sljamka je napisao(la):
Zanima me u kom odnosu stoje system bus na jednoj strani u MHz i CPU multiplier
na drugoj. Dakle kako na sam procesor utice promena jednog a kako drugog u smislu napona, grejanja i voltaze i cime je bolje podici performanse.
Koja je normalna temperatura za ovaj procesor u normalnom radu ono nista specijalno muzika, net..pri 1,83 na gigabytu sa nf2 cipom i 2-256 kingston dual.
Produkt FSB-a i multiplier-a je efektivna frekvencija procesora.
Napisao si dva puta istu stvar, napon i voltaža su sinonimi... Promena U (napona) uzrokuje veću (termalnu) disipaciju (količini toplote koju, u ovom slučaju, emituje procesor). Ergo, za overclock koji uključuje veći U od default-a, adekvatan cooling je imperativ, a pri cooling-u ne podrazumevam samo cooler (Cu, odnosno bakar obavezno), već i kvalitetnu termalnu pastu.
Najpre utvrdi maksimumalnu frekvenciju na default-u. Ukoliko procesor ima unlocked multiplier, "podizanjem" FSB i spuštanjem multiplier-a dobija se maksimalni rezultat, odnosno performanse, ukoliko je u pitanju sinhrono overclock-ovanje. Za sinhroni overclock pretpostavlja se kvalitetan RAM, pre svega u smislu frekvencije, pa parametara.
Primer. Ukoliko je maksimalna frekvencija određenog procesora 2500MHz (kao moj "neraspoloženi" NewCastle 3200+, ergo Athlon64), znajući da je multiplier unlocked "na dole", i uz kombinaciju sa adekvatnim RAM-om, dobijam sledeći rezultat, 250MHz*10. RAM je u DDR500 režimu, odnosno teorijski memory badwidht je 4000MB/s. Priča oko procenta iskoršćenja je relativno kratka, ali...
Istu frekvenciju mogu da postignem i u kombinaciji 227*11, međutim, memory bandwidht će u tom slučaju biti drastično manji. Procenat iskorišćenja memory bandwidht-a u varijanti 250*10 je 92,5%, odnosno 3700MB/s (DDR466).
Imaj u vidu da primer koji navodim je sa K8 procesorom, ti imaš K7. Eksperimentiši, testiraj stabilnost (
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=75453)...
sljamka je napisao(la):
iz biosa sam podesio voltazu procesora za 7,5% + i podigao FSB na opciji manual
190 ali se racunar zakovao i morao sam da vadim bateriju sa ploce. Sa je uzrok ovakvog ponasanja kompa. Napajanje, procesor ili memorija. Sto se voltaze tice opcije su 5% 7,5% i 10% a FSB od 100 do 200. Procesor je sa box kulerom i napajanje sa sopstvenim nema kulera na kucistu. MOlim misljenje ili predlog.
Zašto CMOS bateriju? Mogao si jumper-om resetovati BIOS.
BIOS ti je inače invalid... Ili nisi "otključao" advanced options. Pogledaj da li je neka od opcija siva ili svetlija u odnosu na druge. Takođe, vidi da li si možda prevideo aktivirati neku od opcija. I, konfiguriši sve na manual, ništa na AUTO. Obrati pažnju na FSB : DDR ratio. Ako je pre overclock-a FSB bio 166MHz, a RAM radio kao DDR400, FSB : DDR je bio u odnosu 5 : 6, nakon overclock-a, frekvencije su bile FSB =190MHz, RAM =228MHz, odnosno DDR456. Verovatno je zato bilo problema.