Šta je novo?

CPU cooleri i prosecna temperatura

WoyKhan je napisao(la):
...

Primetno tiši od SF-a na 2300?
Jer toliko mu treba za protok koji CM daje na 2800.

Mislio sam na onaj SFII koji je na TT9, a koji ima mogucnost podesavanja broja obrtaja. Kada se oba fana stave na 2800 rpm (kod mene CM na toliko radi) onda je CM primetno tisi.

delimir je napisao(la):
Mislio sam na onaj SFII koji je na TT9, a koji ima mogucnost podesavanja broja obrtaja. Kada se oba fana stave na 2800 rpm (kod mene CM na toliko radi) onda je CM primetno tisi.
A zašto misliš da sam ja mislio na neki drugi? :)
CM na 2500 ima 32CFM, a SFII na 4800 76CFM, prostom matematikom :mrgreen: dobiješ da je 2300SFII = 2800CM, i tako ih treba porediti što se tiče buke (jer im je tad protok isti). SFII na 2800 duva mnogo više nego CM na isto toliko.

WoyKhan je napisao(la):
...

A zašto misliš da sam ja mislio na neki drugi? :)
CM na 2500 ima 32CFM, a SFII na 4800 76CFM, prostom matematikom :mrgreen: dobiješ da je 2300SFII = 2800CM, i tako ih treba porediti što se tiče buke (jer im je tad protok isti). SFII na 2800 duva mnogo više nego CM na isto toliko.

To sve pod pretpostavkom da su specifikacije na sajtovima proizvodjaca tacne, ali ako se uzme u obzir da nisu "prosta matematika" bas i ne drzi vodu. U realnom radu, na 2800 RPM, osim smanjene buke, nisam primetio nikakve razlike izmedju ta dva fana, pa sam zato i skinuo SF i stavio CM 2BB.

Ajd ako tako kažeš.
Nego, jel tvoj titan pre bio išmiglan?
Koliko stepeni mogu ja da očekujem ako titan telo zamenim V9 telom? Trenutno mi je u sobi 30c (u 3 noću, ccc), CPU 46 dok ovo kucam. Titan je "obrađen", i V9 bi bio, u oba slučaja je gore SFII na ~2700rpm.
Koliko je bučan V7+ na LOW u poređenju sa smartfanom (tj koliko rpm SFII je isto što i 7+ na LOW)?

WoyKhan je napisao(la):
Ajd ako tako kažeš.
Nego, jel tvoj titan pre bio išmiglan?
Koliko stepeni mogu ja da očekujem ako titan telo zamenim V9 telom? Trenutno mi je u sobi 30c (u 3 noću, ccc), CPU 46 dok ovo kucam. Titan je "obrađen", i V9 bi bio, u oba slučaja je gore SFII na ~2700rpm.
Koliko je bučan V7+ na LOW u poređenju sa smartfanom (tj koliko rpm SFII je isto što i 7+ na LOW)?

Titan D5TB(3) koji sam ja imao je vec bila odozdo kao ogledalce tako da mi nije padalo napamet da je smirglam. Sa druge strane telo od TT9 je bilo ocajno uradjeno, pa sam ga malo sredio. U principu temperature su sa telom od TT9 nize za oko 3-4C. Sada trenutno Barton na 2320 MHz @ 1.75v radi na 49C, a TBred sa istim tim TT9 par stepeni nize na slicnom taktu. TT7+ nije bucan koliko je taj zvuk nekako piskav. Meni licno smeta, ali cu probati jos jednom TT7+ jer je cena sada zaista povoljna pa bih uzeo jedan i nakacio ga na Zalman 5.25 Fan kontroler :)

delimir je napisao(la):
...

...Meni licno smeta, ali cu probati jos jednom TT7+ jer je cena sada zaista povoljna pa bih uzeo jedan i nakacio ga na Zalman 5.25 Fan kontroler :)
I ja sam presao sa Titana na 7+.U pocetku tragedija (sto se tice zvuka).
Stvarno Titan malo bolje zvuci.
Kad nakacis 7+,smanji ga preko pota na zalmanu do kraja.Tada se vrti na oko 2500.Milina........

Jedini problem je sto neces znati da li radi!!!

delimir je napisao(la):
U principu temperature su sa telom od TT9 nize za oko 3-4C.
Uf, slabo... Meni je onih 45c na [email protected].

delimir je napisao(la):
TT7+ nije bucan koliko je taj zvuk nekako piskav. Meni licno smeta, ali cu probati jos jednom TT7+ jer je cena sada zaista povoljna pa bih uzeo jedan i nakacio ga na Zalman 5.25 Fan kontroler :)
Jel nešto slično kao SFII piskav? Jer meni on zuji, čujem ga i na 1300rpm.
Jel može na 7+ da se uglavi osmica? :)
Ili bi možda bila bolja ideja FridgeRock + SFII?
Ajde neko da da neku pametnu i tihu ideju :)

WoyKhan je napisao(la):
...Ajde neko da da neku pametnu i tihu ideju :)

Watter cooling, jedva da se ista i cuje ,)

Jeli neko probao Enermax 80mm, dupli kuglicni + mogucnost stelovanja broja obrtaja (1000-3000). Na testovima prolazi kao najtisi uz super hladjenje.

imam 54 u normalnom 61 u ful radu na bartona 2500+
Da li je to visoko?

Evo, moj TBread 1700+, (verovatno A), sa otvorenim kucistem posle "maltretiranja" radi na 37 stepeni, a kad zatvorim, na 41 stepen. Cooler je Speeze Raptor Cool sa bakrom (placen 10 e), radi na 2300 obrtaja. Samo me zanima, sad kad budem poceo sa oc (posto je nov, pa nisam jos stigao), koliko ce onda da greje....

Znam za te imao sam i ja 1800 + nego me zanima za bartona 2500+ jeli to ok

WoyKhan je napisao(la):
...

Jel nešto slično kao SFII piskav? Jer meni on zuji, čujem ga i na 1300rpm.
Jel može na 7+ da se uglavi osmica? :)
Ili bi možda bila bolja ideja FridgeRock + SFII?
Ajde neko da da neku pametnu i tihu ideju :)

I ti si primetio znaci! Pazi ja sam ludeo sa tim SmartFanom II, jer nekako bruji/pisti na bilo kojem broju obrtaja. Ne daj boze da imam u kucistu nekoliko tih shiteva :)
Cak i kada stavim na najnizi broj obrtaja (kada uopste i ne hladi) cuje se taj neprijatni zvuk (kao i kod TT7+) doduse tiho, ali kada svi fanovi u kucistu rade na 1800 RPM izuzetno smeta. Bas zato sam i stavio CM fan, koji samo shushti, a ne pishti :) U principu TT9 je uradjen u skladu sa TT politikom - fuserajski. Sa jedne strane dno kulera nije ispolirano uopste, fan je shit i leziste u koje se srafi fan je previse udaljeno od jezgra procesora pa je taj kuler totalno neefikasan na malim broju obrtaja. Takodje svi TT proizvodi su previse bucni za moj ukus, pa zato i cekam da dodje konacno kod nas onaj Zalman 7000A-Cu ;)

Sto se tice montaze osmice na telo od TT 7+ mislim da je tesko izvodljivo jer se fan srafi ispod metalnog oklopa...

Ova kombinacija koju ja koristim je veoma tiha. Cetiri fana se vrte na malom broju obrtaja (1800 RPM) prikljuceni na Zalman MFC1, na procesoru je taj CM Sleeve fan, a Cheftec napajanje ima neki jako tih fan. Northbridge i graficka se ne cuju jer su na njima jako mali fanovi. Takodje veliki uticaj na buku ima i kvalitet limarije kod Chiefa, a tako nije bilo sa jeftinijim limarijama koje su dodatno podizale nivo buke.

delimire, niste jedini :) taj Smart fan ima pistavi zvuk od rada motora. zaista su mu peraja iliti krilca uradjena profesionalno, ali zasto i motor nisu napravili tisim? to me je izludjivalo i na kraju sam ga poklonio. Stavio sam jedan CM modovani fan u kuciste sa 2 zalmana (bila 3 ali jednom motor nesto riknuo pa cangrlja kad radi) a plus, uzeo sam onaj Fan Bracket sa 92mm zalman fanom koji sad hladi celu graficku i northbridge (oba pasivna hladnjaka). jedino mi se cuje fan od P4 box kulera koji bas i nije toliko tih koliko se prica :)

Djuka je napisao(la):
Da li je to visoko?

To je katastrofalno visoko bez obzira na ostale komponente ako su ti to očitavanja iz Bios-a.

Isti procesor na NF7 sa poslednjom revizijom Bios-a (koji, btw, očitava više temperature pri istim setovanjima) kod mene pri surfu daje 45C a pri full max 47C pri ovim temperaturama bez klime.

Judge je napisao(la):
...

To je katastrofalno visoko bez obzira na ostale komponente ako su ti to očitavanja iz Bios-a.

Isti procesor na NF7 sa poslednjom revizijom Bios-a (koji, btw, očitava više temperature pri istim setovanjima) kod mene pri surfu daje 45C a pri full max 47C pri ovim temperaturama bez klime.

Ove temperature ne znace mnogo bez podataka o Vcore i clock-u...

Ako je recimo napon procesora 1.9v i vise a temperatura okoline 28-30 C i jos box hladnjak bez silver paste onda je temperatura i mala.

Miroslav je napisao(la):
.... jedino mi se cuje fan od P4 box kulera koji bas i nije toliko tih koliko se prica :)

Fujikura fan bolje hladi i vise se cuje, Nidec je skoro besuman.

Daba je napisao(la):
Ako je recimo napon procesora 1.9v i vise a temperatura okoline 28-30 C i jos box hladnjak bez silver paste onda je temperatura i mala.

Ako je tako kao sto kazes onda je extremno malo....

Nije mi jasno zasto je ljudima tesko da kazu: Temperatura u sobi mi je 25C, kuciste 28C, procesor 43C, Vcore=1,725V. Jel to velika temperatura za 2000+ na 2,1GHz u leru? Malko kakim a? Mada bi u principu sve ovo trebalo da bi neko mogao da kaze "mnogo je" ili "malo je".

Daba je napisao(la):
Nije mi jasno zasto je ljudima tesko da kazu: Temperatura u sobi mi je 25C, kuciste 28C, procesor 43C, Vcore=1,725V. Jel to velika temperatura za 2000+ na 2,1GHz u leru? Malko kakim a? Mada bi u principu sve ovo trebalo da bi neko mogao da kaze "mnogo je" ili "malo je".

OK, ja cu...:)

Soba: 26C
Vcore=1.93V
Vdd=2.1V
Clock=2.4GHz
Temp Case=32C
Temp CPU=44C, ceo dan Prime95

Malko ti je temperatura kucista visoka. :mrgreen:

Daba je napisao(la):
Malko ti je temperatura kucista visoka. :mrgreen:

Ako aludiras da je niska, moram da ti kazem da imam 5 ventilatora koji duvaju u kuciste...4x80 + 1x92

Soba ~23 stepeni
Vcore 1.725v
Vdd 1.85v
Xp1800+ @ 2.4GHz
Temp CPU ~45 full load ~39 idle
...

Ne nego sam bas mislio da je visoka u odnosu kakve su ti ostale temperature, za smrzavanje.

Daba je napisao(la):
Ne nego sam bas mislio da je visoka u odnosu kakve su ti ostale temperature, za smrzavanje.

Aha....pa nemoj da te to cudi...u kucistu su 3-4 HDD-a, 3CD-a, kao i vreli regulatori napona i SB....dok se CPU, NB i GPU hlade vodom...pa je normalno da je temperatura CPU-a niska.

Djuka je napisao(la):
Da li je to visoko?

Na nominalnom taktu nikako nije normalno.. Koji QLer imas? Jesi li ga uopste montirao? :beat:

Vrh Dno