Šta je novo?

CorelDRAW 11 Biblija, da ili ne?

Učlanjen(a)
01.12.2004
Poena
319
1) ZNAM da postoji verzija 12, razlikuje se u dodatim osnapima... Ako je moguce da izostanu komentari, pa sto si uzeo 11 kada imas v12 🙂

Posto studiram graficko inzenjerstvo, vec neko duze vreme se zanimam sa Corelom. Brdo stvari smo radili na vezbama, i sve me je to strasno privuklo. Medjutim posto su se vezbe zavrsile ostali smo svi na nekom "stecenom" znanju. Nekom dovoljnom a nekome ne. Poenata price je da sam juce kupio bibliju, tj tacnije "Zvanicni Prirucnik" za Corel DRAW 11, autor cuveni Steve Bain, stampana za hrvatsko trziste. Knjiga ima oko 680str. Pa me zanimaju vasa iskustva (ne isklljucivo sa Corelom i ovom knjigom), da li ste mogli da unapredite svoje znanje citajuci biblije za razne softvere? Npr: Maya, 3D studio max, Photoshop i slicno...

Meni se za sada dopada, ima dosta stvari koje uveliko koristim, ali ima i dosta zanimljivih alata koje nisam znao cemu sluze... Da li je ovo bacenih 1800din?

Majstore ovako, ta knjiga ti je osnova kao i ta predavanja na fax-u.U principu tu ces nauciti osnovnu tehniku , ali ako hoces da unapredis znanje moras dasta da koristis internet tutorijale i fore koje je vec neko odradio jer ces da potrosis grdno vreme pokusavajuci da to sam uradis.E kada ti odredjene stvari u programu predju u mehanicko odradjivanje onda mozes da razmisljas o tome da sam nesto izmislis, ali ti treba dosta rada za kompom i internet samo internet.

Btw, gde si tacno uzeo knjigu? Da li ima u IPS (posto tamo mozda mogu da dobijem neki popust) ?

Ako pitaš da li su pare bačene, mogu da ti kažem da jesu :S:. Ne iz razloga što je knjiga loša, nego iz razloga što ja sam istu knjigu na Beogradskom sajmu Knijga 2003 (prošle školske godine), kupio za trocifren broj dinara, ako se ne varam bilo je 950 din, popust od 30% čini mi se.
Kako ne stojim dobro sa vremenom, nisam stigao da je pročitam, ali koliko sam je listao, ima dosta interesantnih stvari za mene o kojima nisam znao, čitajući neke druge, manje opširne knjige.
Tako da mislim da knjiga vredi, ali si je te malo previše platio :S:

J Lo je napisao(la):
Btw, gde si tacno uzeo knjigu? Da li ima u IPS (posto tamo mozda mogu da dobijem neki popust) ?

Kupio sam je u onoj ogromnoj knjizari u Spensu...kada udjes kod Makijata, levo. Blizu Nike shop-a, gde je ona ogromna glava Luisa Figa... :d

SurvivoR je napisao(la):
Ako pitaš da li su pare bačene, mogu da ti kažem da jesu . Ne iz razloga što je knjiga loša, nego iz razloga što ja sam istu knjigu na Beogradskom sajmu Knijga 2003 (prošle školske godine), kupio za trocifren broj dinara, ako se ne varam bilo je 950 din, popust od 30% čini mi se.

Pa s' obzirom da sam kupio od para koje sam dobio na kladionici, nije mi cena bila bitna. Kada kazem da li su pare bacene, mislio sam na to, da li se iz stampane literature mogu nauciti i savladati OSNOVNE tehnike i alati doticnog programa, ili je bolje uplatiti neke kurseve sa live predavacem? To je bila poenta "da li su pare bacene"? 😉

A koje jos OSNOVNE stvari treba da ucis posle vezbi i, kako ti rece, mnogo zanimanja sa programom.
Moje iskustvo kaze da su takve knjige za apsolutne pocetnike koji nemaju od koga da pokupe stvari za start, ili za prelazak na sledeci nivo gde ti treba samo da pogledas, i kazes - aha, pa to je to, kako se nisam setio! A ako vec imas osnove u prstima i glavi - onda su prirucnici tipa NAPREDNE TEHNIKE ipak bolji izbor.
No, u svakom slucaju, knjigu si vec kupio a nijedna nije za bacanje!

Majstor^Zivota je napisao(la):
Na koje prirucnike tacno mislis?!
E mnogo me pitas, znam da sam drzao nekoliko takvih u ruci, al bas cu pogledati sutra u jednoj knjizari imaju li sta od toga.
Uglavnom, to su ti knige koje ne krecu od pocetka i ukljucivanju masine u struju, pa u sitna crevca, vec polaze od pretpostavke da nsto znas a hoces u majstore.
Zato se, valjda, i zovu NAPREDNE TEHNIKE. Samo, ja bar ne zznam nikoga ko je bilo koju od tih debelih knjiga celu i procitao, a kamoli naucio. Ako imas malo soli, radis ono sto citas paralelno na racunaru i to te zanima / posle desetog ili dvanaestog poglavlja bacis knjigu i radis sam, a nje se setis na dva-tri meseca kad naletis bas na neki problem koji ne znas da resis isli ti je dosadno pa oces da vidis moze li nesto b rze i lakse.
E da - a sta ti je to GRAFICKO INZENJERSTVO, i gde je tu mesto COREL-u

Poslednja izmena:
FREEHAND je napisao(la):
E da - a sta ti je to GRAFICKO INZENJERSTVO, i gde je tu mesto COREL-u

Pa razmisli malo, samo ti ime kaze??? 😀 Da me ovo nisi pitao, stvarno bi' ti poverovao u sve sto si napisao, ali ovako me bacas u dilemu... :d Tacan naziv smera je :Graficko inzenjerstvo i dizajn. Fakultet Tehnickih Nauka (FTN) Novi Sad. Da li si ti svestan kakvu si sada glupost pitao?
Na tom smeru ucis sve sto je vezano za graficki dizajn! Npr, priprema stampe, fotografija, web dizajn, bilbordi, dizajn ambalaze... Gde je tu mesto COREL-u??? 😀 😀 😀 Da li si ikada citao kome su namenjene knjige o kojima ovde diskutujemo??? Ocito da nisi... Evo ja cu ti prepisati par recenica iz moje knjige...
"COREL Draw Graphics Suite 11 pojednostavljuje cesto komplicirane poslove grafickog dizajna pomocu mocnih alata. Osim sto je priznati autor, Steve Bain je nagradjivani ilustrator i graficki dizajner saradnik casopisa i dnevnih novina, te instruktor u skolama crtanja." I tako dalje....
p.s. Kada citas neku knjigu, makar iz kulture procitaj nesto o autoru, i kome je autor namenio knjigu... pozdrav !

Koliko ja znam, "napredne tehnike" su na kraju Biblija o nekom programu, u ovom slučaju Corel Draw 11. Sigurno ima u ovoj knjizi i o naprednim tehnikama, nije im bilo potrebno 650 strana da napišu osnovne stvari CDraw-a. Samo se baci na čitanje i biće super.
I da te pitam, da li si zadovoljan fakultetom/smerom koji si upisao ili bi sada promenio (da možeš) ? Još malo pa studije čekaju i mene.

Cika Zoki Radmilovicu, bez zelje da izigravam bilo cijeg advokata, pre nego sto ubacim malo adrenalina u svoje recenice, poimisli mozda te neko zaista najnormalnije pita jer ga interesuje. Koristim Corel Draw vise od 10 god ali se svi veliki profesionalci, sto ja nisam, drze Ilustratora i Photoshopa, koliko mi je poznato. Takodje koliko mi je poznato Freehand je profesionalac u tvojoj bransi pa mozda ne bi bilo lose da cujes sta ima covek da ti kaze!

Tačno tako: sve mi je bilo jasno sem onoga "inženjer", pa sam zato i pitao. Radim i radio sam sa dizajnerima, operaterima, umetnicima, majstorima... Sa inženjerima nisam. Poštujem i tvoj smer i tvoje opredeljenje ali kada počneš, posle učenja, i da RADIŠ, videćeš da je malo inženjera okolo. Sem ako ne pređeš na građevinu, mašinstvo ili elektrotehniku. Nema razloga za ljutnju pa se ja neću više trpati među inženjere dizajna, pošto nisam kvalifikovan.
Što se opaske o "naprednim tehnikama" tiče - rekoh da ćuproveriti a skoro sam siguran da postoje knjige sa baš takvim naslovima i namenjene baš onima koji su već savladali osnove. Štednja na papiru, valjda, a i to ima smisla, zar ne? Što bih ja kupio knjigu zbog poslednja tri poglavlja?
E Marti, ja sam ti profesinalac koji sa fotografijom radi u Photoshop-u, vektore u Corel-u. Sve je, brate, stvar navike! Većina, zaista, radi kombinaciju Photoshop-Ilustrator, najviše zbog iste logike, ali bi se mnogi začudili da malo probaju Corel-ov Photo paint! Moćan je, a ljudi ga zbog predubeđenja ne koriste.

Pa razmisli malo, samo ti ime kaze??? 😀 Da me ovo nisi pitao, stvarno bi' ti poverovao u sve sto si napisao, ali ovako me bacas u dilemu... :d Tacan naziv smera je :Graficko inzenjerstvo i dizajn. Fakultet Tehnickih Nauka (FTN) Novi Sad. Da li si ti svestan kakvu si sada glupost pitao?
Na tom smeru ucis sve sto je vezano za graficki dizajn! Npr, priprema stampe, fotografija, web dizajn, bilbordi, dizajn ambalaze... Gde je tu mesto COREL-u??? 😀 😀 😀 Da li si ikada citao kome su namenjene knjige o kojima ovde diskutujemo??? Ocito da nisi... Evo ja cu ti prepisati par recenica iz moje knjige...
"COREL Draw Graphics Suite 11 pojednostavljuje cesto komplicirane poslove grafickog dizajna pomocu mocnih alata. Osim sto je priznati autor, Steve Bain je nagradjivani ilustrator i graficki dizajner saradnik casopisa i dnevnih novina, te instruktor u skolama crtanja." I tako dalje....
p.s. Kada citas neku knjigu, makar iz kulture procitaj nesto o autoru, i kome je autor namenio knjigu... pozdrav !
Sorry, pročitah opet ovaj tvoj post, pa da ti odgovorim još malo:
1) ton ću ti oprostiti zbog godina;
2) u tvom pitanju nisam pročitao "...i dizajn" pa mi zato i nije bilo jasno šta je to, mislio sam da j reč o nekoj tehničkoj struci;
3) hvala ti na svim ovim poukama, vidim šta je sve Mr. Bain, samo ne vidim da je INŽENJER!?
4) ako "iz kulture", kako ti kažeš, sutra pročitam bnešto o autoru ove knjige i kome je namenjena a među odabranima ne nađem "inženjere" da pišem autoru i skrenem mu pažnju na grdan propust?

@Marti Misterija: U pravu si... izvinicu se choveku...

@freehand... Uhvatio si me na krivoj nozi. Mislim zbog mog tona... 🙂 Nisam imao nikakvu losu nameru. Chak sta vise, kada budem imao neki problem u vezi Corel-a, ili mozda neke ideje, javicu ti se sigurno! Eh, da sponemuo si gradjevinu... Ne diraj me u staru ranu. Godinu dana sam bio na tom smeru, dao 4 ispita i kada sam video koliko je to ustvari tesko, prebacio sam se na GRID (graficko inzenjerstvo i dizajn). To sam uradio zato sto sam se pored gradjevine, kuci bavio obradom fotografija, crtanjem i dizajnom. Tako da sam sada spojio posao i zadovoljstvo. 🙂 Photoshop sam dovoljno proucio samorucnim cackanjem, zbog toga sada hocu malo vise vremena da posvetim COREL-u. Jos jednom izvini, ali dodje nekom uvek da se pravi pametan i da bude prepotentan, kao sada meni... Mozda zbog toga sto sam siguran da dosta poznajem tu oblast... Napominjem rekoh "mozda" 🙂 Ako imas da mi preporucis neki dobar tutorial ili nacin oko izucavanja Corel-a, rado cu te saslusati! Ostavi na pm email, ako hoces da razmenimo koji crtez ili dizajn... Cisto da vidim sta znas/znam 🙂

SurvivoR je napisao(la):
I da te pitam, da li si zadovoljan fakultetom/smerom koji si upisao ili bi sada promenio (da možeš) ? Još malo pa studije čekaju i mene.

Apsolutno sam zadovoljan smerom... Pogotovu ako te to interesuje (kao mene). Nije ni preterano tezak fax, a imas dosta materije bas iz ove oblasti vec na prvoj godini. Druga je malo drugacija... Mozda je jedina mana (medjutim na vecini nasih fakulteta je tako) sto se ne mozes usko specijalizovati za odredjenu oblast. Konkretno na prvoj godini ucis nesto malo u vezi dizajna. Na drugoj fotografije, i stamparske tehnike... Na trecoj opet nesto trece. Sve je to slicno, ali nemas nikakav odredjeni profil, mada kada gledas sa druge strane opet je to dobro... Ima tu i predmeta koji nama "mozda" nisu potrebni. Mehanika, mehanizmi, fizika... Ako te nesto konkretno zanima, javi se na pm...

pozdrav svima! Poceo je SPICE :d

@Marti Misterija: U pravu si... izvinicu se choveku...

@freehand... Uhvatio si me na krivoj nozi. Mislim zbog mog tona... 🙂 Nisam imao nikakvu losu nameru. Chak sta vise, kada budem imao neki problem u vezi Corel-a, ili mozda neke ideje, javicu ti se sigurno! Eh, da sponemuo si gradjevinu... Ne diraj me u staru ranu. Godinu dana sam bio na tom smeru, dao 4 ispita i kada sam video koliko je to ustvari tesko, prebacio sam se na GRID (graficko inzenjerstvo i dizajn). To sam uradio zato sto sam se pored gradjevine, kuci bavio obradom fotografija, crtanjem i dizajnom. Tako da sam sada spojio posao i zadovoljstvo. 🙂 Photoshop sam dovoljno proucio samorucnim cackanjem, zbog toga sada hocu malo vise vremena da posvetim COREL-u. Jos jednom izvini, ali dodje nekom uvek da se pravi pametan i da bude prepotentan, kao sada meni... Mozda zbog toga sto sam siguran da dosta poznajem tu oblast... Napominjem rekoh "mozda" 🙂 Ako imas da mi preporucis neki dobar tutorial ili nacin oko izucavanja Corel-a, rado cu te saslusati! Ostavi na pm email, ako hoces da razmenimo koji crtez ili dizajn... Cisto da vidim sta znas/znam 🙂

Apsolutno sam zadovoljan smerom... Pogotovu ako te to interesuje (kao mene). Nije ni preterano tezak fax, a imas dosta materije bas iz ove oblasti vec na prvoj godini. Druga je malo drugacija... Mozda je jedina mana (medjutim na vecini nasih fakulteta je tako) sto se ne mozes usko specijalizovati za odredjenu oblast. Konkretno na prvoj godini ucis nesto malo u vezi dizajna. Na drugoj fotografije, i stamparske tehnike... Na trecoj opet nesto trece. Sve je to slicno, ali nemas nikakav odredjeni profil, mada kada gledas sa druge strane opet je to dobro... Ima tu i predmeta koji nama "mozda" nisu potrebni. Mehanika, mehanizmi, fizika... Ako te nesto konkretno zanima, javi se na pm...

pozdrav svima! Poceo je SPICE :d
O.K. - sve je u redu.
Moj e-mail imaš u mom user profile-u. I opet, gledaj da budeš precizniji: zbunjuje to kada kažeš da si na vežbama naučio hrpu stvari a tek onda kupuješ knjigu, pa onda pitaš da li valja; studiraš za inženjera a pominješ dizajn (tu nisi ti kriv što se našao neki pametnjaković da smeru da naziv, ali sve je to marketing, zar ne?); naučiuo si Photoshop pa prelaziš na Corel;
Nema veze, evo par saveta, pa uzmi šta ti se sviđa, a baci ostalo!
Dakle, UZMI Corel 12. U najmanju ruku unicode standard, pa malo li je? Znam stare grafičare, tvrdokorne, koji uvek imaju najnoviji softver (kod nas je to bar jeftino, na sreću), ali me je jedan baš pre dva-tri dana ubeđivao kako je Corel 2 -, da DVA, najbolji na svetu! I jedan moj prijatelj koji kaže da je Calamus još uvek zakon za raster i pripremu.
Ne mešaj dizajn i softver, ni hardver! Dizajn imaš ili nemaš u glavi, i za to ti je dosta parče papira i drvene bojice! Sve ostalo je priprema, štampa, dorada, proizvodnja! E TOME služi softver i hardver. Nedelje, mesece i godine sam proveo objašnjavajući momcima i devojkama da EFEKTI i FILTERI NISU dizajn! Za razliku od nesrećnog Leonarda i društva koji su izmišljali načine da Naprave boje, pa tehnike da ih nanesu na platno, a od Boga i je dat talenat da to dobro rade, ti imaš na raspolaganju ovo sokoćalo i programe koji to ubrzavaju ne znam koliko puta. I to je čitava nauka. I tu nema inženjera (ovo pominjem poslednji put, neću više).
Za ostalo se javi pa pitaj šta te interesuje.

Kolega sa dizajna pa nije valjda da cemo Corel koristiti za pripremu? ccc.. 🙂
poz

A što, kolega?
Za sito, recimo? A možda i za kater? Pa uz dužno izvinjenje za bogohuljenje, čak i za ofset, ili digitalnu štampu?
Znate, kolega, meni je nekada najlakše da kompletan posao završim upravo u Corel-u, eksportujem fajl u JPG formatu, i - gotovo. Nije to tako ni loše, znate. A kada štampam kod sebe, bez obzira na štampač (kolor laser ili ink jet, svejedno), fajl pustim na štampu kroz InDesign i - Bog te veselio!
Znate, kolega, napredovala tehnologija, pa napredovao i Corel. A otkada su momci u studijima za osvetljavanje filmova počeli bez naknade da rade i separacije...

Ama nisam na tebe mislio freehand kad rekoh kolega 🙂 🙂 🙂
Slazem se radi matori Corel posao, i to upravo zbog ajde da kazemo neke jednostavnosti i intuitivnosti ali nekad treba dosta papira potrositi dok se ne dobije zamisljeno, iz tog razloga sam mislio i mislim da je Adobe bolji za boje
Veliki pozdrav 🙂

trinitrol je napisao(la):
Ama nisam na tebe mislio freehand kad rekoh kolega 🙂 🙂 🙂
Slazem se radi matori Corel posao, i to upravo zbog ajde da kazemo neke jednostavnosti i intuitivnosti ali nekad treba dosta papira potrositi dok se ne dobije zamisljeno, iz tog razloga sam mislio i mislim da je Adobe bolji za boje
Veliki pozdrav 🙂

To da nisi na mene mislio ukapirao sam i ja na kraju mog odgovora, al me mrzelo da ga brišem, pa izvini!
Ali ti odgovor i dalje stoji: I Corel je napredovao, a pročačkaj malo Photo paint; iznenadićeš se da može sve, ili skoro sve što i Photoshop, samo je Adobeov program ono što se zove industrijski standard i svi se kunu u njega (uključujući i mene katkad). Ma sve je stvar navike, i sve se meri prema rezultatima! Najbolje na svetu je ono što će za najkraće vreme i uz najmanje truda da tvoju ideju verno odslika na papiru, ekranu, autobusu ili javnom WC-u, i što će naručiocu i kupcima da se svidi! A ako se ne zaletiš pa im sam kažeš - nemaju oni pojma ni koja boja, a kamoli nijansa treba tu da budu. Ako je mogo Warholl da pravi crvenu i zelenu Merlinku što ti ne bi plavu jabuku?

Pa verovatno bi me Apple tuzio onda za tu plavu jabuku hehe 🙂
poz

Moje iskustvo :
Prvo sam probao na chackanje da se nauchim u Photoshopu i Corelu. Izgubih silno vreme i sve u svemu ne neuchih bog zna shta.
Onda uzeh knjigu za pochetnike (za Phoptoshop) i posle nje nisam znao mnogo vishe, ali sam pocheo da koristim iz knjige npr. kombinacije tastera (prechiche) koje drasticno ubrzavaju i olakshavaju posao.
Kada sam i to prerastao, uzeh Bibliju (i za PS i za Corel) i udri po redu. Em sam shvatio sustinu mnogih stvari (pochevshi od zavisnosti velichine fajla od vrste fajla, preko nachina na koji rade kompresija i td.), em sam nauchio kroz primere, mnogo stvari koje se dobijaju kombinacijom odredjenih alata, do chega bi sam teshko dosao!
Iako nisam mnogo toga zapamtio, nauchio sam shta u principu moze da se uradi. Kad mi neshto konkretno zatreba , a ne znam, prekopam knigu i naravno skoro uvek nadjem.
Kasnije puno koristi,shto neko reche, pretraga po Internetu i znanje drugih.

Zakljuchak cele priche:
Ako che korisniku biti potrebna da ozbiljno radi sa tim alatima, treba kupiti odmah (ako je chovek u finasijskoj moguchnosti) Biblije ili knjige tog tipa. Jeste da je ponekad (za pochetnika) malo treze nachi ono shto ga zanima, ali se taj stadijum, uz dosta truda, brzo prevazidje.

Nazad
Vrh Dno