Šta je novo?

crno-beli TV-OUT

melkor

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
620
ATI Radeon kartica, S-Video izlaz, S-Video kabl 5m, adapter S-Video na SCART, nov Panasonic VCR sa 2 skarta, TV sa skartom. WinXP, poslednji catalyst drajveri. Zasto je slika na TV-u crno-bela?
Kada ukljucim opciju TV u Radeon Properties -> DISPLAYS, ikona TV-a se ukljuci sa opisom "NTSC M, 800x600" i pojavi se slika na TV-u.

Unapred zahvalan na konstruktivnim predlozima/objasnjenjima :).

Pozdrav!

a da prebacis sa nTSC na PAL na naki nacin?

Naravno da moze... RadEdit-om otvoris bios, promenis na PAL snimis, rebutujes se i flesujes. ALI ako nesto pukne, mora da se bling flashuje :)
Jer masina ce da radi ali nece da daje sliku. Mada ja koliko sam slusao, ti je jedan prilicno bezbolan proces....

Sve je to OK, pokusao sam vec, ali ne mogu da izvucem bios iz moje kartice da bih ga modifikovao. Koristim "flashrom.exe -s 0 old_bios.rom" i uvek mi kreira fajl duzine 0 bajtova?!

Znam da je moguce skinuti 'gotove' bios fajlove, ali ne znam koliko je to pametno. Kako da budem siguran da ce odgovarati mojoj kartici ATI 7200 SDR?

Inace, imam i PCI i ISA karticu za svaki slucaj, ako nesto zaje.em, da ne fleshujem na "slepo" :)

Stari bios mozes i da snimis ako imas neke starije drajvere, recimo one koji idu na CDu sa karticom, posto kada se instaliraju snime u root c diska .bin fajl (bios) kartice koji onda mozes da ucitas u RadEdit i menjas po zelji.

Ne mogu da flesujem ni gotove bios fajlove, skinute sa net-a. Prijavljuje mi gresku "ERROR 0FL01: press '1' to continue"
kosritim "flashrom -p 0 7200.rom r"

Ima li neko drugo programce za flesovanje osim ovog?

Poz!

melkor je napisao(la):
Ne mogu da flesujem ni gotove bios fajlove, skinute sa net-a. Prijavljuje mi gresku "ERROR 0FL01: press '1' to continue"
kosritim "flashrom -p 0 7200.rom r"

Ima li neko drugo programce za flesovanje osim ovog?

Poz!

Kod mene sa potpuno istom kartom, sve funkcionishe kako treba sa catalyst drajverima, u displays properties mi nudi da odaberem opciju za tv sistem (pal, secam, NTSC....). Iz ovoga sledi zakljucak da ne cackah po biosu nego da probas neke druge drajvere koji bi ti otvorili opciju za izbor TV sistema, ili da iste nanovo instaliras. Znam takodje za jednu nelogicnu pojavu, a to je da je ova ista karta sa istim drajverima davala drugacije opcije u display properties na tri razlicite masine. Smesno ali istinito.

Koju verziju catalyst drajvera koristis?

Pazi... sa powered CAtalyst drajverima i ja sam mogao da menjam sta hocu, ali sa ovi Build By jednostavno ne postoji stavka....

melkor je napisao(la):
Koju verziju catalyst drajvera koristis?

Ovu sto moze da se skine iz download sekcije na Benchmark sajtu,
4-13-01-9039

Upravo skidam 7.72 powered catalyst sa ATi sajta, probacu kasnije ove sa bencha. Ima li jos neki flash utility osim flashrom.exe ?
Svidja mi se ideja da nabudzim sve sto mi treba u bios-u, flashujem i kartica mi ostane takva vek vekova, bez cimanja sa drajverima, tweak-ovanjem...

Crno belo je zato sto NTSC modulise "hrominancu" - deo video signala "koji opisuje boju" na razlicitoj frekvenciji od one koja je potrebna PAL TV - u......

Uspeo sam da fleshujem karticu, ne pitajte kako (morao sam da ubacim PCI karticu i tek onda sa nje da fleshujem Radeon-a). Menjao sam i orig. BIOS i gotove BIOS-e sa net-a, fleshovao 20ak puta karticu i nista. Ili nece da se pojavi slika pri butovanju, ili je TV-out i dalje crno-beo :(.
Ako neko ima Radeon 7200 koji radi kako treba, neka mi posalje bios. Bio bih vise nego zahvalan.

Pozdrav

Ako neko ima Radeon 7200 koji radi kako treba, neka mi posalje bios. Bio bih vise nego zahvalan.

Pozdrav [/B][/QUOTE]

Kartica mi prijavljuje bios 001.001.000.056 od 30.10.2000 i kao sto sam rekao sve radi ok.
Evo ti link ka biosu za Radeon SDR koji podrzava PAL sistem
http://www.ati-news.de/Files/Bios/sdr_pal.zip

Hvala! Odoh da flashujem...

Nista od zecetine... ista stvar. Ako ti nije problem, posalji mi tvoj BIOS.

Pitanje za tehnicke gurue: Da li kartica moze da pusta samo NTSC signal, ili to moze da se regulise flesovanjem BIOS-a? Da li se dzaba trudim ili ipak ima nade?

Pozdrav

Trebalo bi da svaka Radeon kartica podrzava sve TV out modove, samo su momci u Ati-ju verovatno planirali da se prodaje tamo gde ce se i koristiti, a ne da ja odavde kupujem karticu u Kanadi pa da se zezam sa flesovanjem, i drndanjem... Na drajverima za OEM kartice u opcijama za TV out lepo imas da biras kakav video izlaz hoces...

Uspeo sam da otkljucam sve TV standarde u BIOS-u i dobio "Format" karticu u DISPLAY opciji za RADEON, ali je slika i dalje crno-bela bez obzira na odabrani standard. Agonija se nastavlja...

Nego, negde sam procitao da postoje 4-pin i 7-pin S-Video kablovi. I kada sam pogledao na kartici, vidim da ima 7 rupica, 4 uz rub i 3 u sredini, dok kabl koji sam uzeo u ima samo 4 iglice, uz rub, kao i S-Video -> SCART adapter.

Za tehnicke gurue: Da li je potreban kabl sa 7 ili je dovoljan sa 4 zice?

Trebao si ti pre svih tih flesovanja prvo da isprobas taj svoj komp kod nekog komsije koji ima pravi SHVS (mini DIN) ulazu TV - u. A ne da "verujes" nekom pijacnom adapteru.
Ko zna, moze li on, tj. da li je pravilno spojen, da komponentni signal koji ti daje karta pretvori u kompozitni.
Inace, kod Asus nVidia karti, taj problem se resava jednim dzamperom koji prebacuje TV Out u Pal / Ntsc mod rada......

Kabl i konektor su kupljeni u BG Elektronik prodavnici, i izgledaju koliko-toliko kvalitetno :)

Pitanje: Ako neko ima Radeon karticu i koristi TV-OUT, zamolio bih ga da pogleda koliko zica ima konektor, a koliko kabl?
Ondosno, da li je moguce dobiti PAL signal sa 4 zice, ako kartica ima konektor sa 7 zica?

HVALA!

melkor je napisao(la):
Kabl i konektor su kupljeni u BG Elektronik prodavnici, i izgledaju koliko-toliko kvalitetno :)

Pitanje: Ako neko ima Radeon karticu i koristi TV-OUT, zamolio bih ga da pogleda koliko zica ima konektor, a koliko kabl?
Ondosno, da li je moguce dobiti PAL signal sa 4 zice, ako kartica ima konektor sa 7 zica?

HVALA!

I moj kabl je sa 4 pina a sljaka i dalje :D

gozilla,

1. Da li imas ATi Radeon?
2. Koliko rupica imas na S-Video konektoru na kartici?

Poz!

Jedan covek mi dade ideju da je mozda potrabno prikljuciti neki Y-kabl koji se racva na dva kabla, a jedan od njih onda ima klasican S-Video konektor sa 4 pina.

Komentari?

Ma *****i taj S-video, koristi onaj adapter-kablic sa Svideo na cinc, i posle na tv-u adapter cinc video + stereo audio na scart.

Ko zna jel ti Tv neki prepotopski pa ne podrzava Svideo ulaz na skartu (valjda scart2 standard podrzava to, obican jok). Noviji tv-i imaju dva skarta obicno, na mome ako koristim prvi scart imam crno belu sliku kao i ti, a na drugom ulazu imam u boji.

melkor je napisao(la):
gozilla,

1. Da li imas ATi Radeon?
2. Koliko rupica imas na S-Video konektoru na kartici?

Poz!

1. Rekao sam da imam isti Radeon kao tvoj
2. Isto kao kod tebe 4+3

Jos sam malo istrazivao. Ustanovio sam da je problem 99% u skart ulazu na VCR-u i na TV-u. Adapter "s-video na skart" koji imam daje sledece izlaze na skart-strani:

chrominance - pin 15
chrominance ground - pin 13
luminance ground - pin 17
luminance + sync - pin 20
- ovaj raspored sam proverio na net-u i OK je.

Drugi adapter koji sam ispitao na drugom racunaru, "kompozitni na skart" daje kompozitni izlaz samo na pin 20.

Naime, izgleda da oba skart ulaza na VCR-u i skart na TV-u ne mogu da prepoznaju luminansu na pin 20 jer ocekuju kompozitni signal. Da li neko zna moze li se prepraviti adapter koji imam na drugaciji raspored izlaza (nije mi problem da rasturim adapter i zalemim zice u drugacijem rasporedu), ili je jedino resenje da uzmem adapter "s-video na chinc" i ubodem ga u chinc ulaz na adapteru. (moj adapter ima ukupno 4 ulaza: dva stereo chinca, kompozitni, s-video). Zar je moguce da se s-video izlaz na kartici moze iskoristiti samo preko skart ulaza na uredjajima poslednje generacije?? (Moj VCR je Panasonic NV-SJ 422 kupljen pre par meseci)

Nadam se da ce neko odgovoriti i da cemo konacno zatvoriti ovaj thread :).

Pozdrav

melkor je napisao(la):
Jos sam malo istrazivao. Ustanovio sam da je problem 99% u skart ulazu na VCR-u i na TV-u. Adapter "s-video na skart" koji imam daje sledece izlaze na skart-strani:

....................................................................................................................................................Zar je moguce da se s-video izlaz na kartici moze iskoristiti samo preko skart ulaza na uredjajima poslednje generacije?? (Moj VCR je Panasonic NV-SJ 422 kupljen pre par meseci)

Nadam se da ce neko odgovoriti i da cemo konacno zatvoriti ovaj thread :).

Pozdrav

Pa kako zamisljas da na obican VHS video koji "u sebi" uopste nema elektroniku SVHS formata dovedes komponentni video signal koji je modulisan dvostruko vecom frekvencijom nego vhs i to jos sa razdvojenim signalima zaa boju i osvetljenost ?

Samo SVHS/Hi 8/DV video ili TV sa SVHS ulazom ili sa Skartom koji u sebi ima SVHS ulaz mozes priakciti na takvu kartu.

Hvala na odgovoru. Sada sam se malo zainatio.... gde ima i koji TV da kupim koji ima S-Video ulaz?

Vrh Dno