Šta je novo?

Creative X-fi SB0772 i SB0677,dobra X-fi ili ne?

jafazec

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2007
Poena
320
Trebam ovih dana da narucim jednu od ovih kartica na nevidjeno,ukazala mi se dobra prilika,a jedino sto znam o karticama jeste da se obe kartice vode kao XtremeMusic,zatim ovi product ID-evi kao i to da su obe kartice OEM.
Pisem ovo jer koliko se secam,creative je napravio neku zbrku sa izbacivanjem prave Music karte i ubacivanjem neke nove koja je valjda losija?

Negde sam procitao da XtremeMusic karte nose oznaku SB046x,aguglajuci nadjoh ovu listu na kojoj se nalaze product codovi za skoro sve kartice pa i za ove 2 koje su meni ponudjene.One se nalaze u odeljku X-fi,kao sto cete i videti.

Interesuje me da li su ove 2 kartice zaista X-fi tj da li one spadaju u one dobre,kvalitetne X-fi zvucne karte i da li necu napraviti gresku ako uzmem neku od njih?Ja sam blizi tome da uzmem ovu 0772,ali otvoren sam za svaki predlog:)

U nastavku ostavljam datasheetove sb0772 i sb046x(XtremeMusic) serije kartica.Takodje ostavljam i link ka sajtu gde ce kartice biti kupljene.

SB077x datasheet
SB046x datasheet

Karte izmedju kojih se treba odluciti:

http://digitec.ch/ProdukteDetails2.aspx?Reiter=Bilder&Artikel=157650

http://digitec.ch/ProdukteDetails2.aspx?Reiter=Bilder&Artikel=158045

Obe su pravi Xfi, tako da neces pogresiti ni sa jednom.

Obavezno za ovu koja ima opticki ulaz i izlaz!

Hvala vam;)
@Proday
Upravo sam nju pikirao od pocetka,ali mi je nekako bila sumnjiva prvenstveno zbog cene jer nekako mi je delovalo kao da je navlakusa,nekako mi je isuvise delovala jeftina za dobru kartu.Na kraju upravo je u kasnim vecernjim satima ova sa optickim izlazom i porucena:)
Hvala svima,javljam utiske ovde i kacim sliek kada stigne!

E da,samo jos jedno pitanje..Koje drajvere preporucujete posto vidim da ljudi koriste razlicite i koliko skrnavi karticu ovo sto kartica koju sam narucio ne podrzava DVD-audio i DD&DTS Decode ?To da ovaj cip to ne podrzava,nasao sam ovde(cip 0772).

Poslednja izmena:
Mislim da DD&DTS decode hardverski podrzavaju sve punokrvne X-Fi, ali da za neke modele moras dokupiti licencu.

Poslednja izmena:
Da, to je tacno jer sa Daniel.K driverima sve X-Fi su imale DD&DTS decodiranje a trebalo je samo uz pomoc PowerDVD.

Pa to sam i ja procitao na drugim temama,da sve kartice uglavnom podrzavaju ali me je onda zbunilo ovo za ovaj cip.Ova kartica jeste punokrvni X-fi,samo je radjena za Dell,HP ili Alienware,bar tako kazu po stranim forumima.Koliko je zapravo bitan DD&DTS za slusanje muzike,igre,filmove,koliko sam na gubitku ukoliko ga nemogu aktivirati?I koje drajvere preporucujete?Oficijelne,YPax ili DanielK?

Heh, DD&DTS su srz kvaliteta svakog (osim filmova sa HD zvukom) filma i vise doprinose atmosferi od bilo koje ultra rezolucije. Moj stav je da se bez toga gubi mnogo, jednostavno to nije to. Sto se tice muzike, toga nema tamo. Muzika je stereo, osim ako nisu posebno radjeni diskovi sa 5.1 zvukom. To onda moze biti DD&DTS. DVD-Audio i SACD se ipak ne koriste toliko na PC (SACD i ne moze). Za igre je nebitan. Za igre je bitniji encoder DD Live ili DTS-Connect koji "sakuplja" analgoni 5.1 zvuk iz izgara i salje ih preko SPDIF na ext decoder. Ako imas ext decoder onda ti obrada na X-Fi nije potrebna.

OK.Jasnije je sada mada imam jos par pitanja:) Da li je moguce otkljucati DD&DTS sa nekim driverima,tj da li DanielK driveri i dalje to rade ili..? I kako cu znati da li DD&DTS funkcionise tj da li imam to ili ne?

Pa Daniel.K driveri su to radili ali kako on sada radi za Creative nema novijih verzija. Znaces tako sto u podesavanjima imas tab za DD&DTS.

Ok,hvala na odgovorima!Javljam kad stigne karta sta je i kako je;)
:wave:

EDIT:
Koliko cu ja zapravo biti ostecen eventualnim nedostatkom DD&DTS-a s obzirom da trenutno nemam neke kvalitetne zvucnike?-slusalice ne racunam jer na njima ne gledam filmove.

Poslednja izmena:
...za igre je bitniji encoder DD Live ili DTS-Connect koji "sakuplja" analgoni 5.1 zvuk iz izgara i salje ih preko SPDIF na ext decoder...

Primetio sam da cesto potenciras izraz "analogni 5.1 zvuk iz igara" sto svakako nije tacno, jer zvuk (signal) ne moze u racunaru biti analogni, samo digitalni, dok ne prodje kroz DAC i ne izadje napolje. Ono sto DDL ili DTS-Connect rade je sakupljanje digitalnog zvuka koji je izvorno u nekom obliku (uncompressed pcm na primer) u Dolby Digital ili DTS signal (zbog S/PDIF ogranicenja na stereo PCM, itd. da ne palamudim sad...).

Pozdrav

U pravu si, los izraz. Mislim na 5.1 zvuk koji bi se inace dobio jedino preko analognih izlaza same zvucne karte.

UPDATE:
Stigla karta,oznaka na njoj je 0770 ali ok,to je to,isti djavo..I dalje ne znam da li je music ili gamer edition,nigde nista ne pise tj zbunjuje me to sto na creative sajtu na OEM delu pise da je to zapravo gamer serija kartica,dok je ovi gde sam kupio reklamiraju kao Music.Takodje i Alienware koji nudi ovu karticu kaze da je to Music..Kome verovati:)
E sad,sve fecera sa oficijelnim driverima sa creative sajta ali me pored toga interesuje postoje li neki drugi driveri koji su bolji i zbog cega su bolji?Da li je potrebno samo instalirati Drivere i Creative konzolu ili treba jos nesto?
:wave:

Poslednja izmena:
Kupi preko neta licencu za DTS i DDL, samo par dolara. Driveri i konzala su ti dovoljni.

Imas na Creative forumu Daniel.K X-Fi pack 2.0 da skines, instaliraj sve odatle i uzivaj. Da, licencu za DDL i DTS-C ako zelis da koristis, moraces da platis.

Hvala.Dvoumio sam se izmedju Danielovih i oficijelnih drivera,oficijelni su mi ok,ali probacu i njegove.
Sto se tice DDL-a i DTS-a ne koristim Vistu ili W7 pa koliko znam trenutno mi nije potrebno pod XP-om zar ne?A i postoji jos jedna zackoljica koja me oko toga buni.Naime ovde uopste nije navedena 0770 kartica,mada ona je ista kao i 0772(bar prema onome sto sam ja procitao).E sad,da li to sto u ovoj listi pise da DD I DTS nisu zastupljeni znaci da nece raditi cak i kada budem kupio licencu?

Oficijelni driveri su verzija 2.18 a Daniel K. 2.0 ;)
Meni za Gamer piše da ne podržava DDL i DTS a rade odlično sa licencom :)

Poslednja izmena:
2.0 je ceo paket a inace driveri unutra jesu 2.18.

ZAr se sa daniel K drajverima ne dobija mogucnost i stimanja tih ddl i dts?! Doduse ja imam i njegove drajvere i uzet softver za 5 dolara, jos sad samo da nadjem film sa kojim cu uspeti da uocim razliku na ovoj kartici!!

Da, u pravu si. Zbunila me činjenica da je on odradio pack s tim driverima, pre nego ih je Creative postavio na svoj sajt.

@Proday: nisam video u Daniel driverima ništa više, od onog što možeš skinuti sa Creative sajta. Skini neki 720p film ili trailer i sve će ti se samo kasti za DDL ili DTS.

Poslednja izmena:
@Proday: nisam video u Daniel driverima ništa više, od onog što možeš skinuti sa Creative sajta. Skini neki 720p film ili trailer i sve će ti se samo kasti za DDL ili DTS.

Vec dve godine gledam 720p filmove, pre 2 nedelje sam instalirao DDl/DTS i nista ja tu ne primetim!! Doduse mozda zato sto mi logitech 5450 radio posao ali nisam ostavio ukljucen spidif passthru, upravo sam ostavio da muzicka radi ali i dalje to meni isto!

O cemu pricate? DDL i DTS-C ne trebaju za filmove koji vec imaju DD ili DTS u sebi. To su encoderi koji sluze da hvataju 5.1 zvuk i encodiraju ga da bi mogao proci kroz SPDIF.

O cemu pricate? DDL i DTS-C ne trebaju za filmove koji vec imaju DD ili DTS u sebi. To su encoderi koji sluze da hvataju 5.1 zvuk i encodiraju ga da bi mogao proci kroz SPDIF.

Daj malo vise o toj materiji...nista ja to ne kontam :trust:

sto su jeftine kod nas jedva za te pare moze da se uzme x-fi audio.

Vec je pisano o tome na forumu ali ajde... Filmovi sa DVD, MKV imaju najcesce DolbyDigital i/ili DTS zvuk, sto ce reci 5.1 (redje 6.1) dok filmovi sa Blu-Ray su Dolby True HD i/ili DTS HD Master, 5.1 ili 7.1. DivX moze imati mp3 ili AC3 zvuk (2.0 ili 5.1). Ok, sve to filmovi vec imaju u sebi ili se koristi codec ili decoder na kartici i film se decodira na kompu ili se salje sirobi signal (bitstream) na externi decoder (npr AVR) i onda on decodira zvuk i dobija se surround. Ako nesto nema DD ili DTS u sebi a ima 5.1 zvuk (npr igrice) onda na scenu stupaju encoderi koji zvuk pakuju u formu DD ili DTS i tako salju preko SPDIF na ext decoder. Ako se koriste analogni izlazi encoderi su nepotrebni.

Instalirah SupportPack 2.0 by DanielK.Me like it!:)Hvala gvladi za upute;)
Samo jedno glupo pitanje,sta mu dodje what u hear podesavanje?

Sta god izlazi sa zvucnika da mozes da snimis.

Nazad
Vrh Dno