Šta je novo?

Crno-bela slika na televizoru

H_Fusion

Slavan
Učlanjen(a)
28.05.2004
Poena
319
Kartica je Gainward GF6600GT PCIEx sa VIVO mogucnostima. Problem je u tome sto daje crno-belu sliku na televizor. Koristim kompozitni output, ciji je konektor ujedno i Y deo komponentnog izlaza. Pretpostavljam da je uzrok u tome sto negde treba promeniti izlaz sa komponentnog na kompozitni, ali takvu opciju nigde nisam nasao.

U Display Properties, pod TV Settings postoji mogucnost biranja tipa konektora koji se koristi za povezivanje sa televizorom. Po default-u je auto-select, sto mi daje crno-belu sliku, postoje i Composite, koji mi ne daje nikakvu sliku, i S-Video Out, koji mi takodje daje crno-belu sliku (sto je cudno). Nigde se ne spominje komponentni izlaz.

Ni u User's Manualu se nigde ne pomonje komponentni izlaz, ni tip VIVO kabla kakav se dobija uz karticu. Pokusao sam sa najnovijim NVIDIA referentnim WHQL driverima, kao i sa Gainwardovim driverima sa CD-a koji se dobije uz karticu.

Verovatno ti je negde u settings ostalo da je Video sistem NTSC, ili neki drugi, svejedno treba da bude Pal B/G

Mikeli

Zaboravio sam da napomenem da mi je video sistem namesten kako treba - PAL (konkretno B/PAL, ali efekat je isti i sa ostalim).

isti problem ima moja drugarica sa Gericom notebook-om, uzela je kabl SVHS -> Scart, čudo je proradilo, ali crno-belo... Nisam stigao da vidim u čemu je problem, pa bi bilo lepo da se potkrepim sa nekim iskustvom ne bih li joj olakšao muku... ;)

Kabl je dosta dugacak (10-15m), ali nije problem u njemu, jer sam ga do nedavno koristio sa Asus GF4Ti karticom bez ikakvih problema, pod identicnim uslovima.

A da grafička nema jumper za odabir pal ili ntsc sistema?

Bane® je napisao(la):
A da grafička nema jumper za odabir pal ili ntsc sistema?
Odakle ti takva ideja Bane???
Jesi li video neku takvu karticu, stvarno me interesuje?
Pozdrav! :wave:

Koliko sam ja skontao koristis prelaz sa S-video na kompozitni, ako nije pojasni mi kako si tacno povezao! Posto je mene zezala ista stvar upravo zbog prelaza sa S-video na kompozitni koji je bio od neke nVidia-ine kartice a ja ga koristio na ATI-ju i na TV-u mi davao samo crno-bijelu sliku !

Isti problem sam imao i ja. Kartica ASUS FX5700. PC je povezan sa TV-om preko S-videa. Kod mene je pravio problem driver. Resio sam problem tako sto sam instalirao driver sa njegovog originalnog diska (onaj koji sam dobio u paketu sa grafickom). Probaj i ti tako, pa javi da li si uspeo.
Pozdrav

Proverio sam, kartica nema nikakav jumper na sebi. Kao sto sam rekao, pokusao sam sa najnovijim NVIDIA drajverima, kao i sa onima sa Gainward-ovog CD-a, a u medjuvremenu sam isprobao i najnovije drajvere sa Gainward sajta (nesto su noviji od NVIDIA drajvera), koji takodje nisu pomogli.

Sto se tice konektora, izgleda da nisam bas najbolje objasnio. Kartica ima tri izlaza:
  • kompozitni
  • S-Video
  • komponentni
Attach-ovao sam fotku, da ne bude vise zabune, gde su s leva na desno:
  1. Y Out/Composite Out
  2. Composite In
  3. Pb Out
  4. Pr Out
  5. S-Video Out
  6. S-Video In
Kao sto se vidi, kompozitni izlaz je na istom konektoru kao i Y komponenta komponentnog signala. Koliko sam upoznat, a mozda i gresim, Y komponenta nosi informaciju o osvetljenosti slike, odnosno crno-bela verzija originalnog signala, a to je upravo ono sto vidim na televizoru. Problem je u tome sto nigde u drajveru ne mogu da izaberem sta ce se pustiti preko tog zelenog konektora. Mozda to treba automatski da se odredi, a mozda je problem u necem sasvim drugom, ne znam.

Sto se S-Videa tice, te konektore ne koristim, niti ga moj televizor podrzava, tako da on ne bi trebalo da bude uzrok.

Prilozi

• konektori.jpg
    konektori.jpg
    41.5 KB · Pregleda: 107
Poslednja izmena:
koji je TV u pitanju ? Jel neki novije generacije ? (ima na daljinskom da se bira ili "vrti" vise od jednog signala video ulaza) Kod mene recimo prvo kad prebacim sliku bude crno bela, pa kad stisnem dugme za video-in jos jendom onda dobijem boju. Fora je u tome sto pri prvom prebacivanju ukljuci tretiranje signala kao s-video, kad stisnem jos jednom onda ga tretira kao obican video i dobije boju.

Neki noviji Samsung je u pitanju, i moze samo da se bira jedan od dva video ulaza bez dodatnih podesavanja, ali televizor nema podrsku za S-Video, inace bih njega koristio, umesto da se zezam sa ovim kompozitnim.

Kupi SCART adapter koji ima ulaz za S-video i kabl za S-video konektore s jedne i s druge strane (ako vec nemas) i ubodi ga u TV (nadam se da ti TV ima SCART). Nije skup, mozda oko 200 dinara. Poslao bih ti sliku ali nije trenutno kod mene, pogledaj na netu ima negdje sigurno, ja sam davno gledao. A bice ti i slika kvalitetnija za razliku od kompozitnog !

A to sto je crno-bijela slika ti je 100% zbog toga sto Y i kompozitni koriste isti kabl pa on salje samo luminansu tj. Y!

vmiro je napisao(la):
Kupi SCART adapter koji ima ulaz za S-video i kabl za S-video konektore s jedne i s druge strane (ako vec nemas) i ubodi ga u TV (nadam se da ti TV ima SCART). Nije skup, mozda oko 200 dinara. Poslao bih ti sliku ali nije trenutno kod mene, pogledaj na netu ima negdje sigurno, ja sam davno gledao. A bice ti i slika kvalitetnija za razliku od kompozitnog !
To bi bilo dobro resenje, ali posto mislim da televizor ni kroz SCART ne moze da primi S-Video (objasnjeno ovde), nego samo kompozitni signal, potreban je adapter koji ce uraditi tu konverziju. Da li su svi adapteri koji se kod nas prodaju takvi (kao ovaj, na primer), ili se posebno mora traziti?
A to sto je crno-bijela slika ti je 100% zbog toga sto Y i kompozitni koriste isti kabl pa on salje samo luminansu tj. Y!
I sam pretpostavljam da je u tome problem, ali i dalje ne mogu da verujem da se nigde ne moze izabrati kakav output ce biti na konektoru.

H_Fusion je napisao(la):
To bi bilo dobro resenje, ali posto mislim da televizor ni kroz SCART ne moze da primi S-Video (objasnjeno ovde), nego samo kompozitni signal, potreban je adapter koji ce uraditi tu konverziju.

Ne bih ti govorio da ne moze. Ja tako povezujem komp sa nekim mojim starim TV-om koji nema S-video. A kroz scart moze da se prenese i kompozitni i S-video i komponentni, a sve to in i out !
Evo pogledaj ovdje !

"A SCART connector only supports composite video"
Ovo sa ATI-jevog sajta mi nikako nije jasno !!!

H_Fusion je napisao(la):
Attach-ovao sam fotku, da ne bude vise zabune, gde su s leva na desno:
  1. Y Out/Composite Out
  2. Composite In
  3. Pb Out
  4. Pr Out
  5. S-Video Out
  6. S-Video In
Kao sto se vidi, kompozitni izlaz je na istom konektoru kao i Y komponenta komponentnog signala. Koliko sam upoznat, a mozda i gresim, Y komponenta nosi informaciju o osvetljenosti slike, odnosno crno-bela verzija originalnog signala, a to je upravo ono sto vidim na televizoru. Problem je u tome sto nigde u drajveru ne mogu da izaberem sta ce se pustiti preko tog zelenog konektora. Mozda to treba automatski da se odredi, a mozda je problem u necem sasvim drugom, ne znam.

MSI 6600GT dolazi sa istim takvim kablom i takodje ima taj problem. Problem je iskljucivo u nedostatku adaptera koji ce komponentni signal (Y, Pr i Pb) udruziti u kompozitni. Kao sto si rekao "Y out" (zeleni cinc) nosi signal osvetljenja i kao takav prikazuje crno-belu sliku ali kada na taj signal dodas i "Pr out" (crveni cinc), tj. komponentu boje eto tebi slike u koloru. Napravi adapter od obicnih cinc konektora i malo koaksijalnog kabla koji ce ta dva signala udruziti u jedan. Treci kabl, "Pb out" (plavi cinc) kod obicnog televizora sa kompozitnim ulazom ne donosi nikakvu promenu u kvalitetu slike, ili ja to ne primecujem.

Poslednja izmena:
Vuk je napisao(la):
MSI 6600GT dolazi sa istim takvim kablom i takodje ima taj problem. Problem je iskljucivo u nedostatku adaptera koji ce komponentni signal (Y, Pr i Pb) udruziti u kompozitni. Kao sto si rekao "Y out" (zeleni cinc) nosi signal osvetljenja i kao takav prikazuje crno-belu sliku ali kada na taj signal dodas i "Pr out" (crveni cinc), tj. komponentu boje eto tebi slike u koloru. Napravi adapter od obicnih cinc konektora i malo koaksijalnog kabla koji ce ta dva signala udruziti u jedan. Treci kabl, "Pb out" (plavi cinc) kod obicnog televizora sa kompozitnim ulazom ne donosi nikakvu promenu u kvalitetu slike, ili ja to ne primecujem.

Jesi li ti siguran u ti???
Slika u boji se sastoji od luminanse (Y) i hrominanse (Pb i Pr). Pb i Pr su signali plave i crvene boje, zelena se izmedju ostalog ne prenosi zbog velike osjetljivosti! Da bi dobio konacnu sliku ove komponente se mnoze, sabiraju, sta vec (ne znam formulu na pamet) tako da mislim da je nemoguce da dobijes sliku u boji na nacin kao sto si ti opisao ! Nisam probao ali to je teoretski :d

Siguran sam jer upravo gledam TV sa desktopom u punom koloru :D

Uvek sam se manje zanimao za teoriju nego za prakticna resenja pa tako ne mogu da objasnim kako sam dobio sliku u boji samo kombinacijom Y i Pr signala. Napravio sam kabl koji udruzuje sva tri signala u jedan i ide ka kompozitnom ulazu TV-a i kao sto rekoh slika je ista bilo da je Pb signal ukljucen ili ne, tj. ne vidim nikakvu razliku u odnosu na prikaz koji daje kartica sa klasicnim kompozitnim izlazom.

Naravno, neki savet iskusnog poznavaoca ove problematike je uvek dobrodosao, ali samo ako je teorija potvrdjena u praksi.

Pozdrav,
Miroslav

Poslednja izmena:
Danas sam nabavio odgovarajuci kabl da isprobam ono sto je Vuk predlozio, i to stvarno radi! Hvala mnogo, ne verujem da bih se ikada setio to da probam. Imam neki osecaj da ce ovo uskoro postati FAQ :)

Zaista bi bilo dobro ako bi neki poznavalac ove problematike objasnio sta se tu, kako i zasto desava.

Poslednja izmena:
Moglo je da ti radi i bez tog novog kabla; kod mene kad izbacim sliku preko drajvera uvek je crno-belo ma sta namestio, a preko TVToola mogu da stavim i boju, iako kabl nije odgovarajuci...

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Moglo je da ti radi i bez tog novog kabla; kod mene kad izbacim sliku preko drajvera uvek je crno-belo ma sta namestio, a preko TVToola mogu da stavim i boju, iako kabl nije odgovarajuci...

Koju verziju TVTool-a imas? Kod mene sa verzijom 9.6.4 ne mogu da dobijem sliku u boji ako ne koristim pomenuti kabl.

Cekaj, jel ti isto imas 6600GT VIVO ili neku drugu graficku?

naravno da nema, ali je uvek dobro postovati svoje iskustvo ;)

update

Posle nekog vremena sam odlucio da se ponovo pozabavim ovim problemom jer sam bio ubedjen da postoji jednostavnije resenje.
Izgleda da je rec o pogresnom obelezavanju kablova kod ovih kartica, za sada znam da se radi o MSI i Gainward 6600GT modelima, a mozda i svim ostalim sa izlazima kao sa slike koju je postovao H_Fusion.

Obelezavanje kabla narandzaste boje, Y out, za koji se navodi da je ujedno i Composite out je pogresno. Kada u drajveru pod opcijom Select TV format/Advance izaberem opciju da je izlaz preko Composite out-a slike nema, a kada stavim Auto select ili S-video slika je crno bela (dok se ne udruze Y i Pb signal).
Medjutim, kada je izlaz u drajveru namesten na Composite out slika se ne prebacuje na Y out/Composite out vec na plavi kabl, Pb out ???, i tada je slika u boji bez potrebe da se signali udruzuju, tj. samo sa jednim kablom kao i kod klasicnih kartica sa kompozitnim izlazom.

Znaci povezivanje kartice i TV je preko plavog kabla, Pb out-a.

Nazad
Vrh Dno