Šta je novo?

crkavaju napajanja

staxm

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2003
Poena
619
dakle...pre par dan odlucih da pojacam komp sa hdd i karticom,tako da sam prvo kupio hdd i dodao ga i sve je to lepo radilo 5-6 dana...onda sam dodao graficku,pa je i to radilo lepo 24h...
sutradan kad sam dosao ispred njega bio je mrtav,a ostavio sam ga ukljucenog...probao sam da ga upalim ali nije reagovao...
zakljucio sam da je problem do napajanja,pa sam uzeo drugo...proradio je cim sam stavio drugo napajanje,ali se isto desilo posle 2min rada(samo se ugasio)...
provaljujem da posle tih desavanja oba napajanja "napajaju" plocu(svetli led dioda na ploci kad se ukljuci napajanje preko prekidaca na zadnjem delu kucista) ali na taster za paljenje na prednjoj strani kucista uopste ne reaguju...
jel ima neko neki predlog,posto cu uzeti kuciste popodne,kako da zakljucim do cega je....
mislio sam da prvo vratim sve na pocetak...samo sa jednim hdd i sa starom graf. karticom pa par sati probe i ako je sve u redu stavim novu graficku,pa posle toga i hdd....
jos me zanima(posto su oba napajanja bila od po 300w)dali je napajanje od 300w dovoljno za 2xhdd,1xcd rom i 1xrezac dovoljno jako da "izdrzi sve te napore"?
inace oba harda su bila po jednom ide kablu(primari master odnodno slave),a cd-romovi po drugom(secundary master i slave)

svaki predlog dobrodosao... :)
pozdrav

Osnovno pitanje je kakava ti je struja u stanu/kuci. Ako je lose... dzaba ti bilo svako moguce napajanje! Ako imas neko noname kinesko napajanje, onda nije dovoljno. Firimirano tipa enermax, chieftec, antec, dtk bi svakako bilo bolje resenje, a ni malo jace, tipa 360-400w ne bi bilo na odmet u tvom slucaju.
Neki UPS bi mogao da pomogne takodje.

sto se tice struje u stanu nisam imao problema...racunar radio bez problema godinu dana....a napajanja su bila neka kineska(oba)...
a dali napajanje crkne ili sta ja znam sta im se desava kad se opterete...dali bi trebalo da se ugase pa da mogu ponovo da se upale posle nekog trenutka opterecenja i sl?

Mozda ovde lezi odgovor (zanemarite modele napajanja u citatu):
http://www.tomshardware.com/howto/20030609/power_supplies-09.html

"If power supplies become too hot as a result of overloading or a voltage drop, the devices should switch off automatically. This prevents the hardware from being damaged. The user also has the option of removing those components responsible for the overload. In the test, however, only Chieftec HPC-420-302 DF and the Verax ST-400 HLP correctly detected an overload and switched off.

What's really unacceptable is when the devices permanently halt operation due to overloading and then refuse to start again even following a cooling-off period.

In these cases where the causes of the overload are not apparent, the only option for the user is to buy a new power supply."

meni na nekakvom macron napajanju od 200w radi sve to kao i tebi znaci 2hd-a pisac i cd

Ako komp nece da se upali (ventilatori da rade) problem je 90 posto na relaciji ploca-napajanje. Prvo imas relativno jednostavan test za napajanje, na ATX konektoru za plocu imas red zica gde su vise(4) crne zice a izmedju njih samo jedna druge boje, zelena. Otkaci sve uredjaje, spoj sa recimo makazama zelenu sa nekom crnom, ako ventilator radi imas 12v u napajanju. Sto se tice manjka snage obicno se desavaju sledece manifestacije kod losijih napajanje, pre eventualnog crkavanja imas neplanirane resete masine u sred rada... Ne crkava to bas tako lako i brzo....

staxm je napisao(la):
dakle.........
provaljujem da posle tih desavanja oba napajanja "napajaju" plocu(svetli led dioda na ploci kad se ukljuci napajanje preko prekidaca na zadnjem delu kucista) ali na taster za paljenje na prednjoj strani kucista uopste ne reaguju..........

Isto se meni desilo sa "cuvenim" DTK napajanjem, otislo ti 12v, a 5v radi i dalje, zato imas diodu koja svetli, a ne mozes nista da upalis. Nema drugog resenja nego da ga nosis na servis, kao sto cu i ja moje kad se smilujem... :)

Desavalo se kod nekih ploca da radi lampica,a da ne rade jer je prazna baterija, 12v lako dijagnostifikujes, ne radi ventilator na anpajanju

evo novih momenata...
juce probano sa novim napajanjem(350W) i to samo 1xhdd i 1xcd-romom(bez flopija) i starom grafickom...komp se upalio normalno i radio sat vremena(za to vreme bio na netu i sl),kontrolisao sam usput napone i temp na ploci i cpu(asus probe) i sve ok...
onda sam upalio igru(need for speed) i kad sam stisnuo "gas" racunar se ugasio i konstatovao sam da se opet desilo isto.... :(
zaboravio sam da kazem kada je izdahnulo drugo napajanje posle par minuta to je ustvari isto bilo kad sam pustio igru(tek sto sam upalio komp i posto se podigao windows o'ma sam pustio nfs i bum-ugasio se)...znaci isto kao i juce
e sada...posto sam ja menjao graficku(u pitanju je xelo ti4200),dali se nekom nekad desilo da zbog graficke crkne "nesto" drugo(mozda nesto na ploci i da se kada pustate igru posle toga crkne napajanje) ili sl.?
celu konfiguraciju danas nosim u servis da oni ustanove sta je pa cu vam javiti....

Meni je bas taj Xelo na savrseni ispravnoj Gigabyte kt266A ploci se samospaljivao posle 2 minuta rada, 2 puta.

Odneses u servis, a oni ti kazu "Ne mozemo sad da vam kazemo sta ne valja kod vas, posto su nam crkla sva napajanja u servisu" :d

evo bio u servisu...
lik povezao novo napajanje i radi sve normalno..ostaje mi jos da ga testiram da vidim sta ce se desavati...
samo sam nesto jo jos u samom startu zaboravio da vam kazem...
procesor je 1700+"B"(radio je na 1866mhz)i on ga je u samom startu postavio na default...i tako da je sve ok za sada
na moje pitanje dali zbog toga moze da crknu napajanja rekao je da je moguce ali bas,bas tesko...
sta vi mislite?

Moguce je i jedna od ove dve stvari :

1.Kada sam pre 2-3 godine ugradjivao nove IBM i810 ploce
posle nekog vremena isti simptomi , nece da se ukljuci
nakon nekoliko sati rada.Ispostavilo se da su ploce
bile "bajate" dosta su stajale i to je uticalo da baterija
za BIOS jednostavno nakon par sati rada bukvalno crkne.
Promeni bateriju za BIOS pa probaj

2.Drugi slucaj je sledeci ASUS A7V133-C i da kazemo
poluispravna "vuruna" Athlon 1333MHz .Kada pustim
da procesor radi na 1333MHz obavezno posle par sati
overi napajanje tj. sistem butuje samo kada se olaksa
(iskljuce se HDD i CD uredjaji).
Cim nakacim HDD , lampica svetli ali nista od paljenja .
Procesor tada radi na 60-68'C a cooler je dobar , radi se o TTVolcano 6 CU+
Kada spustim CPU na 1GHz (10x100MHz) sve lepo radi i napajanja
ne overavaju a temperatura je dosta normalnija

Dakle promeni bateriju ili CPU pa javi
Pozdrav

sada sve radi po default-u(mislim na procesor) i za sada je ok...nabacio sam oba hdd i oba cdrom-a...
cekacu nekih par dana da vidim sta ce se desavati...

Nazad
Vrh Dno