Šta je novo?

Creative i Op-Amp

Dark Magician

Čuven
Učlanjen(a)
17.01.2011
Poena
655
Imam dve zvucne, primarna je X-Fi XtremeMusic, a druga je integrisana Reacon 3D, kao sto je i u profilu.

Svi znaju da je Reacon 3D tezak krs, i Gigabyte je kao unapredjivao...
Uglavnom ona meni i dalje gore zvuci od X-Fi i pri tome nema ASIO podrsku.
S toga hocu da modujem X-Fi XtremeMusic i promenim Op-Amp.
Sa druge strane to bi mnogo bilo lakse na integrisanoj, jer ima izmenjiv, tako da se posao svodi na par sekundi.

Moje pitanje je koja bi davala kvalitetniji zvuk na kraju?
Mislim da bi ocigledno X-Fi.

Poslednja izmena od urednika:
Nisam bas pratio pricu oko te Reacon integrisane ali ono sto sam u prolazu procitao su uglavnom hvalospevi (ispravite me ako gresim, mozda se radilo o nekoj drugoj integrisanoj). X-Fi sigurno nije high-end ali svira vise nego korektno. Koji OpAmp ima integrisana zvucna?

Za X-Fi imas na netu gomilu uputstava za upgrade, ne samo OpAmp-a vec i kondenzatora. Sigurno je da je mnogo veca mogucnost upgrade-a na samostalnoj nego na integrisanoj zvucnoj kartici. Samim tim bi i zvuk trebao da bude bolji...

Da možeš probati naročito ako ima kučište zalemljeno.
Tad je jednostavno.
U suprotnom ako moraš da odlemljuješ radi samo ako imaš iskustva jer ako zagriješ više nego što treba možeš da spališ komponentu ili još gore ako je štampana ploča dvoslojna, možeš da spališ nešto od bakarnih vodova što se dešava kod pregrijavanja.
Ja karakter zvuka mjenjam izmjenom opampa na pojačalu.

Uglavnom vodi računa da nabaviš adekvatnu opremu, po mogućnost lemilica sa regulacijom, pumpica.
A opampove možeš kod nas u radnjama pogledati kao i kondenzatora.
Preporučujem nippon za elektrolite i wima za blokove po mogućnosti polipropilene.

Razlika u zvuku postoji ugradnjom kvalitetnijih komponenti.
Probao, doduše opet kažem na pojačalu.

Nisam bas pratio pricu oko te Reacon integrisane ali ono sto sam u prolazu procitao su uglavnom hvalospevi (ispravite me ako gresim, mozda se radilo o nekoj drugoj integrisanoj). X-Fi sigurno nije high-end ali svira vise nego korektno. Koji OpAmp ima integrisana zvucna?

Za X-Fi imas na netu gomilu uputstava za upgrade, ne samo OpAmp-a vec i kondenzatora. Sigurno je da je mnogo veca mogucnost upgrade-a na samostalnoj nego na integrisanoj zvucnoj kartici. Samim tim bi i zvuk trebao da bude bolji...

Znam šta treba. A Reacon je hvaljen samo od strane igrača koji nemaju pojma. Ja jesam igrač, ali nisam neko ko ne prepoznaje nekvalitan zvuk.
Svaki ozbiljni sajt je rekao da je nazadovanje od X-Fi serije. Sad ima nova Z serija, koja je bolja po tome šta sam čitao. I takođe preskupa.

Ima li neko predlog za neki drugi OpAmp pored ovog predloženog u tom tekstu za modifikovanje?

Takodje sam imao do skora x-fi music I bio sam prezadovoljan zvukom(sony slusalice) ali sam je morao prodati jer je bila PCI a moja nova ploca nije imala PCI nego PCIe.Kupio sam creative x-fi fatal1ty pro I sad imam nedoumicu kao da nemam vise tu punocu u zvuku.Pretpostavljam da nije isti opamp...mada sam u principu I vise nego zadovoljan...e sad sta me interesuje da li su svi opampovi isti po pitanju nozica I da li su okolne komponente prilagodjene svim opampovima?Mozda bih I ja odradio mod ali za sada jos ne mogu da nadjem uputstvo za moju zvucnu...Koji opamp preporucujete ?eto malo mojih utisaka I nadam se da cemo savetima jedan drugome I pomognemo:)

Pored LM4562 cesto se pominje i LME49720 mada mnogi kazu da su u stvari isti. Ono sto bi moglo jos da se proba je OP275, BB2136, BB2064, OP270...
Inace su svi isti sto se tice rasporeda nozica a da li ce neki opamp leci ili ne zavisi i od njegovih karakteristika a i okruzenja. Npr. kada sam probao AD826 u pokazalo se neadekvatnom preampu, kada je sviralo sviralo je izuzetno dobro, kada je oscilovalo onda je oscilovalo :).

Sve X-Fi kartice imaju slican raspored komponenti tako da se na toj fatal1ty lako moze na osnovu onog linka (post br. 4) odrediti sta je sta i sta treba menjati.

Овако, ја сам пробао доста модела на Сонару ДХ.

ЛМ4562 је добар, чист избалансиран звук, бољи од фабричког не5532 за светлосну годину.

ЛМЕ4ХХХХ све верзије ЛМЕ су још боље од ЛМ4562, још прецизнији и чистији звук, поприлично добар опамп.

ОПА2134 ... онако надуван бас и оштри високи али непрецизни онако "режу" звук. Није добар.

ОПА1612 апсолутни фаворит. Прелепи прецизни чисти високи и јак чврст бас, од мене златна медаља :) посебно долази до изражаја на неким добрим слушалицама као нпр овај Суперлукс... или Пресонус ХД7 који имам.

Odlican uporedni prikaz ali se ne bih slozio da 2134 "nije dobar" ;). Ne svira samo taj jedan element, ima ih jos mnogo koji uticu na zvuk tako da je pitanje kako se koji opamp uklopi sa ostatkom elektronike. U svakom slucaju, ko moze da isporobava to je najbolja varijanta.
Ali problem sto je ovde smd i sto nije lako isprobavati...

Мени се чини да ти матори буџет опампови немају шта да траже поред нових опампова... напредовала технологија једноставно. Који год сам испробао ЛМЕ4ххх и овај ОПА1612 су га покопали на првих 10 секунди слушања.

Ја сам се испраксао са техником са две лемилице, могу да заменим соиц чип као од шале, зато сам се толико и играо са њима али док сам научио, их ... требало је времена и покушаја.

Мени се чини да ти матори буџет опампови немају шта да траже поред нових опампова... напредовала технологија једноставно. Који год сам испробао ЛМЕ4ххх и овај ОПА1612 су га покопали на првих 10 секунди слушања.

Ја сам се испраксао са техником са две лемилице, могу да заменим соиц чип као од шале, зато сам се толико и играо са њима али док сам научио, их ... требало је времена и покушаја.

Svaka ti čast na posvećenosti da toliko lemiš. Ja bih se sa tim izmenama zezao jedino da imam socket, na kartici. Ovako moram da imam koji ću. Da naručim i zalemim jednom za svagda.

Знатижеља... копка пече, сврби :p и то је било то, морао сам испробати све. У сваком случају можеш мирне душе наћи неки ЛМЕ или опа1612 и залемити га без бриге да ћеш погрешити. Ја сам задовољан само тако, баш направи огромну разлику.

Za to smd lemljenje treba imati dobru lemilicu sa regulacijom ili dosta sreće sa običnom :)
Naravno da se vještina lemljenja podrazumjeva.

Dule13 ajd baci koju sliku onog što si radio sa dx.
Ja je imam pa ako me uhvati neka nervoza mogao bi i ja da svoju kalajišem malo :)

Bez obzira koliko je kvalitetna a nije to baš neki naročiti kvalitet, uz postojanje rizika da je u pitanju dvostruka štampa, vrlo vjerovatno ćeš lemljenjem i razlemljivanjem zeznuti neki od kontakata.
S tog razloga ti je možda i najbolje da na mjestima gdje idu nožice opampa ti zalemiš kućište pa onda mjenjaš kako hoćeš.
Dakle samo zalemiš na ploču prislonjeno kućište bez bušenja ploče.
Najbolje bi bilo ako bi mogao bušiti medjutim ne znaš da li je dvostrana tako da nije preporučljivo.

Па можда и и може да се спали али за то би баш требао пржити једно место дуго и беспотребно. Већи је проблем да се физички не покидају водови током одлемљивања. Нисам нигде видео подножије за соиц8 чипове.

Imate lme49720 soic8 u mg electronic centru u nišu, po simboličnoj ceni.

Podnožja nema. Lemi se ručno. Duvaljka, flux, lem.

Poslednja izmena:
То је супер опамп, е да заборавих да поменем, флукс је обавезан за соиц лемљење, много олакша посао.

Da menjam i kondenzatore, kako pise?
Odnosno koliko je bitno, i koje da stavim, kojih ima kod nas?

U principu je bitan samo jedan, najveci koji vidiš na kartici. Inače je jamicon. Zameni ga kondom istog napona , i veće kapacitativnosti (mikrofarada). Imaš po oglasima ljude koji valjaju nichicon, rubycon, elna, mundorf ...

Ovaj deo nisam siguran koliko je dobra ideja:

Short the 22uF caps near each opamp (there are 4 of them for each one). I definately recommend it as others beside myself also think that shorting improves the detail and realism, with no ill effects on the card. They seem to be decoupling caps, not coupling caps, and make the DAC more stable. Not needed though, it's perfectly stable without them.

Ako imaš vremena i živaca, slobodno .

Ima li neke bitne beneficije?

Pošto vidim da i ti imaš modifikovanu. Jesi li se zezao oko ovih malih ili samo ovaj glavni?

ja ni glavni nisam menjao . jamicon nije high end, al nije ni krajnje dno. mana mu je što po nekima oće da procuri . kod mene je, da kucnem u drvo , dobar .

opamp donosi najbitniju razliku u zvuku .

Nazad
Vrh Dno