Šta je novo?

core i7 2600k temperatura

BelThaZoR

Slavan
Učlanjen(a)
13.04.2006
Poena
370
Koacno mi je stigao Sandy Bridge. maximus iv extreme, pomenuti procesor koga hladi megahalems sa sharkoon 12icom. Ono sto me na prvi pogled brine kako sam ga ukljucio i otiso u BIOS (odnosno EFI :D) video sam da je temperatura procesora 47* - 48*.
E sad bilo je malo mucenja sa montazom megahalemsa, na prvi mah mi se cinilo da ce biti labavo, ali kolko sam uspeo da vidim ima dobar kontakt sa procesorom i da se ne klati. Sa pastom nisam preterivao, kao zrno pirinca na proc i onda stezanjem kulera se pasta rasiri (to su me naucili stariji i iskusniji pre vise godina i to primenjujem od tad). Mislim nije mi prvi komp koga sam sklapao od nule i sa nekim advanced hladjenjem :)
U Windowsu je situacija sledeca: 30-33 kad je load 0-20%.
Meni nesto mnogo velika ova temperatura, sta vi mislite?

Poslednja izmena:
OK je... u EFI-ju je CPU na 80-100% iskoriscenosti jer se sva ta grafika efi-a gura kroz procesor... zato i vece temperature... inace SB je mali procesor i javlja se problem loseg transfera toplote sa jezgra na telo kulera zato su >4.8Ghz na vazduh teze izvodljivo

Hmmm, da u pravu si, u Windowsu posle maltretiranja u 3D marku temperatura je OK. Bio sam malo u frci ipak nije jeftina igracka :D

ja podesio " zeljenu " temperaturu na 55 i minimum procesorskog ventilatora na 12,5% ( ne moze manje ), i komp je takoreci necujan ( 7 ventilatora, 2+2+proc,grafika,napajanje ) a temperature proca retko kada dostizu 55 stepeni,
tako da sam za sada prezadovoljan.

jos kada bi imao retention bracket za mog xigmateka bilo bi extra, ovako koristim klasicnu montazu " ubadalicu " za socket 1156.:d

@ BelThaZoR - sve dok je temperatura pri normalnom opterecenju do 55c -62c max (do 80c u Linx-u ili intel burn testu) i voltaza ispod 1.4, to je sve ok za 24/7 i nece izazvati nikakvo degradiranje procesora.

upravo trazim gde da postavim slicno pitanje.

Isti procesor, ploca MPower z77, CM Evo 212 hladnjak.

CPU mi nije klokovan, temperatura sa ovim hladnjakom u biosu i na ledu na ploci vidim da je 30-32 uz surf, muziku... procesorski ventilator je na 12,5 i kuler se vrti na 600. To mi je bitno zbog buke i ne bih podizao vise.

Ali bih voleo i da kloknem malo procesor a da ne povecavam brzinu kulera.
Dokle je skroz bezbedno da se greje cpu?

Prilozi

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    42.7 KB · Pregleda: 69
Poslednja izmena:
Koju graficku imas? Zasto bi volio da kloknes malo CPU?

SB je bezbedno do neki 80C ali u proveri stabilnosti. Sto znaci da ce toliko klokovan raditi na oko 60-65C u normalnim uslovima.
Mislim da ne treba ici preko 4.4-4.5-4.6GHz za svaki dan. Nadji mu bezbednu voltazu, proveri stabilnost sa Prime95.
Nemoj da pustis da radi preko 80C posto je SB hladniji nego novi procesori i u svakodnevnom radu temp ce ti biti 50-60C.
Probaj pa vidi. Mislim da 4.5GHz sa SB je izvodljivo na CM 212+. Ispod toga nemoj ni da klokujes ostavi Turbo jel povecanja su beznacajna i cao...
Preko toga je opet dobitak mali u odnosu na 4500MHz a nije vredno grejanja, buke, itd...
E sada i tisina i klokovanje i niske temperature ne mozes bas da uskladis ako ne kupis neku gromadu od kulera koje su dosta skupe.

njah... kakvo pitanje. To isto pitanje mogu ja da postavim na 1000 tema na ovom forumu. Sta ce ti ovo, ili sta ce ti ono.

elem
Nemam graficku. Nije mi potrebna...
Ne planiram cak ni da je uzimam. Sledeca investicija su samo SDD i memorija, xonar essence, pa ako budem imao nekad novca za bacanje uzecu i grafiku

Kad sam uzeo komp odmah sam kliknuo neko dugme OC Genie, koji je kako citam bezbedno OCovao na 4.2 bez podizanja voltaze. Sa neogranicavanjem kulera opterecen maksimalno temperatura je skocila na 62. Pre toga uz surf i muziku je bila oko 35 stepeni.
Posle dva dana sam iskljucio taj OC Genie jer mi nije OC potreban uopste. Ali sada tripujem da mi ipak sistem malo laguje

Opet bih samo pritisnuo to dugme "OC Genie" jer se ne razumem niti zelim preterano da ucim o klokovanju, a ostavio bih kuler na 600 obrtaja, pa bih merio kolika je temperatura i zato me interesuje koliko je skroz bezbedno. 32 stepena mi deluje i vise nego bezbedno, nego ako skoci na recimo 45-50 sa OC i bude to konstantna temperatura, da li je stetna za CPU?

Poslednja izmena:
Sistem ti laguje sa 2600K?! Auuuu... Usput, ako hoces da ga klokujes (za cim ne postoji nikakva potreba, ocito), onda to radi rucno iz BIOS-a. Bez ikakvih genija i turbo gluposti.

Vrh Dno