Šta je novo?

CPU nece da ucita overclock vrednosti

MilosBGD79

Cenjen
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poena
159
Imam jedan prilicno ozbiljan problem.

Imam Q9550 , i ostatak konfiguracije mozete videti. Overclockovao sam procesor na 3.2Ghz preko u BIOS-a , medjutim kada se pokrene Windows (XP ili Win7Pro) , vrati se na deault vrednosti CPU-a (2.83Ghz) .

2 meseca je sve bilo ok, loadovao je overclock vrednosti u OS, ali od veceras nece, i svaki put loaduje default vrednosti u OS iako je u BIOSU namesten overclock.

Molim vas pomoc i sta je ovde problem ???

Hvala !

Meni se desilo jednom isto sa q9400 - u biosu sve OK na 3.2GHz (fsb 400), a windowsu 2.66 (fsb 333). Pomoglo je vađenje baterije i ponovno podešavanje parametara u biosu.

Imao sam isti problem resenje je da uradis reset Cmosa jumper se nalazi kod Pci-e slota a da bi na duze staze resio taj problem snimi naj noviji bios.

Pogledao sam sada u BIOSU i video da je ukljucen taj C1E (enabled). Kada stavim disable, onda u CPU-Z pokazuje stalno vrednost 2.83Ghz (default) iako je namesteno u BIOSU 3.21Ghz (ili ti FSB 377) . Kada ostavim enable C1E, u CPU-Z vrednosti variraju od 2.00Ghz do 2.80Gz (valjda zavisi od opterecenosti procesora).

Ne znam o cemu se ovde radi, stavio sam neke slike iz CPU-Z da vidite sta se desava. Ja se ne razumem najbolje tako da neznam sta da radim da bi mi CPU onako kako je overclockovan u Biosu bio u OS-u. Ponavljam do danas , vise od 2 meseca sve je normalno radilo, ali od danas, u BIOSU je overclokovan na 3.21 a OS (Win7 i XP, kao i CPU-Z) pokazuju default vrednosti.

Sta se desavao ovo i sta mi je ciniti ???

Prilozi

• cpu-z1.jpg
    cpu-z1.jpg
    82.7 KB · Pregleda: 46
  • cpu-z2.jpg
    cpu-z2.jpg
    57.4 KB · Pregleda: 35
  • cpu-z3.jpg
    cpu-z3.jpg
    60.9 KB · Pregleda: 33
  • cpu-z4.jpg
    cpu-z4.jpg
    61.5 KB · Pregleda: 38
kako se radi taj reset CMOSa, i koji su sledeci koraci kada to uradim ? Da li treba da ponovo instaliram ovu verziju BIOSa (posto da bi na ovoj ploci radio Quad CPU, trebao sam da instaliram najnoviji BIOS).

Da li kada to uradim moram reinstaliram ceo OS ili drivere ???

remove-battery.jpg

cmos_battery1.jpg

Nadjes, skines, vratis i gotovo. A inace izgleda da je zaista ploca ta koja te zeza ..

Pogledaj na sajtu da li ima jos neki BIOS - koji naravno odgovara i procesoru.

Posle flash-ovanja place ne moras da snimas novi os.

Da li moram da instaliram ponovo drivere ploce nakon clear CMOS-a ?

Da li postoji realna opasnost da nakon tog clear CMOS-a, da nece sistem da se podigne jer ne znam da li ce ova ploca po default BIOS-u podrzava Quad procesore?

Pre ovog procesora sam imao E6850 i sa njim sam instalirao novi bios (F9) i tek onda zamenio procesore.

Posto nemam vise E6850, vec samo naravno Q9550, da li postoji mogucnost da mi se sistem ne podigne sa default biosom ?

Da li moram da instaliram ponovo drivere ploce nakon clear CMOS-a ?
Nema potrebe da snimas ponovo drivere posle clear cmos-a. A za ostalo, uhh... ili procesor radi na nekoj ploci ili ne radi. Prosto i jednostavo. Ocigledno kod tebe taj procesor hoce da radi na toj ploci. Ocisti cmos, ponovo overklokuj i ako ponovo ne bude prihvatao overklok, pitaj ljude koji imaju plocu kao i ti za oc iskustva. Znaci sve ti zavisi od ploce, a OS i driveri nemaju veze sa biosom na ploci. Ja sam 500 puta stavljao procesor na 4 jezgra i vracao na 2 jezgra da bi uporedio razliku u raznim aplikacijama. Po tvome bi svaki put morao da snimam drivere nove i novi OS.

Ako posle resetovanja biosa, procesor odbije overklok problem je u ploci.

Tvoja ploca P35-DS3L(bilo da je ver 1.0 ili 2.0) podrzava Q9550 proc od F9 biosa tako da tu nece biti problema i cela operacija je u tvom slucaju sasvim sigurna.

da, ali default bios je F7..ono sto me interesuje je ako uradim taj clear cmos, vratice mi se F7 umesto trenutno F9 , zar ne ???

Ako se to desi, da li rizikujem da nece hteti da prepozna Quad CPU ili to nema mnogo veze?

Kakav default bios, kada si učitao F9 prethodni je automatski obrisan i nema ga više u eeprom-u.

hahaha :D Nema ga vec sat ipo :D,sigurno instalira drajvere :D

hahaha :D Nema ga vec sat ipo :D,sigurno instalira drajvere :D

Nije smeno, mozda covek jednostavno nije tu (spava, ili sta vec ljudi rade u ovo doba :)).
Njemu definitivno neke bitne stvari nisu jasne, tako da mozemo da mu pisemo sta hocemo, ali on ne razume pola stvari koje mu savetujemo. Ne gine mu servis ili neki prijatelj koji je upucen u overklok.

Ne, nema veze ako obrises cmos, sa driverima u windowsu, a ni sa samim OS-om. I kada ocistis cmos, nece ti se vratiti default verzija biosa. Kad odradis clear cmos (ili preko biosa ili dzumperom na ploci, ili vadjenjem baterije) samo vracas default vrednosti na ploci. Ostaje zadnja verzija biosa, ako je bila f9, ostace. Samo flashovanjem biosa ces promeniti verziju istog.

To sto tebi ploca nece da primi overklok procesora, to je druga stvar i nema veze sa OS-om i driverima. Mozda ljudi koji imaju istu plocu kao ti znaju nesto vise povodom toga, tj. ne prihvatanja oc vrednosti. Ima tu brdo stvari, potrudi se i informisi se malo vise ako zelis sam da resavas problem, u protivnom, prepusti posao strucnijima od sebe.

Majstore, pa sta da radim u 3h ujtro..bas toliko da mi je stalo do "drndanja" CMOS-a i nije :bottle: .... Radi se ujtro :)

Medjutim....jutros sam u BIOSu uradio "load default values" i restrartovao komp, i taman krenuo da gasim komp i otvorim kuciste da bi uradio taj "clear CMOS", i ugrasio komp i na dugme iza kucista. Tako je bilo jedno 30ak sekud, medjutim hteo sam jos nesto da pogledam, i ukljuci sam komp bez otvaranja kucista. Usao sam u sistem, i u CPU-Z su opet bile OC vrednosti... :D :D ..znaci, nemam pojma sta se desilo, ali izglade gasenje i paljenje kompa je uticalo da na to da sve bude ok, tj da OS prepoznaje OC. To znaci da nema potrebe za clear CMOS.

U svakom slucaju , hvala na savetima, sada znam za neki sledeci put ako budem primoran na isto.

E da, BTW, da li da u BIOSU drzim enable ili disable C1E i EIST , posto mi je trenutno enable i jedno i drugo, i zbog toga cesto "sheta" OC vrednosti . Negde na netu sam video da ljudi preporucuju da obe stavke u BIOSu budu na disable ako se zeli overclock. Sta vi preporucujete ??

Vidim ovde da te bockaju neki ali polako.
Prvo ta ploca ima takav bag a neznam da li si primetio da kada hardverski hoces da resetujes komp nekad se desi da vrati oc klok na def vrednosti ali su uspeli da to isprave sa najnovijm biosom.
Drugo kad ti se desi takvo zaglupjivanje ploce mozes bukvalno kakav hoces oc setup u biosu da podesis i ona nece prihvatiti nista i jedino resenje ti je tada clear Cmos nepotrebno je vadjenje BATERIJE kako neki preporucuju.
A reset Cmos-a se radi tako sto jumper samo skines i vratis dok je komp ugasen jumper se nalazi odmah ispor PCI-E slota sto zahteva vadjene grafe iz iste a evo ti par tema sa istim problemom od kojih je jedna moja.

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=149884&highlight=def+vrednosti

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=176097&highlight=def+vrednosti

Nazad
Vrh Dno