Šta je novo?

Crn Ekran

Hajime

Slavan
Učlanjen(a)
25.12.2005
Poena
309
Ortaku stigao komp pa me pozvao da vidim sta kako i da malo overclokujem:d ako treba.
Uzeo je GA-K8NE-RH nforse4 754 PCI-E
Sempron 2800+
Gainward Bliss 7600GS GoldenSample
1GB kingston
itd...
Uzeo naravno da overklokujem graficku, ide opusteno 515/1520, bez voltmoda nisam cak dosao do artifaka posto nije moje pa mi nije svejedno i ostavim na tome.
Onda probao procesor dizao do 290 magistralu, prolazio testove, dizao Win i sa 300 nisam ga testirao vec sam smanjio na 280, opet nije moje pa da ne preterujem. :D
Zatim sam u biosu promenio latencije memorije, neznam tacno kako je isla ali nesto ovako, umesto 9-4-4-3 stavio sam 8-3-3-2, cisto da probam.
Kao sto sam i prepostavi nije htelo, zapisti, i nista uzme da resetujem bios, pogledam ono nema nigde dzampera, uzmem upustvo i pise da treba da se izvadi baterija i da odstoji 10 min pa da se vrati.
Uradio to par puta i nista.
Upali se i ostaje crn ekran, monitor se ne pali, nista se ne cuje, i tek posle nekog vremena zapisti onako kratko i ponovo cuti i tako u krug.
Nemam pojma sta moze da bude prosto mi neverovatno da se ovako nesto dogodi, evo sada probao mem kod mene i sve OK.
Pretpostavljam da je maticna nesto zveknula samo mi nije jasno kako.
A sumljam i na napajanje pa cu to kasnije da proverim.
Sta vi mislite?

Ma najverovatnije nije zveknula maticna, uradi sledecih par stvari i verovatno ce da proradi, ako si uradio samo ono ko sto si napisao gore:
- izvadi bateriju i par puta ga upali i ugasi bez nje
- izvadi memoriju pa opet par puta pali i gasi komp i bez nje
kombinuj ova dva i iz vec nekog puta ce upaliti sigurno...
Inace mora taj sempron da radi na 300FSB, svi rade...

Ploca je upitanju, testirali smo sve i ispade da je ona.
Izgleda da kada sam resetovao bios da je nesto pobrljavio ili ko zna sta.
Znaci kada sam previse zategao latence na memoriji on je pistao, prvo sam probao samo da resetujem, mozda odma vraca sve da default medjutim dogodilo se isto posle restarta, prestao je tako da pisti tek kada sam resetovao bios, to jest izvadio bateriju i vratio je unutra i upalio ponovo.
Plocu cu da saljem kod cika pere kad se vrati posto sad nije tu :).
U medjuvremenu jel ima neko neku ideju kako ovo da se popravi.
I jel moguce, ukoliko je ovo sa biosom upitanju, da se tek tako sjebe bios, ovo mi se prvi put dogodilo u prvi put cujem za ovako nesto.

Poslednja izmena:
Tesko da je BIOS. Mada mozes da ga skines i ubodes sa neke druge ploce...teoretski, bar je tako moglo na 286-486 plocama. Ja bi ipak proverio napajanje, ili mozda memoriju, ili iscupao sve IDE kablove...

Ma jok proverio sam sve, ploca je 100% samo mi nije jasno kako?

Poslednja izmena:
Jedno najdebilnije pitanje, jesi vadio kabal od napajanja? neki put i to oce da pomogne (makar na asusu).
Jos nesto, to kad kazes da se nista ne desava, jel se makar vrte ventilatori? (CPU, napajanje itd..)
Moguce je sve, Gigabajt je to, meni su dve njihove ploce riknule i odtada, GA nikad vise.

Ma da sve komponente sam promenio i probao na istom ili drugom racunaru, znaci maticna je.
*erem ti se u Gigabyte ne mogu da verujem sta prave, jeste da je ploca najveci krs ali ipak sto je mnogo mnogo je.

Batali nemoj da se nerviras, sta cete sada, oce li onaj pajser da mu je zameni?

samo vrati plocu,ako je pod garanciom! bas oni znaju sta si ti radio sa njom,a bios si resetovao,tako da nema dokaza!

@Bojsa
Ma jok ne nerviram se opusteno mi je skroz, a vec smo vratili sve i treba da zameni sa onim sto sam prvog puta rekao da uzme.

Meni se dva puta desilo na razlicitim plocama (ECS i MSI) da kad sam malo cackao oko memorije,dobijem isto crni ekran :D
Ni 1000 resetovanja biosa nije pomoglo,cupao sve komponente sa ploce i palio komp bez njih...ali dzaba!Na kraju,oba puta,je pomoglo stavljanje drugog procesora!Kad tako proradi (iz prve oba puta),vratim stari procesor i sve radi ko podmazano!
Gremlini su to...:zgran:

Nazad
Vrh Dno