Šta je novo?

Crko komp, pomagajte!

stefanbg

Slavan
Učlanjen(a)
05.01.2008
Poena
310
U toku rada se odjedanput ugasio racunar. Otvorio sam ga, lampica na ploci svetli.
Kad pokusam da ga ukljucim kuler na procesoru se samo malo cimne, gotovo neprimetno, ali se sistem ne dize. Ako moze neko odokativno da mi kaze u cemu je problem, tj. koji deo je crko. Unapred zahvalan!

Da nije napajanje? Ja sam pre neki dan imao maler, komp se gasio-palio.
Moguce da je ploca ili proc usput.

posto radi lampica na ploci sve se nesto mislim da nije ni ploca ni napajanje vec procesor. Ali to je samo misljenje jednog laika :)

Najverovatnije napajanje...Izvadi RAM ili graficku pa vidi jel pisti ploca ako uopste hoce da se pokrene...Ako nece onda je sigurno napajanje jer daje neke lose napone....

Poslednja izmena:
Ja isto tipujem na napajanje. U svakom slučaju to je prva stvar koju bih proverio.

Proweri napajanje prwo pa tek swe ostalo, posto ti se samo tako izjednom ugasio werowatno da je do njega

Poslednja izmena:
@stefanbg&presretcah: Ne verujem da je procesor, jer bi i u tom slucaju trebalo da se cuje pistanje.
Dakle, ako ne "pishti", pretpostavljam da je ili napajanje ili ploca (s' obzirom na simptome).

@stefanbg&presretcah: Ne verujem da je procesor, jer bi i u tom slucaju trebalo da se cuje pistanje.
Dakle, ako ne "pishti", pretpostavljam da je ili napajanje ili ploca (s' obzirom na simptome).

ploca nemoze da pisti sa neispravnim procesorom a meni lici na napajanje ili plocu mada vise tipujem na napajanje :smash:

Ja sam imao iste simptome u utorak uvece , vec nedelju dana mi je nestabilan napon u stanu na jednoj fazi ,na vecini suko uticnica sijalice trepere a ponekad se gase na pola sekunde , resetovali se komp, ruter, tv, modem svaki dan po 2-3 puta .
Dosli elektricari juce i sredili kvar u ormanu u hodniku a komp ostao muerto. Kad ga upalim zavrti se ventllator na procesoru na pola sekunde , upale se LED na ramu u onda se ugasi napajanje pa opet ploca sama upali (ukljuceno je ono sa da se pali kad nestane struje) i tako u krug. Eliminisao sve osim mb i procesora i drug probao da izvadi bios bateriju i vrati sve je proradilo. Verovatno se zabagovala naponska na ploci. Probaj kod tebe , ja sam imao srecu pa nista nije crklo a vec sam bio spreman da kupujem mb/cpu.

Obrati paznju

Obrati paznju na tu lapicu na ploci sto svetli (+5v stand by) posmatraj je malo i vidi da li ima promene u intenzitetu svetla.
Ukoliko nema, otkaci napajanje sa ploce i ostalih komponenti i sa pincetom ili necim slicnim napravi kratak spoj izmedju zelene i crne zice na samom konektrou za napajanje ploce. Ukoliko se napajanje probudi onda je ono verovatno ok.

Ukoliko je Asusova ploca, pipni rukom south bridhe, ITE , mrezni ili zvucni cip i pored samog atx konektora, ukoliko je nesto od toga prevruce crkla je ploca.
Asus na plocama ima zastitu i ukoliko je nesto od ovoga sto sam naveo u kratkom spoju ploca ce se ponasati upravo tako kako si naveo.
U svakom slucaju ili je napajanje ili ploca, na zalost ja tipujem na plocu.

Gigabytove se ploče isto ponašaju, nažalost kod mene su bili isti simptomi i bila je u pitanju crnkuta matična.

Promenio sam napajanje i komp se pokrenuo, tj. pokrene se kuler na procesoru ali pocinje da pisti konstantno na svakih pola sekunde. Na ekranu nista ne izlazi. Sta da radim dalje? Da li je procesor?

Ima beepova.
Inace proradio mi je komp. Na kraju je ipak bilo do napajanja. Ali javio se drugi problem. 2 ram memorije od 256 ne mogu da rade zajedno. Tj. kad stavim te 2 stare da rade opet pisti. Ali kad stavim jendnu posebno onda radi ili kad stavim sa drugom memorijom koju sam uzeo o druga opet radi. I rade na svim slotovima, znaci rade obe ali nikako zajedno.

Ploca je pobrljavila, bios se verovatno shebao, kao i meni, cas normalno upali, cas pisti (jedan dugacak i 2 kratka). GA P35 DS3 je u pitanju.
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=201722
Jedina enigma kod mene je, zasto jednom upali normalno, pa 3x nece, pa opet upali normalno, pa...

Poslednja izmena:
Mozda ovo pomogne, otkaci sve kablove, svu struju, plocu izvadi napolje, izvadi bateriju, i ostavi jedno pola sata. Onda nemoj vracati u kuciste nista, nego na stolu stavi procu i memoriju na plocu, i ukljuci. Ako se tada upali i sve je kako treba onda ugasi pa gurni grafiku, a ako ne onda je 90% zveknula ploca. Fleshuj bios, i tek posle toga je vrati u kuciste i proveri da se nigde ne pravi neki spoj sa kucistem. Ako radi tak na kraju prikljuci hardove DVD, i sta vec imas ali sve jedno po jedno, i ukljucuj racunar posle svake prikljucene komponente. Pozdrav.

Hm, ne znam da li si meni odgovorio, ali veoma moguce da je to problem. Neki kontakt sa kucistem koji povremeno pravi problem. Jer evo vec 2 dana se kompjuter normalno ukljucuje.

edit: gotovo sam siguran da nije neki kontakt, malopre ugasih komp, upalim sve ok, odem u bios, overklokujem procesor, izadjem iz biosa, resetuje se pa ugasi masina, znaci sve po pravilu, al onda nece da se upali normalno nego pisti. Znaci ovim ooverklokovanjem sam cmos poremetio, jer sam nove vrednosti (FSB-a,...) sacuvao i on se pogubio. Doduse, upalio se komp iz 2.puta normalno i overklok vrednosti su sacuvane, tako da je E5200@3,75GHz i testirao sam u Everestu (necu Orthos jer je tropska vrelina napolju, doduse bez Slotera :D), i sve je ok. Znaci nikakvih nestabilnosti nema.

Dakle, sada sam siguran 99% da se bios ploce ponekad tripuje, cas ucita cmos kako treba cas nece. Za vikend cu da odradim vec vise puta napisane operacije, vadjenje ram-a, baterije i clear cmos-a. To bi trebalo da resi problem.
Jedino se iskreno nadam da nije u pitanju napajanje, pa da ono mozda daje neke sugave napone, ali cisto sumnjam, novo je napajanje staro mesec dana Chieftec 650W.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno