Šta je novo?

COVID-19 / Koronavirus (SARS-CoV-2)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kina se najbolje u svetu snašla u borbi protiv virusa.
To je nepobitna činjenica.
I svaka im čast na tome i na organizovanosti i na jedinstvu zemlje i stanovništva u borbi protiv ove pošasti.

Poslato sa WAS-LX1A pomoću Tapatoka

Zaboravio si da dodas "sve zahvaljujuci mudrom predsedniku Si Djinpingu".

Dosta su brže reagovali Kinezi u slučaju korone, nego Ameri u slučaju svinjskog gripa.





A opet niko nije 2009. optuživao Meksiko i USA za širenje epidemije koja je zahvatila trećinu svetske populacije.


18.000 mrtvih od svinjskog gripa u celom svetu naspram 244.000 kovid2 do danas. Ali nije to presudno u "optuzbama", Meksiko i SAD nemaju NIKAKVO iskustvo sa epidemijama, a naveo sam vec SARS COVID koji je POTEKAO iz Kine i MERS COVID koji je takodje bio rasprostranjen u Kini. Imali su vec veoma losa iskustva, plus su zataskavali - to su 2 razloga zasto je Kina kriva za pandemiju.
 
Poslednja izmena:
Ti zbog svoje političke ostrašćenosti ignorišeš činjenice. A činjenica je da su Kinezi u ovom slučaju reagovali verovatno brže, nego što je ikad ijedna zemlja reagovala u slučaju respiratorne infekcije. Zahvaljujući toj reakciji su i prošli kroz ovu epidemiju relativno neoštećeni. Zamisli da se situacija iz USA, Italije, ili Španije projektuje na zemlju sa skoro 2 milijarde stavnika. To bi bila katastrofa epskih razmera.
I sve ovo nema veze sa političkom situacijom u Srbiji, Vučićem, Đilasom, Sergejom Trifunovićem, samo činjenice.
 
Kakve veze imaju i Srbija i politika, umes li da citas napisano? Malo ko bi imao toliko otezavajucih okolnosti kao Kina, da je epidemija krenula sa drugog mesta. Btw, 1,4 milijarde nije ni blizu 2. I nebitno je koliko ima stanovnika, ne zive oni na 3.000 kvadratnih kilometara, virus je krenuo samo iz 1 mesta.

Ne mogu Italijani da lako prepoznaju korona virus, jer su imali ukupno 4 slucaja SARS CoV kada je izbio 2002. Kina je imala 2.500 i stopu smrtnosti preko 5%.
 
Poslednja izmena:
Kakve veze imaju i Srbija i politika, umes li da citas napisano? Malo ko bi imao toliko otezavajucih okolnosti kao Kina, da je epidemija krenula sa drugog mesta. Btw, 1,4 milijarde nije ni blizu 2. I nebitno je koliko ima stanovnika, ne zive oni na 3.000 kvadratnih kilometara, virus je krenuo samo iz 1 mesta.

Ima veze, jer ti je lepo gore prikazano da su u slučaju SARSa Kinezi krili epidemiju 3 meseca od ostatka sveta. U slučaju svinjskog gripa Ameri nisu praktično ništa ni preduzeli, a opravdanje što ne zatvore aerodrome im je bilo da je virus već u USA, a za ostatak planete ih iskreno zabole. Ne baš tim rečima, ali to je značenje bilo. Imali smo sreće što svinjski grip nije ni približno opasan kao ovaj virus.
A Kinezi su sad blokirali celu državu u roku od dve nedelje. To što druge zemlje nisu uvele obavezan karantin za putnike iz Kine, nije kineski problem.

A ti si ljut na Kineze zbog naše propagande o čeličnom prijateljstvu, pa zato ignorišeš to što ti se priča.
 
Ja uopste nisam ljut na Kineze, niti me je briga za komunizam, samo ih smatram odgovornim za pandemiju. Ako je to sto pricas za svinjski grip tacno, onda se svakako moze kriviti SAD za nemar, po istom principu.
 
Pa prikazano je sve u onim klipovima koje sam postavio. Imaš direktno poređenje kako su Kinezi reagovali u slučaju SARS epidemije i u slučaju korone, a drugi klip je poređenje sa američkom reakcijom na svinjski grip. Dugački su klipovi i dosadni, ali se lepo vidi da niko do sad nije stvarno ni pokušavao da spreči širenje epidemije neke respiratorne bolesti. Ovo je istorijski presedan i pokazano je da se ipak može, ako se pokuša. Doduše posledice po ekonomiju su jako bolne.

Evo i priča jedne naše sunarodnice, koja živi u Kini. Valjda se neće okarakterisati kao vest, postavljam da se vidi da Kinezi nisu uopšte čekali sa merama. Žena kaže da su grad u kome ona živi, Vendžou, a koji ima oko 3 miliona stanovnika, zatvorili onog trenutka kad je zvanično bilo par slučajeva zaraze u gradu.

https://www.blic.rs/blic-vesti/srpk...m-karantinom-zgrade-su-bile-zatvorene/948hdky
 
Poslednja izmena:
Ja ne verujem kakve bajke pricaju ljudi o Kinezima, komunistickoj zemlji koja napravila sve ovo i pritom zataskava prave cifre lagano pustajuci Novu Godinu.

Sta cemo sa doktorom koji je ucutkan?

Sent from my LYA-L29 using Tapatalk
 
Evo detaljnog WHO timelina o Covid-19.
https://www.who.int/news-room/detail/27-04-2020-who-timeline---covid-19

12 January 2020
China publicly shared the genetic sequence of COVID-19.
...

a evo i kako je USA/Trump reagovali na isti
https://www.theguardian.com/us-news/2020/apr/14/trump-coronavirus-alerts-disinformation-timeline
u Americi prva potvrdjena smrt od korone bila je 29 februara.

Nestorovic je 11 marta rekao da je ovo najsmesniji virus, dakle 2 meseca posle gore pomenute kineske objave.
 
Mislim da sarlatane poput Nestorovica ili Danice Grujicic, koji van svoje specijalizacije ne znaju NISTA (da budem blag u kvalifikaciji), treba potpuno ignorisati. Ne mozemo ni kriviti Nestorovica, jer njemu NIJE MESTO u kriznom stabu nijedne ozbiljne drzave, vec samo onoga ko je mislio da tamo pripada. S druge strane, Danica Grujicic je, osim 5g sarlatanstva, svojim necinjenjem direktno oterala u smrt vise ljudi. Zaraziti onkoloskog pacijenta ovakvim virusom u OVAKVOM zdravstvu, za to bi u ozbiljnoj drzavi sigurno odgovarala i materijalno i krivicno. To sto su Nestorovic i Grujicic jos uvek na svojim funkcijama dovoljno govori o "odgovoru" ove vlasti na sva ova desavanja - samo guraj ispod tepiha, dokle god su "nasi". Sve ce to Pink PR i spin doctors pozlatiti.
 
I uopste ne verujem da je Evropa zakasnila sa merama.

Ko zna kad je krenulo sirenje? Jednostavno Kinezi nisu na vreme otkrili virus ili nisu hteli.

Svet se ponasao normalno ceo novembar i decembar i po meni tad se virus rasirio. Posle je bilo kasno



Sent from my LYA-L29 using Tapatalk
 
^Скроз се слажем!
Ја се надам да ће обоје бити процесуирани, ако не сада онда када се за то стекну услови. Не чинити ништа да се заштити одељење онкологије је равно убиству са предумишљајем. Један доктор медицине који држи говоре у маниру најгорих теоретичара завера је недопустиво и неприхватљиво. Са друге стране, лично познајем доста дечице (сада и тинејџера) који су живи захваљујући том Несторовићу и то му заиста нико не може оспорити, са друге стране он је озбиљно поремећен и гладан медија где се понаша као прави психопата...

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
 
I uopste ne verujem da je Evropa zakasnila sa merama.

Ko zna kad je krenulo sirenje? Jednostavno Kinezi nisu na vreme otkrili virus ili nisu hteli.

Svet se ponasao normalno ceo novembar i decembar i po meni tad se virus rasirio. Posle je bilo kasno



Sent from my LYA-L29 using Tapatalk

Pa postoje zvanični podaci kad su Kinezi poslali genetski materijal virusa u WHO i druge zemlje, nema šta ti, ili bilo ko da veruje ili ne veruje. Ne mogu ja da nabijem glavu u zemlju kao noj, i tvrdim da stvarnost oko mene ne postoji.

Od 10 januara pa na dalje sve razvijene zemlje su imale svoje testove za ovaj virus.

Public Health England developed a test by 10 January,[94] using real-time RT-PCR (RdRp gene) assay based on oral swabs.[95] The test detected the presence of any type of coronavirus including specifically identifying SARS-CoV-2. It was rolled out to twelve laboratories across the United Kingdom on 10 February.[96] Another early PCR test was developed by Charité in Berlin, working with academic collaborators in Europe and Hong Kong, and published on 23 January. It used rtRT-PCR, and formed the basis of 250,000 kits for distribution by the World Health Organization (WHO).[97] The South Korean company Kogenebiotech developed a clinical grade, PCR-based SARS-CoV-2 detection kit (PowerChek Coronavirus) on on 28 January 2020[failed verification].[98][99] It looks for the "E" gene shared by all beta coronaviruses, and the RdRp gene specific to SARS-CoV-2.[100]

https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_testing#WHO_Emergency_Use_Listing


Nema priče o tome da Evropa i USA nisu znali šta se dešava, samo o zakasneloj reakciji.
 
Poslednja izmena:
@qryak
Tako je.
Kina je reagovala brzo i odlučno i to je ključna razlika u odnosu na one zemlje koje su najviše stradale.
 
^ Da je Kina reagovala brzo i odlučno svi ostali ne bi bili u sadašnjoj situaciji.
 
tako je,bilo bi mnogo više zaraženih a stime i mnogo više mrtvih
 
Reagovali su Kinezi "brzo i odlucno", ali protiv doktora koji su pokusavali da upozore ljude na koronu

The Chinese doctor who tried to warn others about coronavirus

https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51364382

On 30 December he sent a message to fellow doctors in a chat group warning them about the outbreak and advising they wear protective clothing to avoid infection.

What Dr Li didn't know then was that the disease that had been discovered was an entirely new coronavirus.

Four days later he was summoned to the Public Security Bureau where he was told to sign a letter. In the letter he was accused of "making false comments" that had "severely disturbed the social order".

"We solemnly warn you: If you keep being stubborn, with such impertinence, and continue this illegal activity, you will be brought to justice - is that understood?" Underneath in Dr Li's handwriting is written: "Yes, I do."

He was one of eight people who police said were being investigated for "spreading rumours".

I sta cemo sad, moze komentar neki? Jel i za ovo kriv Tramp?

Izvinjavam se sto doprinosim da ode tema pod kljuc opet ali jace je od mene.
 
Poslednja izmena:
Ima veze, jer ti je lepo gore prikazano da su u slučaju SARSa Kinezi krili epidemiju 3 meseca od ostatka sveta. U slučaju svinjskog gripa Ameri nisu praktično ništa ni preduzeli, a opravdanje što ne zatvore aerodrome im je bilo da je virus već u USA, a za ostatak planete ih iskreno zabole. Ne baš tim rečima, ali to je značenje bilo. Imali smo sreće što svinjski grip nije ni približno opasan kao ovaj virus.
A Kinezi su sad blokirali celu državu u roku od dve nedelje. To što druge zemlje nisu uvele obavezan karantin za putnike iz Kine, nije kineski problem.

A ti si ljut na Kineze zbog naše propagande o čeličnom prijateljstvu, pa zato ignorišeš to što ti se priča.

Kakve dve nedelje? Otrkili su virus u decembru a krajem januara blokirali provinciju Hubei. U međuvremenu su stigli da uhapse nekoliko lekara (od kojih im je jedan od prvih koji je upozorio na novu bolest i umro) i da kukaju kako ne treba ceo svet da ih izoluje. Uz to, SZO je stalno trubila da ne treba zaustavljati avio saobraćaj. Bas su se super poneli.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
 
Molim vas da se malo uzdržite.
U ovakvim situacijama svako je kriv dok se ne dokaže da nije - Kina treba da pomogne u istrazi porekla virusa a ne da ne saradjuje sa WHO, USA treba da se fokusira na upravljanje epidemijom kod sebe itd.
Da li iko veruje da je Kina imala 4600 mrtvih? U ovoj temi na to nećemo naći odgovor.

Ako ne želite lock - bez "flejmovanja". Normalna diskusija je dozvoljena.
 
Reagovali su Kinezi "brzo i odlucno", ali protiv doktora koji su pokusavali da upozore ljude na koronu



https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51364382



I sta cemo sad, moze komentar neki? Jel i za ovo kriv Tramp?

Izvinjavam se sto doprinosim da ode tema pod kljuc opet ali jace je od mene.


Evo ti Kineska strana priče, ne treba verovati baš svemu što pišu Ameri i Englezi. Potogovo što su isti ti Englezi već 10 januara imali testove, a pustili su da im se virus raširi po zemlji i da im se desi ono što se desilo.

Kineska zvanična verzija je da su oni u tom trenutku već istraživali slučajeve virusa i da su doktoru rekli da ćuti da ljudi ne bi paničili i napuštali grad i širili virus dalje po zemlji.
 
Poslednja izmena:
Tu i stanite.
 
Treba imati u vidu da je centar italijanske modne industrije u Milanu, a sve te modne kuće imaju proizvodnju u Kini, a i kinesko tržište im je jako bitno. Vuhan je centar auto industrije u Kini i mnogi Evropski i Američki proizvođači automobila imaju fabrike tamo. Trenutno se auto industrija masovno prebacuje na proizvodnju električnih automobila, a fabrike baterija i mnogih komponenti su u Kini. Takvih primera ima milion i sve su to razlozi zašto se nisu uvodile restrikcije u saobraćaju prema Kini. Samo ekonomski razlozi i ništa više.
 
Evo drugog slučaja da znam, bliži prijatelji, da je dete (1 i 2 god.) pozitivno a roditelji negativni.

Sent from my moto g(6) using Tapatalk
 
Molim vas da se malo uzdržite.
U ovakvim situacijama svako je kriv dok se ne dokaže da nije - Kina treba da pomogne u istrazi porekla virusa a ne da ne saradjuje sa WHO, USA treba da se fokusira na upravljanje epidemijom kod sebe itd.
Da li iko veruje da je Kina imala 4600 mrtvih? U ovoj temi na to nećemo naći odgovor.

Ako ne želite lock - bez "flejmovanja". Normalna diskusija je dozvoljena.

Ja sam ovde jednom napisao, koliko je kremacija radjeno u Wuhanu, a i kad su se ljudi sa prvim simtomima poceli pojavljivati, a to je ohoho pre zvanicnog priznanja. Svaku informaciju sam dobio direktno od ljudi i prijatelja koji zive tamo i u Pekingu. Istu informaciju potpuno nevezano mi potvrdjuje doktor, biolog iz Hrvatske koji radi u na univerzitetu u SG i isto ima direktne podatke iz Wuhana, dakle ne druga, treca ruka. Tako da za mene nema dileme o deziformisanju do toga je doslo sigurno. Ko god je posetio Kinu prosto zna da tamo tako drzava funkcionise i to nije nista cudno. To je drzava takva kakva je, mozda i jedina moguca sa tolikim brojem ljudi, ne znam, iskustvo upravljanja nad milijardu i par stotina miliona ljudi mi nije veliko.

Tacne podatke, kao sto rece Jaksa verovatno nikad necemo saznati, sto je sve u krajnjoj instanci i nebitno, bitno je da je svako video kako i koliko je spreman za sledecu epidemiju KAD se pojavi, neke ce drzave nauciti nesto, neke naravno nece nista.
 
Kod prvog deteta temperatura.
Drugo dete bez simptoma, bila u bolnici zbog nečeg drugog i tamo se zarazila. Dve nedelje od izlaska iz bolnice im javili da je jedna sestra pozitivna i da moraju i oni da se testiraju.

Sent from my moto g(6) using Tapatalk
 
Jos sredinom aprila se pronela nezvanicna vest da se vanredno stanje ukida 6 maja (postoje postovi o tome i u ovoj temi) .....i juce vodja zvanicno to saopstio...

Znaci jos pre 2-3 nedelje vlast je sve isplanirala kad se sta radi, kako itd, itd....kako su uopste tada mogli da znaju kakvo ce stanje biti sa virusom ubuduce?..... Ili su te odluke doneli nezavisno?...... Zato ja i sumnjam u ove brojke o novozarazenim....
 
+1
Upravo sam to hteo da napišem...

Sent from my Pixel 3 using Tapatalk
 
Planirali su po matematičkom modelu. Stvarno stanje se nikada neće saznati, previše promenjljivih činioca koji se mogu tumačiti na različite načine.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno