Šta je novo?

Core2Duo VS CoreDuo Mobile

Celt

Čuven
Učlanjen(a)
30.01.2002
Poena
619
Da li je Core2Duo starno toliko bolji procesor od CoreDuo u realnom radu (konkrektno sa Vistom i programima pisanim za nju),osim sto ima brzu FSB, veci L2 kes i poseduje EM64T instrukcije, obzirom da su laptopovi sa Core2Duo procesorima neupredivo skuplji, pa se postavlja pitanje vredi li platiti toliku razliku u cenu za Core2Duo procesor?

Takodje, Core2Duo sa EM64T instukcijama, da li je konacno prvi Intelov 64-bitni procesor za laptopove ,jer koliko znamo AMD je izbacio Turiona 64 mnogo ranije a nesto kasnije i Turiona X2.

Po tehnickim podacima Core2Duo je u svemu superiorniji od Turiona X2, ali da je u realnom radu zaista tako, obzirom da je ovo prvi 64-bitni Intelov procesor u mobile varijanti, dok je tu AMD dosta duze prisutan sa vec dve generacije procesora...

Imao sam CoreDuo i presao sam na Core2Duo laptop, ali iskljucivo iz razloga sto sam u prvom imao Ati X1400 grafiku koja mi je bila nedovoljna za igre koje s vremena na vreme igram, a posto je upgrade grafike operacija koja povlaci gubitak garancije i mogucu hrpu problema, resio sam da kupim novi laptop sa 7900gs i "usput" uzeo Core2Duo.

Ubrzanje sto se procesora tice jedva da se primeti. Kad ne bi pokrenuo nijedan benchmark, ne bi znao koji je procesor unutra, CoreDuo ili Core2Duo. Benchmarci kazu da je Core2Duo u proseku oko 10-15% brzi na istom kloku (dakle za laptopove relativno zanemarljiva stavka) a 64-bit verovatno nece jos neko vreme zaziveti masovno. Jeste bice high-end CAD i serverskih aplikacija kompajliranih specijalno za 64-bit, ali sve ostalo postojace i u 32-bitnom svetu jos duze vreme... Cisto sumnjam da ce neka softverska kuca da se odrekne 32-bitnog trzista tako lako!

Uzimajuci jos u obzir da se laptopovi tipicno koriste za word/excel, email i surf, zaista ne vidim sta ce prosecnom korisniku i CoreDuo, al' ajde, mora neki progres da postoji... Sto se TurionaX2 tice, otprilike je isti po brzini sa CoreDuo na istom taktu, dakle Core2Duo je 10-15% brzi u proseku.

Zakljucak: Ako je razlika u ceni mala (npr 100-nak evra), uzmi Core2Duo u suprotnom slobodno pikiraj na CoreDuo.

Poslednja izmena:
Da vidis da je trip jos gori, moguce je naci na nasem trzistu laptopove sa Core2Duo procesorom koji jeftijii od laptopa sa CoreDuo procesorom i ostalim slicnim karakteristikama. Pa se postavlja pitanje ko je ovde lud?

P.S. Pricam o laptopovima koji na sebi imaju nesherovanu grafiku tipa Ati X1300 ili GeForce 7300, znaci lapovi sa tim grafikama su jeftniji oni koji imaju Core2Duo procesor, dok je situacija sa laptopovima kod kojih je u pitanju sherovana Intel GM950 grafika situacija je sasvim drugacija, laptopovi sa Core2Duo procesorom su neuporedivo skuplji!

Pa se postavlja pitanje da li takva neintegrisana grafika na laptopu vredi toliku razliku u ceni u proseku oko 20.000 dinara u odnosu na Intelovu GM950!

Po mom misljenju najveca prednost Core2Duo procesora u odnosu na CoreDuo bi trebalo da bude pristustvo EM64T instrukcija, jer to bi u buducnosti trebalo da bude od presudnog znacaja.

Za ocekivati je da nece odjednom svi prestati sa proizvodnjom 32-bitnih aplikacija tek tako,bice one prisutne jos neko vreme to je sigurno.

Ali kada pricamo ovako u perspektivi, na duzi period, pogotovo ko planira da koristi isti laptop duzi niz godina bez upgade-a, trebalo bi da Core2Duo laptop bude mnogo bolja kupovina od onog da CoreDuo uprkos dosta vecoj ceni, zar ne?

Samo treba razmisljati koliko ce vremena proci dok 64-bit-a udju u masovnu upotrebu, i kad najzad udju kakava ce biti prosecna konfiguracija odonsono koja ce biti prosecna brzina procesora, prosecna zahtevnost/kolicina memorije itd,itd... (mozda do tada 5Ghz sa 4Gb RAM-a biti srednji standard)....ipak tehnologija leti (a mi stojimo :))

Opet, duzi period......hm,to je skakljivo.....
Laptop u proseku moze biti u stalnoj upotrebi oko 4 godine, a onda je maltene moranje da se uzme novi (nemora,ali...) , jer ipak u laptop-u mozes da upgrade-ujes HDD, memoriju i to je maltene to (eventualno CD/DVD Combo Drive pa da uzmes i ubacis DVD-RW Drive,ali to je skupo kao otrov...ja sam platio za svoj laptop 280eur, sto je ludacki skupo - tadasnja cena DVD-RW-a je bila oko 60eur za desktop).....

Znaci mogucnosti upgrade-a laptop-a su limitirane, a kao sto spomenuh vec, tehnologija, a i sama softverska zahtevnost stalno skace i ide gore, ne bi li ljude "terala" da ulazu novac u IT odnosno IT opremu.

Zato treba proceniti samo koje aplikacije ces najvise da "vozis", i za koliko ces vremena biti u mogucnosti da menjas laptop, a onda prema tome kupis sada sta vec mislis da je najbolje.

P.S. Meni je ovo vec 3 laptop po redu, a uskoro stize i 4...menjam na svake 2-3 godine.

Poslednja izmena:
Core2Duo je duplo bolji procesor od CoreDuo... ima duplo vise tranzistora, 64 bitne + SSSE3 instrukcije, 15% posto brzi za isti tak , potrosnja ista, cena ista... uskoro ce se preci na 64bitne os-ove i programe tako da ce ti core2duo tu uskociti bez ikakvih problema. ako kupujes nov laptop obavezno ga uzmi... ako uzmes core2duo neces da razmisljas da li je mozda trebalo da ga uzmes( a sigurno ne da li je bolje da si uzeo CoreDuo) :)

brzi fsb takodje....brzi bre cpu..sta ima tu da se poredi?

brzi fsb takodje....brzi bre cpu..sta ima tu da se poredi?

Da je bolji CPU na 1.83 ili 2GHz? Da li se uvek isplati doplatiti razliku?

Nije fora u poredjenju. Svi znamo da je C2D bolji. Pitanje je da li prosecnom vlasniku laptopa koji ne radi nikakve proracune, niti CAD, niti igra najnovije igre vec provodi vreme surfujuci internetom i kuckajuci emilove treba bas tih dodatnih 15% brzine toliko mnogo da se isplati doplatiti recimo 150e?

Poslednja izmena:

Nije fora u poredjenju. Svi znamo da je C2D bolji. Pitanje je da li prosecnom vlasniku laptopa koji ne radi nikakve proracune, niti CAD, niti igra najnovije igre vec provodi vreme surfujuci internetom i kuckajuci emilove treba bas tih dodatnih 15% brzine toliko mnogo da se isplati doplatiti recimo 150e?

Za ovakvo pitanje samo mozes dobiti subjektivni odgovor :
Ja licno mislim da nije, ali opet mislim da bi se isprsio, pa kad je bal nek' je na vodi :D

To sam ja upravo i mislio pokretanjem ovog treda, da li se iplati dati raliku u ceni koja nije zanmarljiva ako se nista ne dobije na performansama bar nesto znacajnije!

To sam ja upravo i mislio pokretanjem ovog treda, da li se iplati dati raliku u ceni koja nije zanmarljiva ako se nista ne dobije na performansama bar nesto znacajnije!

Sve zavisi cime se bavis i kolika bi doplata bila. Ako mislis da radis puno multimedije (konvertovanje videa, slike i sl.) ili pak nekim zahtevnim proracunima ili renderingom, verovatno ima smisla doplatiti nekih 100-nak evrica za C2D na istom taktu. Ako uglavnom surfujes, kuckas emailove i sl., rekao bih da je to bacanje para...

MEDJUTIM, trenutna situacija na trzistu je sarolika, i ako malo bolje pogledas unaokolo, videces da ima laptopova slicnih konfiguracija pri cemu laptop X firme XYZ sa C2D procesorom nije prakticno nista (ili je samo zanemarivo) skuplji od laptopa Y firme YZW sa CoreDuo procesorom, i naravno da je bolje odluciti se i uzeti laptop X. Zato savet, dobro se raspitaj na sto vise mesta i pikiraj na C2D ako mozes... Sto se brzine tice neces mnogo primer
titi, ali ce laptop sa C2D bolje zadrzati svoju vrednost i bice ga lakse prodati za koju godinu (kad vec masovno bude 64-bitnih aplikacija).

P.S. Iako je verovatno nesto iznad budzeta kojeg planiras da izdvojis za laptop, ozbiljno razmotri Fujitsu-Siemens laptop koga ima user genuine. Rekao bih da je to jako dobro izbalansiran laptop po svakom pitanju!

Poslednja izmena:
Izvini koji je to FS laptop koji ima user genuine, nisam bas upucen sa tom terminologijom...

Izvini koji je to FS laptop koji ima user genuine, nisam bas upucen sa tom terminologijom...

Koliko vidim ima Fujitsu-Siemens Amilo 1556 Pi. Ukratko Core2Duo sa T5600 procesorom, Nvidia 7600 grafikom i 15.4" ekranom. E sad gde ga je nabavio i po kojoj ceni to moras njega da pitas...

Poslednja izmena:
evo javlja se.. ima ga svuda .. ja sam uzeo u laptopshop.co.yu ali ga ima i u hellas.co.yu... cena je reda 110000 din.. i skroz je ok.. u stvari skoro skroz :)

Vrh Dno