Šta je novo?

COREL 12 i Pantone

• Začetnik teme Začetnik teme djoni
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

djoni

Slavan
Učlanjen(a)
11.02.2005
Poena
319
LM...stiglo "grafičko rešenje" (eto rešenja!) u AI - nemam AI ...no prob ..desni klik, otvorim ti ga ja u Corel 12...sve 5...neki logo sa uzorkom boje ..Pantone 3..nešto - neka zelenjava i druga isto trista nešto - neka plava ...nebitno.
Turim na fleš, odnesem na drugi komp, druga lokacija isto Corel 12...otvorim ...plava boja ne lici na sebe, a zelenka sva crna !?!?!?!
Jedina razlika u kompovima je ta sto je prvi povezan na internet ( možda je pao neki update Corela...) a ovaj drugi nije ...Na oba je Corel instaliran sa istog cd-a ...

Neka pomoć, ako može ?

Dok sam se bavio pripremom za stampu pre 10-ak godina bezao sam od Corela bas zbog toga. AI mi je omogucavao potpunu kontrolu boje, trappinga, "busenja", dok sam sam sa Corelom imao silnih problema... npr.. ako pripremu stampam normalno izadju jedne boje, a ako je zarotiram za 90 stepeni onda boje postanu bledje !!??
Iako mrzim da ovo kazem, ipak moram... Predji na AI.

Moguce je da je problem u kalibraciji monitora, tj izabrani su razliciti ICM profili pa je i slika drugacija.

Pazi ...nije problem što to izgleda crno na monitoru, problem je što je izašlo crno i kad je pušteno na color laseru ...dakle, monitor nema veze sa tim, apsolutno

Ima veze... Ako je sistem (mon + skener + stampac) pravilno kalibrisan onda bi skenirana pa odstampana slika bila veoma slicna originalu. Nego.. koji je color model koriscen u tom fajlu... RGB ili CMYK? Ako je CMYK ne bi trebao da imas problema (nema veze sta vidis na ekranu u stampi ce biti ok), ali ako je RGB onda definitivno treba da kalibrises boje na jednom od racunara.
Ko zna, mozda je drugi racunar prikazao ispravno, a prvi pogresno.

Proveri na oba racunara Color menagment ekrana i printera.
Za ekran: Desni klik na desktop/Properties/Settings/Advanced/Color Menagment
Za printer: Orvori Properties printera pa pogledaj da li ima Color Menagment tab

http://desktoppub.about.com/cs/colorcalibration/a/cal_printer.htm
http://en.allexperts.com/q/CorelDraw-1032/Printer-Color-Calibration.htm

citat >
Za ekran: Desni klik na desktop/Properties/Settings/Advanced/Color Menagment

nema color profila "curently associated with this device"...to je na onom kompu na kom se sve videlo LEPO ...posle proverim i onaj drugi komp
problem mi je za printer da proverim, jer je vezan samo za jedan - i to onaj drugi komp....

Dalje : ne znam koji je color model koriscen u fajlu (rgb or cmyk) i ne znam kako to da vidim...

Pa klikni na neki objekat i vidi koja mu je boja.. ako mozes otvori color mixer koji ce ti pokazati od cega je napravljena boja. Moze biti RGB, CMYK, HLS, HSV, Lab ili neka boja iz Pantone kataloga. Ako su boje u fajlu Pantone onda je predvidjeno da se stampa svaka boja posebno, a u stamparsku masinu se stavlja odgovarajuca Pantone boja. Na ovaj nacin velike firme koje drze do svoje knjige standarda (za vizuelnu identifikaciju) su sigurne da ce boja biti identicna gde god je stampali.
Ako je boja u CMYK modelu onda je treba stampati iz 4 prolaza C, M, Y, K i rezultat moze da varira od mnogo stvari. Zavisi od rezolucije filma (ako se film jos koristi), vrste papira, vrste boje, stamparske masine, ...
Ako je pravljeno u RGB-u onda te samo cudo moze spasiti. Naime... RGB color model mora da se prebaci pre stampe u CMYK, a to prebacivanje jako varira od postavljene kalibracije.

Pokusaj da proveris da li je u Corelu ukljucen neki color managment (Tools -> Color Managment). Proveri obe masine.

Sta se desava ako napravis nesto u Corelu na jednoj masini a zatim to odstampas na drugoj? Da li su boje na ekranu iste?

Neznam kako bih ti pomogao.. Ja sam se sa tim bavio pre 10 godina. Od tada je dosta proslo, vise i neznam sta je aktuelno u oblasti pripreme za stampu.

Nazad
Vrh Dno