Šta je novo?

Core 2 Quad, pitanje???

Mileceto

Cenjen
Učlanjen(a)
14.08.2010
Poena
154
Imam jedno pitanje, trenutno imam Core 2 Duo E7500 2,93Ghz, Radeon HD5770 1GB, 3GB RAM-a, ploca je Asus P5KPL/1600. Posto ne planiram da menjam sve, plocu, memoriju itd, hteo bih da uzmem novi procesor neki Core2Quad Q8400 ili Q9400 2,66GHZ pa me zanima da li bi se isplatilo, da li cu cu dobiti na performansama u igricama ako uzmem taj neki proc. i jos rama da bude 4GB. (Mislim na nove zahtevnije igrice sto tek treba da izadju za 2011.) Kapiram da su vec ovi sa dva jezgra prevazidjeni, vidim da se u preporucenim konfiguracijama za ugodnije igranje traze Quad Core procesri da ce igrice polako poceti da korite vise jezgara, koji bi ste mi vi Core2Quad preporucili Q8400 ili Q9400 da li bi se primetila neka veca razlika izedju ova dva modela???

mislim da ce pre ici q8400 ili q8300. ali jeste da su skupi ja sam pre 2 meseca platio 14-15000 q8300, ali nije los. Jedino grafu i napajanje da uzmem i boli me uvce sljakace, a sad sto nije I7 ili I5 sta ga briga.

Cuti, nikome to ne pricaj.
Vidis, ovaj Athlon 2 kosta 8000din. Dati 15000din za taj penzionisani 775 Cpu je NO-NO! http://www.anandtech.com/bench/Product/188?vs=89
TAkodje, nije ni overclocker, dok Athlon ide na 3.8Ghz bez pomuke.
Nemoj to da radis. Prijateljski savet, posto vidim da su ti kompjuteri jos uvek novina.

Poslednja izmena:
Mislim da jedino vredi ulagati u Q iz 9xxx serije konkretno Q9550 ili Q9650 - ovo ostalo - narocito iz serije Q8xxx je bacanje novaca.

Ne isplati ti se dodatno ulaganje, pogotovo ako u ovom trenutku nemaš konkretnog razloga za to.
Socket 775 konfiguracije se i dalje mogu lepo koristiti, ali ih je generalno opravdano nadograđivati samo onoliko koliko je neophodno za nesmetano funkcionisanje.
Jedini izuzetak su komponente koje se mogu koristiti i pri prelasku na neku jaču platformu.

Sta mu je uradio? Za koje pare? U multi threaded ga je izbio AMd.
Drugo, taj i3 kosta 9600din, a Amd 640 kosta 8200din
Amd je ovde evidentno bolja kupovina, a duo i x2 idu u office pc-e ove godine sa ili bez HT.
i3 je sjajan procesorcic, ali nece moci da se snadje sa svoja virtuelna 2 jezgra u nadolazecim aplikacijama i dx11 naslovima kao pravi quad kao sto je Athlon x4.

Poslednja izmena:
Evo pogledao. Od 37 radjenih poredjenja, u 19 bolji Athlon, u 18 Intel. ,)

I to sve na anandtechu, koji je inace nadaleko cuven po objektivnosti, narocito kad je Intel u pitanju :smoke:

a 4 naprema 2 jezgra.. 😉

A 9600 za duo naspram 8200 din za kvad... 😉

gad demet 😀

Za igrice je još uvek najkritičnija grafička kartica... Umesto u CPU uloži u grafičku i stavi 6950 (hakovan na 6970) - ima ga ovde na oglasima za 230e, dakle oko 130e doplate.

Ako povoljno nađeš neki Q9550 ili Q9650, uzmi i njega i upgrade-uj se, u suprotnom štekaj polako pare za i5-2500k i P67/Z68 kad cena na jesen malo padne...

I ne gledaj poređenja u igricama u niskim rezolucijama gde je CPU usko grlo i gde svio ionako postižu 100+ fps... Na višim rezolucijama (1920x1080 sa AA i AF) GPU je još uvek najuže grlo (ima uticaja i CPU ali mnogo manje).

Poslednja izmena:
Ja sam mislio da sam ja jedini koji dalje hoce s775 platformu ali eto razocarao si me 😀 Video sam kako ljudi jure na nekim sajtovima q9550 i qx9650 procesore za 15k+ dinara sto je za mene bolesno...ali eto...jednostavn, ne vredi te pare, dobre su ali rekli su ti, relativno su skupi...

Nazad
Vrh Dno