Šta je novo?

CPU fan speed

mikle

Čuven
Učlanjen(a)
26.01.2003
Poena
619
Ploca je GA-7ZXE cooler radi OK, CPU (Duron 1000) radi na 33-37 stepeni ali u BIOS-u kao ni u Gigabyte-ovom Hardware Health Utility se ne ocitava brzina rada kulera, vec prikazuje 0 rpm.
Flashovao sam BIOS ali ne znam da li je do promene doslo posle flashovanja i li pre.

Hoces da kazes da je ranije radila detekcija rpm-a ili nije nikad ni moglo ?
BTW za detekciju rpm-a je potreban ventilator koji to podrzava (sa 3 zice) i da bude zaboden u plocu. Ako ga prikacis direktno na napajanje nece moci...

neke ploce imaju problema sa ocitavanjem brzine ako je ona manja od 2500rpm, jednostavno prikazu 0rpm. koji ti je ventilator?

Sve je bilo OK i onda sam slucajno pogledao i nije ocitivao brzinu u biosu je davao 0rpm a u tom hardware health utility-u je cpu fan precrtan crvenim. inace kuler je SPEEZE Raptor Cooler.

Mozda je CPU fan stavljen na mesto System fan, pa zato ne ocitava vrednosti. Inace Speeze radi na oko 2800, te bi trebala da ga cita ploca.

mikle je napisao(la):
Sve je bilo OK i onda sam slucajno pogledao i nije ocitivao brzinu u biosu je davao 0rpm a u tom hardware health utility-u je cpu fan precrtan crvenim. inace kuler je SPEEZE Raptor Cooler.

Imam isti problem sa Soltek 75drv4. Ploca ne moze da ocita manje od 2500rpm. Medjutim, ako koristis MBProbe, namesti za cpu fan divisior 8 i moci ces da ocitas broj obrtaja barem iz win-a.

jel' moguce da je neka od one tri zice koje povezuju kuler i konektor izgubila kontakt pa da ploca ne detektuje brzinu. mada je to nov kuler i ne bi trebalo da se to desi.

mikle je napisao(la):
jel' moguce da je neka od one tri zice koje povezuju kuler i konektor izgubila kontakt pa da ploca ne detektuje brzinu. mada je to nov kuler i ne bi trebalo da se to desi.

Moguce je, ali veoma malo verovatno. Pre ce biti ono sto sam vec napisao...

znaci, mislite da je broj obrtaja pao ispod 2500 i da ploca ima problem da ocita broj obrtaja kulera.
hm..
jel' to problem kulera ili ploce?
ustvari verovatno i jedno i drugo, samo mi nije jasno zasto je na pocetku citala obrtaje (na pocetak mislim odmah po instaliranju komponenti, tj prvih 12 sati).
to sto ne cita obrtaje mi ne smeta jer kuler radi OK i hladi CPU dobro ali sam samo radoznao da znam sta se desava.

Ako ce da te utesi moja ploca sa drugim kulerima normalno ocitava, moj Speeze normalno bude ocitan na drugim masinama, tako da nista nije u kvaru.....jednosavno se ne vole

Moguce je da taj Speeze vuce malo vise struje ili da je ne dobija dovoljno od ploce, pa da radi na manjem broju obrtaja nego sto bi trebalo, pa ne moze da se detektuje.
Probajte MBProbe, pa se igrajte sa podesavanjima kao sto je Stalin predlozio. Evo vam link:
http://mbprobe.livewiredev.com

Crni je napisao(la):
Moguce je da taj Speeze vuce malo vise struje ili da je ne dobija dovoljno od ploce, pa da radi na manjem broju obrtaja nego sto bi trebalo, pa ne moze da se detektuje.
Probajte MBProbe, pa se igrajte sa podesavanjima kao sto je Stalin predlozio. Evo vam link:

Da, da.. Hvala na linku. Brzina kulera je spala ispod 2500rpm i verovatno zbog toga ne reaguje ploca. Inace, po instaliranju MBprobe i podesavanju CPU Fan Divisior-a na 8 (cak i na 4) je proradio i brojac na Gigabyte Helth Utility-u ali on radi samo dok je MBProbe aktivan. Nadam se da ce ovaj kuler samo nastaviti da radi i da nece kroz neko vreme da jos vise smanji brzinu.
Pozdrav

mikle je napisao(la):
Da, da.. Hvala na linku. Brzina kulera je spala ispod 2500rpm i verovatno zbog toga ne reaguje ploca. Inace, po instaliranju MBprobe i podesavanju CPU Fan Divisior-a na 8 (cak i na 4) je proradio i brojac na Gigabyte Helth Utility-u ali on radi samo dok je MBProbe aktivan. Nadam se da ce ovaj kuler samo nastaviti da radi i da nece kroz neko vreme da jos vise smanji brzinu.
Pozdrav
Batali taj Health Utility, MBProbe je zakon...

mikle je napisao(la):
Pozdrav

Mozda je razlog smanjenja brzine rada coolera zato sto se nakupio prasine ili tako nesto , probaj ako mozes da ga nekako ocistis pa ce se mozda brzina rotacije vratiti na pocetne vrednosti...

Feanor je napisao(la):
Mozda je razlog smanjenja brzine rada coolera zato sto se nakupio prasine ili tako nesto , probaj ako mozes da ga nekako ocistis pa ce se mozda brzina rotacije vratiti na pocetne vrednosti...

Koliko znam, Speeze RaptorCool se okrece na 2400 obrataja, tako da o bilo kakvom smanjenju brzine ne treba govoriti. Sem toga, to bi bilo bas vidljivo ukoliko bi se ventilator prebacio na 9 ili 7V...

koliko ja m iz licnog iskustva, a video sam samo 2 raptora, svi se obrcu na 2700

Miroslav je napisao(la):
koliko ja m iz licnog iskustva, a video sam samo 2 raptora, svi se obrcu na 2700

Ima ih 2 vrste:
Raptor cool - 2700 rpm (ja sam ga vise voleo od ovog drugog)
Raptor cool I - 2400 rpm
ista su tela

jaksa je napisao(la):
Ima ih 2 vrste:
Raptor cool - 2700 rpm (ja sam ga vise voleo od ovog drugog)
Raptor cool I - 2400 rpm
ista su tela

aha, evo kutije.. kuler je nov inace.. na njemu pise 5F273B1L3Raptor Cool I. ...zanimljivo... nigde ne pise broj obrtaja, mada sam pre mesec dana stavio kod prijatelja isti ovaj kuler mada nisam zagledao da li ima ovu oznaku "I" ili ne i to na istu ovakvu plocu i ocitava bez problema negde oko 2750rpm. izgleda da stvarno postoje dva potpuno po izgledu identicna kulera samo sa razlicitim brojem obrtaja. zanimljivo je da ovaj na 24..rpm (kako kaze MBProbe) drzi durona 1000 na 34-36 stepeni i skoro da se ne cuje.

mikle je napisao(la):
aha, evo kutije.. kuler je nov inace.. na njemu pise 5F273B1L3Raptor Cool I. ...zanimljivo... nigde ne pise broj obrtaja, mada sam pre mesec dana stavio kod prijatelja isti ovaj kuler mada nisam zagledao da li ima ovu oznaku "I" ili ne i to na istu ovakvu plocu i ocitava bez problema negde oko 2750rpm. izgleda da stvarno postoje dva potpuno po izgledu identicna kulera samo sa razlicitim brojem obrtaja. zanimljivo je da ovaj na 24..rpm (kako kaze MBProbe) drzi durona 1000 na 34-36 stepeni i skoro da se ne cuje.

Broj obrtaja pise na speeze sajtu.
Po izgledu jesu identicni, a fan iako vizuelno isti, okrece se razlicitim brojem obrtaja.
Ovaj stari raptor cool (ne I) nalazi se pod products>discontinued

Crni je napisao(la):

meni nece da radi pod xp-om mbprobe iako sam skinuo i onaj deo za nt i instalirao taj sys file .

raindog je napisao(la):
meni nece da radi pod xp-om mbprobe iako sam skinuo i onaj deo za nt i instalirao taj sys file .

If you are using Windows NT 4, 2000 or XP, you need to install the
giveio.sys to allow MBProbe access to the I/O ports.
Ensure you are logged on as a member of the administrators group.
Extract MBProbeNT.zip to the drivers directory. This is usually
'C:\Windows\system32\drivers'.
Run the "Command Prompt" (Start Menu->Programs->Accessories in Win2K).
Type "cd \windows\system32\drivers".
Type "NTINST" which automatically installs the driver as a service.
If MBProbe doesn't works right away, reboot first.

MBProbe doesn't works right away, reboot first. member of the administrators group

raindog, koju pllocu imas?

mbprobe odbija da radi sa nekim cipovima. recimo, od kt333 chipseta na GA7VRX nece a na Abitu AT7 Max je radio.

Evo na NF7 takodje radi, iako sam program skinuo pre 2 godine :)

mikle je napisao(la):
If you are using Windows NT 4, 2000 or XP, you need to install the
giveio.sys to allow MBProbe access to the I/O ports.
Ensure you are logged on as a member of the administrators group.
Extract MBProbeNT.zip to the drivers directory. This is usually
'C:\Windows\system32\drivers'.
Run the "Command Prompt" (Start Menu->Programs->Accessories in Win2K).
Type "cd \windows\system32\drivers".
Type "NTINST" which automatically installs the driver as a service.
If MBProbe doesn't works right away, reboot first.

MBProbe doesn't works right away, reboot first. member of the administrators group
covek rece da je instalirao giveio.sys

moja greska na pogresno sam mesto odpakovao file... ovaj MBProbe je strava!!! i on vidi ovaj moj raptor cool samo glupi bios asus a7v133-c ne vidi pa pri boot-u natripuje da nema coolera pa se iskljuci pa mi sad ukljucen ventilator od starog coolera na mesto za cpufan da bih mogao da pokrenem sistem a ovaj raptor je na power fan mestu...

posle ako iskljucim taj ventilator sve radi ok iliti trenutno mi se komp pali na kurblu :D

raindog je napisao(la):
moja greska na pogresno sam mesto odpakovao file... ovaj MBProbe je strava!!! i on vidi ovaj moj raptor cool samo glupi bios asus a7v133-c ne vidi pa pri boot-u natripuje da nema coolera pa se iskljuci pa mi sad ukljucen ventilator od starog coolera na mesto za cpufan da bih mogao da pokrenem sistem a ovaj raptor je na power fan mestu...

posle ako iskljucim taj ventilator sve radi ok iliti trenutno mi se komp pali na kurblu :D
u BIOS-u bi trebalo da imas opciju da iskljucis trazenje culera pri boot-ovanju.

Miroslav je napisao(la):
u BIOS-u bi trebalo da imas opciju da iskljucis trazenje culera pri boot-ovanju.
probao sam da stavim na cpu fan montior IGNORE ali nije pomoglo probacu sad jos da ceprkam po biosu... pa cu da javim

p.s. pisao sam i tehnickoj podrsci asusa... bas me interesuje da li odgovoriti

najzad radi... skontao sam da u biosu prode fan monitoring ima i check cpu fan at startup pa sam sad to iskljucio i radi ok ... thunderbird 1.133 drzi na 46C sa otvorenim kucistem i na 51 sa zatvorenim ovaj MBprobe mi se jako jako jako svidja

Nazad
Vrh Dno