Šta je novo?

CPU, MB, Memory upgrade

13umble13ee

Cenjen
Učlanjen(a)
18.11.2011
Poena
170
Najpopularnija tema od kada je izasao Ryzen :)
Vec duze vreme razmisljam o menjanju kompjutera, ali predlog je bio da sacekam Ryzen, i eto sacekao sam :)

Pure gaming PC, tako da kontam da treba pre da se ide na Intel. 7700 i 7700k su mi skupi, ali znam da je trenutno najjace sto gamer moze da uzme.
Cilj mi je da sl godine uzmem i 144hz ili 120hz monitor, tako da mi je bitno da imam masinu koja ce moci da gura igrice (tj DOTA 2 najvise) na preko 60hz na max podesavanjima. Ostale igrice igram takodje, ali kada stignem. Trenutno imam 955BE koji je dobar, ali mi se DOTA vrti na 50fps na 1080p sto je tuzno zapravo. Cak i klokovan je slab i ne moze da je potera do 60fps.

Ne znam kolika je razlika izmedju 7500 i 7600 u performansama u odnosu na cenu. Graficku cu isto kupiti novu, a za sada je tu RX 470. Klokovanje me ne interesuje nesto preterano, jer to za sobom vuce bolju plocu, bolje hladjenje, i vise para generalno....za nesto bolje performanse, koje pitanje da li cu primetiti, osim u brojkama u cosku :D

Hvala na odgovoru. Zbog toga se i premisljam. Ne kupujem komp svaki dan, tako da mi nije problem da se opruzim jos malo pa uzmem best off, ali koliko ja zapravo igram nesto osim Dote, mislim da nema potrebe za tim procesorom. Koje opcije postoje, nesto slabije?

Zakljucan i5/i7 mozes u startu da otpises.

7600K, 7700K ili Ryzen su jedine opcije za ozbiljniji gaming, za budzet gaming G4560.

7600K/7700K su i dalje bolji izbor za iskljucivo gaming od Ryzena.

Verovatno ne skoro.

Trenutnoj Ryzen liniji nista ne fali, jedino cene za ploce i memoriju su malo jace.

4/8 za 200e, kloknes ga kao od sale na 3.7-3.9GHz sa stock/jeftinim hladnjakom, bolji izbor od bilo kog zakljucanog i5/i7.
Za 250e vec ima 6/12, koji se isto toliko klokuje sa istim hladjenjem.

Perf/$ daleko na strani AMD-a, s obzirom na cenu svih intel procesora, osim G4560, pogotovo kod nas.

Cak sam gledao i 7500 koji je bolji od 1600x u nekim segmentima (gaming), koliko sam ja video jeftiniji je. Iskreno se plasim da cekam peglanje ploca memorija i svega ostalog, jer je Ryzen podrska i dalje slaba. Kod Intela uzmes i znas sta da ocekujes.

Pa uzmi 4/8, ne moras 6/12, 1400 bi trebalo da je oko 24.000 kod nas.

Svakako je bolji izbor od zakljucanog i5.

U istim igrama R5 1600X može biti od 15% sporiji do 5% brži od i5-7600K, u zavisnosti od toga ko ga testira i kako. Generalno, razliku golim okom nećeš primetiti.

Dota 2 je već dobila patch za Ryzen, tako da bi trebalo da s te strane nema problema. Ne znam da li je i u kolikoj prednosti i5, kada se juri visok FPS u ovoj igri, ali u DOOM-u i Overwatch-u nema razlike.

Što se peglanja tiče, nema tu šta. Jedini "problem" je što ne mogu svi moduli da rade na definisanim specifikacijama, ali pričalo se da se zbog aktuelnih cena DDR4 ne isplati juriti nešto preko 2666 MHz. Mnogo je to para za 5% dobitka. A novi BIOS-i stižu u maju, tako da bi to trebalo da bude to, bar do nekih novih modela procesora, ploča i sl.

Poslednja izmena:
Onda ipak da idem na Ryzen? Drug je sada skoro uzeo 7600k i dota mu ide na preko 120fps, sto je i meni cilj jer to najvise igram. Ostale igre mi je samo bitno da se vrte preko 60fps, kada vec imam tj. imacu 120-144hz. Sve su to sitne razlike, kontam i ja...ali cisto da uzmem najbolje u odnosu cena kvalitet, a da nije G4560.

*EDIT* Ako vec gledam Ryzen, uzeo bi 1500x zbog kulera koji je znatno bolji, a i procesor jeste skuplji ali je bolji od 1400.

Poslednja izmena:
Jel klokovan 7600K?

Cak i ako nije klokovan, on je 10%~ jaci od 7500.
Ako je klokovan kako moze da se klokuje, na 5GHz, ta prednost se dosta povecava.

Ako uzimas Ryzen uzmi 1400 i LC-CC-120, bice mnogo bolje nego 1500X sa stock kulerom, a platices manje. Naravno u tom slucaju se podrazumeva da ga kloknes na 3.8-3.9GHz i na tom taktu ni jedan zakljucan i5 nema sta da trazi pored 4/8 Ryzena.

Poslednja izmena:
Jel klokovan 7600K?

Ako uzimas Ryzen uzmi 1400 i LC-CC-120, bice mnogo bolje nego 1500X sa stock kulerom, a platices manje. Naravno u tom slucaju se podrazumeva da ga kloknes na 3.8-3.9GHz i na tom taktu ni jedan zakljucan i5 nema sta da trazi pored 4/8 Ryzena.

Nije klokovan, na stock-u je. Hvala puno na pomoci.

Jeste 7600 bolji od 1400, ali je i skuplji skoro 50e.

50e skuplji zakljucan 4/4 od otkljucanog 4/8. Smejurija [emoji4]

A recimo kada bi isao na 7700k, kao najbolju opciju... Koja bi maticna isla uz njega, i koja memorija? Sa cime najbolje klapa? Ima li potrebe za najskupljim plocama, ili mogu i neke malo jefitinije. Npr z170 a ne z270.

Ako ides na 7700k ja ne bih razmiljao ni o jednoj drugoj osim Z270...

Koja maticna je dobra uz 7700k do nekih 150€ kod Fante? Gledao sam Asus Prime Z270-P/K/A, Asrock Fatal1ty Z270 Gaming K4, Asrock Z270 Killer SLI... Ne znam za sta da se odlucim..

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Ja sam uzeo GB z270 gaming k5 i ono sto sam primetio, jeste da mi sada adaptivni mod lepo radi, obara na 0.8v, dok na Asus z170 pro gaming nije hteo da spusti sa 1.3, na manje od 1.26v. Obe ploce su slicno kostale i po svemu bih rekao da su ista klasa u svom cipsetu.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

A ne znam za te GB sam citao da su losi biosi da imaju problema, onda sad vidim na newegg-u neke losije komentare za Z270-A, a da je Asrock killer nahvaljena..

A sto se tice rama da li je neophodno ici na brzi 3000+ ili je zadovoljavajuce i 2400, i koje bi napajanje bilo dovoljno za te komponente plus rx 580(kod nas ili madjara nije bitno, gde je niza cena tu uzimam)?

Poslednja izmena:
Antec VP600P kao jeftinije resenje, Antec HCG 520/Seasonic S12ii 520 kao malo skuplje, Seasonic S12ii 620 kao najbolje resenje.

Hvala vam puno na brzim odgovorima. Uzimam cpu ne planirano pa sam tanak sa budzetom. Zato gledam sto jeftinije da prodjem a opet da ne kupujem neki krs zbog kojeg cu za dva meseca da zazalim.

Nazad
Vrh Dno