Šta je novo?

Crashing PC samo tokom Dota 2

Unngenant

Poštovan
Učlanjen(a)
28.09.2018
Poruke
18
Poena
55
U sustini sam udario u zid sa svim mogucim resenjima koje sam mogao, do momenta zamene hardvera i na taj nacin testiranja, ali je problem u tome sto nemam od koga da uzmem zamenske delove, osim da ih kupim, sto bas i nije mi neka solucija i poslednja je servis (sto ako ce mi sigurno resiti problem ne bih ni to iskljucio).

AMD Ryzen 7 5800X
ASUS ROG STRIX X570-E GAMING
ASUS TUF RTX 3060 GAMING OC
Kingston KF3200C16D4/32GX na Row 2 ploci
Samsung SSD 980 PRO 1TB (imam jos diskova ali za sada nevazno)
PSU Asus ROG-THOR-850P
BIOS update v4403
...sve je ovo novo kupljeno pre 15 meseci dakle nije rabljeno u nekom mining-u ili sl.
Dakle trenutno i jedino PC mi ode u neko, pa ne znam ni ja, stanje gde me izbaci iz OS-a (10 - 11 svejedno oba probao), i ne ugasi se (gde bih posumnjao u PSU), vec u neko stanje gde je upaljen ali se ne reboot, kao pre bios stanje (ne znam bolji nacin da opisem xD). U event viewer pre sveze instalacije 10 nisam imao neke greske osim da nije mogao da upise dump (pretpostavljam jer BSOD pravog nije stiglo da bude), KSR problema ucitavanja sa diska (kog sam formatirao i sad se ne pojavljuje)...tek sada dobijam:
The computer has rebooted from a bugcheck. The bugcheck was: 0x00000124 (0x0000000000000000, 0xffffa90d489d3028, 0x00000000bc000800, 0x0000000001010135). A dump was saved in: C:\Windows\MEMORY.DMP. Report Id: 00000000-0000-0000-0000-000000000000.

Proveravao sam kablove, cistio, vadio GPU i vracao (jer mi ona bila sumnjiva u nekom trenutku)...nakon flash BIOS code mi se promenio sa AA na 9E sto sam procitao da je ok zbog TPM i W11. Testirao sam u OCCT sve u nekim razumnim vremenskim intervalima, sve je bilo ok. Da, da ne pomislite nije ni temperatura imam doduse samo Noctua cooler.

Dakle ovo samo tokom Dota 2 se desava (proveravao naravno svih ovih meseci integritet fajlova, igra ako je na max i nema problema inace), igrao i druge igrice ali u znatno manjem intezitetu odn. vremenu DOOM, CS, Rocket Lague, Quake Champions...nigde mi se nije desilo to sto mi se desava sa Dotom. E sad meni ovo jeste frustrirajuce zato sto tu igru igram svakodnevno po 2 partije u proseku i u tom vremenu se desi 4 ovakva ekcesa....Probao sam i one fast boot, never sleep za diskove, komande za proveru diskova integriteta, i kao u svim ovim benchmarks nijedna greska.

Ko se bolje razume skinuo sam V2 log collector 1.11 i u attach se nalaze podaci...
 

Prilozi

  • DESKTOP-6G9UUGU-(2022-10-28_10-20-41).zip
    566 KB · Pregleda: 1
Probaj da promeniš drajvere za grafičku (ne mora nužno najnoviji da ti odgovaraju)...probaj poslednja 3 4 plus whql drajvere. Isto tako ako ti je problem samo sa DOTOM probaj da kontaktiraš njihov support.
 
^
Probacu i to...ali moram da napomenem da sam ih tokom sest meseci promenio gomilu drajvera i isto mi se desava...Pokusavam da skapiram da li moze Dota da trigeruje zasita neki hardverski problem (sto mi je totalno suludo u odnosu na druge igre)...
 
Što se tiče hardverskih problema sve je moguće na ovom svetu ali ako samo Dota pravi probleme teško...na kraju okini Memtest, prime i slično da vidiš šta će da bude
 
Meni je Dota 2 (doduše pre dosta godina) pucala zbog RAM-a. Probaj da ga podesiš da radi na nižoj frekvenciji, ili spusti latencije.
 
^
Sve je ovo probano...Inace mi RAM ne radi na 3200 vec na 2400, cak mi je pre update BIOS msm radila i na nizoj, a nisam hteo da je dizem na brzini kojoj je deklarisana...Ne znam da li to moze da pravi problem oko RAM ako radi na nizoj frekvenciji?
 
Jel imaš 2x16 ili 1 x 32?

Probaj da izvadiš jedan stick ili ako imaš samo jedan pomeri ga na drugu lokaciju.
 
1 x 32...

Mislim da to radio i da mi je na drugim pozicijama (znatno ranije), javljao beep code za RAM, pa sam ga vratio na staro mesto...da, to mi jos ostalo...
 
Moguce da je neispravan ram,skini i boot-uj memtest sa fleske i odradi test.
 
Skini CoreCycler https://github.com/sp00n/corecycler/releases/tag/v0.9.2.0
Pretpostavljam da je CPU nestabilan na fabrickim podesavanjima, pa ga idle/light load gde frekvencije mogu da skoce na max obaraju jer nema dovoljno napona. U CoreCycler ne moras podesavati nista specijalno, samo ga pokreni i ostavi na par sati ili preko noci da vidis jel stabilan u tim light load situacijama.
 
Hvala svima...probacu sve ove savete...Evo jos jedno ludilo podesio sam umesto rendering api umesto dx11, vulkan na Dota 2 i do sada nije se desio problem u 2 meca. Takodje sam igrao pola sata Death Stranding gde opet nisam ocekivao probleme, a nisu se pojavili...Video sam da postoje random na microsoft forumu slicni problemi i naravno skoro nijedan nije resen a da nije uzrok bio neki hdw ozbiljan defekt...ne znam sta da kazem ako bude do dx...Kolega mi je preporucio i dxvk...
 
Mozes da probas i Stressful Application Test. Detalje imas ovde:


Meni je pomogao da detektujem random crash na Intel platformi koji je bio prouzrokovan promenom nekih default memory tajminga.
 
Je l ima nekih novosti? Zanima me šta je bilo na kraju
 
Na kraju je izgleda...hdmi :ROFLMAO: sigurno bio jedan od problema (barem za potonji problem)...Imam tu pored kompa zbog nekoliko uređaja i nekoliko hdmi i verovatno sam par puta menjao zbog ne znam čega...u svakom slučaju između gpu i monitora je bio očito v1 hdmi na 4k monitor...i tu je onda dolazilo i do problema sa OS iz nekog razloga (ne samo vizuelno)...Međutim i dalje mi je ostao vulkan u Doti...u međuvremenu sam igrao i novije igre na default ili optimalnim rešenjima nijedan problem se nije javio. U svakom slučaju lepo sam naručio noviji Displayport i poslednji hdmi v kabla da se više ne zezam sa tim...I dalje je totalno retardirano da se problem javlja na igri kao Dota a ne na novijim od nje...no eto..
 
Memtest 86 na USB pa proveri memoriju da li pravi errore. Ako pravi, u BIOS "load optimized defaults' pa proveri opet. Ako tada radi pokusaj XMP i polako podizi takt dok ne ndajes kako radi.

99% da ti je do memorije.

 
Hvala svima...probacu sve ove savete...Evo jos jedno ludilo podesio sam umesto rendering api umesto dx11, vulkan na Dota 2 i do sada nije se desio problem u 2 meca. Takodje sam igrao pola sata Death Stranding gde opet nisam ocekivao probleme, a nisu se pojavili...Video sam da postoje random na microsoft forumu slicni problemi i naravno skoro nijedan nije resen a da nije uzrok bio neki hdw ozbiljan defekt...ne znam sta da kazem ako bude do dx...Kolega mi je preporucio i dxvk...
Problem je Vulkan API u Doti u kombinaciji sa poslednjim Nvidia drajverom. Ako si na Windowsu, svakako nebi trebao da koristiš Vulkan nego DX.

Ja dotu igram u GNU/Linux-u i nikada nisam imao ni jedan jedini problem. A onda se 28 Novembra pojavio Nvidia drajver v525.60 i istog dana počinju problemi i to samo sa dotom. Zamrzavanje. Random resetovanje. Alt-Tabujem iz igre, blokada. Pustim youtube video, pokrenem igru, blokada. Od 28 do 30 Novembra su trajale muke. Da bi na kraju obrisao v525.60 i vratio se na v520.56 koji je izašao 12 Oktobra i istog momenta su svi problemi nestali.

Tako da znaš da nije samo Windows platforma obuhvaćena ovim problemom. Ne pratim koje su verzije Nvidia drajvera na Windows-u, ali savetujem ti da se vratiš na neku od prethodnih jer problem koji opisuješ je upravo ono što se meni dešavalo. Siguran sam da ti je mašina potpuno ispravna.
 
^

Ovo može da bude slučaj mada ako se sećam menjao sam drajvere...Pokušavam da shvatim zašto ne bih koristio Vulkan kada ima support na M$, sa ovim sada se pokazalo da je sasvim stabilno. Igrao sam i na Linuxu ali mi smeta nešto u prikazivanju grafike u PopOs-u (dakle barem tu ne bi trebalo da bude problem)..

Da može da bude čak i do Valve evo posle jučerašnjeg update dobijam
1670433028518.png

Što jeste bila posledica da je update bio pametan i isključio dlc vulkan support.

Sumnjam naravno da je bilo hardverski jer nema teorije da samo u jednoj aplikaciji se nešto dešavalo...videću oko cpu mada nisam baš ljubitelj tih stres aplikacija...
 
Pokušavam da shvatim zašto ne bih koristio Vulkan kada ima support na M$, sa ovim sada se pokazalo da je sasvim stabilno.
Zato što je na Windowsu DirectX najbrži. Najveći FPS uz minimalne oscilacije.

Igrao sam i na Linuxu ali mi smeta nešto u prikazivanju grafike u PopOs-u (dakle barem tu ne bi trebalo da bude problem)..
Na GNU/Linux-u treba instalirati original poslednji proprietary driver.
Da može da bude čak i do Valve evo posle jučerašnjeg update dobijam
Pogledajte prilog 366980

Što jeste bila posledica da je update bio pametan i isključio dlc vulkan support.
Na nekim karticama u Windowsu Vulkan uzrokuje stutter i brdo drugih problema. Kao što rekoh gore, na Windowsu samo DirectX.

Sumnjam naravno da je bilo hardverski jer nema teorije da samo u jednoj aplikaciji se nešto dešavalo...videću oko cpu mada nisam baš ljubitelj tih stres aplikacija...
Ako se problem dešava samo u doti, očigledno je šta je problem. Nema potrebe da stresiraš CPU i gubiš vreme.
 
Nazad
Vrh Dno