Šta je novo?

crko kabl (1000-ti put)

vucko83

Čuven
Učlanjen(a)
26.12.2001
Poena
620
Znam da je tema bila mnogo puta ali...meni ne treba SERVIS posto sam otvorio monitor i lepo sa stapane ploce skinuo stari kabl.Kabl nije lemljen
nego ima plasticni utikac.Gde bi mogao to kupiti ili ko prodaje i servisira neke stare monitore pa na skinem neki.Inace u servisu su mi trazili 1700 dinara da mi zbudze nesto.

a sto ne kupis samo kabel za monitor. To je koliko sam te razumeo kabel za prenos slike a ne struje. Lepo vidi kako je spojeno kod tebe i ako si u mogucnosti kupi jedan prikljucak za monitor koji bi namestio da ti stoji eksterno i tada bu kabel koji si kupio spojio na njega.

Takodje mozes da odseces deo kabla koji ide u monitor i da ga sam zalemis. Ukoliko imas iole iskustva u tome nije nikakav problem. Obrati paznju da zapises koje su boje zica gde stojale i da onda proveris pinove na novom kablu. Moze da se desi da ima nestandardne varijacije u bojama pa da se ne zeznes.

Sa tvog kabla ispitas unimerom ili kontrolnom lampicom koji pin na prikljucku kabla za graficku odgovara kojem spoju na monitoru i onda ih tako zalemis. Pazi prvo da odlemis stari kabel pa tek onda ispituj jer ti drugasije ne vredi.

Ja ti preporucujem da se odlucis za varijantu eksternog prikljucka. To ti ide na isti princip sam sto ce kabel biti jako kratak i na njega bi spajao taj prikljucak a drugi kraj u monitor (zalemis na odgovarajuce mesto). Tada samo steknes jedan kraj novog kable u taj ekstarni prikljucak a drugi u karticu i sve radi OK.

Ako ima nekih nejasnoca ti pisi.

crne zice

Pa to mi izgleda i jedino preostaje,nov kabl je 300 dina pa cu da ga secem i krpim ovaj.
Samo me nesto buni,ima nekoliko crnih zica koje su u kontaktu jedna sa drugom i sa masom (onim limom oko prikljucka).Tacnije kad na jednoj strani ubodem crnu zicu na drugoj ostalih nekoliko crnih ima kontakt.Jel to treba tako?
A ako pogresno nesto povezem je moze da mi izgori nesto u monitoru?

Inace ja sam to radio jedno dva puta, ali davno pa se ne secam crnih zica.

Da li nesto moze da ti izgori ili ne, nisam siguran, ali pretpostavljam da moze.

Drzi se zlatnog pravila tj. PROVERI, PREOVERI i onda jos jednom PROVERI.

Najbolje ti je da pazljivo odlemis zice sa kabla koji ti je sada u monitoru. Kako koju zicu odlemis na papiru zapisi gde je ona bila i koje je boje. Zatim proveri unimerom na koji pin na prigljucku za graficku ide i to sve zapisi. Tek tada odlemi sledecu i ponovi postupak za sledecu itd.

Ja bi ti preporucio eksterni prikljucak pa da uvek mozes da menjas kabel. Jos bolje ti je da ako si u mogucnosti postavis taj externi prikljucak na monitor tj da ga pricvrstis kao da je to fabricki uradjeno. Je sam na jednom monitoru uradio tako, a na drugom sam namestio da kabel i prikljucak malo vise.

Posle intervencije na oba monitora je sve bilo uredu tako da stvarno neznam da li nesto moze da se desi.

Pazi da sve prikljucis kako je bilo. To sto ti se pokazuju spojevi na raznim zicama cini mi se da nisi odlemio te zice. DA BI PROVERIO KOJA ZICA ODGOVARA KOJEM PINU NA PRIKLJUCKU ZA GRAFICKU MORAS PRVO ODLEMITI TU ZICU. ovo ti je zlatno pravilo br.2. jer je moguce da zice imaju kontakt preko nekih kola na stampanoj ploci pa ti se cini da je jedna zica kratko spojena sa vise pinova.

kabl

Preseko sam kabl negde na sredini,i lepo se vide tri debele zice
crvena,plava,zelena zatim crna masa i neke zute,braon,bele(onbe su po semi v.sync h.sync itd.
Malo me je zbunilo sto se 15 zica stapa u 7-8 pa se ponovo kod prikljucka razdvaja u 15.
Jel znas gde bih mogao da kupim taj utikac(da bi mogao da menjam kablove)?

kabl

Preseko sam kabl negde na sredini,i lepo se vide tri debele zice
crvena,plava,zelena zatim crna masa i neke zute,braon,bele(onbe su po semi v.sync h.sync itd.
Malo me je zbunilo sto se 15 zica stapa u 7-8 pa se ponovo kod prikljucka razdvaja u 15.
Jel znas gde bih mogao da kupim taj utikac(da bi mogao da menjam kablove)?

Ako mislis na 15-pinski Sub-D muski/zenski konektor toga ima gde hoces (na primer Radio klub)...

gde

Da mislim na taj konektor.Ja stvarno nemam ideju gde bih ga nasao.Sta je taj radio klub?

Nazad
Vrh Dno