Hvala svima na cestitkama, izvinjavam se sto nisam odgovorio ranije -- pas mi je jako bolestan, a pride imam i neki 24-jezgarni server ovde na testu i samo jedan monitor / par ociju.
Tekst u Politici je ispao malo vise senzacionalisticki nego sto sam ja ocekivao, ali to je verovatno bolje prilagodjeno sirokim narodnim masama nego neka strucna suva drenovina
Za one koji zele vise detalja (ostali preskocite nastavak posta) -- sve je pocelo jos na Spectrumu kada sam naucio Z80 asembler, zatim je dosla Amiga 500 i MC68000, i moram priznati da mi je trebalo mnogo vremena da se naviknem na Intel x86 sintaksu (obrnuti src i dst) kada sam dobio prvi Pentium 90, a zatim i Cyrix PR166+ MMX i kada sam prvi put u zivotu napisao SIMD (vektorski) kod -- deo nekog algoritma za obradu slike. Tada je jos bio aktuelan Watcom C kao najbolji kompajler, i jos su se pisale (32-bitne) DOS aplikacije.
Ozbiljnije sam nastavio da se bavim optimizacijom kada sam nabavio Pentium III (Coppermine) na 733 MHz i napisao prvu SSE rutinu za backward projection.
Prva intervencija na tom kodu je bila potrebna vec za Willamette Pentium IV Celeron na 1.7 GHz jer je brzina bila nezadovoljavajuca u odnosu na Pentium III. Uz malo truda, Pentium IV Celeron je "poleteo" i prestigao Pentium III.
Sigurno su svima vec izasle na nos moje rasprave u vezi Prescott-a na benchu, ja sam ih imao nekoliko i radili su posao odlicno uprkos negativnoj prici koja je stalno plasirana u domacoj javnosti -- po meni prvi znak da se Intel vraca "iz mrtvih" bio je Pentium 630 i kasnije 930. To su bili zaista solidni procesori ali nazalost, softver nije pratio -- kasnio je nekih 5 godina ako ne i vise i ljudi su se slepo drzali SuperPI-ja ne koristeci pritom ni 1/4 mogucnosti novih procesora. Ako je iko ista i optimizovao to je sve bio naknadno kalemljenje, a ne kod pisan sa optimzacijom u vidu kao sto inace treba da se radi.
U medjuvremenu Intel je usavrsavao kompajler. Ja sam ga koristio za ucenje, a firma za koju sam radio u to vreme je pocela da ga koristi i sa intenzivnijim koriscenjem poceo sam da uocavam propustene prilike za optimizaciju. Tada sam video da Intel trazi spoljne saradnike za tekstove za Intel Software Network i napisao sam strucan tekst i poslao ga. Prihvacen je, objavljen
ovde (i dobro placen), i to je rad koji Politika pominje senzacionalisticki iako to nije ni sve, a ni najvaznije sto sam uradio.
Zatim sam poceo da uocavam razne greske i greskice u kompajleru i poceo sve to uredno da prijavljujem zajedno sa test slucajevima na Intel Premier Support. Takodje sam ucestvovao dosta na njihovom forumu, pomagao drugima, i to znanje i zalaganje tokom par godina su ljudi iz Intela zapazili i resili da ga nagrade.
Kontaktirali su me, predlozili da dodjem u San Francisko na IDF da mi uruce nagradu i ja sam pristao. Naravno Intel je sve organizovao i platio, upoznao sam sjajne ljude tamo, i dobio sam jako lepe nagrade -- laptop (po sopstvenom izboru), licenciran softver (C++ kompajler, IPP, MKL, VTune, Thread Checker), knjigu o paralelnom programiranju sa posvetom autora koga sam upoznao i sa kojim sam razgovarao na veceri, i plaketu koju ste videli u novinama.
Pored toga, tu su blog postovi (
1,
2),
snimak sa dodele nagrada,
kratak video intervju,
hall of fame, a deo nagrade je i mogucnost da ja pisem na njihovom blogu.
Nagrada "traje" godinu dana, i nakon toga se bira novi black belt, a sve u vezi toga mozete saznati
ovde.
Eto to bi bilo to ukratko, pa ako neko ima jos nekih pitanja neka ih postavi ovde ili na PM, a ja cu se potruditi da odgovorim cim budem imao vremena. Posto ste vec saznali moj identitet mozete posetiti i moj privatni web sajt na
www.levicki.net i citati raznorazna gundjanja i naklapanja u vezi tehnologije ili neke stavove koja ponekad pretocim u tekst ili prosto pogledati fotografije koje sam snimio kao kratkovidi hobi-fotograf. Sam web sajt je vezba PHP programiranja i uradjen je skroz u Notepadu, a baze izigravaju .txt fajlovi.