Šta je novo?

Coretemp vs Speedfan

• Začetnik teme Začetnik teme borab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Cotr temp je tacan. Probaj everest ultimate edition. On meni pokazuje isto kao core temp.

bios mi pokazuje isto 29 C a njemu bih najpre verovao

Veruj Core Temp-u, ipak on meri direktno iz jezgra... a bios batali, jer se secam slucaja sa nekim ranijim plocama (u vreme kada smo svi furali AMD) kada je izbacen neki bios za NF7(-S) koji je, odmah po flesovanju, prijavljivao nizu temperaturu za 10 stepeni.
A kako je to moguce...

P.S. Kao, objasnjenje je bilo "rekalibrisan senzor" (koji je i inace bio na ploci, u socket-u, ispod CPU-a... znaci, verodostojan do moga)

Meni recimo CoreTemp i EVEREST za jezgea pokazuju istu temperaturu, u koju malo sumnjam jer je vrednost malo niska, tj. par stepeni iznad sobne u idleu.
Dok EVEREST kao trecu T pokazuje CPU T koja je veca i deluje mi realno :wave:

Da li neko ima objasnjenje kako cu T prvog i drugog jezgra nize od ove zbirne i zasto Core Temp ne ocitava pravilno? Cisto da napomenem za ovaj moj proc takva meranja su bila i na ABIT-u QuadGT i sada na ASUS-s ...

Meni recimo CoreTemp i EVEREST za jezgea pokazuju istu temperaturu, u koju malo sumnjam jer je vrednost malo niska, tj. par stepeni iznad sobne u idleu.
Dok EVEREST kao trecu T pokazuje CPU T koja je veca i deluje mi realno :wave:
Pa, to koja je realna, tj. temperatura jezgra bar mozes lako da utvrdis - pusti Orthos i gledaj temperature, ona koja naglo skoci je temperatura direktno iz jezgra, ona koja se sporije penje je sa die-a.
Da li neko ima objasnjenje kako cu T prvog i drugog jezgra nize od ove zbirne i zasto Core Temp ne ocitava pravilno? Cisto da napomenem za ovaj moj proc takva meranja su bila i na ABIT-u QuadGT i sada na ASUS-s ...
"Ko ce to znati, moj profesore..." 😉

Isto k'o sto se ne zna zasto Core Temp v0.95 ne radi na mojoj ploci 🙂

Uglavnom speed fan, bez obzira shto je core temp bolji. Kod ovog drugog moram u pasulj da gledam da li ce komp da mi se skuca 🙂

citao sam bas u jednom casopisu za temperature, za merenje koristili su Velleman DVM8810 infracrveni merac temperature..... naravno (idle) i (load) sa box kulerima, i ambientalnom temp oko 26C .

Q6600 34/40/44C (idle) (load 2 core) (load 4 core)
QX6850 37/42/44C (idle) (load 2 core) (load 4 core)
E6700 33/37C (idle) (load 2 core)

valjda taj infracrveni merac ne laze...............
a, ako core temp, ne laze i meri temperaturu iz jezgra ....pa pobogu 50,49,48,44 sigurno nije 34C idle

Poslednja izmena:
Razlika u temperaturama po jezgru je tashno 15 C izmedju SpeedFan-a i Core Temp-a pa je moguce da Core Temp ( ili SpeedFan ) chita pogreshan TJuction ( 100 umesto 85 ili obrnuto )....
Skini Core Temp 0.95 pa sa njime izmeri temperature.....

:wave:

EDIT:
Evo i meni SpeedFan chita nize temperature od Core Temp-a 0.95 za tachno 15 C....
Temperatura u sobi 24-26 C znachi nema shanse da je jezgro na procesoru 24 ili 25 C....
A i ovom SpeedFan-u neshto ne ide chitanje brzine ortaja ventilatora mislim 675 000 rpm :d

Poslednja izmena:
CPU Diode je valjda na socketu a samo CPU je ispod heatspreadera.Vaznije je gledati "CPU" nego "CPU Diode".

Mislim da si obrnuo situaciju, CPU dioda je unutar CPU-a. U svakom slucaju, lako je otkriti: pustis S&M i koja pre krene da luduje i da osciluje vise od druge, to je ocitavanje iz jezgra (brze su temperaturne promene u samom jezgru u odnosu na okolinu proc-a, tj. soket).

Nego.. izgleda da na Brisbane-u nesto ne sljaka ocitavanje temperature iz jezgra (evo, upravo sad mi pokazuje da su temperature jezgara 8/8, a za CPU pise 28)? Sobna mi je oko 22, znaci nema sanse da sam vazduhom ohladio na temp ispod sobne.

Kad god startujem coretemp 0.95.4 on mi resetuje racunar, ploca je GA x38 DQ6

probaj neku drugu verziju

Neko je malopre pitao shta je "AUX" temp. u speedfan-u,i mene zanima?Inace,ova temperatura je uvek(bar prema ovom programu) za oko 2C niza od temperature CPU-a pa predpostavljam da je direktno zavisna od iste.Da nije to mozda cpu dida???

Nazad
Vrh Dno