Šta je novo?

Crn ekran pri paljenju kompa

zaree

Slavan
Učlanjen(a)
22.07.2009
Poena
345
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
problem je kod sestrića na kompu,kad uključi komp nema ništa na monitoru(crn)komp se čuje da radi,probao sam da restartujem pa da stiskam delete da udjem u bios medjutim ništa se ne dešava(kontam da nije pao sistem)na monitoru svetli zelena lampica,radio sam onaj test(tamo gde su dugmići za rezoluciju,svetlo i to)piše test good kao da je ok monitor,šta bi mu moglo biti?

probaj da uradis clear cmos...

moguce da je grafika...

kako se radu clear cmos-a?

Skini bateriju, sa ploče, i vrati je posle dva minuta. Ako ti to ne prođe, prečešljaj malo forum, tačnije rubrike servis i desktop računari, videćeš dosta pitanja za taj kvar i šta treba raditi da se ne ponavljamo.

ok,hvala za savete ali ne bi da se petljam oko toga pošto nije moj komp da ne pokvarim još nešto pošto to nisam nikad radio

Onda zovi nekog ko zna ili nosi u servis ...
Ovako preko foruma nemoze niko da ti kaze sta je tacno u pitanju

ok,hvala za odgovore

Malo kasnim sa postom, verovatno si već pronašao adekvatno rešenje za vrstu problema koju si imao. Kada se računar posle uključivanja, da kažem, "čuje da radi", a ne daje nikakvu sliku, uglavnom je to problem do grafičke kartice. Prvo što bi trebao da uradiš je da otvoriš kućište, zatim da pogledaš samu grafičku karticu, da nije slučajno izgorela negde. Primetićeš crnilo, teško je preskočiti taj deo :) Ako nije, izvadi je, produvaj malo slot za grafičku karticu, vrati je, i probaj opet. Naravno, najbolje bi bilo da probaš sa drugom grafičkom karticom, za koju znaš da radi sigurno. Ako ne da sliku i sa novom grafičkom kartom, onda si u problemu :) tj, problem se rasteže i može biti više stvari. Ja bih posle ciljao na matičnu ploču, ali da ne dužim priču dalje, ovde ću se zaustaviti.

Nadam se da sam bio od pomoći.

Malo kasnim sa postom, verovatno si već pronašao adekvatno rešenje za vrstu problema koju si imao. Kada se računar posle uključivanja, da kažem, "čuje da radi", a ne daje nikakvu sliku, uglavnom je to problem do grafičke kartice. Prvo što bi trebao da uradiš je da otvoriš kućište, zatim da pogledaš samu grafičku karticu, da nije slučajno izgorela negde. Primetićeš crnilo, teško je preskočiti taj deo :) Ako nije, izvadi je, produvaj malo slot za grafičku karticu, vrati je, i probaj opet. Naravno, najbolje bi bilo da probaš sa drugom grafičkom karticom, za koju znaš da radi sigurno. Ako ne da sliku i sa novom grafičkom kartom, onda si u problemu :) tj, problem se rasteže i može biti više stvari. Ja bih posle ciljao na matičnu ploču, ali da ne dužim priču dalje, ovde ću se zaustaviti.

Nadam se da sam bio od pomoći.

Hehe-shvatiće čovek da kartica mora da "makar malo nagori" da ne bi radila :)))

Ne mora nuzno da znaci da je grafika. Ja kad preteram sa klokovanjem komp nece da se butuje, znaci potpuno ista situacija ko njemu, upali se sve ali nema slike, crn ekran. Reset CMOS-a gotovo uvek pomaze, a tu je i vadjenje baterije.

napisaću šta je bilo kad se komp vrati iz servisa,pošto predpostavljam da je još tamo pošto mi se sestrić nije javio

ovaj u servisu kaže da je bilo do grafičke,malo se odužilo ovo pošto nije nosio odma komp u servis

A sta je problem kada su isti simptomi a integrisana grafika???

Ubacio sam i agp i pci graficku da vidim da li je do integrushe, medjutim problem je sto vrti cpu ventilator i ne javlja se da je ziva.
Pri tome sam sve iskljucio sa ploce, ostala je samo ddr memorija, znaci ni jedan drugi uredjaj nije zakacen na plocu.
Mijenjao sam 4 vrste memorije koje sam takodje isprobao na drugim kompovima i ispravne su, zatim sam sam probao 2 agp i 1 pci graficku karticu, i rezultat je isti.
Resetovao sam bios i sa jumperom i bateriju sam vadio, i opet isto.
potom sam vadio cpu na kratko vrijeme i vratio ga nazad i opet isto.
Kada ga upalim radi i cuti :)

svi mi kazu da je riknula ploca ali opet da pitam ovdje prisutne mastere?!
ako je mbo da li postoji nacin da se povrati, jer sam je vizuelno pregledao u detalje sa velikom lupom i osvetljenjem i nisam nasao nikakvo ostecenje na njoj.
a mozda je riknula integrusha i usput spalila josh nesto sto se ne da vidjeti??

Ploca je, sigurno....imao sam ko zna koliko takvih slucaja. Probaj sa drugom plocom pa ces videti :)

napajanje

Ja sam imao problem da mi u toku rada nestane slika sa ekrana ili da se restartuje komp. Tada mi je napajanje bilo na izdisaju i nekad je palio komp ali nije davao sliku. Zamena napajanja je resila problem, mada kod njega to mozda nije slucaj, ali lakse mu je da proba sa drugim napajanjem nego da menja plocu :)

Nazad
Vrh Dno