Šta je novo?

core i7-950 overklok pomoc?

maestrobg

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
12.10.2009
Poena
169
masina je iz potpisa...

evo mojih rezultata koje sam na brzinu veceras dostigao..( elem prvobitno sam na H70 stavio neku bzv Titan pastu a danas sam je zamenio sa Noctuom i odmah dobio i do 15-20 C manje!)

e sada... krenuo sam i dalje preko 4,2 ghz...medjutim vec za 4,3 ghz mi je trazio voltaze od 1,39 recimo... a za 4,4 ghz 1,425... okvirno govoreci.. probao sam te frekvencije i povecanjem bclk do 220 i povecanjem mnozioca...

imam utisak da sve prek 4,2 ghz trazi extremne voltaze i nije bas za svaki dan,... ili je moj primerak takav..? mozda postoji nesto od stvari koje nisam bas najbolje podesio u biosu...

evo nekih osnovnih stvari iz mog biosa:

multi 21
bclk 200
qpi 1,35
1600mhz dram frequency
unclk 3200
qpi link data rate auto

cpu voltage 1,35
dram bus 1,65v
cpu pll 1,90v
ich voltage auto
ich pcie voltage auto
ioh voltage auto
ioh pcie voltage auto

LLC enabled
cpu clock skew auto
ioh clock skew auto
cpu spread spectrum disabled
pcie spread spectrum disabled
c1e disabled
hardware prefetcher enabled
adjustable cash line prefetch enabled
intel virtualization tech disabled
cpu tm function disabled
execute disable bit enabled
intel HT technology disabled
active cores all
a20m disabled
intel speedstep tech disabled
intel turbo mode disabled

ako moze neki savet ili pomoc, ideja?

Prilozi

• final_4.2Ghz_1600mhz_6-8-6-24.jpg
    final_4.2Ghz_1600mhz_6-8-6-24.jpg
    726.5 KB · Pregleda: 89
Dobio je 20C manje zato sto iz prve nije namestio kuler kako treba, pa je u linxu imao 90C, nema to nikakve veze sa pastom...
Ja sam ocekivao bolje rezultate sa H70, po ovome sto vidim D14 ga i dalje sije...

Poslednja izmena:
ja sam prezadovoljan sa h 70.....

ali pitanje nije bilo to vec overklok....

Vidi, prvo pre overkloka bih ti preporucio da bekapujes windows (system restore/create system mage - za win 7) ili da koristis neki sekundarni hdd sa win, zato jer su sanse velike da se nesto sje*** (zbog pucanja sistema vrlo velike).

Poslednja izmena od urednika:
Najbolje je da pitas Nikolasa.
on ima isti procesor, mada su ti dobri taktovi ako si radio sa HT-om

sa ht mi prolazi na 4,1 ghz... nisam uspeo jos da prodjem na 4,1ghz sa ht...

temp ploce mi nikada ne prelazi 37,38 stepeni..

ne znam sta bih jos mogao da izmenjam u biosu od podesavanja...

i ja sam sve blizi tom misljenju, nikolas...

postigao sam stabilnost u linxu sa 4,2 ghz, vcore 1,34v...

posle 1 h linxa max temperature su 78 C.. i svee je stabilno... isao sam i dalje... probao sve kombinacije bclk i multija koje daju 4,3 i 4,4 ghz i dizao qpi i vcore.... bootuje se sistem.. ali kad krene linx i pocne 100 loda u linxu, sistem puca, pojavljuje se BSOD sa siframa 0x0000101 i 0x00009c...

izgleda da nema dalje zbog primerka procesora...? inace batch je 3034A681 ako nekome nesto to znaci..

Pa koliko to treba da ide ? 4.2GHz nije dovoljno ?

1) Ne moze svaki primerak ..
2) Sto je frekvencija veca to se i pomera tj. povecava granica potrebne (nize) temperature da to bude stabilno. Recimo da pri 4GHz ce biti stabilan ako ide do 80c, ali ako samo jednom dodje do 82-83c - pada. Na 4.2GHz ce npr. biti stabilan samo ako ne predje 70c itd.

Svojevremeno je TEAM SERBIA kupio 8 komada procesora E8600 i nismo nasli dobar primerak za LN2.:p Na kraju je deveti proc kupio Perica_barii i taj primerak je bio vrhunski. ;)

Tako je i sa ovim i7 950... :crash:

jesam zadovoljan sa ovim.. montirao sam jos jednu dvanaesticu na krov kucista da izbacuje vruch vazduh napolje jer mi je h70 postavljen kao intake..

temp u loadu u linxu je spala na 75 C....

Sad kada vidim kakve rezultate dobijate sa ovim procesorom, dodje mi da prodam
ovo moje fenomce:)

pratio sam overclocking vodic za core i 7 u 3 step-a..

1. korak - maximalni bclk kod mene je 220 ( pri qpi 1,2v) ili 222 ( pri qpi 1,45 v )

2. korak - maximalna frekvencija za moj ram je 1760 mhz 9-9-9-24 - pri qpi 1,425 v...( nisam zatezao latencije vec isao da vidim samo dokle moze da ide ram)

3. prema vodicu, koristio sam mnozioce 20, 21 i 23...

moj cilj je bio da dostignem 4,3 ili 4,3 ghz( jer sam vec dosao do stabilnih 4,2 ghz ranije )

za 4,3 ghz i 4,4 ghz probao sam sledece kombinacije ovih mnozilaca i bcl:

20x220, 20x215

21x210, 21x205

23x191, 23x187

pri ovim kombinacijama probao sam da dizem cpu vcore od 1,35 do 1,5 V! i...

ni u jednoj kombinaciji nisam uspeo da dostignem 4,4 ghz...

4,3 ghz sam uspeo da postignem samo u jednoj kombinaciji a to je 21x205 pri cpu vcore 1,425v and qpi 1,425 v takodje.. i to je bilo stabilno...

vracam se na setup za 24/7 i to bi bilo to:

4200 MHZ
BCLK 200
MULTI 21
CPU VCORE 1,344
QPI 1,4
DRAM FREQUENCY 1600 MHZ 6-8-6-24
CPU PLL 1,88

u idle su mi temperature oko 38, 39 c a u full loadu posle 1 h linxa idu plafon do 75 C

p.s. probao sam i sa cpu clock skew i amplitude delay 300 i 800 mV ali nije pomoglo.. a povecavao sam i probao razne vrednosti IOH i ICH voltaza takodje..

ocigledno da je ovaj primerak procesora sposoban za 4,2 i to je otprilike to..

hvala svima koji su se potrudili da mi pomognu!

Pametno! I tako i ostavi posto je to itekako super za 24/7. Probaj da li mozes jos malo da smanjih taj QPI i takodje probaj RAM sa npr. 7-7-7-24 1600MHz. Nema potrebe da forsiras CL6, pogledaj i sam kolika je i da li je uopste vredna pominjanja razlika u nekim sintetickim testovima. A u realnom radu, tu apsolutno nema nikakve opipljive razlike.

probao sam cl7.. ali ga zeza druga latencija koja nikako ne moze da se spusti na 7... ovo je najbolje sto moze..

Mozda ozivljavam staru temu ali ako moze pomoc - mali overklok do jedno 3.5 - 3.6 ghz , savet i za ram , masina iz potpisa . I dali to moze sa Turbo v ili mora iz Biosa ( nije problem snalazim se) samoda se daju parametri . Pozdrav !

Poslednja izmena:
Mozda ozivljavam staru temu ali ako moze pomoc - mali overklok do jedno 3.5 - 3.6 ghz , savet i za ram , masina iz potpisa . I dali to moze sa Turbo v ili mora iz Biosa ( nije problem snalazim se) samoda se daju parametri . Pozdrav !

Pošto imaš 12GB RAM-a (6 stikova po 2GB), što više budeš dizao bazni takt integrisani memorijski kontroler će tražiti veći napon, jer u suprotnom može da se desi da ne vidi neki od stikova prilikom butovanja (pa bi tako ukupna količina memorije bila manja). Parametre namesti u BIOSu, a posle ako hoćeš sa Turbo V možeš da pronađeš optimalne voltaže, koje ćeš na kraju opet upisati u BIOSu. Na brzinu da bi postigao 3.6 Ghz, parametri bi izgledali ovako nekako:

CPU Ratio Setting: 23
BCLK Frequency: 160
DRAM Frequency: 1600Mhz (multi 10)
UCLK Frequency: 3200Mhz (multi 2)
QPI Link Data Rate: ostaviti na auto

Voltaže:
CPU Voltage: oko 1.25V
CPU PLL: ostaviti na auto
QPI/DRAM Core Voltage: oko 1.3V
DRAM Bus Voltage: 1.66V
Ostale voltaže ostaviti na auto jer nemaju neki uticaj na overklok do 3.6Ghz

Što se voltaža tiče za ovaj mali overklok jedine voltaže koje treba da menjaš su CPU Voltage (Vcore) i QPI/DRAM Core Voltage (VTT). Vcore voltaža može verovatno i manja od 1.25V za 3.6Ghz, dok ćeš sa VTT voltažom morati da eksperimentišeš zbog 6 memorijskih stikova. Bezbedna VTT vrednost je do 1.35V, s tim što na ASUS pločama stvarna vrednost ume da bude i do 0.04V manja od zadate.

Hvala probacu . Pozdrav !

Nazad
Vrh Dno