Šta je novo?

CPU Hladnjak

Lakishaa

Poznat
Učlanjen(a)
07.11.2021
Poena
40
Pozdrav , zanima me sledece , posto na racunaru imam obican stock kuler i procesor i5-2300 na 2,80ghz i temperatura pri stress testu pokazuju 75-80c , pa sam planirao da uzmem haldnjak LC power Cosmo 95 , zanima me sledece :
-Da li je lc power cosmo 95 dobar hladnjak za ovaj moj procesor i da li ce odraditi dobar posao pri hladjenju posto mi je procesor 95w
Ako je neko koristio ovaj hladnjak nek mi iskaze svoje misljenje da li da ga uzmem i da li ce mi odraditi dobar posao

Poslužiće...u svakom slučaju, bolje nego stock kuler.

IMG_20211206_153451.jpg
Kako da namontiram taj kuler, posto ne moze lepo da stane, moracu horizontalno, da onda kad sad ugradjujem kuler da usmerim ventilator ka grafickoj, ili da usmerim gore da duva???

Prilozi

• IMG_20211206_153505.jpg
    IMG_20211206_153505.jpg
    260.2 KB · Pregleda: 25
  • IMG_20211206_153456.jpg
    IMG_20211206_153456.jpg
    207.4 KB · Pregleda: 38
Neko pomoc? Da li je bolje da hladnjak od ventilatora bude okrenut pozadi grafickoj ili da taj hladnjak bude okrenut iza ka gornjoj strani kućišta posto ima rupe na vrhu kucista?

Neće ti praviti neku razliku kako god da okreneš, procesor se ne zagreva previše svakako. Jedino je bitno da sam ventilator od kulera ne bude jako blizu grafičkoj, a ne verujem da će biti.

Pa problem je sledeci , lepo si ti napisao , ali ja imam samo 2 nacina da okrenem kuler , da kuler bije tacno u graficku ,a da onaj radijator bude na drugoj strani , ili da taj radijator od kulera stavim da bude blizi grafickoj a sam ventilator da bude dalji od graficke i da moze da izbacuje vazduh kroz one rupe na krovu kucista , sta ti kazes sta je najpametnije da uradim ?
takodje , kao sto si video na onoj donjoj slici tu imam rupe gde izlazi vazduh , pa te pitam da na tu stranu stavim da duva ventilator od kulera ?

Razumem u čemu je problem. Kao što sam rekao, jedino što treba da paziš u slučaju da staviš ventilator sa strane grafičke jeste da ostane par centimetara razmaka između njih, zbog eventualnih turbulencija i "gušenja" ventilatora. Ako ima par centimetara razmaka onda je nebitno kako ćeš orijentisati. Ako je baš tesno, onda stavi ventilator sa gornje strane da izbacuje vazduh.

Pa mozda ce ostati prostora 1,2cm sigurno , ali ne bih da rizikujem onda
i jos nesto , sta mislis o ovom kuleru lc cosmo 95 da li je taman za moj procesor I5 2300 na 2.80ghz ili trebam jaci mozda ? , meni je problem jer imam stock kuler u komp a temperature sa onim testom pri full loadu su oko 75-80

Pa problem je sledeci , lepo si ti napisao , ali ja imam samo 2 nacina da okrenem kuler , da kuler bije tacno u graficku ,a da onaj radijator bude na drugoj strani , ili da taj radijator od kulera stavim da bude blizi grafickoj a sam ventilator da bude dalji od graficke i da moze da izbacuje vazduh kroz one rupe na krovu kucista , sta ti kazes sta je najpametnije da uradim ?
takodje , kao sto si video na onoj donjoj slici tu imam rupe gde izlazi vazduh , pa te pitam da na tu stranu stavim da duva ventilator od kulera ?
Za procesor koji imas taj hladnjak je overkill, sto znaci da cak i da blago ugusis ventilator ili da napravis da hladnjak duva u graficku nece biti nikakvih problema. Ako imas dovoljno dobro provetreno kuciste, mozda ti i ne treba ventilator.

Što ne reče da imaš tog dinosaurusa od ploče sa šuntavim layoutom...
Znaš kako, 75-80 stepeni u sintetičkim testovima u full loadu nije kritično. U normalnoj upotrebi pa i u igrama će biti dosta manje. Sad, ne znam za šta ga koristiš...
Ako je kućište dovoljno provetreno i ne mrcvariš procesor redovno, ne moraš da menjaš stock...može samo da ti smeta buka.

Ako ti se baš menja (zbog temperature ili buke, imaš recimo LC Power LC-CC-124-ARGB-TB ili Thermaltake UX100 ARGB...oba su po 1500 din., telo ima izgleda praktično isto, razlikuju im se samo ventilatori, rekao bih. Prečnik im je 123-124mm, odnosno 62mm od sredine do ivice, pa možeš da izmeriš da li udara u RAM module. TT navodi da bi visina RAM modula trebalo da bude do 34mm, što sa tvojim modulima ne bi trebalo da bude problem.

Ako ne pasuju ili si već uzeo Cosmo 95, koristi Cosmo sa ventom na gornjoj strani, neka duva u grafičku a zadnji vent na kućištu će da izbaci taj topli vazduh napolje...

@Lakishaa : za početak potroši malo vremena i očisti prašinu iz postojećeg hladnjaka, verovatno i ventilatora. I bez zamene paste dobićeš koji celzijus manje. :)

Hvala svima na odgovorima, uzecu lc-cc-95 jer nisam nesto bas pri parama sad tako da kad ga kupim ocisticu prasinu i staviti da kuler od hladnjaka bude okrenut ka grafickoj, a hladnjak sa druge strane, da izlazi topao vazduh kroz one rupice, kako kaze ovaj momak gore

Pozdrav svima, evo da se i ja oglasim sta sam uzeo i kako je sve proteklo. Naime, uzeo sam kuler Lc-cc-95 i pri montiranju sam pazljivo vodio racuna da ne ostetim zabice na stock kuler, a tako i na novi lc-cc-95. Uz malo truda sam uspeo to da uradim odmah sam pokrenuo pc i bacio procesor na stres-test. Kuler nisam mogao drugačije da namontiram nego ovako jedino 😁
Sto se tice temperatura moram priznati da je veliki uspeh jer mi je u sobi hladno, a temperature posle nekih 10 minuta testa bile su 63 max varira izmedju 60~63, ostavicu sliku, takodje kada bi mi bilo toplo u sobi bilo bi negde izmedju 65~67 max temperatura sto je naravno bolje u odnosu na prosli stock kuler koji je davao temperaturu 75~80 c
Zanimaju me vasi utisci o ovome

Prilozi

• IMG_20211210_175412.jpg
    IMG_20211210_175412.jpg
    185.5 KB · Pregleda: 34
  • IMG_20211210_180416.jpg
    IMG_20211210_180416.jpg
    207.1 KB · Pregleda: 37
Nisi mogao da ga okreneš da ventilator bude gore i da duva u grafiku iza...?

Pazi ventilator duva u graficku, vidis taj aluminijumski deo, e kad se procesor zagreje on je topao i ja posto imam rupe na krovu kucista toplota izlazi kroz rupice tako da mi je bolje, da nisam pogrešio sto sam ovako montirao?
To ispod belog fan-a je graficka kartica 🙂

Onda vent ne duva u grafilku već usisava vazduh od nje i izbacuje gore...zar ne?

Probaj ovako: zarotiraj kuler 180 stepeni da vent bude gore, uvlači vazduh odozgo i gura ka grafičkoj, a onaj vent na zadnjem delu kućišta odmah "hvata" taj topli vazduh i izbacuje napolje da ne kuva grafičku...

Vazi probacu
A posto sam uz kuler dobio vec nanetu pastu da li sad trebam da obrisem pastu i drugu da stavim posto skidam kuler?
Ali nemam drugu termlanu jer je na podnozje ovog kulera stavljeno paste

Bacam ga na test pa javim
Prijatelju da ti se ja zahvalim, tvoj odgovor mi je pomogao dosta temperatura u stres testu baca 54 c i ne ide preko hvala ti puno ziv bio 😁
Vec 11 min drzi 53~54 c racunam jos koji 2~3 stepeni ako zagrejem sobu 😁

Prilozi

• IMG_20211210_191434.jpg
    IMG_20211210_191434.jpg
    179.4 KB · Pregleda: 25
  • IMG_20211210_191538.jpg
    IMG_20211210_191538.jpg
    203.4 KB · Pregleda: 22
Poslednja izmena:
Sada proveri temperature grafičke, kada je CPU cooler tako postavljen GPU i CPU temperature utiču jedna na drugu. Može da se desi daprocessor greje grafičku ili obrnuto.

Ljudi, pravite frku oko nicega, procesor trosi tipa 45-65w, a graficka ima jedan 6-pin konektor. Po velicini PCB-a se vidi da je njena potrosnja daleko manja od 150w. Inace, ona konfiguracija gde ventilator duva na gore je ispravnija. Da je graficka neka masivna, i da ima veci(siri i duzi) PCB i potrosnju od preko 200w onda bi bilo povoda da se obrne orijentacija hladnjaka i ventilatora. Ovako mali PCB graficke ne blokira ceo ventilator, a i kao sto rekoh, ova graficka ne proizvodi neku bog zna koliku toplotu da ne znam koliko negativno utice na hladjenje procesora.

Dobro, rotiranje kulera mu je skinulo 10 stepeni od procesora...
Možda će malo da zagreje PCB na grafici ali to bi trebalo da bude minimalno, nebitno za rad...mislim da mu je ovo dobar setup.

Vrh Dno