Šta je novo?

Crkla 2 hdd-a pomoc

cybertech

Cenjen
Učlanjen(a)
04.12.2013
Poena
151
pozz imam problem taj sto su mi vec crkla 2 hdd-a u roku par meseci.
znaci cim povezem dva hdd-a jedan od njih pocinje da skljoca dok ne rikne..
crklo maxtor 40 gb i seagete jedan. kad rade odvojeno nema problema al cim zajedno rade postaju neupotrebljivi (npr. radi sat vremena i odjednom skljoca)
E sad ja sumnjam da je napajanje krivac za to poso su povazani na jednu granu!
ima dve grane jedana za ATA napajanje i druga je za SATA.
jel ima neko ovakvih problema?

Prilozi

• IMG_20131225_234329.jpg
    IMG_20131225_234329.jpg
    837.4 KB · Pregleda: 145
Definitivno je krivac napajanje. Može biti i do "Y" splitera, odnosno adaptera Molex->SATA, ako ih koristiš.

ne koristim splitere.niti sata za napajanje posto su u pitanju stariji hdd-ovi

Hard diskovi u principu nisu veliki potrošači, osim prilikom spinapa. Ako ti diskovi učestalo crkavaju i škljocaju pri radu, svakako treba probati sa zamenom napajanja - ono je uvek prvo na listi osumnjičenih. Sa druge strane, ako diskovi koriste Molex napajanje, znači da su prilično star. Možda im je jednostavno prošao radni vek.

radio je savrseno dok ih nisam povezo.bez bad sectora i slicno

40gb.... To je baš neki mator hdd.

pa jeste al je radio je savrseno i na njembu bio Mac osx 10.9.1 sa dosta programa i tako to.nikad me nije zezo i sad odjednom rikno.i sad kad ukljucim komp hdd uopste se ne pokrene kao da ga nisam ni prikljucio(mrtav) ..

Poslednja izmena:
Pa to su PATA diskovi, jesili siguran da je nameštono Master /Slave lepo ?

Hatori maxtori 40GB zahtevaju jako dobru struju inače crkavaju. Verovatno je napajanje oslabilo pa pravi probleme. Noviji HDD-ovi imaju nešto veću toleranciju, ali i kod njih se dešavaju problemi zbog loše struje. U prilog lošem napajanju govori baš to da jedan sam radi dobro, a oba kada se stave prave proleme :)

@CountMike jesam .nije sigurno do toga jer znam da namestim da radi zajedno. slazem se sa @Ford Perfect da je to sto on kaze :D

Ako je do napajanja onda ti je ono toliko "knap" za ceo sistem da bi to trebalo menjati pod hitno. Ti diskovi su pravljeni u vreme kada su napajanja bila znatno slabija i lošije optimizovana pa su ipak radila i po 4 odjednom.
Proveri još jednom kako je namešteno na tom Maxtorom mislim da ima različita nameštanja da bude Master i da bude jedini HDD. Sećam se da sam jednom imao problema sa Maxtorima kad nisu ni 2 ista hteli da rade zajedno. Ako imaš 2 kanala za IDE, probaj da jedan povežeš na drugi kanal.

imam samo jedan taj ATA kontroler. a na kablu ima za dva uredjaja tako samo ih povezo jer drugacije ne moze. namestio sam sve kako treba to sa slave/master (master je taj sa winodws-om) oni se vide normalno, al zezaju stalno tokom rada dok ne rikne i to uvek bude ovaj donji tj SLAVE koji sam drugi nakacio.. za napajenje me ne cudi posto je zestoki shit platio sam ga oko 1600 din..

Poslednja izmena:
Vrh Dno