Šta je novo?

Crko racunar

mLaki

Čuven
Učlanjen(a)
25.02.2004
Poena
680
Crkla masina iz potpisa. Lepo je radila do juce, instalirao sam neke zakrpe za Acrobat i trebao je restart, windows sve lepo snimi, restartuje se i kad treba da postuje nastaje mrtvilo. Graficka ne daje signal na monitor (ovaj ode u stand by), hard disk zadrlja onako pocetno i stane, nema znaka da ucitava OS, svi ventilatori se vrte (CPU i VGA). Izvadim graficku i starujem masinu da vidim da li ce se komp buniti sto nema graficke, i pistio je kao sto treba. Povadio sam sve osim graficke tastature i misa, i dalje isti simptomi. Malo pre sam ubacio LC Power 550W napajanje da vidim da Chieftec nije okino ali nije, isti simptomi i kod LC-a, komp startuje, nema signala na grafickoj, niti znaka ucitavanja Wina.

Kako je napajanje ispravno ja kontam da je najverovatnije okinula maticna ploca, pa onda procesor.

Sta vi mislite?

Poslednja izmena:
po meni ako se tako ponasa mogu da budu dve stvari
prva je da je crko procesor (vrlo verovatno)
druga da se nesto zeznulo u biosu, verovatno biosov chip

Preporucio bih ti da, ako vec nisi, da probas da ispraznis CMOS (trebalo bi da postoji dzamper na ploci. Procedura je obicno da se otkaci napajanje, izvadi baterija, kratkospoji dzamper, vrati dzamper u originalni polozaj, vrati baterija i zakaci napajanje).

Mala je sansa da je crk'o CPU, to se relativno retko desava u odnosu na broj crkavanja maticnih ploca.

Puno srece.

P.S. Slobodno otkaci i tastaturu i misa i hard disk i DVD...

Poslednja izmena:
Provjeri memoriju. (Izvadi memoriju iz slota ocisti ih i vrati)

Memoriju sam proverio i probao sam clear CMOS, isto. Graficku sam izbacio mogucnosti, probao sam polu neispravnog shkart-in-wonder radeona 9700pro koji je samo bacao artefakte u 2d/3d, i kod njega je situacija bila ista, nema signala. Ako je nesto crklo nadam se da je ploca, posto tesko da cu sad iskopati negde nekog bartona.

Ma ima Bartona kolko ocjes samo su im cene nenormalne :d

Uzmi (otmi, ukradi) od nekoga soc.A procesor i bocni u tu plochu. Ako radi, vrati Bartona i probaj ga, mozda se plocha "zbunila". Ako ne, ***, trazi rezervu.

Ja sam imao isti problem(vrteli se samo ventilatori) -i uspostavilo se da su vrisnuli kondenzatori na ploci,posle zamene radi ok vec pola godine. Vidi kod member-a CIKA PERE, on je baja oko ploce :) , mada ne iskljucujem da je cpu ako vec nije graficka-pogotovo iz razloga sto hard pocinje da krklja.

Poslednja izmena:
Imas li nekih znakova (bilo kakvih) da pisti ploca ili nesto sl ? ako ne pisti, procesor verovatno. Pretpostavljam da moze da bude i ploca posto nije retko da navedena crkne...

Cuo sam se sa servisom, vrisnula graficka i usput ubila i maticnu plocu, sva sreca pa je graficka jos uvek pod garancijom. CPU, RAM i ostale komponente su ispravne.

Sad ce ti biti mali problem naci novu Socket A maticnu :).Trazio ja za ortaka, pa gotovo nigde ne nadjoh, jedino par ASRock modela.Ili vec imas nesto u rezervi :).

A zamisli kako je meni da nađem, Slot A ploču :) BTW mislim da NF2 ploča i dalje ima u slobodnoj prodaji, jedino što NF7-s sumljam da ćeš moći tako lako da nađeš.

Poslednja izmena:
Po svemu sudeci moracu uzeti ASRock K7NF2 RAID plocu (imam jos izbor izmedju VIA KT400/600 i SIS 741), jedina razlika sto se tice featureova od NF7S2.0 je sto nema nV SoundStorm i FireWire.

Poslednja izmena:
Baš sam nešto danas gledao kod ortaka u radnji (ovde u SM) i mogu ti reći da sam se prijatno iznenadio ponudom NF2 ploča, MSI K7N Delta-L/ILRS, Asus K7N (neznam modele), i naravno ima par KT600 ploča.

Po svemu sudeci moracu uzeti ASRock K7NF2 RAID plocu (imam jos izbor izmedju VIA KT400/600 i SIS 741), jedina razlika sto se tice featureova od NF7S2.0 je sto nema nV SoundStorm i FireWire.

Ma daj Milane sta ce ti to... prodaj to sto je ispravno u delovima i uzmi konfu ko covek. I sam si rekao da ces uzimati C2D... sta ce ti sad neke VIA i SIS ploce???

Moram priznati mene je ovo pitanje stavilo na teeeeske muke, cilj mi je bio da napravim C2D pripremljenu masinu sa 17" LCD monitorom, no evo sta sam sastavio:

CPU Celeron 351 3.2 GHz
Ploca Intel D946GZISSL
2x512MB DDR2 667 TwinMOS
Maxtor 80GB SATAII 8 MB
VGA Leadtek 7300GT TDH Extreme 128MB GDDR3
NEC 3551A DVD-RW
LG 17" LCD L1718S
Kuciste Spire BlackFin VI
Napajanje LC Power LC6420G 420W
Mis Genius NetScrol 110
Tastatura Genius KB-10X

Sve ovo ispadne 650e.
Izabrao sam ovu plocu jer kolko znam sve intelove ploce su uvek rock stable, ova podrzava C2D, i jos kosta 83e, e sad ima neka ASRock CONROE945G-DVI koja je slicne opreme i formata ali kosta 75e, pa pitam da li da se ovde drzim one uzrecice intel je intel?

Sta misilite o ostatku konfiguracije?

Uzmi 19" TFT jer je razlika u ceni 17"-19" suvise mala da bi uzimao nov 17". Sto se ploce tice ako vec hoces da pravis "pripremu" za C2D zasto ne bi uzeo P965 umesto te 945 ploce??? HDD je suvise mali za danasnje potrebe a i tesko da ces bilo koju iole zahtevniju igru terati sa 7300GT u nativnoj rezoluciji tog TFT monitora;) a znajuci tebe ti bash volish da se igrash :cigar: . Sto se napajanja tice uvek dajem prednost Chieftecu preko LC ali dobro to je moje subjektivno misljenje. Sve u svemu posto vec odavno planiras da uzmes novu makinu mislim da je sada pravi trenutak :D

Jaoj Pero :lupko:, pa nisam ja ovu masinu sastavljo za sebe nego za sestru od tetke (inace masina je vec kupljena i daje sasvem solidne rezultate u 3DMarku03 i 05, redom, oko 9990 i 4300 poena). Da sad kupim novu masinu i dam 340e za 2GB DDR2 800 :S:? Neka hvala, sacekacu da padnu cene memorija.

Poslednja izmena:
Uh, ako ces vec da gledas maticne ploce sa Socket A, bolje uzmi VIA KT600, a da je neka pristojna maticna nego ASRock.Pa ono nisu ploce covece, kutija za tu plocu je ko za moju graficku karticu!Mislim, Ok, ajd, necu nista da govorim, ko zna, mozda i nisu toliko lose, ali ono... A u ostalom, rece Neo da izgleda ima dobra ponuda Socket A maticnih u SM, pa moze se tamo pogledati.Ja sam iz SM, a ujedno i iz NS, pa ako ne nadjes nista mozda mogu da ti pomognem oko kupovine.

Jaoj Pero :lupko:, pa nisam ja ovu masinu sastavljo za sebe nego za sestru od tetke (inace masina je vec kupljena i daje sasvem solidne rezultate u 3DMarku03 i 05, redom, oko 9990 i 4300 poena). Da sad kupim novu masinu i dam 340e za 2GB DDR2 800 :S:? Neka hvala, sacekacu da padnu cene memorija.

Sve jedno ostajem pri onome sto sam gore napisao za konfu koju si sklopio. Ali i dalje mi nije jasno zasto vijash VIA i SIS krsh ploce kada si rekao da uzimash jaku C2D konfu?? Uostalom, cena za dobru C2D konfu je tolika da neces ni primetiti da si dao 50-60e vise ili manje (zrno peska u pustinji) :d

Hm, zaista, koliko bi kostala neka dobra C2D konfa?Oko 1000e mozda?Mada, ne znam ni zasto pitam, necu to imati narednih 5 godina, ali cisto onako informativno :).

Izvor: Hot Hardware soba
Intel E6300 (1.86 ghz, dual core 2mb shared) - 167 Eur
MSI P965 NEO-F I965P S775 PCI-E/DDR2 C2DUO 119e
1024 MB DDR II FSB-667MHz KINGMAX / Samsung - 104 Eur

Ovo ti je sve ukupno 390Eur.

Recimo da ti treba još grafička. hard, monitor, kućište, napajanje, DVD-RW, pa računaj dalje... Možeš se uklopiti i ispod 1k Eur-a a možeš i u 2k. ;)

Poslednja izmena:
Zanimljivo je to sto C2D procesori uopste nisu toliko skupi koliko sam ocekivao da ce da budu.Dobro, oni E6600 i E6700 jesu, ali ovaj E6300 i nije kada se uzme sve u obzir.Pa nije mnogo skupo.Ako bih izuzeo HDD, monitor, napajanje i DVD-RW, moglo bi da se uzme za nekih 600e, malo vise mozda.Mada, ovo moje napajanje bi bilo slabo onda za tu masinu, bez 500W nista onda.

Citao sam na netu jedan review gde su poredili power consumption izmedju nekoliko X2 i E6700 i ispostavilo se da je E6700 manji potrosac u odnosu na X2.

Sto se tice pouzdanosti ASRock 'ebem li ga, valjda je on deo ASUSa ili sta? Kod brata jedan ASRock sa SIS krsh mumbo jumbo cipsetom i XP2000+ radi vec dobre tri godine bez ikakvih botovanja, zezanja i zakucavanja...

Ne vijam ja VIA i SIS krsheve (sakloni me boze), naveo sam to samo kao sta sve ima pored tog ASRock nForce 2 400 Ultra... C2D sto planiram na zimu/prolece bice vise upgrade nego cela masina, CPU + RAM + MB + VGA za oko 900 do 1000e.

Opet kazem, onu konfu sam sklapao za sestru a ne za sebe, i uslov je bio da ne ne bude skuplja od 650e, da obavezno ima min. 17" LCD monitor i da bude C2D Ready. Doduse finalna konfa je bila malo drugacija od ove opisane, samo 512 DDR2, 160GB HDD, Chieftec 400W napajanje, ASUS kuciste, Logitech Mis i tastatura. Ako mene pitate nema bolje masine za te pare (uz zadate uslove), ako moze da tera FEAR na skoro max. podesavanjima @1024x768 bice dobra za vecinu igara tipa LEGO SW, za koje se masina sporedno koristi.

Poslednja izmena:
Koji C2D cpu i mb planirash da uzmesh? Koju graficku i ram?

E6400, MSI 975X Platinum PE, 2GB Transcend JetRAM DDR2 800 i MSI 7900GTO. Mada mozda uzmem neku P965 i E6600, videcu... do januara ima dosta vremena.

Poslednja izmena:
Vidim da dosta ljudi razmatra taj transcend jetram, a ja nigde neuspevam da nađem cene kod lokalnih distributera. Koje su trenutne cene za module od 1gb? Pošto i ja početkom planiram da pređem na dual, ali X2 (nekako sam veran AMD-u već 10godina), naravno am2 sa dd2 memorijom pa zato i pitam.

Sta ja znam, taj JR je po meni OK, sa stare masine mi je prezivelo 2x512MB DDR400 TR JetRAM, kolko se secam mogao je da ide na 240MHz na CAS 3-4-4-6 (nisam je drzo klokanu, jer je procesor odbijao da se OC). Trenutno su cene ram memorija blago receno astronomske, ovaj Transcend JetRAM DDR2 800 sad kosta paprenih 170e, za 1GB modul, dok je pre dva meseca kostao oko 130e :S:. Ja cu cekati da padne cena memorija, pa ma koliko trebalo, razlika u ceni je 80e, sto je skoro razlika izmedju E6400 i E6600.

Ja cu cekati da padne cena memorija, pa ma koliko trebalo, razlika u ceni je 80e, sto je skoro razlika izmedju E6400 i E6600.

Potpuno se slazem sa tobom... kada docekas tu 2010. ni E6600 nece biti toliko skup :beat:

Zamenio sam plocu vec par dana, jeste da je ASRock, ali radi... Malo mi cudno izgleda ali brzina bootovanja i "respond time" tokom rada su mnooogo manje u odnosu na Abita, mora da je ta ploca bila zeznuta debelo.

Nazad
Vrh Dno