Šta je novo?

Crna slika

FTN

Čuven
Učlanjen(a)
05.04.2005
Poena
620
Pc je ugasen standardno bez ikakvih problema.

Medjutim ujutru kad sa ga upalio nije bilo slike na monitoru(no signal) iako se sistem uredno podigao sto sam cuo po zvuku startovanja Windowsa na zvucnicima.

Sta sam uradio:
- prekontrolisao sve kablove monitor - grafika i opet ih spajao
- ocistio i usisao kompletno kuciste
- vadio pa vracao graficku karticu
- resetovao pc i monitor jedno 20x

Gledajuci stanje u kucistu sumnjivo mi je da pri paljenju racunara ne radi kuler na grafickoj kartici. U pitanju je MSI NX8600 (starija karta). Nemam nigde pri ruci neki racunari koji ima PCI-E slot kako bih probao karticu.

Zanima me sta moze biti uzrok mog problema i da li je u pitanju graficka ili nesto drugo?

Gledajuci stanje u kucistu sumnjivo mi je da pri paljenju racunara ne radi kuler na grafickoj kartici.
Izvadi grafu iz slota, očisti malo kontakte (recimo alkoholom i štapićima za uvo), izduvaj prašinu, pa sklopi, ako neće - verovatno crkavela. Jel ti se inače čuje kuler na grafičkoj (idle ili u igranju), da utvrdimo jel ti kuler ne radi već neko vreme, ili od tada zajedno sa grafom.

Poslednja izmena:
Ako ne radi kuler na grafickoj, onda ili nisi prikljucio dodatno napajanje(ako tvoja 8600 ima prikljucak za dodatno napajanje), a ako to nije problem onda sto kaze salenjak ona je "crkavela".

Medjutim ujutru kad sa ga upalio nije bilo slike na monitoru(no signal) iako se sistem uredno podigao sto sam cuo po zvuku startovanja Windowsa na zvucnicima.

Ako si siguran da se sistem podigao,probaj da promenis kabal on monitora...ili ako imas probaj drugi monitor...

Dzabe, ako kartica ima hladnjak na kome se ne vrti ventilator, a treba da se vrti, ako nije crkavela onda ce da crkne posle duzeg perioda malo jaceg opterecenja od visokih temperatura.

Dok ne proveriš dali kartica radi uopšte, na drugom kompjuteru nećeš znati dali je do nje. Sledeće je da probaš neku drugu video kartu na tvom kompjuteru. Ako nešto od toga prođe znaćeš u kom zecu leži grm. Ako sve prođe onda je sledeća proba, napajanje. Sve to naravno pod uslovom da je monitor i njegov kabl u redu.
Znači testovi prvo, pa tek onda nagađanje. Ne reči ni koja grafička, ni koja MB. Ako je to ona iz tvog potpisa kladio bih se na nju.
Eh, da, probaj grafičku u drugom PCIe slotu.

Nazad
Vrh Dno