Šta je novo?

Crkava monitor

Lucky82

Cenjen
Učlanjen(a)
04.04.2012
Poena
169
Drugar mi doneo monitor koji je nesto pobrljavio.
On je voljan da ga baci, mada bi ja probao da ga opravim.
E sad, treba mi savet odakle da pocnem:D
Monitor generalno ima sliku ali je slika kao zamucena sa malo pobrkanim bojama(zelena uglavnom izbija).
Podesavanje u meniju ne pomaze, samo male promene ali nista drasticno.
Po ekranu se krecu talasi zelenkaste boje od dna monitora na gore konstantno i sve treperi.
Rasturio sam monitor i pregledao kondenzatore i oni su ok, nisu naduveni.
Dajte neki savet sta da probam(ali bez onoga "nosi ga u servis") jer ne zelim da se bakcem sa servisima.
Monitor je Samsung 940N

Evo i slika kako to izgleda
dsc00044bd.jpg

dsc00042sg.jpg

dsc00041jsv.jpg

dsc00048sd.jpg

dsc00047q.jpg

Najgora varijanta da je do samog panela. Velika verovatnoca da su elektroliti losi a u najboljem slucaju da je do kabla.

Nisu naduveni ili nesto tako, proverio sam. Kabl sam proverio na mom monitoru i on je u redu. Sta nam preostaje, samo panel. Kako to da proverim?

Ako su elektroliti isuseni onda ne mozes da vidis.

Vidis, o tome nisam razmisljao;)
Ovih dana cu da pazarim kondenzatore i da ih izmenjam pa cemo da vidimo sta se zbiva.

Maticna ploca monitora - 50% uglavnom maticna ploca daje ovakav problem, slabo da ima popravke ovde osim ako ne nabasas na ispravnu plocu, ako je imaju u nekom servisu kostaju oko 30 eura. Nekad zamena eeprom-a resi stvar.
Elektronika na panelu - 50% moguce je da je el. na panelu pri umiranju, mali NEC cip (mislim da je taj) obicno strada od pregrevanja i daje takve simptome (nema zamene) mozes samo neonke da iskoristis iz tog panela.
Elektroliti - 0% (elektroliti obicno daju drugacije simptome tipa zatamljena slika, paljenje i gasenje, zujanje, ili totalno mrtvilo)
Inverter - 0%
Moze i kabal da pravi ovakve probleme ali kako si pokusao sa drugim to odpisujem.

Pogledao ga majstor juce. Crko je i nema opravke, ustvari ima, al kosta vise nego monitor. Nisam bas najbolje razumeo coveka sta je crklo ali ima veze sa panelom.

Nazad
Vrh Dno