Šta je novo?

CPU Barton 2500+ - klok temperatura

sljamka

Slavan
Učlanjen(a)
29.03.2005
Poena
319
Zanima me u kom odnosu stoje system bus na jednoj strani u MHz i CPU multiplier
na drugoj. Dakle kako na sam procesor utice promena jednog a kako drugog u smislu napona, grejanja i voltaze i cime je bolje podici performanse.
Koja je normalna temperatura za ovaj procesor u normalnom radu ono nista specijalno muzika, net..pri 1,83 na gigabytu sa nf2 cipom i 2-256 kingston dual.

Mnozilac na tom procesoru mozes da menjas jedino ako je otkljucan, u suprotnom ti ostaje jedino da podizes FSB. U principu, ako je otkljucan procesor, onda je na tebi da otkrijes kako ce sve to najbolje da radi. Kombinacijom menjanja mnozioca i povecanja FSB-a ces otkriti na kraju koja kombinacija je najbolja. Sasvim je svejedno sta ces da menjas u smislu temperature i napona.

Koja je normalna temperatura za ovaj procesor u normalnom radu ono nista specijalno muzika, net..pri 1,83 na gigabytu sa nf2 cipom i 2-256 kingston dual.
To zavisi od toga kakvo kuciste imas, kakav kuler, pasta, dodatni ventilatori...U principu temperatura Barton procesora se krece u granicama od 50-60 stepeni celzijusa.

Poslednja izmena:
mnozilac vs FSB

Hoces reci ako sam te dobro razumeo da temperatura i voltaza podjednako zavise i od faktora mnozenja i od FSB-a i da je sve jedno kako ku podici clock. Ja sam negde cuo da je jedan nacin clock-a stetniji pa sam zbog toga pitao. Moze li posao tu da odradi Eurocase to je neko cesko ili slovacko kuciste inace temperatura procesora samo box hladjenje be maltretiranja ide 47-52 stepena.

Poslednja izmena:
sljamka je napisao(la):
Hoces reci ako sam te dobro razumeo da temperatura i voltaza podjednako zavise i od faktora mnozenja i od FSB-a i da je sve jedno kako ku podici clock. Ja sam negde cuo da je jedan nacin clock-a stetniji pa sam zbog toga pitao.

Koliko ja znam u principu je sasvim svejedno na koji nacin overklokujes procesor, narocito kada se uzme u obzir da je to u 90% posto slucajeva jedino moguce izvesti podizanjem FSB-a.

Moze li posao tu da odradi Eurocase to je neko cesko ili slovacko kuciste inace temperatura procesora samo box hladjenje be maltretiranja ide 47-52 stepena.

Ma moze 🙂

Probao

iz biosa sam podesio voltazu procesora za 7,5% + i podigao FSB na opciji manual
190 ali se racunar zakovao i morao sam da vadim bateriju sa ploce. Sa je uzrok ovakvog ponasanja kompa. Napajanje, procesor ili memorija. Sto se voltaze tice opcije su 5% 7,5% i 10% a FSB od 100 do 200. Procesor je sa box kulerom i napajanje sa sopstvenim nema kulera na kucistu. MOlim misljenje ili predlog.

mislis napajanje nema ventilator 🙁

to znaci da nije stabilan.. probaj bez podizanja napona.. moj barton radi sve do 210 bez podizanja napona... sa boxom koliko se secam na 11.5x200=2300 se grejao oko 58c u igrama... a stala temp je 48-50... skoro svaki barton (uglavnom zakljucan) koji sam video
radio je bez problema na magistrali od 200... cak i ako je memorija bila 333... u neki slucajevima
i ona je bila klokovana na 400 stim da su setvonja otprilike 3-4-4-7(8)

znaci probaj 200 bez podizanja napona

sljamka je napisao(la):
Zanima me u kom odnosu stoje system bus na jednoj strani u MHz i CPU multiplier
na drugoj. Dakle kako na sam procesor utice promena jednog a kako drugog u smislu napona, grejanja i voltaze i cime je bolje podici performanse.

Produkt FSB-a i multiplier-a je efektivna frekvencija procesora.
Napisao si dva puta istu stvar, napon i voltaža su sinonimi... Promena U (napona) uzrokuje veću (termalnu) disipaciju (količini toplote koju, u ovom slučaju, emituje procesor). Ergo, za overclock koji uključuje veći U od default-a, adekvatan cooling je imperativ, a pri cooling-u ne podrazumevam samo cooler (Cu, odnosno bakar obavezno), već i kvalitetnu termalnu pastu.
Najpre utvrdi maksimumalnu frekvenciju na default-u. Ukoliko procesor ima unlocked multiplier, "podizanjem" FSB i spuštanjem multiplier-a dobija se maksimalni rezultat, odnosno performanse, ukoliko je u pitanju sinhrono overclock-ovanje. Za sinhroni overclock pretpostavlja se kvalitetan RAM, pre svega u smislu frekvencije, pa parametara.
Primer. Ukoliko je maksimalna frekvencija određenog procesora 2500MHz (kao moj "neraspoloženi" NewCastle 3200+, ergo Athlon64), znajući da je multiplier unlocked "na dole", i uz kombinaciju sa adekvatnim RAM-om, dobijam sledeći rezultat, 250MHz*10. RAM je u DDR500 režimu, odnosno teorijski memory badwidht je 4000MB/s. Priča oko procenta iskoršćenja je relativno kratka, ali...
Istu frekvenciju mogu da postignem i u kombinaciji 227*11, međutim, memory bandwidht će u tom slučaju biti drastično manji. Procenat iskorišćenja memory bandwidht-a u varijanti 250*10 je 92,5%, odnosno 3700MB/s (DDR466).
Imaj u vidu da primer koji navodim je sa K8 procesorom, ti imaš K7. Eksperimentiši, testiraj stabilnost (http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=75453)...

sljamka je napisao(la):
iz biosa sam podesio voltazu procesora za 7,5% + i podigao FSB na opciji manual
190 ali se racunar zakovao i morao sam da vadim bateriju sa ploce. Sa je uzrok ovakvog ponasanja kompa. Napajanje, procesor ili memorija. Sto se voltaze tice opcije su 5% 7,5% i 10% a FSB od 100 do 200. Procesor je sa box kulerom i napajanje sa sopstvenim nema kulera na kucistu. MOlim misljenje ili predlog.

Zašto CMOS bateriju? Mogao si jumper-om resetovati BIOS.

BIOS ti je inače invalid... Ili nisi "otključao" advanced options. Pogledaj da li je neka od opcija siva ili svetlija u odnosu na druge. Takođe, vidi da li si možda prevideo aktivirati neku od opcija. I, konfiguriši sve na manual, ništa na AUTO. Obrati pažnju na FSB : DDR ratio. Ako je pre overclock-a FSB bio 166MHz, a RAM radio kao DDR400, FSB : DDR je bio u odnosu 5 : 6, nakon overclock-a, frekvencije su bile FSB =190MHz, RAM =228MHz, odnosno DDR456. Verovatno je zato bilo problema.

Poslednja izmena:
idavik je napisao(la):
Zašto CMOS bateriju? Mogao si jumper-om resetovati BIOS.

zato sto u nekim uputstvima, a to se par puta ispostavilo i kako jedino moguce resenje, da treba prvo treba prebaciti jumper, skinuti bateriju, vratiti bateriju, vratiti jumper... ti to je reset biosa (ASUS, ABIT manual)...

posle nekog over-clocka memorije ili...
moralo je da se obavi vracanje na defoult ovako 🙂

Hm, mislim, ovaj...
CMOS baterija se vadi samo ako jumper switching ne pomogne, ne obratno.

kupicu prvo napajanje ali ....

Obrati pažnju na FSB : DDR ratio. Ako je pre overclock-a FSB bio 166MHz, a RAM radio kao DDR400, FSB : DDR je bio u odnosu 5 : 6, nakon overclock-a, frekvencije su bile FSB =190MHz, RAM =228MHz, odnosno DDR456. Verovatno je zato bilo problema. Ali i ako je to problem kako se resava?- Moguce da je tako nesto nisam siguran ali ima li nekakve veze to so memorija radi u dual modu ispravicete me ako gresim ali iako je memorija 256/400, 400 je rezultujuca frekvencija na kojoj komunicira memorija sa procesorom.
Sto se tice memorije nisam siguran ali evo nekih podataka od everesta:
200MHz--- 3.0 3 3 8
166MHz----2,5 3 3 7
Memory read 2046 MB/s
Memory write 870 MB/s
Memory latency 144,7ns
Zahvalio bih se svima koji su se javili i napomenuo da sam ja pocetnik u ovim stvarima i ako se desi da napisem nesto nebulozno nemojte zameriti.

OK, svako nauči prvo da hoda, pa da govori...
Manuelno konfigurišeš FSB : DDR ratio u BIOS-u. Neophodno je da FSB : DDR ratio bude 1 : 1, ukoliko želiš overclock-ovati procesor sinhrono sa frekvencijom RAM-a.
Recimo, konfigurišeš FSB na 210MHz, sinhrono sa RAM-om, tj. FSB : DDR =1 : 1, rezultujuća frekvencija RAM-a biće DDR420, bilo u single, bilo u dual-channel-u.
Podaci koje navodiš su SPD parametri na default frekvencijama RAM-a.

Poslednja izmena:
Ma samo polako, to je toliko prosto.
Samo memorija ti je losa izgleda, box cooler moze da posluzi ali obavezno menjaj za neki sa bar bakarnim podnozjem.
FSB😀DR ratio podesi na 1:1.
Verovatmo je zbog RAMa odlepila ploca.
Spusti CAS rucno na 3, ne dizi voltazu CPU za sada.
Podesi FSB na 200. Ako nece, digni voltazu (e sad drugi cooler MORA).
Ako nece ni tako probaj samo sa jednim modulom RAM (mozda nece u dual chanell-
cisto da se uveris da RADI 200MHz po najjednostavnijim uslovima).
Igraj se i sa voltazom za RAM VDIMM podesavanje ako nista ne upali.
Ali menjaj jedno po jedno (FSB, voltaze, CAS) i zatezi(smanjuj vrednosti CAS, Vxx pa probaj ponovo) kad proradi. Iz par pokusaja ces naci kombinaciju.
Srecno

Nazad
Vrh Dno