- Učlanjen(a)
- 08.03.2003
- Poena
- 1,065
Moja oprema
- CPU & Cooler
- Ryzen 5 5600X
- Matična ploča
- Asus Prime B350-Plus
- RAM
- 16GB Corsair DDR4 CMK16GX4M2B3200C16
- GPU
- Gainward GeForce 1060 Ti 6GB
- Storage
- XPG Gammix S11 Pro 1TB
- PSU
- Seasonic 520W 12Mii
- Monitor
- BenQ VZ2770 27"
- Miš & tastatura
- Motospeed Ck104, ProtoArc EM03
- Pristup internetu
- Optički internet
Razvoj K8 jezgra je zaista stigao veoma blizu kraja i AMD ne može mnogo da ih unapredi. AMD će zbog toga forsirati prelazak na dva jezgra čim ovlada 65 nm procesom, a izgleda i da je znatno ubrzao razvoj svojih četvorojezgarnih procesora iz istog razloga. Živo me zanima hoće li oni imati homogena ili heterogena jezgra.audiofreak je napisao(la):Samo kratkorocno, ocekujem da se uskoro vrate za crtacu tablu posto su otprilike dostigli maksimum efikasnosti sa sadasnjim dizajnom.
Da, ali sad ti isti "nevini" proizvodjaci RAM-a, drze trziste kao lobi, seti se samo sankcija u vidu extra poreza (ako se dobro secam) koje je popio Hynix u USA i kako su cene memorije skocile nakon toga.
Sa druge strane, pitanje je i hoće li Intel moći da ponudi bolju arhitekturu. Lično mislim da Merom ipak neće biti jači nego Athlon 64 X2. Videćemo.
Ne pljujem ja Rambus bez razloga niti opravdavam proizvođače memorije olako. Istina je da je Rambus zloupotrebio njihovo poverenje i zahtevao pare za tehnologije koje je prvobitno obećao da će besplatno licencirati (zbog čega su upravo te tehnologije i bile prihvaćene u finalnim specifikacijama više JEDEC-ovih memorijskih interfejsa). Odgovor proizvođača memorije ne ovakvu drskost je bio surov, tako da je Rambus i dan-danas mala kompanija, uprkos nekim stvarno odličnim pronalascima do kojih su došli. Ali ako hoćeš da igraš prljavo, onda nemoj da se buniš kad ti ga uteraju.
U proizvodnji memorijskih čipova vlada velika konkurencija, tako da DRAMurajima nije lako. Kada bi u proizvodnji DRAM-a bila ista situacija kao u svetu CPU-a, šta misliš, koliko bi puta više plaćao RAM? Ali odosmo van teme.