih bi bila bolji izbor za sklapanje neke mid-budget SLI konfiguracije sa, recimo 2x8600GT by Galaxy (2x99e)?

Nazad
Vrh Dno